21 Reacties

18 dagen geleden

Ik vind dit heel herkenbaar. Met mijn eerste zoontje dit ook meegemaakt. Door alle emotie vond ik het heel lastig om bij de borst te blijven en de strijd niet aan te gaan, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat hij met 3 maanden ook echt alleen maar de fles wilde. Daar kwam de melk gelijk en hoefde hij geen moeite te doen. Ik heb toen tot 8 maanden fulltime gekolfd. Als ik er nu op terug kijk heb ik spijt dat ik niet de borst doorgezet heb. De lactatiekundige had me gewaarschuwd dat met bijvoeden met de fles het zo zou gaan. Zij adviseerde de fles weg te laten en veel huid op huid contact juist om de borst weer goed aan te leren. Je kan ook een hulpset proberen. Dan komt de melk via een slangetje dat je aan je borst maakt. Dan is er meteen melk, maar wordt ook het aan de borst drinken gestimuleerd. Teddy roorda op instagram heeft hier ook heel veel tips over. Zij is lactatiekundige en deelt vanalles over borstvoeding. Als je graag je baby aan de borst wilt dan zou ik (door mijn eigen ervaring) adviseren die flessen weg te laten.

18 dagen geleden

en ook echt niet bijvoeden met kunstvoeding. Als er geen medische reden is geweest dan was dat slecht advies van je verloskundige. Borstvoeding is niet ineens daar. Het heeft tijd nodig en je maakt aan wat je baby nodig heeft. Als je kunstvoeding bij blijft geven dan missen je borsten 2 voedingen per dag. Dat is erg veel. Met deze leeftijd zou je rond de 8 a 12 voedingen per dag moeten zitten om je borsten voldoende te stimuleren. Dit ook om juist die productie op te krikken. Een baby komt vaker om te drinken als de productie omhoog moet. Dan krijgen je borsten ook het seintje dat ze meer aan moeten maken. Als dat niet gebeurt dan gaat de productie ook niet omhoog. Ik weet niet hoevaak je nu kolft. Anders zou je vaker moeten kolven of eens een paar dagen power kolven om de productie te stimuleren.

18 dagen geleden

Het is normaal dat borstvoeding langzaam io gang komt en 90 tot 100 cc kolven is ook een normale opbrengst. Ik zou inderdaad een lactatiekundige ibclc laten meekijken om te zien hoe je haar volledig aan de borst krijgt. Die kan ook meekijken tijdens het voeden om te zien wat er gebeurd en tips te geven.

18 dagen geleden

Persoonlijk vind ik het beste advies om een lactatiekundige in te schakelen. Zonder die hulp had ik nooit langer dan een paar weken bv kunnen geven. Simpelweg doordat verloskundige en kraamzorg te weinig kennis hadden. Een paar dingen die mij te binnen schieten: - Is de tongriem/lipband gecontroleerd? Dit heeft meer invloed bij drinken aan de borst dan bij drinken uit de fles. De lactatiekundige kan dit door mondonderzoek vaststellen. Dit heeft bij mij de bv écht mogelijk gemaakt. - Geef je de fles al therapeutisch en met zo klein mogelijke speenmaat. Wij gebruikten een prematuurspeen zodat er echt gewerkt moest worden voor de melk. Zo voorkom je een sterke voorkeur voor de fles, helemaal als je moet bijvoeden (nee dat doe je liever niet, maar soms moet dat ivm gezondheid van je baby gewoon). - Is er wellicht sprake van spruw? Een vacuüm houden doet dan pijn. Bij de borst speelt dat meer, omdat er bij de fles vrijwel vanzelf melk uit komt (houd een fles maar eens op de kop, dan gaat hij druppen. Dat doet je borst niet). Ook speelt dit meer bij de voedingen waar ze meer bewust drinken, 's nachts merken ze gewoon wat minder van de pijn. - Hoe gaat het met jou? Bv kost je lijf veel energie. Is er een medische reden waarom je minder energiereserve hebt? Of is het mentaal een gevecht om aan te leggen? Herstel je goed van de zwangerschap/bevalling? - Probeer zo snel mogelijk van de fles af te komen. Je kunt de huisarts vragen om een neusspray om de tsr op te wekken, zodat je kindje niet ongeduldig hoeft te zijn aan de borst. Ook kun je borstcompressies doen om te zorgen dat de melk wat makkelijker uit de borst komt. - Probeer je productie op te krikken door zelf goed te rusten, goed en veel te eten, veel water te drinken, na elke voeding na te kolven en evt 's avonds nog een keer powerkolven, slik 1000mg vitamine C bij en leg je kindje zo vaak als ze wil aan. - Enigszins tegenstrijdig: Als je kindje straks naar de opvang moet, zorg dan dat je wel elke dag 1x de fles blijft geven. Aangezien je kindje al de borst weigert zou ik niet een hele voeding vervangen, maar een klein beetje wat je hebt nagekolfd na de voedingen nog na een voeding in de avond te geven. NB. Ik weet hoe heftig dit is en hoeveel het van je vraagt. Bepaal voor jezelf wel waar je grens ligt. Uiteindelijk gaat het erom dat je kindje goed groeit en heeft je kindje meer aan een vrolijke moeder die de fles geeft, dan aan een overspannen moeder die de borst geeft. Nogmaals, zonder lactatiekundige had mijn kindje nooit echt aan de borst kúnnen drinken. Ik ben haar echt eeuwig dankbaar! Heel veel succes en sterkte. Wat er ook gebeurt, je doet het goed!

18 dagen geleden

Een ander geluid: ik had precies dit ook en ook rond die leeftijd. Ik gaf ook deeltijds borstvoeding door omstandigheden en opeens ging mn zoontje de botst weigeren. Volgens mijn lactatiedeskundige gebeurt dat wel eens vaker op die leeftijd en haar advies was gewoon elke keer blijven aanbieden en verder afkolven. En inderdaad na een week was t weer in orde. Ik heb echt geen idee wat t was. Uiteindelijk tot vier maanden dit drie keer gehad en toen voorgenomen: gebeurt dit nog eens dan stop ik. Uiteindelijk 2 jaar borstvoeding gegeven! (En t hele eerste jaar combinatie, daarna geen fles meer gegeven)

18 dagen geleden

Reactie op Kikkerdansje

Het is normaal dat borstvoeding langzaam io gang komt en 90 tot 100 cc kolv ...
Dank voor de reactie. Er is al een lactatiekundige geweest die helaas niks kon betekenen. Zij wist niet waardoor mijn baby zo onrustig wordt aan de borst

18 dagen geleden

Mijn zoontje heeft dit ook gehad, hij werd echt wild, ging overstrekken en duwde zich weg van mijn borst. Bij hem bleek het pijn in zijn nekje te zijn. Na 1 behandeling door de osteopaat was het over. Hij was toen 6 of 7 weken geloof ik

18 dagen geleden

Reactie op Vamke

Mijn zoontje heeft dit ook gehad, hij werd echt wild, ging overstrekken en ...
O meen je! We hebben toevallig al een afspraak staan bij de osteopaat, hopelijk vindt zij iets..

18 dagen geleden

Reactie op Limonietje

Een ander geluid: ik had precies dit ook en ook rond die leeftijd. Ik gaf o ...
Dank voor de reactie! Ik vraag me af: hoe deed je het dan als je de borst aanbood maar hij wilde niet? Stopte je dan en gaf je een fles en ging je daarna kolven?

18 dagen geleden

Reactie op wooby

Dank voor de reactie! Ik vraag me af: hoe deed je het dan als je de borst ...
Ja precies zo inderdaad. En dan gaf ik de later de gekolfde melk wel weer. Dus gewoon telkens aanbieden en als niet dan niet. Veel succes in ieder geval, ik duim mee dat het net zoals bij mij weer over gaat!

18 dagen geleden

Ik lees hier al veel tips die gegeven worden. Voed je je baby in dezelfde positie? Mijn kindje werd rustiger als ik liggend op bed voedde, kindje ook liggend. En soms hielp het als ik met de handkolf al even kolfde zodat de melk sneller stroomde. Het lijkt inderdaad alsof je kindje de fles fijner vindt om dat dat makkelijker gaat. Volgens mij helemaal geen gek verschijnsel en ik denk dat het met bovenstaande tips en flesje proberen af te bouwen echt goed gaat komen! Pfoei de stress die ik heb gehad... lactatiedeskundige heeft toen meegekeken en even meegedacht en dat vond ik zo fijn. Waren geeneens hele baanbrekende adviezen, eigenlijk wat mn gevoel al was, maar was wel fijn. Wellicht een telefonisch consult bij een andere? Ik heb wel 30 x gedacht te stoppen maar ervaar het nu ook als zo'n fijne tijd. Gun ik jou ook! Ik zou zo vaak mogelijk aanleggen, huid op huid contact, chille houdingen opzoeken en powerkolven. Dat werkte echt mega goed! En misschien voeden net voordat je kindje erge honger krijgt en gefrustreerd raakt. Succes!

17 dagen geleden

Ik zou een lactatiekundige inschakelen! Mijn advies zou zijn: stoppen met KV. Dit is echt een killer voor je productie en voor het drinken aan de borst. Drinken uit de fles vraagt een hele andere techniek en de melk stroomt veel sneller uit het flesje (kindje hoeft minder moeite te doen). Als je nog wel voedt met fles, een zo klein mogelijk gaatje via bijv een Lansinoh flesje. BV heeft echt even tijd nodig om op gang te komen, het advies van je VK is niet juist geweest denk ik! Zoveel mogelijk aanleggen en huid op huid, je baby het laten regelen en erop vertrouwen dat je genoeg melk hebt. Ook bij veel huilen baby: aanleggen aanleggen aanleggen. Je zult merken dat je productie dan omhoog zal gaan en je geen KV nodig hebt. Als je wel graag een flesje geeft zou ik toch probereb te kolven en dat geven, dan krijgen je borst iig een melkaanmaak-seintje. 70 a 80 cc is dan ruim voldoende op deze leeftijd. Succes!!

17 dagen geleden

Reactie op wooby

Dank voor de reactie. Er is al een lactatiekundige geweest die helaas niks ...
Ik heb bij mijn zoontje twee verschillende LC gehad. Ze hadden beide een andere kijk op de zaak. En daardoor ook andere tips. De tweede sloot veel beter aan bij ons. Ben je al in bad geweest tijdens het voeden? Vaak helpt dat om jullie beide te laten ontspannen en dan lukt het soms opeens wel.

16 dagen geleden

Reactie op Ivke_x

Ik vind dit heel herkenbaar. Met mijn eerste zoontje dit ook meegemaakt. Do ...
Dankjewel! Ik voel precies hetzelfde, heb nu ook spijt dat we zijn meegegaan in het advies om bij te voeden met fles en kunstvoeding... maar op dat moment stond ik niet sterk genoeg om er tegenin te gaan. De fles helemaal weglaten zou ik graag willen, maar op dit moment zie ik niet hoe - als zij telkens moet huilen en niet drinkt aan de borst

16 dagen geleden

Reactie op Ivke_x

en ook echt niet bijvoeden met kunstvoeding. Als er geen medische reden is ...
Dankjewel, inderdaad heb je gelijk dat borsten wel genoeg gestimuleerd moeten blijven worden. Ik probeer zeker aan 8 stimulaties per dag te komen, ik geef de fles alleen aanvullend als ik het met kolven niet red om voldoende melk te geven. Maar ik denk dat je gelijk hebt dat het advies verkeerd is geweest, de reden was dat ze in de eerste week (te) veel was afgevallen

16 dagen geleden

Reactie op RietjePadre

Ik lees hier al veel tips die gegeven worden. Voed je je baby in dezelfde p ...
Dankjewel! Dit klinkt inderdaad als de beste manier om het tij hopelijk te keren. Liggend in bed lukt regelmatig wel, maar wel alleen als ik het moment voor ben dat ze echt honger begint te krijgen. Hopelijk lukt het vaker als ik het steeds blijf proberen

16 dagen geleden

Reactie op Dikkepeer

Ik zou een lactatiekundige inschakelen! Mijn advies zou zijn: stoppen met ...
Dankjewel! Dit klinkt helemaal zoals het had moeten gaan, alleen op dit moment is het kwaad al geschied ben ik bang - de baby het laten regelen betekent op dit moment dat ze niet of nauwelijks aan de borst drinkt, dat is ook geen goed idee natuurlijk. Maar echt vaker aanleggen en hopen dat ze af en toe wel pakt lijkt me een goeie tip, dat ga ik proberen!

16 dagen geleden

Reactie op Mm2022

Ik heb bij mijn zoontje twee verschillende LC gehad. Ze hadden beide een an ...
Heel toevallig in de buurt van Amsterdam, die goeie LC? :) Helaas hebben wij geen bad, samen douchen heb ik nog niet geprobeerd...

16 dagen geleden

Als je een LC zoekt in Amsterdam zelf had ik Manon Bellekom. Hele fijne en vriendelijke dame en heeft mij heel veel tips gegeven (had een borstontsteking en kapotte tepels door verkeerd aanleggen.)

16 dagen geleden

Reactie op wooby

Heel toevallig in de buurt van Amsterdam, die goeie LC? :) Helaas hebben w ...
Je kunt ook een warme pittenzak op je borst leggen voor de voeding. Door de warmte stroomt de melk wat makkelijker. Lijkt me praktischer dan in bad of onder de douche proberen te voeden.