8 Reacties

16 dagen geleden

HR adviseur hier. Nee hoor, dat ben je zeker niet verplicht, en al helemaal niet inhoudelijk over waarom je ziek bent. In ieder geval niet op dit moment, hoe dat op een later moment is kan je op dit moment niet weten nog. Ik raad je aan om nogmaals tegen je leidinggevende te zeggen; ik ben ziek, niet in staat om op dit moment met jou en iemand anders een gesprek aan te gaan. Eerst wil ik de arbo arts spreken, aan de hand van zijn/haar advies volgt verder contact. Graag verneem ik van je de datum en het tijdstip van deze afspraak. Fijne dag verder. (Punt over en uit!).

16 dagen geleden

T is zelf ook nog eens zo dat je werkgever wettelijk deze gesprekken helemaal niet met je mag voeren zonder advies van de arbo arts (mogelijke werkhervattingsafspraken).

16 dagen geleden

Je kunt ook zelf een afspraak maken met de arbo arts. Je werkgever moet deze verplicht inschakelen na x weken ziekte (volgens mij binnen 12 weken, maar kan ook eerder zijn) Inhoudelijk hoef je je werkgever niks te vertellen over je ziektebeeld. Een verzuimgesprek is meestal een standaardprocedure bij een x aantal ziektemeldingen binnen een jaar. Meer gericht op wat is je drempel bij ziekmelden (de ene persoon meldt ziek als die praktisch in het ziekenhuis beland en de ander al na een nacht niet goed slapen) en valt het te voorkomen in de toekomst (is bijvoorbeeld je werk-privé balans niet goed, ga je te snel weer aan het werk i.p.v. uitzieken etc). De bedrijfsarts kijkt inhoudelijk naar je ziektebeeld en wat dit betekent voor de mogelijkheden en beperkingen voor je werk. Het zijn dus 2 losse processen. Wel kan je in het verzuimgesprek aangeven dat je om het verzuim te verminderen in gesprek wil met een bedrijfsarts.

16 dagen geleden

Reactie op Cecile85

HR adviseur hier. Nee hoor, dat ben je zeker niet verplicht, en al helemaa ...
Bammmmmm wat een super goed advies Cecile! 👍🏻

16 dagen geleden

Ik weet niet hoe het bij andere arbodiensten gaat, maar in sommige gevallen kun je ook zelf contact opnemen met de arbodienst om een afspraak te maken.

16 dagen geleden

Bij ons komt arbo arts pas na 6 weken ziek. Bij vier weken wordt je langdurig ziek gemeld bij het uwv (standaard) Ontzettend duur, zo'n afspraak kost zo €500 dus wellicht willen ze zelf eerst horen hoe en wat. Hoef je niet in mee te gaan, klinkt alsof ze soort averechts beleid hebben .. maar langdurig ziek en zeker psychisch is erg ingewikkeld voor een gemiddelde manager omdat je geen arts of psycholoog bent Dus ter illustratie vanuit 'de andere kant' Als zieke werknemer heb jij de meeste 'macht' de beslissingen liggen bij jou. Als jij zegt dat het niet gaat dan kan j werkgever niks

16 dagen geleden

Bedankt voor jullie reacties, ik heb inderdaad een mailtje terug gestuurd met dat ik me niet prettig meer voel om inhoudelijk te spreken over mijn ziekmelding en toch echt graag een bedrijfsarts wil spreken. Ik verwacht morgen een antwoord van ze 😊

16 dagen geleden

Je kan ook zelf een afspraak maken bij de Arbo. Hoeft je werkgever niet te weten.