11 Reacties

16 dagen geleden

Herkenbaar.. mijn zoontje is ook snel overstuur van harde en onverwachte geluiden. Ook de kapper was een drama, maar dat had er denk ik meer mee te maken dat hij het kriebelen van de haartjes heel heftig vond en geen cape om wou. Hier werkt een koptelefoon ook goed. Scheelt wel dat hij nu 3,5 is en het zelf ook meer kan aangeven. Voor die tijd hebben we ook veel moeten troosten en geprobeerd hem zoveel mogelijk voor te bereiden op onverwachte geluiden. Qua kapper hebben wij gekozen voor iemand die vaak kinderen knipt en zelf heel rustig bleef. Ik vond het als moeder namelijk verschrikkelijk om hem overstuur te zien maar je helpt je kind er niet mee als je dat laat merken. Filmpje en iets lekkers ter afleiding erbij. En misschien vragen of ze zoveel mogelijk met schaar kunnen doen? Mijn ervaring is dat het met de tijd beter wordt, maar daar heb je niet veel aan als je er middenin zit;)

16 dagen geleden

Mijn zoontje is ook erg gevoelig voor geluid, maar in mindere mate dan jouw zoontje (als voorbeeld: die van mij heeft moeite met andere kinderen nu die luid spelen ongeacht hoeveel kinderen er zijn). Het voorbereiden op het geluid helpt hier iets. Sommige dingen maken ook simpelweg echt veel herrie (de ene stofzuiger is de andere niet). De dagelijkse geluiden zal hij mee om moeten leren gaan hoe moeilijk dat ook is. Wij zetten op die momenten bewust geen oorkappen op. Wel doen we dit bij meer geluid dan gebruikelijk (denk aan klussen (ook bij relatief voor ons weinig lawaai), een kermis etc. Ook zorgen we voor voldoende rust en slaapmomenten, zodat hij de prikkels beter kan verwerken.

16 dagen geleden

Is sensorische integratietherapie (sommige kinderfysiotherapeuten bieden dit) nog een idee? Dat raadde onze kinderfysio aan voor ons zoontje die heel gevoelig was voor tastprikkels in zijn handen, maar kan ook helpend zijn voor prikkels vanuit andere zintuigen begreep ik.

16 dagen geleden

Reactie op Essie17

Herkenbaar.. mijn zoontje is ook snel overstuur van harde en onverwachte ge ...
Dat knippen met schaar is een goeie! Voor nu laat ik het even, het is een wild kapsel inmiddels maar ik kan het echt niet meer aan om hem met 2 volwassenen in bedwang te moeten houden omdat wij vinden dat zijn haar geknipt moet… ik hoop dat tijd indd heelt! Dankjewel voor je reactie

16 dagen geleden

Reactie op runbabyrun

Is sensorische integratietherapie (sommige kinderfysiotherapeuten bieden di ...
Ik ga eens informeren! Dankjewel voor je reactie

16 dagen geleden

Reactie op newmommy😍

Mijn zoontje is ook erg gevoelig voor geluid, maar in mindere mate dan jouw ...
Het is indd moeilijk… je wilt ze toch beschermen en respecteren en niet opleggen ‘dat het wel meevalt’. Goede tip voor verwerken, daar hebben we misschien nog wat winst te halen :) dankjewel voor je reactie

16 dagen geleden

Hoi! Hier een mannetje van bijna 3 met ook heftige reacties op geluid. Altijd al gehad. We proberen hem te betrekken bij de dingen die geluid maken. Met stofzuigen enz. Hij kwam steeds een beetje dichterbij. Nu stofzuigt hij zelf. Met oordoppen op helpt hij met grasmaaien. En die tondeuse...ja dat wordt hem niet. Maar de schaar lukt wel! Dus ik vraag de kapper gewoon geen tondeuse te gebruiken en dat is voor hun prima. Het wordt wel wat minder kort dan met tondeuse, maar ook dat is prima :-) naar de kapper gaan moet vooral geen trauma worden. Als je vragen hebt mag je met ook altijd een DM sturen.

16 dagen geleden

Reactie op MamaLotjevan2

Dat knippen met schaar is een goeie! Voor nu laat ik het even, het is een w ...
Ah wat naar. Snap je helemaal hoor! Ik zou eens proberen of hij het accepteert dat je een beetje bijwerkt met de schaar. Als het toch al een wild kapsel is valt dat vast niet op:) en dan zou ik een thuis kapster doen, want bij de kapper zelf zijn natuurlijk sowieso al veel prikkels en geluiden.

16 dagen geleden

Reactie op Mommytobeez

Hoi! Hier een mannetje van bijna 3 met ook heftige reacties op geluid. Alti ...
Herkenbaar, van dat betrekken bij activiteiten met harde geluiden. Mijn zoontje heeft laatst mn man geholpen met schuren met schuurmachine (met oorkappen op). Dat had hij een half jaar geleden nooooit gedurfd.

16 dagen geleden

Reactie op MamaLotjevan2

Het is indd moeilijk… je wilt ze toch beschermen en respecteren en niet opl ...
Absoluut. Wat ik altijd doe is erkennen dat het een vervelend geluid is of het iets ombuigen naar jij zou het fijn vinden als het wat rustiger voor je oren is o.i.d. Ik gebruik bewust geen termen als luid, herrie etc. Als hij ergens anders is dan is de kans namelijk veel groter dat het wordt gebagatelliseerd en het maakt het verschil in hardheid van het geluid minder duidelijk. Oh en bij de kapper vinden de meeste kinderen het tondeuse verschrikkelijk. De eerste keren is het hier enkel geknipt, daarna met een tondeuse met opzetstuk en nu na de zoveelste kapperbeurt pas het tondeuse tegen de huid. Hij mag ook altijd helpen met aan en uitzetten en even voelen. In het begin nam ik klein snoepgoed mee om hem af te leiden. Dummy’s eten duurt lang genoeg om het haar te doen en door het op mijn hand te hebben en de hand laag of een bepaalde kant op te houden zat hij altijd goed.

16 dagen geleden

Heb de andere reacties niet gelezen maar het is belangrijk dat hij leert hoe hij het beste met dit soort prikkels om kan gaan. Zijn dat oorkappen, prima. Daarnaast is het misschien ook de moeite waard of het scheelt qua gevoeligheid voor deze dingen als hij verder uitgerust en niet te geprikkeld is. Als ik overprikkeld of moe ben kan ik echt niks meer hebben, sommige geluiden kan ik wel prima handelen als ik gewoon energie heb. Een balans zoeken dus in geluidsarme/prikkel arme delen van de dag en momenten waar meer geluid is. Als het een hoog sensitief kind is is doseren en balans heel belangrijk.