73 Reacties

7 dagen geleden

Hey meid! Ik begrijp je. Kanker blijft gewoon echt een kutziekte waar te veel mensen mee te maken krijgen. Ik heb er een paar maanden terug mijn favoriete oom aan verloren. Zelf helaas afgelopen jaar ook een Lisexcisie gehad voor CIN 3. Je krijgt best wel wat onderzoeken en het afwachten op die uitslagen en (na-)controles vond ik het pittigste. Ik wilde geen enkel risico nemen en heb op eigen kosten (totaal 500 euro) na mijn Lisexcisie de HPV vaccinaties gehaald. Ik had de halfjaarcontrole afgelopen augustus en ik heb nu weer pap 1 en geen HPV meer ❤️❤️. Mijn angst zit hem vooral in mijn mogelijk onvoltooide kinderwens. Ik ben vooral erg bang voor een vroeggeboorte. Ook al is die kans maar 7% t.o.v. 4%. Gelukkig hebben we wel al een lieve dochter. En mogelijk is dat wel genoeg. Voor mijn eigen gezondheid ben ik weinig bang geweest. Ze zijn er zo op tijd bij. Het zegt al best wel wat dat ze je pas over een paar weken gaan behandelen. Als het echt gevaarlijk was, namen ze daar geen enkel risico in en moest je op kortere termijn onder het mes. Daar troostte ik me altijd mee. Veel succes en sterkte de komende tijd. Ik gun jou net zon mooie uitslag bij je halfjaarlijkse nacontrole als die ik 2 maanden geleden had! ❤️

7 dagen geleden

Wat lief dat je zo snel reageert! Hoe is dat bij jou allemaal verlopen dan? Welke pap had je enzo? 1 x afwijkend of vaker? Hoe snel werd jij geholpen? Ik vind het wachten inderdaad vreselijk met de gedachte en onzekerheid aan dat het wellicht iets levensbedreigends is. Wat jij zegt is misschien ook wel zo dat ze me niet 4 a 6 weken zouden laten wachten als het een risico was. Ik ga zelf ook voor de vaccin na het halve jaar. 100 procent. Maakt me niet uit dat ik het zelf moet betalen inderdaad. Wat fijn dat je pap1 en ook hpv negatief bent! Hpv ben ik nog nooit geweest bij een uitstrijkje dus dat zou helemaal super zijn. Ik denk dat het met jouw kinderwens helemaal goed komt. Je wordt goed in de gaten gehouden tijdens de zwangerschap en je kunt altijd extra rust nemen of ze plaatsen soms een bandje om je baarmoedermond om m dicht te houden. Voor je eigen gezondheid ben je dus niet bang geweest? Hoe komt dat? Naar mijn idee is cin 3 juist de laatste stap tot kwaadaardigheid. Je weet niet hoe lang je al cin 3 hebt en niet hoe lang het duurt tot kwaadaardigheid. Dat vind ik er zo eng aan... En je hoort ook weleens dat er kwaadaardige cellen worden gevonden tijdens de lisexisie bij cin 3.. ben benieuwd of je me kunt helpen relativeren en hoe jij dit hebt gedaan en meegemaakt. Dank voor je lieve woorden.

7 dagen geleden

Geen probleem ! Is bij mij ook nog allemaal vrij recent gebeurd. Ik zal even een tijdlijn geven: September 2022: eerste oproep bevolkingsonderzoek. Kon toen niet meedoen, want was zwanger. September 2023: oproep bevolkingsonderzoek en afname zelftest Oktober 2023: uitslag zelftest: HPV positief en uitstrijkje bij huisarts December 2023: uitslag uitstrijkje: uitstrijkje mislukt, nieuw uitstrijkje gedaan Januari 2024: uitslag uitstrijkje 2: pap3b, ik moest binnen 2 weken naar het ziekenhuis voor een colposcopie Februari 2024: uitslag coloposcopie: CIN2 met verdenkingen van CIN3. Lisexcisie gepland waarbij weefsel is weggehaald. Maart 2024: uitslag weefselafname Lisexcisie: geen kanker, wel voorstadium (toch CIN3 gevonden). Eerste vaccinatie gepland. April 2024: 2e vaccinatie gepland Juli 2024: 3e vaccinatie gepland Augustus 2024: uitstrijkje bij de gynaecoloog September 2024: uitslag uitstrijkje gynaecoloog: CIN 1 en HPV vrij. Zien ze niet vaak na een halfjaar bij een CIN3. Ik mag in februari 2026 nog een keer terug naar de gynaecoloog voor een nacontrole.

7 dagen geleden

Dusja.. een heel traject gehad 🫣. Om even terug te komen op je vraag: mij is verteld: CIN3 is niet het ergste. De diagnose kanker komt daarna en dat is het ergste. Maar het duurt zo lang voor zich dat ontwikkelt.. en dan nog is dit een veel minder heftige vorm van kanker dan bijv. Slokdarmkanker, waarbij 90% van de mensen binnen 2 jaar na de diagnose niet meer leeft. Zo relativeer ik het, maarja het is natuurlijk niet niks. Ik heb er veel met mensen over gepraat en dan merk je dat er toch meer mensen zijn dan je denkt die een afwijkend uitstrijkje hebben. Ik dacht dat ik de enige was, maar door er zelf open over te zijn, kwamen de verhalen van anderen. Ik hoop dat het met de kinderwens (als we er ooit nog voor gaan) goed komt. Ik had het geluk dat ik bij mijn eerste niet medisch was en niet in het ziekenhuis hoefde te zijn. Ik ben thuis bevallen en deed alles bij de verloskundige om de hoek. Dat vond ik zo fijn! Het lijkt me heel naar om te maken te krijgen met een vroeggeboorte of allerlei maatregelen om de kans te verminderen. Zeker met al een kindje rondlopend… ik zie dat nog niet voor me (ze is ook nog te jong om aan een 2e te denken, vind ik..) Heb jij nog een kinderwens ?

7 dagen geleden

Hi! Ik had op mijn 30e gelijk een afwijkend uitstrijkje te pakken: pap3a en uiteindelijk hpv met CIN II en III. Lisexcisie gehad, en daarna net als 9gag een halfjaar later gelijk hpv-vrij en pap1. Vorig jaar september een opvolgend uitstrijkje gehad na anderhalf jaar en weer hpv-vrij en pap1. Inmiddels ligt er een kerngezond meisje in mijn armen, die weliswaar met 36+6 weken geboren is, maar of dat door de lisexcisie komt is niet te zeggen. Ik herken je angst enorm, vraag me af en toe af hoe ik die weken ben doorgekomen tussen de uitslagen in. Bij mij werd het ontdekt op mijn 30e - en op dat moment zat ik in een relatie van 7+ jaar dus ik was ook als de dood dat het al ja-ren aan het broeden was en er uit de lisexcisie slecht nieuws zou komen. Was nog net niet mn begrafenis aan het plannen. Uiteindelijk kun je niks anders dan afwachten, maar de kans dat pap1 zich binnen anderhalf jaar ontwikkelt tot baarmoederhalskanker is echt nihiel is mij verteld (ik was ook bij mijn herhaaluitstrijkjes weer extreem zenuwachtig dus heb dit uitvoerig besproken met de gyneacoloog. Allemaal goedgekomen dus, en inderdaad: toen ik dit meemaakte bleek dat zo ongeveer iedereen om me heen hetzelfde had gehad, of wel iemand kende met hetzelfde verhaal. Het komt echt heel vaak voor, die gedachte hielp mij wel maar het blijft zenuwslopend. Sterkte, bespreek je angsten met je arts en ik duim voor je dat de tijd lekker snel gaat en dat die positieve uitslag snel komt! Blijven ademen!

7 dagen geleden

Toen ik 30 was en de oproep kreeg was ik zwanger. Half jaar na mn bevalling een zelftest gedaan; HPV positief. Toen uitstrijkje bij de huisarts; pap3a2 CINIII wv lisexcisie en op eigen kosten begonnen met de hpv vaccinaties. Na 2 vaccinaties bleek ik weer zwanger waardoor controle uitstrijkje uitgesteld naar 2e trimester en de 3e vaccinatie helemaal achterwege gelaten. Controle uitstrijkje was hpv negatief en pap1! Momenteel 33 weken zwanger zonder complicaties. Al met al dus zeer positief! Vond de lisexcisie ook erg meevallen. Het wachten op uitslagen en de onzekerheid vond ik met vlagen ook erg slopend. Sterkte!

7 dagen geleden

Reactie op Lisa4

Toen ik 30 was en de oproep kreeg was ik zwanger. Half jaar na mn bevalling ...
Eigenlijk een soortgelijk verhaal dus. Ik ga inderdaad ook voor de vaccinaties. Ben je meteen begonnen met vaccineren na de lis of eerst de uitslag van het controle uitstrijkje afgewacht? Dat zei mijn gyn namelijk omdat je het hpv virus dan misschien al kwijt bent. Maar goed ik denk dan bij mezelf ik wil me ook tegen andere varianten beschermen. Alles doen wat ik kan. Heb je je veel zorgen gemaakt over cin? Ik merk dat mijn gyn er niet echt bezorgd om was. Het moet wel behandeld ook omdat ik 36 ben. Als je rond de 25 bent schijnt het vaker vanzelf weg te gaan. Maar bij mij is er veel onduidelijkheid over de tijd dat cin 3 er over doet om kwaadaardig te worden.. daarom weet ik eigenlijk niet of ik me echt zorgen moet maken.

7 dagen geleden

Ik heb op mijn 30e ook een slecht uitstrijkje gehad, pap 4 cin 3 en daarvoor een lisexcisie gehad. Bij mij gaf de gynaecoloog hetzelfde aan; het ziet er goed uit ik zie niets wat kwaadaardig is en dit bleek gelukkig ook uit de kweek! Volgende uitstrijkje was bij mij dan ook weer helemaal goed. Pap 1 uit mijn hoofd. Ten aanzien van de verkorte baarmoedermond wat zou kunnen, bij mij is dit 2x niet het geval geweest gelukkig. Ik heb wel op 14 weken hiervoor een extra controle gehad.

7 dagen geleden

Toen ik 30 was uitstrijkje. HPV, dus controle uitstrijkje 6 maanden later. Telefoontje huisarts: niet goed, pap3a Best snel gegaan in 6 maanden tijd. Het was corona tijd, kon pas 5 weken later terecht voor een biopt. Via zorgverzekeraar kon ik binnen een week terecht bij een vrouwenkliniek in Amsterdam. Biopt gehad, twee weken later de uitslag, inderdaad pap3a. Toen nog eens 2 weken later lisexisie. (Werd niet aangeraden vanwege mijn leeftijd + kans op vroeggeboorte). Toch gedaan, want liever risico op vroeggeboorte dan het risico geen kinderen kunnen krijgen. Daarna ook van al mijn klachten af. Ik verloor steeds beetje (oud) bloed. Cyclus was raar, raakte maar niet zwanger. Paar maanden na de ingreep zwanger mogen raken en inmiddels een gezonde dochter van 4 maanden oud.

7 dagen geleden

Reactie op Mamadev

Toen ik 30 was uitstrijkje. HPV, dus controle uitstrijkje 6 maanden later. ...
Succesverhaal! En welke CIN had jij?

7 dagen geleden

Toen ik 35 was zelftest HPV positief. Naar de het voor uitstrijkje, pap3b. Binnen 2 weken naar het ziekenhuis. Eerst biopt gedaan, het was CIN II of CIN III, bij CIN II zou ik kunnen afwachten wegens onvoltooide kinderwens. Maar het was CIN III dus lisexcisie. Ik heb gelijk ook de eerste vaccinatie genomen, in totaal 3 prikken gehad. Na een half jaar controle pap1 en geen HPV! Over de timing van de vaccinatie, ik had destijds wetenschappelijke literatuur opgezocht waaruit de eerste plek gelijk bij de lisexcisie was bevonden te helpen. Ik weet niet of de inzichten hierover inmiddels veranderd zijn.

7 dagen geleden

Mocht je interesse hebben, hier wat van de artikelen die ik destijds had opgezocht. Gaat dus echt over eerste vaccinatie rond dezelfde tijd als de lisexcisie: https://www.mdpi.com/2076-393X/9/5/410 https://journals.lww.com/greenjournal/abstract/2020/05000/adjuvant_human_papillomavirus_vaccine_to_reduce.12.aspx

7 dagen geleden

Oh en ik snap overigens heeeeel goed dat je mega geschrokken bent, ik zat ook vet in de stress toen. Maar ze zijn er juist op tijd bij!

7 dagen geleden

Reactie op Louloutje07

Eigenlijk een soortgelijk verhaal dus. Ik ga inderdaad ook voor de vaccinat ...
Ik moest juist direct 1 dag na de lis beginnen met de vaccinaties zodat je zeker weten geen hpv meer kan oplopen in de tussentijd door bijv je partner die het (onbewust) heeft of bij zich draagt. Mijn gyn zit in een onderzoeksgroep die hier onderzoek naar doet. En juist met de vaccinatie krijgt je lichaam een extra boost om het hpv virus op te ruimen 💪🏼 ja ik vond de cin3 ook spannend, uit eindelijk waren de snijranden schoon konden ze direct na 2 weken al vertellen en was het grootste gedeelte cin2 geweest met enkele plekken cin3. Kanker spookte ook door mijn hoofd, maar hoe vervelend ook, zelfs dan ben je er nog op tijd bij. Hopelijk valt het voor jou ook allemaal mee! Het schijnt wel dat het HPV virus en ongeveer 15 jaar over doet om kanker te ‘maken’. Dus het zal geen snelgroeiend proces zijn gok ik. Nogmaals sterkte!

7 dagen geleden

Reactie op Lisa4

Ik moest juist direct 1 dag na de lis beginnen met de vaccinaties zodat je ...
Hoi hoi Lisa, Ik zorg gewoon dat ik geen sex heb voor ik de eerste prik heb gehad na de lisexisie 🤪. Nu moet ik zeggen dat mijn hoofd er nu ook helemaal niet naar staat... Ja klopt het schijnt inderdaad zoveel jaren te duren vanaf het moment van infectie en ik weet bij mij niet wanneer dat was. Dat weet niemand denk ik. Maar ik heb het in ieder geval al 6 jaar. Want sindsdien doe ik uitstrijkjes. Maar ik hoop dat ik er vanuit mag gaan dat als mijn gynaecoloog zegt het is cin 3 en niet kwaadaardig dat hij daarin dan ook gelijk heeft. Ondanks dat hij geen biopt nodig vond omdat hij kon zien dat het cin 3 was. Hebben sommige van jullie ook geen biopt gehad? Hoe weet je trouwens dat stel dat het wel kwaadaardig is je er dan nog op tijd bij bent? Gaat dat langzaam?

7 dagen geleden

Reactie op LucieV

Oh en ik snap overigens heeeeel goed dat je mega geschrokken bent, ik zat o ...
Kun je dit uitleggen waarom ze er op tijd bij zijn? Ik heb dus verhalen gelezen dat bij cin 3 toch kwaadaardige cellen uit de lisexisie kwamen bij sommigen .... Of zijn dat uitzonderingen?

7 dagen geleden

Reactie op LucieV

Mocht je interesse hebben, hier wat van de artikelen die ik destijds had op ...
Dank je! Welke prik heb je gehad? Voor 2 varianten of 9?

7 dagen geleden

Reactie op LucieV

Toen ik 35 was zelftest HPV positief. Naar de het voor uitstrijkje, pap3b. ...
Via waar heb je de vaccinatie aangevraagd? Welke heb je gehad?

7 dagen geleden

Reactie op Mamadev

Toen ik 30 was uitstrijkje. HPV, dus controle uitstrijkje 6 maanden later. ...
Dit klinkt als een succes verhaal. Pap 3a2 dus. Welke CIN dan? Ook 3?

7 dagen geleden

Reactie op Annette19901

Ik heb op mijn 30e ook een slecht uitstrijkje gehad, pap 4 cin 3 en daarvoo ...
Wat fijn zeg! Bij pap4 kan ik me voorstellen dat je helemaal in de stress zit..... Heb jij de gyn ook geloofd doordat hij zei ik zie geen kwaadaardigheid? Met de colposcopie? Of is er biopt genomen? Ze zullen er wel zoveel verstand van hebben hopelijk dat als ze dat zeggen dat ze dat niet zomaar zeggen toch.