80 Reacties

2 jaar geleden

Onze baby is altijd kleiner geweest dan het gemiddelde, hebben ze gezegd op welke curve hij zit?

2 jaar geleden

Ik kreeg met de 20 weken echo ook te horen dat er sprake was van een ernstige groeivertraging zonder dat daarvoor een duidelijke reden (zoals doorbloeding van de placenta) was. Lang zo gebleven, maar uiteindelijk toch nog een groeispurt gehad en geboren met 2892 gram. Hij heeft wel een hypospadie, maar verder geen afwijkingen. Daar was ik erg bang voor. Inmiddels is zoon 10 maanden en groeit hij al maanden als kool.

2 jaar geleden

Het is jammer dat ze zo vasthouden aan gemiddelden. De baby’s die tegenwoordig geboren worden zijn echt heel groot. Wij ‘maken’ ook alleen maar kleine kindjes omdat we zelf ook niet zo groot zijn. Eerste was 2740 tweede 2820. Bij de eerste wisten ze het niet dus geen probleem van gemaakt. Bij de 2e ook allemaal extra echo’s en controles. Heb me er nooit druk over gemaakt. Heb 2 super gezonde kindjes en groeien beide als kool. 🙂 zolang je echo’s goed zijn en bijv de nipt dan kun je al een heleboel uitsluiten !

2 jaar geleden

Reactie op L.C.R

Het is jammer dat ze zo vasthouden aan gemiddelden. De baby’s die tegenwoor ...
Hi L.C.R., dank voor je bericht en wat goed om te horen dat je 2 gezonde kindjes op de wereld hebt gebracht. Het klonk allemaal zo ernstig in mijn oren maar misschien omdat dit mijn eerste zwangerschap is, tevens hebben ze de baby haar rug en nieren niet kunnen meten vanwege haar ligging.

2 jaar geleden

Reactie op L.C.R

Het is jammer dat ze zo vasthouden aan gemiddelden. De baby’s die tegenwoor ...
Oh ja mijn echo’s waren al die tijd in orde en de nipt was ook in orde.

2 jaar geleden

Reactie op Eva971

Ik kreeg met de 20 weken echo ook te horen dat er sprake was van een ernsti ...
Hi Eva, wat goed om te horen dat je zoontje uiteindelijk een groeispurt heeft gemaakt en dat het uiteindelijk goed is gekomen. Bij mij hadden ze gezegd dat het niet ernstig is. Maar toch vindt ik het eng.

2 jaar geleden

Reactie op Lindsay92

Onze baby is altijd kleiner geweest dan het gemiddelde, hebben ze gezegd op ...
Hi Lindsay, heb jij een jongen of een meisje? Bij mij hebben ze niet aangevend op welke curve ze zit. Het kan ook zijn dat dit haar normale groeilijn is en daarom Moet ik naar het ziekenhuis. Toch allemaal spannend en toch eng.

2 jaar geleden

Reactie op 💖 Isa 💖

Hi Eva, wat goed om te horen dat je zoontje uiteindelijk een groeispurt hee ...
Dat snap ik Sinydxx. Zwangerschap is ook een zo ongrijpbaar iets en hormonen kunnen ook nog eens veel doen. Maar in dat geval zou ik het een beetje proberen los te laten en vertrouwen op dat het wel goed komt. Je bent in goede zorg van het ziekenhuis, dus als er iets is zijn ze er snel bij. Ik heb mij helemaal gek gemaakt met al mijn angst en dat heeft mijn zwangerschap ook beïnvloed.

2 jaar geleden

Reactie op 💖 Isa 💖

Hi Lindsay, heb jij een jongen of een meisje? Bij mij hebben ze niet aangev ...
Een zoontje. Geboren 2990 gram ☺️ hij zat altijd onder het gemiddelde, maar volgde tijdens de hele zwangerschap wel dezelfde curve, dus ze hebben zich hier nooit zorgen over gemaakt. Hopelijk is bij jullie ook alles oke 💙

2 jaar geleden

Reactie op L.C.R

Het is jammer dat ze zo vasthouden aan gemiddelden. De baby’s die tegenwoor ...
Dat is niet jammer, die waardes zijn er niet voor niets. Je wordt ook zeker niet doorgestuurd als je kindje onder het gemiddelde zit, dat doen ze pas vanaf een bepaalde waarde. Liever te vaak controle dan 1x te weinig toch?

2 jaar geleden

Wij kregen te horen dat het hoofdje zorgwekkend klein is (p0), naar Maastricht voor onderzoeken. Helemaal in paniek. Later had buikje afbuigende groei. Uiteindelijk voor niks zorgen gemaakt, hebben gewoon een klein meisje maar ze is 8 weken en doet het super! Ondertussen ook al bijna verdubbeld in gewicht!

2 jaar geleden

Reactie op SophieMae

Wij kregen te horen dat het hoofdje zorgwekkend klein is (p0), naar Maastri ...
Hi Monique, ik heb inderdaad ook paniek omdat ik niet weet hoe en wat en heb volgende week donderdag een afspraak bij het ziekenhuis. Er gaat van alles door mij heen. Ze hebben de baby niet goed kunnen meten (rug en nieren) vanwege de ligging. Wat fijn om te horen dat je kleine meid het goed maakt en ook nog eens is verdubbeld in gewicht, moest je hiervoor een bepaald procedure volgen?

2 jaar geleden

Reactie op L1107

Dat is niet jammer, die waardes zijn er niet voor niets. Je wordt ook zeker ...
Hopelijk is het allemaal Goed 👍

2 jaar geleden

Reactie op Lindsay92

Een zoontje. Geboren 2990 gram ☺️ hij zat altijd onder het gemiddelde, maar ...
Wat leuk een jongen 👦 😍. Bij ons gaan ze het in de gaten houden en kijken of dit de normale groeilijn is voor de baby. Mijn placenta zit voor dus kan de baby ook niet goed voelen. Waar zat jouw placenta? ❤️❤️

2 jaar geleden

Reactie op Eva971

Dat snap ik Sinydxx. Zwangerschap is ook een zo ongrijpbaar iets en hormone ...
Hi Eva, ja mijn hormonen doen echt van alles. Dank vóór je bericht dat stelt mij wel iets gerust. Hoe heeft het je zwangerschap beïnvloed als ik vragen mag?

2 jaar geleden

Ik moest vanwege groeiachterstand elke week 1 tot 3x op controle komen en werd uiteindelijk met 38weken ingeleid. Het is een kerngezonde dochter geworden die ietsjes kleiner en slanker is dan de rest. Overigens geen verklaring hiervoor gevonden. Succes!

2 jaar geleden

Ik moest vanwege groeiachterstand elke week 1 tot 3x op controle komen en w ...
Hi Catto, dank voor het delen van je verhaal. Ik moet waarschijnlijk ook steeds worden gecontroleerd. Ik hoop dat het uiteindelijk allemaal goed is.

2 jaar geleden

Reactie op 💖 Isa 💖

Wat leuk een jongen 👦 😍. Bij ons gaan ze het in de gaten houden en kijken ...
De mijne zat achteraan ☺️

2 jaar geleden

Reactie op 💖 Isa 💖

Hi Eva, ja mijn hormonen doen echt van alles. Dank vóór je bericht dat stel ...
Ik zocht alles wat maar te vinden was op internet (risico's op afwijkingen, groeicurves) en durfde niet zo te vertrouwen op een positief scenario. De vele echos leverden daardoor telkens weer stress op. Ik was snel emotioneel en erg moe. Ik wou dat ik meer had durven vertrouwen op een goede uitkomst. In de meeste gevallen gaat het gewoon goed. En mocht het niet goed gaan: met zorgen maken heb je geen invloed op de uitkomst, en zeker geen positieve. Bovendien is stress niet goed voor je kindje. Al lijkt ons zoontje daar totaal geen tik aan over te hebben gehouden. De vrolijkste ever! 😊

2 jaar geleden

Helpt wellicht om wat perspectief te horen: bij de overgrote meerderheid van de baby's die onder of boven gemiddelde zitten is uiteindelijk niks aan de hand. Het zijn maar gemiddeldes en zo precies zijn die metingen niet (en het zijn ook maar moment opnames). Een lijn een millimeter meer naar rechts of links plaatsen op de echobeelden kan al enorm verschil maken in de prognoses. En natuurlijk groeit elk kind anders. Waarom dan toch die verwijzing en extra controles? Omdat er een altijd een paar kinderen tussen zitten, en heel klein percentage, bij wie er wel een probleem is. Bijvoorbeeld omdat de placenta niet helemaal goed functioneert. En bij die kindjes kan een vroegtijdig herkennen van het probleem het verschil maken tussen leven en dood. Ik ken zelf een stel wiens kind nu gezond is, maar die is als baby heel vroeg gehaald en zou naar alle waarschijnlijkheid vóór de uitgerekende datum in de buik zijn overleden als ze niet hadden ingegrepen. Daartegenover zijn er nu enorm veel zwangere vrouwen in mijn omgeving die ook extra controles krijgen omdat hun kind op een afwijkende curve zit, maar waar niks of waarschijnlijk niks aan de hand is. Die extra controles en verscherpt toezicht is dus voor 99% van de zwangerschappen niet nodig, maar bij die 1% kan dat hét verschil maken. Vandaar al die toeters en bellen. Je hoeft je dus echt niet gelijk enorm zorgen te maken, want de overgrote kans is dat er niks aan de hand is. En als er wel wat is, dan zitten ze er dus bovenop en is dat juist goed!