67 Reacties

5 maanden geleden

Herkenbaar, mijn dochtertje was vanmorgen om 5 wakker (meestal tussen 5 en 6, dus wel ietsje later dan jouw kindje, maar ik vind het alsnog erg vroeg). Ik heb wel eens gelezen dat je het ochtend dutje niet te vroeg aan moet bieden, omdat je kindje dan kan denken: ik haal die slaap straks wel weer in. Dus misschien proberen om dat in ieder geval wat langer te rekken? Rond 8 maanden was ons dochtertje ook een aantal nachten rond 4 uur wakker. Toen heb ik haar een paar keer in slaap gewiegd, waarna ze wel weer door sliep. Dat doe ik normaal nooit, maarja, soms ben je wanhopig.

5 maanden geleden

Reactie op JoriekeH

Herkenbaar, mijn dochtertje was vanmorgen om 5 wakker (meestal tussen 5 en ...
Ja ik las dat ook, een ochtenddut voor 9 staat gelijk aan vroeg wakker worden. Maar de slaapcoach raadde dat weer af.. dan moet hij ‘s ochtend ruim 5 uur wakker zijn en dat is te lang.

5 maanden geleden

Herkenbaar mijn dochter is ook altijd vroeg wakker om 5 uur altijd maar probeer ze overdag niet te veel te laten slapen en laat ze ook een poosje liggen in bed ook al is wakker en haal ze er pas om 7 uur uit omdat de dag anders te lang is! En anders om hem savonds langer op te houden om toch dat ritme te verschuiven dat is niet leuk om te doen maar hopelijk helpt het wel!

5 maanden geleden

Ik zou het ochtend slaapje max 1.5 u laten duren en niet 3 u lang waardoor ze kunnen denken de nacht te kunnen inhalen.. misschien kom je zo ook beter uit voor namiddag slaapje en is er genoeg moeheid

5 maanden geleden

Hij slaapt waarschijnlijk veel te veel overdag waardoor hij het snachts niet slaapt.. ze zeggen gemiddeld 3 u slaap op de dag

5 maanden geleden

Reactie op celinevhm

Ja ik las dat ook, een ochtenddut voor 9 staat gelijk aan vroeg wakker word ...
Mijn dochter is elke ochtend ruim 5 uur wakker en gaat om pas na 10 uur sochtends naar bed doet 2 slaapjes ong. Kwart over 10 tot 12 uur en van half 4 tot 5 ong. Om half 8 a 8 uur naar bed slaapt dan tot ong. 5 uur.

5 maanden geleden

Reactie op celinevhm

Ja ik las dat ook, een ochtenddut voor 9 staat gelijk aan vroeg wakker word ...
Ik zou de ochtenddut ook niet per se pas vanaf 9u doen maar misschien kun je dit tijdstip wel voorzichtig wat op gaan schuiven? Zodat het hele dagritme wat opschuift? Hij haalt lekker die drie uur gemiste nachtslaap wel in met zijn ochtenddut maar dat is voor jullie super zwaar lijkt me. En als derde dutje eraf gaat vallen kan het ook handig zijn als hij wat later uit middagdut komt zodat hij het redt tot de avond. Veel sterkte voor jullie dit moet loodzwaar zijn!

5 maanden geleden

Wij gaven dan vaak nog een flesje en dan viel ze meestal weer in slaap. Wel bleven we bij haar. Ze is nu nog steeds een vroege vogel maar redt het nu vaak tot zes/half zeven. Ze is nu bijna 2

5 maanden geleden

Namiddag dut er af laten en proberen iets later wakker te laten worden als 14.00. En dan tussen 18.00 en 19.00 naar bed. Probeer het wakkertijden schema 2-3-4 of 2,5 -3-4 eens uit! Werkt hier heel goed en ik had dat eerder moeten doen.

VRIEND

5 maanden geleden

Ik denk dat het deels toch echt acceptatie is van 19 uur tot 4.30 uur is 9,5 uur!!! Dat moet toch voldoende zijn om zelf ook 7 uur slaap te pakken? En dat betekent vroeg naar bed gaan. Onze dochter had nog elke 3 á 4 uur voedingen met 8 maanden dus ook in de nacht. En ze wordt met 3,5 jaar nog steeds minimaal 1 x ler nacht wakker (geen drinken meer maar man of ik moeten er wel elke nacht even uit). Je zou alle slaapjes overdag een half uurtje later kunnen rekken em ochtend dut half uurtje inkorten en hem dan wakker maken. En als dit lukt weer een half uurtje later. Het is deels ook aanpassen met kleine kinderen.

5 maanden geleden

Wat bij ons erg heeft geholpen is op nieuw een strak ritme creëren, het 3-3-4 ritme. Dus niet die vaste tijden aanhouden, maar echt vanaf de wakkertijd gaan doortellen zeg maar. Dus bv 4:30 wakker, dan 7.30 naar bed en dan max 1.5 uur slaap per dutje. Dan tel je door. Het bedtijdritueel echt de tijd voor nemen, minimaal 20 min. En een vast ritueel (omkleden, tanden poetsen, boekje lezen etc). De tijd tussen het laatste middagslaapje en bedtijd is nu idd wel erg kort. Waarschijnlijk is hij daarom ook zo vroeg wakker. Hierdoor maakt hij ws ook niet voldoende melatonine aan voor de nacht. Wat betreft de tijden.. mijn dochter was iets ouder, dus het zou goed kunnen dat je zoontje wel meer slaapuren nodig heeft. Maar dat durf ik niet te zeggen. Wij hebben dit via een slaapcoach gedaan. Onze dochter is nu bijna 2 en slaapt sinds een maand of 2 helemaal door.

5 maanden geleden

Ik zou sochtends de ochtendslaap toch echt later doen. Bouw het anders rustig op. Komende dagen pas om 7 uur in de ochtend naar bed, daarna een paar dagen om half 8 en daarna om 8 uur bijvoorbeeld.

5 maanden geleden

Reactie op 2020mama

Ik denk dat het deels toch echt acceptatie is van 19 uur tot 4.30 uur is 9 ...
Ik snap jouw punt en ik weet dat aanpassen erbij hoort. Maar het is eerder 4.10u of 4.15u en om dan de dag te starten gaat toch tegen mijn aanpassingsvermogen in. Tevens heb ik een baan waarin ik ook veel thuis -dus in de avonden- moet doen. Bedankt voor je overige tip!🥰

5 maanden geleden

Woow die is z’n nacht vanaf half zeven aan t inhalen .. En dan in de middag weer een lange ruk En tot voor kort nog een namiddag slaap van ‘n uur . Ik zou een powernap van een minuut of 20 gaan doen en dan vanuit daar het 2-3-3 ritme gaan volgen met max aantal slaap 3 uurtjes totaal overdag .

5 maanden geleden

Bedankt voor al jullie input! Ga het vandaag meteen proberen. Heb hem een powernap laten doen en hij ligt er nu in. Dan maak ik hem dus na 1,5u wakker. Maar dan vooruit geteld kom ik, als alle slaapjes 1,5u lukken, wel erg vroeg uit om de nacht te starten. Maakt dat uit?

5 maanden geleden

Mega pittig! Hier hielp het om rond die leeftijd wel een vast ritme te maken met slaapjes ipv de wakkertijden. Dochter is vanaf dag 1 een moeilijke slaper. Het was echt hard werken, met behulp van de slaapcoach. Hier eerst alle dutjes in de wandelwagen, zolang we in beweging bleven, sliep ze. Ik heb mn notities er even bijgepakt Met 7 maanden volgden we dit schema: 7.00 dag starten 9.00 - 10.00 slapen 13.00 - 15.00 slapen 16.30 - 17.00 slapen (optioneel powernapje) 19.30 naar bed Meestal kwam ze ‘s nachts dan 23.30, 3.30 en 7.00 weer.

5 maanden geleden

Reactie op celinevhm

Bedankt voor al jullie input! Ga het vandaag meteen proberen. Heb hem een ...
Nee hoor een bed tijd vanaf 18:00 is prima wat ik wel eens gedaan heb normaal hou ik bij een kort ochtend slaapje van Max 45 minuten een wakkertijd van 3 uurtjes aan maar toen ze laatst een paar keer half zes wakker werd liet ik haar slapen van 08:45 tot 10:15 en ging ze 13:30 weer naar bed tot 15:00 en toen weer 19:00 naar bed. Ik hield dan een iets langere wakkertijd als 3 u aan omdat het een langer slaapje was.

5 maanden geleden

Reactie op kellylily

Mega pittig! Hier hielp het om rond die leeftijd wel een vast ritme te make ...
Wat lief dat je je notities erbij gepakt hebt! Weet je nog wat de gedachten was achter de korte wakkertijd van 15u wakker en 16.30 weer slapen?

5 maanden geleden

Reactie op Nina30

Nee hoor een bed tijd vanaf 18:00 is prima wat ik wel eens gedaan heb norma ...
Ah thanks, ben bang dat het te vroeg is. Het klinkt ook zo vroeg 🤣

5 maanden geleden

Op Numsy+ raden ze aan om bij vroege vogels een powernap tussen 7 en half 8 aan te bieden van max een kwartiertje, en vanaf daar het ‘normale’ dagritme weer op te pakken. Zag het hier ook al voorbij komen; 9-10 dutje, 13-15 dutje en eventueel nog een powenap aan t eind van de middag om dat laatste stukje dag te overbruggen. Maar misschien is jouw kleine al zover om dat laatste dutje te laten vallen? Succes met de puzzel, zit er zelf ook midden in met een tweeling van 7 maanden 🙃