130 Reacties

2 jaar geleden

Ik heb het met onze peuter vanaf een maand of 8 gedaan. Wel alleen voor ontlasting. Zo gauw ik zag dat hij moest poepen, maakte ik het gebaar voor poep, zei ik poep en zette ik hem op het potje/wc. Al snel merkten we dat hij na zn slaapjes moest poepen rn deden we dit standaard. Dus bijna nooit meer een poepluier gehad sinds dien ;-) oma's en opvang deden gewoon mee! Nu met 2,10 jaar is hij net zindelijk voor plasjes. Daar hebben we in de vakantie aan gewerkt!

2 jaar geleden

Ik denk trouwens dat je op de Facebook van kiind natuurlijk ouderschap wellicht meer ervaringen zult krijgen.

2 jaar geleden

Reactie op Joelez

Ik heb het met onze peuter vanaf een maand of 8 gedaan. Wel alleen voor ont ...
Super fijn ! Ik merk nu ook al inderdaad dat ik het voor poepen makkelijker vind om te herkennen dan met plassen hoe goed ik ook oplet dat vind ik heel lastig om te zien

2 jaar geleden

Reactie op Joelez

Ik denk trouwens dat je op de Facebook van kiind natuurlijk ouderschap well ...
Ohja goede tip dankje !

2 jaar geleden

Leuk dat jij dit doet! Ik wil het straks met onze kleine ook (vrijblijvend) proberen, gewoon het opletten op signaaltjes en potje aanbieden. Lijkt me zo leuk 😇 Ik lees zelf al een tijdje mee in de faceboekgroep BZC, daar lees je allemaal ervaringen en ouders die tips vragen/delen :)

2 jaar geleden

Ik lees je berichtje net pas. Ik heb een dochtertje van 3 maanden en ben mezelf aan het verdiepen in BZC. Ik ben benieuwd naar je ervaringen en hoe het nu gaat met de bzc?

2 jaar geleden

Reactie op Iloon1986

Ik lees je berichtje net pas. Ik heb een dochtertje van 3 maanden en ben me ...
Ik ben er nu iets minder mee bezig, als ik er echt mee bezig bent gaat het heel goed vooral ontlasting. Maar ik stop eind deze maand met werken en dan wil ik me ook gaan focussen op het plassen kijken of dit lukt 🤷🏼‍♀️

één jaar geleden

Thema is voorbijgekomen bij het alternatief opvoeden topic https://community.24baby.nl/forum/mama-jij/koffiekletstopic-voor-alternatieve-mamas-deel-4-oBvB2Q Dus laten we hier verder kletsen! 😊

één jaar geleden

Ik ben mee 😉

één jaar geleden

Ik ben er ook 😊. Hier hebben we nu een wat lastigere fase waarbij ze er niet zo’n zin in heeft. Ik doe maar go with the flow, haha.

één jaar geleden

Reactie op AppeltjeKL

Ik ben er ook 😊. Hier hebben we nu een wat lastigere fase waarbij ze er ni ...
Ja lijkt me het beste, ze hebben fases dat het 3 naar voor en 1 naar achter is, net zoals bij alles eigenlijk (eten, slapen, sociaal) :) Hoe oud is ze nu? En hoe heb je het gedaan met plasjes met beide kinderen? Signalen zijn echt lastig.

één jaar geleden

Reactie op KlaraE

Ja lijkt me het beste, ze hebben fases dat het 3 naar voor en 1 naar achter ...
Ja inderdaaad. En het is ook weer een kindje met een mening, haha. Ze is inmiddels 15 maanden en een beetje frustrerend is het dan af en toe wel dat het nu juist veel minder goed gaat dan eerst. Ik verwachtte deze fase wel hoor, maar toch. Ze heeft het maandenlang heel goed aangegeven door een beetje te gaan piepen. Ze wilde zichzelf echt niet bevuilen. Als ik dan snel was ging het op het potje of in het begin boven een bakje/ de wasbak. We hebben haar sowieso direct na ieder slaapje het potje of zo aangeboden. Dat gaat altijd goed. Ook voordat we ergens naar toe gaan en bij thuiskomst. Dus dat is dan niet echt met signalen herkennen.

één jaar geleden

Reactie op AppeltjeKL

Ja inderdaaad. En het is ook weer een kindje met een mening, haha. Ze is in ...
Maken jullie dan ook gebaar en of geluiden erbij zodat ze het zelf aan kan duiden? Lijkt me inderdaad goed om te starten met vaste momenten en zo op te bouwen... Voor duidelijkheid ik wil dit graag doen met ons dochter in combi met herbruikbare luiers maar heb op dit ogenblik nog geen ervaring. Ze zit nog veilig in mijn buik.

één jaar geleden

Ja we maken al vanaf week 1 een soort plasgeluidje en benoemen poep. Daarnaast het gebaar van de babygebaren. Die maakt ze nu ook wel. Behoorlijk rudimentair, dus je moet goed opletten

één jaar geleden

Hoe gaat de bzc bij jullie? Onze meid is intussen al gewend aan het potje en vind het prima om erop te zitten. Wel nog lastig om haar relaxt en hygiënisch eraf te krijgen 😅. Er komt ook bijna altijd wat uit. Ze heeft naar mijn idee echt een associatie gemaakt en doet zelfs het geluidje na dat we sinds het begin maken bij poepen ("prrr" blazen met de lippen, eigenlijk een directe imitatie van hoe het klinkt als ze poept 😁). Ik zou denken dat ik het me inbeeld als ik hier niet had gelezen dat een kindje bij 3 maanden (ook haar leeftijd) het plasgeluid nadeed. We hebben geen vast patroon in aanbieden, gewoon als we er energie voor hebben bij een signaal van haar of bij het verschonen als er nog niets/weinig poep in de luier is. Wisselt dus van 1x per dag naar 4x als we echt enthousiast zijn :P

één jaar geleden

Ik heb hier vandaag voor het eerst over gehoord maar ben er erg nieuwsgierig naar. Wat zijn goede informatiebronnen hierover, naast de Facebook groepen? En wat voor een potje kan je voor heel jonge baby’s gebruiken?

één jaar geleden

Reactie op crazykarma

Ik heb hier vandaag voor het eerst over gehoord maar ben er erg nieuwsgieri ...
Ik had een boek gelezen van Laurie Boucke. Er zijn verschillende auteurs met boeken erover :) kun je bij de bieb gaan opvragen eventueel. Voor jonge baby's heb je zo'n toverhoed-achtige potjes. Zoals deze die we gratis van iemand hadden gekregen via een locale facebook-geefgroep: https://tinyundies.com/products/the-baby-potty-top-hat-potty Maar eigenlijk kun je om het even welk voorwerp gebruiken dat je thuis hebt, comfortabel is voor jou en baby, en makkelijk om schoon te maken. Zoals een grote kom of pot uit de keuken die je alleen daarvoor gaat gebruiken.

één jaar geleden

Reactie op KlaraE

Ik had een boek gelezen van Laurie Boucke. Er zijn verschillende auteurs me ...
Merci voor je informatie. Wanneer, op welke leeftijd ben jij begonnen?

één jaar geleden

Reactie op Mominprocces

Merci voor je informatie. Wanneer, op welke leeftijd ben jij begonnen?
Vanaf 2 maanden begonnen met potje aanbieden. Nu is ze bijna 5 maanden. Maar altijd heel low key tot nu toe. Tegenwoordig doen we maar een keertje per dag om de gewoonte overeind te houden. Ik moet zeggen ze poept ook echt de hele dag door dus ik heb al snel het idee losgelaten om bij elk poepsignaal aan te snellen... 😂 Het leuke is wel dat ze het geluid voor poepen aangeleerd heeft en als een gek zit te "prrrrt"en met haar mond als we haar verschonen of op het potje zetten, heel grappig 😄 Ik zie het meer als het aanwennen van het potje zodat we later ons die strijd sparen, en wacht een beetje af tot het warm weer is om haar meer in haar blootje te laten en plassignalen wellicht te beginnen herkennen, en tot ze wat meer kan bewegen (bvb naar potje kruipen) en communiceren (evt gebarentaal) om meer aan de slag te gaan. Andere ouders beginnen consistent vanaf de geboorte en stoppen dan snel met luiers. Die energie had/heb ik niet. Er zijn heel veel gradaties mogelijk :)

één jaar geleden

Bij mijn zoontje met 3 maanden begonnen door gewoon af en toe op het potje te zetten. Rond een jaar helaas laten ‘verslonzen’ door omstandigheden. Zoontje is nu 21 maanden en geeft sinds een maand regelmatig aan dat hij moet plassen ‘pssssh’ of poepen ‘bah of poep’, dan zetten we hem op het potje of de wc. Soms met verschonen wijst hij er zelf al naar, elke verschoonronde zet ik hem er sowieso op. Denk dat hij de helft van de week s nachts droog is en ongeveer de helft van z’n plasjes en poepjes op het potje doet. We houden het gewoon heel laagdrempelig en merken wel dat hij steeds meer de behoefte krijgt daadwerkelijk op het potje te gaan.