31 Reacties

2 jaar geleden

Ja 🙋🏼‍♀️ ook bij 6 weken en was bij 8 weken helemaal afgebouwd met een voorraadje in de vriezer. Liep prima maar was het zat. Voelde niet mezelf meer, hou er niet van om te voeden met anderen erbij, kolven kreeg ik een hekel aan etc etc

2 jaar geleden

Reactie op BabyE2021

Ja 🙋🏼‍♀️ ook bij 6 weken en was bij 8 weken helemaal afgebouwd met een vo ...
Dat klinkt heel erg zoals ik het ook ervaar inderdaad. Ben blij en dankbaar dat ik borstvoeding heb kunnen geven, maar het ermee stoppen voelt wel als een bevrijding.

2 jaar geleden

Mijn dochter is 8 weken en ben ook aan het afbouwen, nu 2 kunstvoedingen per dag, om helemaal gestopt te zijn als ik ga werken over 2,5 week. Ik doe het omdat ik vanwege de aard van mijn werk niet kan kolven op mijn werk. Er zijn kleine dingen die ik zal missen aan borstvoeding geven: het gemak van toch nog even een extra slokje geven, met twee handen kunnen eten tijdens het voeden... :) Maar zeer zeker zal ik niet de nachtelijke stuwing missen (nu ze 9 uur achter elkaar slaapt), de lekkage, het geduw en getrek aan mijn tepels als ze even onrustig is... En de fles port gaat straks eindelijk open! :)

2 jaar geleden

Ik geef nu 12 weken volledig borstvoeding en ben deze week ook begonnen met afbouwen. Vooral omdat ik straks op m'n werk gewoon weer 'mezelf' wil zijn zeg maar. Geen rekening houden met makkelijke kleding en zoogcompressen.. Ik hoop de ochtend, nacht en avondvoedingen wel nog vol te kunnen houden. Maar zo niet, ook goed 😌 Kan man ook z'n bed eens uit voor een fles 😜 Je kunt gelijk stoppen en alleen de druk eraf kolven steeds, of steeds een voeding vervangen voor een fles. Wat doen jullie? Ik ben nu 2 voedingen per dag aan het vervangen voor een fles met voeding uit de vriezer. Volgende week nog een extra voeding eraf. Ben benieuwd of het lukt om tijdens kantoortijden maar 1 keer max. te hoeven kolven..

2 jaar geleden

Ik heb heel rustig aan eerst een paar keer 30 mL kunstvoeding laten proberen, toen een halve fles per dag, toen 4 dagen een hele, nu 2 flessen per dag. Wilde haar darmen er rustig aan laten wennen.

2 jaar geleden

Oh ik kijk ook zo uit naar normale kleding en een wijntje of een biertje haha. 😉 En inderdaad, ik ben wel benieuwd hoe het gaat als ie onrustig is en het nog geen tijd is voor een voeding, want even een slokje is dan wel weer handig met bv. Huh, hoe kun je met twee handen eten tijdens borstvoeding? Haha, dat krijg ik niet voor elkaar 🤣 Ik vervang om de vier dagen een voeding voor flesvoeding. Hij zit nog op 8 voedingen, dus hoop ook te kunnen toewerken naar minder voedingen. Hij lijkt sinds vandaag iets meer uit de fles te kunnen halen (tot nu toe maximaal 100 ml, maar vandaag al 130 gehaald). Gelukkig lijkt hij goed te wennen aan de kunstvoeding. Wel heftigere poepluiers nu 😅.

2 jaar geleden

Reactie op Saskia84h

Dat klinkt heel erg zoals ik het ook ervaar inderdaad. Ben blij en dankbaar ...
Ja het gaf mij ook een vrij gevoel toen ik gestopt was. Niet meer nadenken over welke kleding ik wel/niet aan kon, niet meer nadenken “wat als hij honger krijgt tijdens boodschappen doen”, geen zoogcompressen meer, niet meer in de nacht wakker worden met borsten die stonden te springen enz. Ook al heb ik bewust ervoor gekozen te stoppen, was het alsnog een moment waarbij ik wel stil heb gestaan. De laatste keer aan de borst heeft mijn man foto’s van gemaakt voor als ik terug wilde kijken. Het is toch een momentje die alleen jij kan delen met je kindje.

2 jaar geleden

Ik heb het bij m’n eerste kindje ook zo gedaan zoals je omschrijft. Ik vond het prettig dat ze aan een fles kon wennen en mijn man zo ook voedingen kon doen. Uiteindelijk afgebouwd tot een half jaar alleen ‘s ochtends in bed een voeding. Ik vond het alleen lastig dat je onzeker wordt gemaakt door teksten dat borstvoeding de beste voeding is. Bij de 2e voed en kolf ik nog zelf, zo heb ik met hem ook quality time😊 Doe vooral waar jij je goed bij voelt☺️

2 jaar geleden

Hier ook met 8 weken begonnen met afbouwen, ging vrij snel, ben nu met ruim 11 weken gestopt. Elke week 2 borstvoedingen voor kunstvoedingen vervangen, ging prima. Ben gestopt omdat ik mijn vrijheid & lijf terug wilde en ik het geplan (kleding, plek om te voeden, thuis zijn etc.) vervelend vond, met kolven voelde ik me net een koe. Even gek om gestopt te zijn, maar dat is ook omdat dat een beetje aangepraat word.

2 jaar geleden

Hoe is het bij jullie gegaan met krampjes tijdens de overgangsfase? Ik heb soms het idee dat het wat dat betreft geen ideale timing is deze periode... Nu bij het opbouwen naar een tweede kunstvoeding per dag lijkt ze ineens veel onrustiger en slechter slapen overdag - hoewel dat natuurlijk van alles kan zijn

2 jaar geleden

Ja ik ben gestopt met 9 weken. M'n dochter bleef onrustig drinken, wilde wel 20x op een dag. Lactatiekundige wist het ook niet meer. Toen was ik er helemaal klaar mee. Heb toen heel snel afgebouwd. Binnen 1,5 week was ik gestopt. Stuwing viel me erg mee. Heb nog 1x op het laatste gekolfd na 48 uur. Hierna geen last meer gehad. Het was een verademing, maar mis het knusse gevoel van borstvoeding wel hoor... maar dit komt denk ook omdat ik het liever nog langer had willen geven

2 jaar geleden

Reactie op ElsjeA

Hoe is het bij jullie gegaan met krampjes tijdens de overgangsfase? Ik heb ...
Hier geen last gehsd! Hoe oud is jouw kindje? Kan misschien ook nog een sprongetje zijn of iets dergelijks.

2 jaar geleden

Hoe doen jullie het met de zuigbehoefte? Ik wil denk ik pas na 5 maanden stoppen.. maar madam wilt de speen niet alleen de borst als troost/zuigbehoefte. Ze krijgt 1x p.d. flesje afgekolfde melk waarna dit plaats vind.

2 jaar geleden

Ik ben na vier weken af gaan bouwen. Het liep bij mij ook prima dus vond het wel een moeilijkere beslissing dan ik had gedacht, maar ik had ook heel veel behoefte aan wat meer vrijheid. Gewoon even niet degene te hoeven zijn die voedt. Vond het ook meteen bij één flesvoeding een verademing en kon daardoor veel meer genieten van de andere voedingen. Naast de behoefte aan vrijheid speelde bij mij ook mee dat mijn gewicht te snel daalde. Wilde dat niet verder door laten gaan en zoals anderen ook zeggen, wilde daarom ook mijn lijf terug. Ik bouw wel heel langzaam af, één voeding vervangen per week. Ik hoop een (avond) voeding te kunnen behouden maar is natuurlijk even afwachten of dat lukt.

2 jaar geleden

Reactie op L1107

Hier geen last gehsd! Hoe oud is jouw kindje? Kan misschien ook nog een spr ...
8 weken. Dus inderdaad, krampjes, sprongetje, obstipatie vanwege de combinatie van voedingen, kan van alles zijn.... We zetten maar gewoon even door!

2 jaar geleden

Wat fijn dit topic! Ik heb mijn twijfels namelijk of ik het borstvoeden wel altijd zo leuk vindt (dochter is nu ruim 2 weken). Ik lees vooral overal “bv is het beste” en dat er natuurlijk moeders zijn die het zo graag willen waarbij bv helaas niet lukt, en dan voel ik me schuldig omdat het mij fysiek makkelijk afgaat maar mentaal voel ik me een soort gevangen/melkfabriek. Ik loop de hele dag en nacht rond als een slons, ik voel me helemaal niet vrij want ik moet ten allen tijde klaarstaan om de borst te kunnen geven, en voel veel druk dat 100% van haar voeding van mij afhangt. Nu wil ik het nog wel even doorzetten, ook omdat die gevoelens de ene dag sterker zijn dan de andere en “het is pas 2 weken”, maar ik kan me nu echt niet voorstellen dat ik dit nog maandenlang kan volhouden. Dit topic is echt een enorme opluchting dat ik niet de enige mama ben die die gevoelens heeft en dat het ok is wat je ook beslist :) ben wel al langzaamaan begonnen met kolven omdat de bv goed gaat. PS m’n eigen moeder heeft mij en m’n 2 zussen flesvoeding gegeven en wij zijn ook goed terecht gekomen!

2 jaar geleden

Volg! Ik heb per gisteren ook 1 voeding laten vallen, na 8 weken fulltime kolven. Ben op! Gelukkig nog een vriezer vol. Vind het lastig een keuze te maken voor welke flesvoeding ik moet gaan. Ik lees dat Nutrilon Prefea ontwikkelt is voor de overgang van borstvoeding naar kunstvoeding. Kan er alleen erg weinig over vinden. Waar gaat jullie keuze naar uit?

2 jaar geleden

Ik ben na ongeveer 5 a 6 weken gaan afbouwen, dit omdat ik sowieso geen zin had om te kolven op mijn werk, en soms wilde het ook niet zo goed meer. En eerlijk; hoe mooi ik het ook vond, ik vond het ook erg vermoeiend 😊

2 jaar geleden

Ik ben nu met 9weken over gestapt op 1 flesje kv in de avond omdat hij savonds niet verzadigd leek...wilde continu drinken. Begonnen met een flesje en hij slaat meteen 1 voeding over...heerlijk dus van 7-8 voedingen naar 5-6 voedingen en meer nachtrust. Ik geef de nutrilon prefea vanuit een medela calma fles doet die t prima op! Geen krampjes of veel spugen.

2 jaar geleden

Wat een opluchting om dit te lezen, dat ik niet alleen ben met mijn gevoelens Na 9 weken fulltime borstvoeding ben ik wel beetje op, ik mis mijn vrijheid en voel me nog steeds geleefd. Ik kan niets doen zonder te plannen rondom voedingen en mis echt mijn vrijheid. Maar zo dubbel om dan te stoppen, vind het voeden ook zo’n fijn moment, intiem/knus. Ik ben dus van plan de komende weken rustig af te gaan bouwen. Hoe hebben jullie inhoud van flesjes kv bepaald? Want tot nu toe op verzoek gevoed dus geen idee hoeveel er precies in is gegaan!