48 Reacties

één jaar geleden

Borstvoeding helpt om je baarmoeder samen te trekken. Maar zonder borstvoeding herstel je denk ik ook prima hoor. Je zou ook kunnen overwegen om borst en fles voeding te combineren als het je om de rust gaat. Doe zelf kolven overdag en s nacht aan de borst omdat ik dat makkelijker vind. Maar door het kolven kunnen andere mensen de kleine ook voeden.

één jaar geleden

Nou dan heeft mijn lichaam mij behoorlijk in de steek gelaten... mijn lichaam werd er juist slechter van, en artsen hebben ingegrepen om te stoppen met bv

één jaar geleden

Reactie op Ninosmom

Borstvoeding helpt om je baarmoeder samen te trekken. Maar zonder borstvoed ...
Mag je direct kolven dan? Ik las dat je hier soms beter mee kan wachten. Het is voor mij allemaal nieuw haha en het voelt allemaal zo dubbel.

één jaar geleden

Ik geef zelf sinds het begin al flesvoeding. En er zal vast iets van inzitten dat je herstel misschien sneller gaat door borstvoeding, maar als ik kijk naar mijn herstel gaat het gewoon ook snel. Mijn baarmoeder was al mooi terug gezakt in de kraamweek, mijn buik spieren waren in de kraamweek ook al snel in vorm. Vorige week bij de fysio geweest (was toen 4 weken geleden bevallen) en die zei ook dat het qua buik spieren alweer goed zit. Ik voel mij (op bekkeninstabiliteit na, die had ik al met 10 weken zwangerschap. Nu met fysio gaat dat ook al de oke kant op) lichamelijk en mentaal echt goed en sterk. Dus zou niet bang zijn voor dat lichamelijkd herstel met flesvoeding. Je zou inderdaad ook voor een mix van borstvoeding en flesvoeding kunnen gaan. Voor mij was mijn mentale welzijn belangrijker dan de eventuele voordelen van borstvoeding. Maar je voelt zelf echt het beste aan waar jij je prettig bij voelt.

één jaar geleden

Ik kreeg ook het advies om te overwegen om met borstvoeding te stoppen toen ik herstellende was van een burn-out. Ben blij dat ik daar naar geluisterd heb. Het feit dat ik vaker kon slapen omdat m’n man of schoonmoeder onze dochter een fles kon geven, heeft denk ik meer gedaan voor m’n herstel dan de eventuele positieve hormonen van de borstvoeding. Bovendien liep de borstvoeding hier helemaal niet zo best, dus echt positieve vibes leverde het niet op ;-) ik denk maar zo: Goed slapen is ook heel goed voor je herstel 😘

één jaar geleden

Ik heb zelf ervaren dat borstvoeding geven veel uitputtender is dan flesvoeding. Ben dan ook snel overgeschakeld en zou volgende keer meteen met fles starten. Een gelukkige mama is de beste!

één jaar geleden

Misschien is borstvoeding goed qua herstel van je baarmoeder, het inkrimpen daarvan en vaak kpm je makkelijker terug op je oude gewicht. Maar mijn échte herstel, zowel hormonaal als lichamelijk kwam pas toen ik stopte met borstvoeding (na 1 jaar!). Het was voor mij een enorme uitputtingsslag en ik had helemaal nergens energie voor, was ateeds duizelig, etc. Oorzaak onbekend, maar toen ik stopte met bv werd het mij zo duidelijk oefff...is voor iedereen anders hoor, maar veel vrouwen voelen de energie terugstromen als ze gestopt zijn met bv.

één jaar geleden

Ik vind borstvoeding geven echt het mooiste wat eris. Deze momenten hebben voor mij echt positief bijgedragen aan mn herstel (mentaal). Ik moet er niet aan denken, flesjes, schoonmaken, juiste speen, voeding etc. Ik heb het altijd en overal bij mij en het gaat bij ons super goed. Dit maakt het voor ons de makkelijkste weg.

één jaar geleden

Mij heeft bv zeker geholpen bij het herstel. Vond het helemaal niet pittig, ook de nachten niet. Na 4 maanden was ik 30 kilo kwijt en nog nooit zo goed en diep geslapen. Het was een hele fijne hechting met mijn kindje (die je ook kan hebben zonder bv hoor!!) je kunt het proberen en als je het niks vindt stoppen.

één jaar geleden

Borstvoeding geven kost energie. De een meer dan de ander. Je kan het op het moment zelf ook nog beslissen, als blijkt dat het teveel is. Lichamelijk sneller herstellen met borstvoeding geloof ik niet. De hormonen houden ook de 'slappe banden' enigsinds aan, waardoor mn bekken pas de oude was toen mn kindje naar 2 voedingen ging.

één jaar geleden

M’n lichaam is vorige keer heel snel hersteld met flesvoeding. Maak je er geen zorgen om.

één jaar geleden

Mij heeft bv zeker geholpen bij het herstel. Vond het helemaal niet pittig, ...
Dat beter slapen vond ik wel een voordeel, je bent zo weer weg na een voeding. Dus indirect zorgt t wel voor betere slaap. Maar niet voor meer dan wanneer iemand anders op dat moment een flesje zou geven.

één jaar geleden

Je lichamelijke herstel gaat sneller als je geen bv geeft. Juist omdat je dan minder te maken hebt met hormoonschommelingen. Je lichaam is vooral de eerste weken continue bezig met aanmaken van moedermelk. Zelf heb ik met veel plezier 7 maanden bv gegeven en ik ga het nu zeker weer proberen. Maar ik kan me goed voorstellen in jou situatie dat je meteen voor flesvoeding zou gaan! Misschien nog een idee om dan als je de fles geeft dit af en toe huid-op-huid te doen. Dan heb je toch die contactmomenten met je kindje

één jaar geleden

Reactie op Ivankaa

Mag je direct kolven dan? Ik las dat je hier soms beter mee kan wachten. He ...
In principe kan je gelijk starten met kolven. Alleen krijg je dan soms minder gemakkelijk de voeding op gang, dan dat je kindje zelf bij je drinkt. Denk bv aan moeders die kolven voor premature baby's...

één jaar geleden

Als ik had geweten dat borstvoeding zoveel bagage met zich meedroeg en het niet voor iedereen zo makkelijk is had ik direct gekozen voor kunstvoeding. Ik heb in het verleden ook last gehad van een depressie en na de bevalling dus weer. Je kan het altijd zelf even proberen en stoppen wanneer het echt te zwaar wordt voor je. Je doet je kindje sowieso niet te kort want hij/ zij kan uiteraard snel gewend raken aan de fles.

VRIEND

één jaar geleden

Ik voelde hierdoor ook druk om borstvoeding te geven, zeker omdat onze dochter prematuur was. Dit werd fulltime kolven omdat zij niet genoeg kracht had voor de borst. Ik ben na 4 weken gestopt en zat er totaal doorheen. Heb postnatale depressie gekregen. Achteraf spijt dat ik niet eerder ben gestopt. Maar ik ben wel heel blij dat ik het geprobeerd heb. Je kan ook kijken hoe het gaat. Lukt het én voelt het fijn, top! Wil het niet of voelt het als druk, dan stoppen. Maar dan moet je wel zorgen dat je omgeving (bijv partner, kraamzorg) dit ook weet en je ook helpen als je eigenlijk te ver gaat. Onze kraamzorg, hadden 3 halve dagen nadat we na 2 weken uit ziekenhuis kwamen was super pusherig terwijl ik eigenlijk al had besloten te stoppen maar toen durfde ik dat toch niet (hormonen enzo). Mijn man zij toen tegen haar "nee dat wil ze niet", ben ik zo trots en blij om geweest, want ik wilde dat ook allemaal niet meer (hij is super introvert). Kijk wat jou rust geeft. De knoop nu doorhakken voor flesvoeding bijv. maar je kan op 't moment zelf toch niet. Of bijv alleen 1e 2 weken ofzo.

één jaar geleden

Reactie op Ivankaa

Mag je direct kolven dan? Ik las dat je hier soms beter mee kan wachten. He ...
Ja dat mag, het is zelfs wel goed om meteen te kolven, want dan heb sneller een hogere/goede productie. Mijn kraamzorg liet het teveel zitten waardoor het bij mij heel traag op gang kwam. Succes ❤

één jaar geleden

Reactie op Ivankaa

Mag je direct kolven dan? Ik las dat je hier soms beter mee kan wachten. He ...
Moest juist beginnen met kolven in het ziekenhuis omdat de productie niet genoeg op gang was. Dus heb daar gekolfd en de kleine kreeg ook flesvoeding bij omdat hij teveel gewicht verloor. Maar wat andere dames ook zeggen, je kunt het altijd proberen (kolf kun je huren voor paar euro per week in meeste ziekenhuizen). En als het gewoon niet werkt met borstvoeding kun je altijd stoppen. Er zijn genoeg mensen groot geworden met kunstvoeding. 😉

één jaar geleden

Ik heb vanaf de eerste dag kunstvoeding gegeven en heel snel hersteld. Zou het bij een 2e weer doen. Geen haar op mijn hoofd die denkt aan borstvoeding. Dus ik denk dat het geen verschil maakt, ik denk eerder dan andere factoren ervoor zorgen dat je snel of minder snel hersteld.