27 Reacties

3 jaar geleden

Als je door wilt gaan met bv zou ik geen flesje aanbieden na de borstvoeding maar hem weer opnieuw aanleggen als hij onrustig blijft na het drinken. Als je wilt stoppen, dan zou ik voedingen gaan afbouwen. In elk geval is het denk ik slim even contact op te nemen met een lactatiekundige die je kan begeleiden.

3 jaar geleden

Van wie heb ke dit advies gekregen? Heeft er al een lactatiedeskundige meegekeken?

3 jaar geleden

Als je door wilt gaan met bv zou ik geen flesje aanbieden na de borstvoedin ...
We geven nu na de BV geen fles. Het is om en om.. dan weer BV en dan de fles met afgekolfde melk. Maar merk wel dat hij dan dus weer stopt met bij mij drinken al laat ik hem wel 10 minuten per kant aan, heel af en toe neemt hik dan na die 5 min nog een slokje. Maar zodra ik hem er af haal merk ik dat hij niet genoeg heeft gehad. Ook niet als ik hem daarna weer even aan leg.. dan is het weer hoog uit 1 minuut effectief drinken en meneer slaapt weer 😐

3 jaar geleden

Van wie heb ke dit advies gekregen? Heeft er al een lactatiedeskundige meeg ...
Dit is het advies van het consultatiebureau die mee hebben gekeken. Lactatie kundige is super duur, zit niet in mijn pakket. Ook zijn er nu aanpassingen betreft bezoek omtrent corona.

3 jaar geleden

Reactie op Puckje12

We geven nu na de BV geen fles. Het is om en om.. dan weer BV en dan de fle ...
Ah oké.. Ik snap het.. Hmm lastig hoor. Een lactatiekundige heeft er wel echt meer verstand van dan het cb. Beetje afhankelijk van wat voor cb je treft natuurlijk... Ik heb het idee dat door dat hij went aan een flesje dat hij daardoor steeds minder effectief aan de borst drinkt. Je hebt genoeg productie, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. Dus dan gaat t naar mijn idee meer over het aanleggen en zijn drink techniek..

3 jaar geleden

Heb je nog steeds last van stuwing of overproductie?

3 jaar geleden

Hier is het ook af en toe onrust en frustratie op de momenten dat de voeding in te grote hoeveelheden komt. Goed de tijd ervoor nemen is mijn ervaring. Als hij onrustig drinkt even pauze laten pakken en laten boeren. Ze krijen hierdoor namelijk veel lucht binnen wat hen nog onrustiger maakt. En eventueel vooraf met de hand de ergste druk er af kolven. Als hij in slaap valt gewoon even laten, die van mij wordt tenminste na een paar minuten wel weer wakker en is dan rustig genoeg om te drinken. Je kunt ook tussendoor verschonen om weer even te "resetten". Zou zonde zijn als je hierdoor al zou moeten stoppen! (Hoewel ik dit zelf hierom ook wel vaak heb gedacht hoor)

3 jaar geleden

Klinkt allemaal niet direct heel logisch. Stuwing hoort erbij in het proces om de melkproductie te verhogen en vervolgens verdwijnt dat omdat vraag en aanbod op elkaar afgestemd raken. Het wordt dus niet moeilijker om melk binnen te krijgen. Bijvoeden, kolven en flesjes zijn allemaal niet zo gunstig in die eerste belangrijke weken. En 7% gewichtsverlies is ook niet heel erg, als daarna het gewicht maar weer toeneemt. Hoe is zijn gewicht nu, en de luiers? Je hoeft op zich niet exact te weten hoeveel de baby drinkt, dat regelt zich in principe zelf. Een fles maakt van de baby een luie drinker, mogelijk protesteert hij nu tegen de tragere flow. Mocht je nog niet willen opgeven zou ik snel een IBCL lactatiekundige raadplegen. Die kan ook de groei nagaan. En het is heel normaal dat die eerste weken met borstvoeding pittig zijn. Dat wordt echt makkelijker! (Bij mij met 5 wkn)

3 jaar geleden

Reactie op Puckje12

Dit is het advies van het consultatiebureau die mee hebben gekeken. Lactati ...
Een consult kost inderdaad al snel 90 euro ofzo. Bij mijn consultatiebureau zijn ook lactatiekundigen werkzaam die gratis advies geven. Of stel je vraag op het Facebook borstvoedingsforum, daar zitten ook lactatiekundigen op.

3 jaar geleden

Ik heb altijd begrepen dat je met borstvoeding niet moet kijken naar tijd hoelang je kindje drinkt. Met borstvoeding pakt je kindje wat hij op dat moment nodig heeft. Ik zou in dit geval vaker aanleggen, helemaal als je het idee hebt dat hij nog honger heeft. Het kan ook zijn dat je kindje een regel dag heeft, dan is hij vaak onrustiger, wil meer drinken etc. Vaker aanleggen stimuleert op natuurlijke wijze je productie. Anders toch maar “investeren” in een consult met een lactatie kundige. Het zou zo zonde zijn als je vanwege eigen onzekerheid stopt met borstvoeding terwijl het misschien helemaal niet nodig is. Succes 🍀

3 jaar geleden

Reactie op Puckje12

Dit is het advies van het consultatiebureau die mee hebben gekeken. Lactati ...
Bij sommige verloskundigenpraktijken heeft de lactatiedeskundige een spreekuur. Misschien dat je daar nog naar kunt kijken? Dan zit je niet met die consultkosten.

3 jaar geleden

Hmmm je zit al in een lastige situatie. Flesjes kunnen problemen geven met bv. Ik weet niet of je al een prematuurspeen speen gebruikt en therapeutisch voed? Dan gaat fles nml ook wat langzamer waardoor hij niet al te lui wordt. Er zijn ook bv hulpsets. Dat leg je een slangetje waar voeding doorheen komt bij je tepel, dan stimuleert hij je borsten, zuigt hij zoals het hoort ( want fles en borst zijn verschillende technieken) en weet je zeker dat hij voldoende krijgt. Maar zou dit idd wel met een lactatiekundige proberen op te lossen... hoe duur ook.... flesvoeding is langer termijn ook niet gratis

3 jaar geleden

Reactie op AWHA

Heb je nog steeds last van stuwing of overproductie?
Nee heb geen stuwing meer. Ook geen over productie.

VRIEND

3 jaar geleden

Hey, het klinkt niet alsof je goed advies hebt gehad van de kraamzorg/het CB. Ik vind het raar om aan een vrouw met een goede productie te zeggen dat ze moet gaan bijvoeden met iets anders. Ook het inzetten van de kolf en het flesje klinkt twijfelachtig. Ik denk ook dat een consult met een echte lactatiekundige het geld waard is. Misschien zuigt je baby niet helemaal vacuüm waardoor het drinken niet zo goed gaat. Of heb je zo veel stuwing dat hij niet lekker aan kan happen (had ik ook). Dit soort problemen zijn makkelijk op te lossen als een lactatiekundige meekijkt. In ieder geval, ik vind dat je je niet moet blindstaren op die 7%. Kijk vooral ook naar de plasluiiers. Mijn kindje viel eerst ook veel af, maar ik heb echt mijn twijfels over de afwijkingen van de verschillen weegschalen die zijn gebruikt.

3 jaar geleden

Ik denk dat kunstvoeding nog altijd duurder is dan het advies inwinnen van een lactatiedeskundige

3 jaar geleden

Reactie op Anoniem Nr Zoveel

Hmmm je zit al in een lastige situatie. Flesjes kunnen problemen geven met ...
Ik gebruik de dr brown fles met speentje 0+. Ik dacht juist dat de prematuur een wat groter gaatje had waardoor drinken juist makkelijker wordt. De fles heeft hij nml zo leeg gedronken.

3 jaar geleden

Reactie op Madelief28

Ik heb altijd begrepen dat je met borstvoeding niet moet kijken naar tijd h ...
Klopt je wordt er erg onzeker van. Bij voeden moest omdat hij naast de 7 % een aantal dagen later helemaal niets was aan gekomen. Maar het frustreert ook als hij telkens in slaap valt na meerdere keren aan leggen, verschonen enz en vervolgens weer begint te huilen omdat hij niet genoeg heeft gehad 😢 Kan hem haast 24/7 aan leggen.

3 jaar geleden

Klinkt allemaal niet direct heel logisch. Stuwing hoort erbij in het proces ...
Bedankt voor je reactie. Er is nog hoop.. Hij heeft voldoende plas en poep luiers. Mede door de afgekolfde voeding die we nu geven per fles. Hij komt zo'n 10 tot 20 gram per dag aan. Voorheen zonder fles had hij echt wel minder plas luiers en was ook een stuk minder actief. Hij bleef naast de 7% afgevallen te zijn ook dagen stil staan in gewicht.

3 jaar geleden

Herkenbaar, mijn zoon viel in de eerste week ook af. Tot wel 9%. Hij was verder wel tevreden, genoeg luiers en sliep goed. Heb zelf ook veel gekolfd in het begin, om de productie op gang te krijgen. Dit gaf mij meer het idee dat ik een 'melkkoe' was. Toen de productie goed op gang was dan ook gestopt met kolven. Ga je niet blind staren op een cijfer van het gewicht, kijk naar je kindje. Is hij tevreden, dan komt het vast goed. Heb je twijfels, dan zou ik een lactatie deskundige om hulp vragen. Nu opgeven lijkt me zonde, je hebt tot nu toe zoveel moeite gedaan voor de voeding. Het is een hele investering maar het gaat echt per week beter! Succes!

3 jaar geleden

Misschien is er nog lactatiekundige nazorg van de kraamzorg? Bij Naviva kun je altijd de borstvoedingslijn bellen voor contact met een lactatiekundige.