18 Reacties

2 jaar geleden

Ik denk omdat je altijd potjes heb gegeven, ze niet gewend is aan de structuur van het eten wat je haar nu wil geven.. hier ( ook meisje van 11m) nooit potjes gegeven maar vanaf 4/5 maanden al oefenhapjes met vers fruit geprakt & na mate wat grover. Idem met groente & brood.. denk dat ze daarom nu best makkelijk is met eten, ze eet alles en wil ook alles en vindt het juist alleen maar leuk. Zou als ik jou was gewoon verse hapjes maken en elke keer aanbieden.. zodat ze er ook aan gewend raakt aan de smaak en structuur.. dat is voornamelijk belangrijk ook voor de spraak en dr spierontwikkelingen in dr mond door te kauwen etc. Ik hoop voor je dat ze iig snel lekker met jullie mee wil eten 😍

2 jaar geleden

Ik zou gewoon stoppen met de potjes en zelf vers iets gaan maken. Sowieso is ze inderdaad niet gewend aan de structuur van echt eten, dus daar zal ze aan moeten wennen. Als je het zelf maakt kun je het steeds minder fijn pureren en prakken. Als je haar potjes blijft aanbieden, zal ze nooit wennen aan andere smaken en grovere structuren. Eet ze wel brood? Eventueel kun je haar eerst stukjes fruit/avondeten aanbieden en als ze dan echt niet meer verder wilt eten, zou je eventueel een klein broodje met fruit/groentespread kunnen aanbieden zodat ze toch gegeten heeft en vitamines binnen heeft. Ons zoontje is 16 maanden en heeft bijna nooit potjes gehad. Nu kook mijn man sinds een poosje en die heeft de neiging hem potjes aan te bieden, wij merken meteen dat hij dan naar een potje gaat neigen. Is lekker makkelijk natuurlijk, want is hap, slik en weg. Dus we zijn er echt di-rect weer mee gekapt. Is dan een paar dagen misschien lastig, maar daar moet je even doorheen denk ik zelf.

2 jaar geleden

Reactie op OURMIRACLE'💘

Ik denk omdat je altijd potjes heb gegeven, ze niet gewend is aan de struct ...
Maar potjes zijn ook gewoon structuur hoor en grotere stukjes. Al helemaal die voor 12 maanden. Onze zoon eet vooral potjes maar eet verder ook gewoon net zo makkelijk een hele banaan zonder te prakken, 2 boterhammen of ander grover eten zoals een cracker of soepstengel. Daar gaat de theorie al dat het aan potjes zou liggen 😉.

2 jaar geleden

Reactie op Ditte_

Maar potjes zijn ook gewoon structuur hoor en grotere stukjes. Al helemaal ...
Met je laatste zin ben ik het niet helemaal eens, want je maakt mij niet wijs dat een potje net zo grof is qua structuur als een gevulde pasta met stukken paprika of andere verse groenten bijvoorbeeld erdoorheen. Dus het kan er echt wel deels aan liggen :)

2 jaar geleden

Reactie op Ditte_

Maar potjes zijn ook gewoon structuur hoor en grotere stukjes. Al helemaal ...
Wij hebben deze discussie al eerder gehad🤭. Maar misschien helpt het als je een potje met veel structuur als voorbeeld geeft zodat ik kan zien dat ze echt bestaan. We hebben allebei 1 kind dus we weten ook allebei niet beter dan wat we kennen🤭 In mijn ervaring zijn de 18 maanden potjes van structuur zoals mijn zoon met 8-9 maanden vers at. Daarna ben ik wel inderdaad stapsgewijs steeds grotere stukken gaan aanbieden. Als je ineens snel gaat naar grofgesneden structuur kan je kindje dat vies vinden voelen in de keel. Ik zou daarom niet alsnog een potje aanbieden als je kindje niet wil. Dat snappen ze op deze leeftijd wel. Gewoon jullie avondeten en dan pureren met wat water en steeds minder glad geven. Qua fruit beginnen met zacht fruit in stukjes. Aardbei en mango zijn erg geschikt als aanvulling op de banaan die je nu geeft. Of overrijpe peer. Succes!

2 jaar geleden

Reactie op Boysmom90

Wij hebben deze discussie al eerder gehad🤭. Maar misschien helpt het als j ...
Helemaal mee eens. Daarnaast, als aanvulling (ook op mijn eigen reactie van daarnet): Het gaat ook om het mondgevoel. Het 'droge' van een aardappel, het korrelige van rijst en de specifieke bite van een champignon of stukje paprika bijvoorbeeld. Stukjes eten is ook kennismaken met verschillende structuren en mijns inziens wint vers eten in stukjes het dan van een potje. Daarnaast zijn smaken in een potje door elkaar gemixt en leert een kind dus minder snel/gemakkelijk om verschillende smaken te onderscheiden en proeven. Overigens kan weinig eten ook een fase zijn. Als ze 's nachts niet komen voor voeding of een fles, zal het wel goed zijn. Mijn dochter eet volledig volgens de rapley en eet soms 3 hapjes en soms 2 borden vol. Ze zullen zichzelf echt niet uithongeren hoor. :)

2 jaar geleden

Reactie op Ditte_

Maar potjes zijn ook gewoon structuur hoor en grotere stukjes. Al helemaal ...
Heyy, mijn dochter is ook 13 maanden! Tot een maand of 8/9 alles vers gemaakt en gepureerd gegeven. Daarna slopen de potjes er steeds meer in. Met 11/12 maanden werd ze ineens selectief met wat ze wel en niet wilde eten. Vooral bij het avondeten. Ik wilde nu weer van de potjes af, want ik vind dat ze nu op een leeftijd komt dat ze tegelijk met ons aan tafel met de pot mee kan eten. Zijn we nu weer een week of 2 mee bezig. Meestal bied ik het eerst grof aan en als ze naar een paar happen gaat miepen en ermee spelen of gooien, dan pureer ik het gewoon. Zelfde bij fruit. Ben helemaal gestopt met potjes. Banaan eet ze heeeeel graag, gewoon plakjes! Maar ander fruit was drama in stukjes. Maar heb het toch iedere keer aangeboden en merk dat ze steeds meer toch gaat eten. Eerst weigerde ze stukjes peer, en nu eet ze dat wel! Zelfde geldt voor kiwi bijvoorbeeld! Maar mango weigert ze nu dus wel, terwijl ze dat toen ze veel kleiner was wel gewoon at. Komkommer eet ze naar meerdere keren aanbieden ook! Mijn tip is vooral: blijf het aanbieden, maar maak geen strijd. Pureer gewoon nadat je het grof hebt aangeboden. Zo krijgt ze wel de kans om aan structuur te wennen, maar blijft eten ook leuk! Houd in je achterhoofd dat ze ook in een fase zitten waarin ze zich bewust worden van hun eigen willetje en dat ook gaan uitproberen! Vandaar dat mijn dochter denk ik ineens zo selectief is in wat ze wel of niet wil eten! Komt vanzelf goed! Succes 😊😉

2 jaar geleden

Reactie op Ditte_

Maar potjes zijn ook gewoon structuur hoor en grotere stukjes. Al helemaal ...
Ohh sorry! Zie nu dat ik per ongeluk op jouw bericht heb gereageerd! Bedoeling was voor TS 😊

2 jaar geleden

Reactie op MamavanEm

Met je laatste zin ben ik het niet helemaal eens, want je maakt mij niet wi ...
Ik potjes zit gewoon pasta of stukken groenten en stukken aardappel. In ieder geval in die van Olvarit. Dat is gewoon met stukken groenten, aardappel, rijst als korrel, pasta of spaghetti.

2 jaar geleden

Reactie op enenem

Ik zou gewoon stoppen met de potjes en zelf vers iets gaan maken. Sowieso i ...
Ja brood eet ze echt super goed juist! Bedankt voor je tip🤗

2 jaar geleden

Mijn zoon eet trouwens prima grove stukken ander voedsel ook fruit, hij eet zo een hele banaan 😆. Hij eet alles wat je hem geeft 😆. Of het nou uit een potje of vers is. Of het nou gepureerd of grof is. Ik ben zelf ook groot gebracht met potjes en at daarna prima met de pot mee en nooit een moeilijke eter geweest. Dat heeft volgens mij weinig met potjes of vers te maken maar meer met de ‘ik wil niets eten fase’ die veel kinderen hebben.

2 jaar geleden

Mijn dochtertje is 17 maandjes en eet thuis alleen geprakte banaan of afhappen. En van het kinderdagverblijf krijg ik hele waslijsten met wat ze eet aan fruit en dat ze dol is op peer... nou hier niet 😂😂 enne hier eet ze juist geen potjes... die weigert ze 😎 maar wat misschien helpt is leuk eten? Laten ontdekken? Hier wil ze graag zelf eten en vooral Mexicaanse mix van bonduel. Of een stukje hamburger zelf prikken met een vork. Enne samen eten, eten doet eten. Hier eten we met z'n allen om 17 uur 🤓

2 jaar geleden

Hier thuis weigert ze ook potjes, wat ik heel goed snap.. ik zou het zelf ook niet eten hahaha 😂 ik gaf het een keer even voor de makkelijk, maar mooi niet draait gewoon dr hoofd weg 😂 . En wij eten ook altijd samen in de avond om 1730. En idd ziet eten, doet eten! Hier vindt ze het leuk om zelf te prikken in dr broodje, of ik maak wel is ipv brood bananenpannenkoekjes en die in reepjes snijden vindt ze ook heerlijk om zelf te eten 😍

2 jaar geleden

Reactie op Ditte_

Mijn zoon eet trouwens prima grove stukken ander voedsel ook fruit, hij eet ...
De dochter van TS eet wel potjes en banaan. Dingen met zachte structuren. Dus dut is niet deze fase denk ik TS😊... maar inderdaad die hebben sommige kindjes ook nog. Verder verschillen we dan gewoon over wat we structuur vinden. Ik vind olvarit dikke slecht gepureerde soep 😇. Waar wat stukjes zijn overgeslagen bij het pureren.

2 jaar geleden

Reactie op Boysmom90

De dochter van TS eet wel potjes en banaan. Dingen met zachte structuren. D ...
Dikke slecht gepureerde soep, wat een goede samenvatting! En zo veel water toegevoegd dat het ook heel slecht vult 💁‍♀️

2 jaar geleden

Ik denk niet dat het zozeer aan de structuur ligt maar wel aan de enorm chemische smaak. Vers voedsel vs potjes is een enorm verschil qua smaak. Ons zoontje wilde daarom juist geen potjes (op vakantie geprobeerd) omdat hij vers gewend is. Ik zou het zelf ook echt niet eten. Geen haat overigens, vind het prima als ouders hier wel voor kiezen. Mee stoppen en vers voedsel blijven aanbieden! Dan went het vanzelf. Ons zoontje eet alles in stukken, behalve zijn avondeten 😂 dat gaan we nu ook in toenemende grover maken.

2 jaar geleden

Aan de reacties wat er al dan niet mis is met potjes heb je niets. Wij hebben er hier een die potjes heerlijk vond. Ander eten at hij eerder prima maar ineens stopte hij daarmee en potjes gingen er ineens in als zoete koek. Dat lag niet aan de structuur want hij was zelfgemaakt gewend… maanden at hij alleen potjes en brood maar wel stukken fruit. Daar zijn we afgekomen door gewoon eten aan te blijven bieden. Nu eet hij nog steeds niet alles maar eet wel mee met de pot. Eet hij niet? Dan jammer, volgende maaltijd nieuwe kansen. Soms zonder eten naar bed maar dan zal hij wel geen honger hebben gehad. Natuurlijk zorgen we wel voor keuze zodat hij nooit niets eet. Zo weet ik dat hij gek is op pasta. Als we iets eten dat hij nog niet goed kent of als ik zeker wil dat hij eet dan ligt er altijd pasta op z’n bord. Verder mag hij met z’n handen eten, dan eet hij het best. Zo voelt hij ook de structuren op verschillende manieren. En wil je zeker zijn dat je kind vitaminen uit groente binnenkrijgt? Koop of maak een groentesapje en bied dat aan ergens op de dag (buiten etenstijd)

2 jaar geleden

Zo hebbe wij ook in die situatie gezeten en zijn we het rustig gaan opbouwen. 1x per week mee eten, ginf dat goed 2x per week en zo de heletijd een stapje verder. Nu eet ze volledig mee, ze is bijna 18 maanden. Als ze moeilijk doet aan tafel en t eten wijgert dan zette we haar bordje aan de kant en gaan we gewoon gezellig verder ete, of zette haar op de grond. En dan komt ze wel gauw genoeg terug om toch te willen eten. En ze vind ook niet alles lekker en dat mag natuurlijk. Ik zou wel niet elke keer wat anders aanbieden want dan leert ze van als ik wijger krijg ik toch wat ik wil. Ons dochtertje heeft ook wel eens een avond niet gegete of een paar happen. Jammer dan. Maak ik een papfles voor t slapen. Ze krijgt nog altijd melk voor t slapen. En dan na bed. En dan smorgens maar een botherham extra ofzo. Merk nu sinds we dit zo doen het gewoon goed gaat. En over t fruit, peer als die langer ligt word ook lekker zacht. Net zoals nectarine of perzik of manderijntjes. Gewoon beginne met zacht fruit. Appeltje kun je ff kort koke word het ook zacht. Ze moet gewoon wennen. En mischien kun je dr het voorleggen en dan zelf laten kijke wat het is. Meestal verdwijnt er al gauw een stukje in t mondje 😊 het komt wel goed op zn tijd. Gewoon de tijd geven. Mischien is ze er nog niet klaar voor.