18 Reacties

4 jaar geleden

Ik volg hier eens mee 🙂 ikzelf ben 2-talig Nederlands-Frans, maar mijn partner enkel Nederlands. Vraag mij ook af hoe de mensen dit dan doen als je je kindje meertalig wil opvoeden?

4 jaar geleden

Reactie op pee

Ik volg hier eens mee 🙂 ikzelf ben 2-talig Nederlands-Frans, maar mijn par ...
Ik zelf zou in jullie geval. Gewoon Nederlands doen en als ze rond de 3 jaar zijn Frans erbij. Wij zijn Nederlands en ons zoontje voed zijn eigen Engels talig op🙈. Dmv you tube en nu helpen we hem erbij. Hij begon uit zijn eigen heel vaak in het Engels te spelen en kent inmiddels alle dieren, kleuren, maar ook tafel en zelfs al zinnetjes. Hij is nu 3.5
24baby's podcast Samen Groeien

Luister nu naar de nieuwste podcast van 24baby: Samen Groeien. In deze podcast beleven we samen met jou de eerste maanden met je baby. Van de laatste loodjes van je zwangerschap tot alle eerste keren met je baby. Luister de podcast via jouw favoriete podcast-app.

4 jaar geleden

Ikzelf ben tweetalig Nederlands-Duits, wij spreken thuis enkel Nederlands maar gaandeweg heb ik mijn dochter meer Duits aangeleerd. Het is begonnen met een slaapliedje toen ze een baby was en tellen tot 10 ( dat ze overigens in het Nederlands, Duits, Frans, Engels en Spaans doet ), en wat standaardzinnetjes. Ze is nu 7 maar zingt al een jaar of 3 lekker in het Duits mee, telt in andere talen van zodra ze kon praten en kan al een miniconversatie voeren in het Duits ☺️ Ik heb er nooit veel druk op gelegd, gewoon gaandeweg wat makkelijke zinnetjes er tussen, dingen benoemen in een winkel, eens een tekenfilm in het Duits opzetten die ze voordien al eens in het Nederlands heeft gezien, youtube is ook een handig medium,...

4 jaar geleden

Ons dochtertje is een mengelmoesje. Wij zullen haar 2-talig opvoeden maar ons eerste focus ligt op Nederlands. Als ze (bijna) maar de basisschool gaat zal ik langzaam Turks erin gooien. Ons wens is uiteindelijk ook Engels erbij maar dat hangt af van hoe snel ze een taal oppakt en of ze het leuk vindt. Ik vind dat je goed naar je kind moet kijken daarin.

4 jaar geleden

Je kunt kiezen voor simultaan de taal leren of niet. Simultaan betekent dat je alle talen vanaf hetzelfde moment aanbiedt. Andere optie is op latere leeftijd een 2e of 3e taal erbij. Handig bij meerdere talen is om vooraf te bedenken wanneer je welke taal spreekt. Zo is het voor het kind ook makkelijker te onthouden welke taalregels bij welke taal horen. Als de kids zelf gaan spreken zullen ze van alles door elkaar doen, maar uiteindelijk zal het goed komen. Ik vermoed dat over dit onderwerp vast wel websites en boeken zijn geschreven.

4 jaar geleden

De manier die we op CB adviseren is dat elke ouder tegen het kind één taal spreekt. Dat schept het meeste duidelijkheid. Ik zou zeker niet vanaf het begin de 3 talen beginnen, dat lijkt me erg verwarrend. Kindjes die meertalig worden opgevoed praten vaak iets later omdat ze vanzelfsprekend meer input krijgen. Maar dat komt sowieso helemaal goed.

4 jaar geleden

Ken een gezin die drietalige doet en hun kind babbelde echt alle talen door elkaar, was niet te volgen 😋 trekt vanaf de basisschool vast weer helemaal bij. Maar zeker als je in Nederland wil wonen zou ik daar toch de focus op leggen zodat je kind geen achterstand krijgt.

4 jaar geleden

Wij hebben dat ook! Mijn vriend komt uit Duitsland maar komt uit een streek waar ze een Slavische taal (sorbisch) spreken, ik spreek Nederlands en samen spreken we Engels. We wonen in Duitsland en mijn vriend spreekt sorbisch tegen onze dochter, ik spreek Nederlands en straks als ze naar het kinderdagverblijf gaat wordt er Duits tegen haar gesproken. Engels spreken we niet tegen haar maar dat hoort ze als wij met elkaar spreken. Ze is nu 8 maanden en reageert op ons allebei als we in onze eigen taal spreken. 😊

4 jaar geleden

Hier ongeveer het zelfde. Ik ben Nederlands met een Limburgs accent en mijn vriend Belgisch. Ik praat tegen mijn zoontje zowel Nederlands als dialect en mijn familie praat gewoon dialect tegen hem. Ik vind het wel belangrijk dat als we bij mijn familie zijn dat hij ons gewoon kan verstaan.

4 jaar geleden

Onze kinderen worden nu tweetalig opgevoed. Ik spreek Nederlands met ze een mijn man Fins. Mijn dochter is nu net 2 en het is bizar hoe gewoon het voor haar is en hoe goed het gaat. Ze kan in beide talen prima communiceren met ons of familie. Het enige waar ik steeds vaker over nadenk is dat mijn man en ik elkaars taal niet echt spreken, wij spreken dus Engels. Ze krijgt dit wel mee maar we leren het haar niet actief. Ik zou dit eigenlijk wel willen omdat het later gewoon handiger is wanneer onze familie taal Engels is een we fatsoenlijk met zijn 4en een gesprek kunnen voeren. Ik ben er alleen nog niet over uit hoe we dit het beste kunnen doen dus ben benieuwd naar ervaringsverhalen en eventuele tips. Wanneer we TV kijken zijn dit zowel NLse als Finse of Engelse programma's via YouTube. We wonen nu nog in Duitsland en onze dochter spreekt ook heel basic Duits op het kdv maar we willen wel graag weer in Nederland of een Engelstalig land gaan wonen voordat de kinderen naar de basisschool gaan. Lijkt ons praktischer voor iedereen.
Van Asten- banner web baby - prijzenspektakel

4 jaar geleden

Reactie op Lias0703

Wij hebben dat ook! Mijn vriend komt uit Duitsland maar komt uit een streek ...
Jullie doen het een beetje hetzelfde als wij denk ik! Spreken jij en jouw partner elkaars taal?

4 jaar geleden

Jullie doen het een beetje hetzelfde als wij denk ik! Spreken jij en jouw p ...
Mijn vriend spreekt dus ook Duits en ik kan me wel verstaanbaar maken maar sorbisch spreek ik niet, dat is echt te moeilijk haha. Soms begrijp ik wel wat woorden maar dat is het ook. Hij is Nederlands aan het leren en verstaat en begrijpt alles wat ik tegen onze dochter zeg.

4 jaar geleden

Reactie op Lias0703

Mijn vriend spreekt dus ook Duits en ik kan me wel verstaanbaar maken maar ...
Haha, dat heb ik ook een beetje met Fins! Al is het na 7 jaar en een beginnerscursus wel beter en ik leer veel met mijn dochter mee wanneer ze met mijn man praat. Wat goed van je vriend dat hij Nederlands aan het leren is! Dat is vast ook niet makkelijk. Hebben jullie er al eens over nagedacht welke taal je later als gezin met elkaar wilt spreken? Of zie je het wel?

4 jaar geleden

Heerlijk als je partner Engels is, dan kan je kindje Engels gelijk goed leren! Wij zouden ons kindje graag Engels en Nederlands talig opvoeden maar zijn beide niet native en ben dus bang dat we ons kindje grammaticale fouten aanleren omdat we het zelf ook niet helemaal goed doen.

4 jaar geleden

Wij gaan ook voor 3 talig. Ben zelf Nederlands mijn man Portugees en we spreken samen engels. Ben heel benieuwd hoe dat gaat verlopen.

4 jaar geleden

Hier worden het ook 3 talen. Mijn vriend is Roemeens, ik nederlands, samen spreken we vooral engels. Hij is wel nederlands aan het leren, en ik begrijp en spreek Al redelijk roemeens. Maar wij hebben afgesproken ik zal vooral nederlands spreken, hij vooral roemeens en samen vooral engels. Ik vind het heel belangrijk dat de kleine alle talen leert, hij zal in Nederland opgevoed worden, mijn schoonmoeder spreekt geen engels, en wij hebben heel veel Internationale vrienden waar engels mee gesproken wordt.

4 jaar geleden

Wat tof dat jullie meertalig zijn! Ik zou in jullie situatie in de eerste jaren 1 taal kiezen en na 3 of 4 jaar op een speelse manier met andere talen uitbreiden. Ik heb een goede vriendin die meertalig is opgevoed vanaf baby zijnde en zij zegt dat ze moeite heeft om ingewikkelde emoties goed te kunnen uitdrukken omdat ze meertalig is. Ze kent 2 talen heel heel goed en beiden is haar moedertaal maar omdat je twee dingen leert kun je niet in beiden zo goed zijn als wanneer je 1 ding leert. Zo legde zij het zelf in ieder geval uit. Ik ken nog iemand waarvan de vrouw Spaanse is en niet goed Nederlands kan. Ik lees niet uit je verhaal of je man Nederlands kan? In hun geval praat de vrouw Spaans tegen het kindje en de man Nederlands. Tussen man en vrouw praten ze Engels, maar niet tegen haar. Al pakte ze het wel zelf ook op tussendoor. Man/vrouw hadden het erover dat ze onder de douche moest in het engels. waarop het meisje zei 'ik wil niet douche' in het Nederlands. Dus ze pakt wel veel van het Engels mee. Ze begon wel op school dingen door elkaar te halen..

3 jaar geleden

Reactie op Lias0703

Wij hebben dat ook! Mijn vriend komt uit Duitsland maar komt uit een streek ...
Hey Lia! Ik ben tweetalig (nederlands engels) en mijn man is Tunesisch. Ik zou om praktische redenen (schoolgewijs) nederlands spreken, mijn man arabisch, en onder elkaar spreken we al jaren engels. Dat kunnen we dus niet veranderen. Ik ging dus hetzelfde doen als jij. Hoe doet je kleine het nu qua talen? Bedankt!!
Podcast Samen Groeien
Nieuwe aflevering: Oude trauma's en wat je mist van je kindloze bestaan

Waarom maken baby's zo graag herrie? We duiken in hun speelgedrag en een groeiende eigen wil. Ook bespreken we hoe het is om op te voeden zonder goed voorbeeld. En mis je soms nog iets uit je leven van voor de geboorte van je kindje?