14 Reacties

3 maanden geleden

Niet per se op schema, maar vanaf het moment dat we vaste voeding gingen introduceren hanteerden we wel een 'op verzoek met een oog op de klok' methode. Simpelweg omdat we wilden gaan toewerken naar een dagritme met redelijk vaste eetmomenten.

3 maanden geleden

Hoi! De eerste maanden heb ik op verzoek gegeven. Maar nu ze 6 maanden is, komt er meer een ritme in. Persoonlijk vond ik het in het begin onmogelijk om een schema aan te houden. Pasgeboren baby鈥檚 hebben zoveel zuigbehoefte! En onze baby wil geen speentje. Dus vanaf de geboorte zat ik uren met haar aan m鈥檔 borst! Weet dat dit heel normaal is. Ik vond het ook heerlijk. Het clusteren in de avond vond ik soms wel heel intens, ook lichamelijk. Maar ze is nu bijna 7 maanden en ben zo blij dat ik nog bv geef! Kost nul moeite meer. En nu dus echt op schema omdat ze gewoon zelf meer in een ritme is gekomen 馃グ

3 maanden geleden

Reactie op MomofAandJ

Hoi! De eerste maanden heb ik op verzoek gegeven. Maar nu ze 6 maanden is, ...
Hier herken ik me ook heel erg in. Het begin van bv is flink investeren! Dat moet je willen en kunnen, en als het lukt dan is het het helemaal waard.

3 maanden geleden

Bij de eerste heb ik borstvoeding op schema gegeven. Je weet precies wanner ze komen, en hebben snel hun eigen ritme. Bij de 2e op verzoek borstvoeding geen schema, kwam afentoe wat eerder. Baby vond het wel moeilijk om over te gaan op schema toen ik ging werken. Het is voor de gastouder en kinderdagverblijf handig als ze een voedingschema volgen....

3 maanden geleden

Reactie op Inny

Bij de eerste heb ik borstvoeding op schema gegeven. Je weet precies wanner ...
Ik heb ook 7 maanden borstvoeding gegeven.

3 maanden geleden

Ik ben begonnen met op verzoek, maar ik merkte na enkele maanden dat het gewoon praktischer is om een beetje vaste tijden aan te houden. Daar kun je wat meer op plannen als je de deur uit wil/moet. Ook idd als je de kleine een dag moet wegbrengen. Maar wel met enige flexibiliteit als hij bv 's nachts niet goed in slaap kwam oid.

3 maanden geleden

Hier een beetje los vast qua voeding. Eerst had ik echt vaste tijden toen hij net geboren was. Dat vond ik toen handig om een beetje de boel op de rit te krijgen ook met het ijken van een bedtijd in de avond vooral. Door een tijdje in een strak ritme gevoed te hebben zijn we er op uit gekomen dat onze zoon nu standaard om 18.15 naar bed gaat. Inmiddels (13 weken) voed ik wat meer op verzoek overdag. Meestal voeden na het wakker worden uit een lange slaap bvb, of een halve voeding vaak tijdens sprongetjes als slapen moeilijk gaat en hij een groeispurt heeft. Vaak wel voeden in een ritme van ongeveer ontbijt-lunch-avondeten. En dan tussendoor nog wat extra of half als het zo uit komt. In de nacht helemaal geen ritme en komt het zoals het komt. Heb wel geprobeerd een paar keer om om 23 uur te voeden zodat hij de nacht beter zou doortrekken maar dat gebeurde niet. Dus nu laat ik het op z'n beloop. Hij komt in de nacht op het moment rond 1 uur en tussen 4-6 uur onrustig. Dan doe ik halve voeden meestal het laatste stuk van de nacht.

3 maanden geleden

Hier een baby van 7 weken en ik wissel nog steeds tussen strak op schema en voeden op verzoek 馃槄. Ik merkte bij voeden op verzoek dat ik het heel chill vond om de klok los te laten; ik zag wel wanneer ze kwam. Ze liet er zelf ca 3 uur tussen. Soms 2.5 en soms 4. Wel vond ik het vervelenf dat de avond zo wispelturig was. Ik geef 's avonds 1 fles afgekolvde melk en ik wist niet wanneer ik die kon geven. Daardoor weer wat meer op schema waarbij ik probeer uit te komen op 00.00 avondfles. Het is semi op schema; er zijn tijden maar als ze lekket ligt te pitten maak ik haar niet wakker en pas ik mn dagschema wat aan. Het is nog trial and error hier haha.

3 maanden geleden

Persoonlijk geen ervaring. Hier op verzoek gevoed altijd. Op schema kan wel alleen zal het om de borstvoeding goed op gang te krijgen wel wat lastiger zijn. Meeste schema's zijn op kunstvoeding gebaseerd en dat is in het begin vaak 7 of 8 voedingen per 24uur. En wordt vrij snel opgehoogd/afgebouwd naar 5 a 6 voedingen. Om je borstvoeding goed op gang te krijgen heb je vaak wel wat meer (12 wordt vaak gezegd) voedingen nodig. Als je ervoor open staat zou je kunnen proberen om de eerste paar weken op verzoek te voeden en dan langzaam over op schema.

3 maanden geleden

Kleine aanvulling waarom ik dit vraag (wellicht toch handig). Mijn dochter is dysmatuur geboren en vertoonde randprematuur gedrag, ze wou helaas niet drinken. Ze heeft toen 2 maanden via een sonde mijn bv gehad, ik heb dus fulltime gekolft, op schema. Na deze 2 maanden was het voor mij niet mogelijk meer om live te voeden, ze had net leren drinken uit een fles (met bv) en was nog steeds te licht. Ik heb toen tot 6 maanden fulltime gekolft en zij kreeg dus voeding (bv in fles) via een schema, op 'vaste' tijden (wij moesten ook echt wakker maken voor voedingen, ze kwam niet uit zichzelf en ze moest wel aankomen). Ze is nu 19 maanden en eten is nog steeds niet gemakkelijk en ze is nog steeds een (te) licht meisje. Eten met haar kost mij erg veel tijd. Nu ik mijn 2de verwacht, ik ben nu ruim 36 weken) hoop ik dat live voeden natuurlijk wel gaat lukken, fulltime kolven was best intens. Maar ik ben bang dat het moeilijk voor mij gaat zijn geen controle te hebben en ik ben dus veel tijd bezig met het voeden van mijn dochter dat ik wellicht niet erg flexibel kan zijn met voeden op verzoek. Ik ben bang dat ik er vrij snel voor ga kiezen om toch weer fulltime te kolven terwijl dat onzin is als live voeden lukt. Dus een schema zou mij denk ik veel rust geven als dat lukt...

3 maanden geleden

Hier beide een keer gedaan. Mijn oudste ging als baby goed op vaste tijden en kreeg op schema borstvoeding. Onze jongste had dat totaal niet en kreeg op verzoek

3 maanden geleden

Ik voed overdag op schema ipv verzoek. Vooral zo ontstaan omdat ze anders te weinig eet. Ze geeft niet echt signalen (behalve op een gegeven moment huilen) en haar groeicurve zakte in het begin. Door het schema blijft ze netjes op haar lijntje. In de nacht doe ik wel op verzoek, want wil haar niet onnodig wakker maken dan. Ik ervaar geen nadelen, het gaat heerlijk zo! Tijden: 07.00 10.30 14.00 17.00 1815/18.30 2x nacht Mijn dochter is trouwens bijna 6 maanden. Maar doen dit al sinds ze een paar weken is. Ik lees bij anderen nog over zuigbehoefte: daar heb ik niks van gemerkt. Ze heeft kort even geduimd. Verder geen speen en slaapt goed.

3 maanden geleden

Kleine aanvulling waarom ik dit vraag (wellicht toch handig). Mijn dochter ...
Als ik dit zo lees zou ik hieraan denken: In het begin elke 2 uur aanleggen en 's nachts elke 3 uur zodat je productie goed op gang komt. Als ze goed aankomt en je productie lekker loopt kun je over gaan op elke 3 uur en nachten op verzoek en dat zou ik zo laten tot 6 maanden, daarna vast voedsel erbij (kan dit op gedeelde momenten met je oudste, een gezamelijk eetmomentje 3x per dag oid). Geen ervaring mee zelf, ik voed op verzoek. Heb bij de oudste ook fulltime gekolfd en ik vind voeden op verzoek veeeel beter te doen en te combineren met een peuter. Fulltime kolven was me nu niet gelukt denk ik. En met voeden op verzoek komt er vanzelf ook wel een ritme in en je wordt steeds makkelijker (ik voed haar regelmatig in de draagdoek als ik met m'n peuter op pad ben bijvoorbeeld) en je kind wordt ook sneller met drinken. Ze is nu vaak met 7 tot 15 minuten echt klaar, ze is bijna 9 maanden en drinkt wel nog elke 2 a 3 uur. Ik denk dat je echt wel kan voeden op vaste tijden, met een fles kan dit ook dus waarom niet met de borst. Zou alleen wel echt in het begin elke 2 uur gaan voeden voor je productie dan.

3 maanden geleden

Ik heb bij mijn zoon altijd op schema gevoed. Eerst met 2 uur ertussen, vrij snel al 3 uur ertussen en uiteindelijk 4 uur ertussen. De nachten deden we na de eerste paar dagen wel op verzoek. Bij een tweede wil ik het denk ik iets meer loslaten: hij gaf het altijd goed aan als hij honger had en dan moesten we voor mijn gevoel iets te vaak nog even tijdrekken. Daar staat wel tegenover dat je met een vast ritme je dag een stuk beter kan plannen. Je kan al sneller eventjes de deur uit en ook met bezoek vond ik het handig.