37 Reacties

één jaar geleden

Clusteren is heel normaal gedrag bij 6 weken en geen garantie dat hij/zij met een fles rustiger is en je avonden daardoor anders zijn. Door te clusteren krijg je dat je productie omhoog gaat. Dit is een fase en rondom 6 weken heel gewoon! Wil je een flesje BV geven of Kv met de fles? Voor je productie zou het beter zijn als je KV geeft om dan wel te kolven voorlopig. Maar ik weet niet wat je lange termijn plan is, als je niet van plan bent lang Bv te geven maakt dat wellicht minder uit voor jou!

één jaar geleden

Dankjewel voor je bericht! Het is meer dat ik heb gelezen dat baby’s die KV krijgen wat langer volzitten dus dat hij bij mij wat minder gaat drinken. Ik krijg namelijk echt erg pijnlijke tepels als hij van 18.00-00:00 aan het drinken is 😅 Ik wil iets voor de 3 maanden stoppen met BV ivm mijn werk (wel de voorraad BV in de vriezer opmaken). Dus als ik KV in de avond zou geven (1 flesje) Dan gaan kolven? 😊

één jaar geleden

Reactie op Mama Aapie

Clusteren is heel normaal gedrag bij 6 weken en geen garantie dat hij/zij m ...
Ho sorry, hierboven heb ik gereageerd :)

één jaar geleden

Voor mij was het afbouwen van de late BV helaas al heel snel het begin van het einde van BV. Mijn productie liep enorm snel terug, geloof dat ik binnen 2 a 3 weken volledig over was op KV. Nu deed mijn dochter het daar top op en had ik meer rust, dus het was ook wel oké. Maar wilde het je gewoon mee geven, dat je weet dat dit kan gebeuren.

één jaar geleden

In principe wordt gezegd dat kv in de eerste weken wat minder goed is voor je productie. Dat clusteren hoort er een beetje bij, je kindje is nog erg klein en super afhankelijk. Dit wordt straks zeker minder. Het is trouwens niet zo dat een baby door kv langer vol zit, eerder door de grote hoeveelheden kv die soms gegeven worden. Bv is calorierijker. Dat gezegd hebbende, begrijp ik ook dat je soms even niet een baby aan de borst wil. Natuurlijk kan je proberen om in de avond een klein flesje kv aan te bieden. Heeft je kindje al eens eerder uit de fles gedronken? Mijn advies: begrijpen waarom je baby zovaak wil drinken en je hierbij neerleggen. Genieten van de momentjes samen want echt, voor je het weet is het voorbij. Als je toch graag een flesje kv wil proberen zou ik dit niet te laat in de avond doen, zodat je daarna nog een keer zelf kan voeden voor je gaat slapen. Niet de hoeveelheid kv geven die op het pak staat, maar de formule van la Leche League aanhouden. Succes!

één jaar geleden

Ik zou dit bij een baby van 6 weken zeker nog niet doen! Het zorgt er juist voor dat je productie enorm wordt opgehoogd. Ik vond het clusteren echt heerlijk. Ik zette lekker een serie aan en lag de hele avond met de baby op de bank. Ik mis die tijd echt enorm. Pas vanaf 6 maanden ben ik gecombineerd gaan geven met nutrilon, omdat ik kolven tijdens werk niet meer chill vond.

één jaar geleden

Voor mij was het afbouwen van de late BV helaas al heel snel het begin van ...
dankjewe voor je bericht!

één jaar geleden

Reactie op MeerieVonk

In principe wordt gezegd dat kv in de eerste weken wat minder goed is voor ...
Heel erg bedankt voor je duidelijke en goede uitleg. Mijn kindje is gewend aan het flesje (afgekolfde Bv) Maar nu lees ik dit, en is het eigenlijk eventjes afwachten en aankijken omdat het beter wordt. Ik ga het gewoon nog proberen en anders wat meer kolven zodat ik niet zulke pijnlijke tepels meer heb. Dankjewel😊

één jaar geleden

Ik zou dit bij een baby van 6 weken zeker nog niet doen! Het zorgt er juist ...
Dankjewel voor je bericht! dan ga ik nog door en met 3 maanden wil ik afbouwen ivm werk :)!

één jaar geleden

Voor je pijnlijke tepels kijk naar rite aids hydrogel pads of multimam! Die hebben mij in de begin periode gered! Iedere 24 uur (bijv na douche) nieuwe en je kan ze eventueel ook in de koelkast leggen voor extra verkoeling. Gebruik je al lanoline zalf/tepelzalf?

één jaar geleden

ik heb dit gedaan omdat ik super slecht ging op kolven, in de eerste week was t credo, aanleggen, kolven met de medela powerpump en dan flesje geven ik werd gek joh maar die ene avond kv heb ik er een poos in gehouden na 2 a 3 mnd ben ik overdag 1 voeding gaan vervangen totdat ik drie voedingen overdag had vervangen tot 7 mnd heb ik vier x per dag geborstvoederd en de rest kv na die 7 mnd liep het wel af en na 7,5 maanden gestopt combi voeden is echt de moeite waard, prettig(er) voor jou, en toch de bonussen vam borstvoeding ik was er blij mee in elk geval succes! ❤️

één jaar geleden

Ikzelf heb mijn partner steeds 1 keer in de nacht de fles laten geven vanaf dat mijn dochter een week of 8 was. Wel melk die ik dan overdag afkolfde, en de voeding na degene die mijn man had gedaan stonden mijn borsten de eerste tijd wel op klappen. Ik legde de kleine dan aan de ene borst en zette de Haakaa aan de andere - zodat ik alvast weer begon met een voorraadje afkolven voor de nacht. Mij werd het destijds afgeraden dit te proberen omdat de productie nog niet stabiel genoeg zou zijn - maar met een kleintje die toen nog om de 2,5 uur wilde drinken had ik ook écht mijn slaap nodig. Dus gewoon op gevoel gedaan en dat ging echt helemaal prima! Ze is nu 5 maanden en inmiddels geef ik overdag kunstvoeding en savonds en snachts borstvoeding. Het enige issue wat ik ooit heb gehad was dat ik lekkend wakker werd na een flesje en soms mijn bed extra moest verschonen - maar dat had ik er wel voor over 😉

één jaar geleden

Dit is clusteren en hoort erbij. Probeer het te zien als een positief iets. Het boost je productie namelijk op de best mogelijke manier. Maak er een bankhangmoment van. Een fles lost het niet op. Een flesje geven kan soms rust geven, maar dan zou ik gekolfde melk doen. Je moet dan namelijk wel kolven als je niet wilt dat je productie daalt (en in het begin is deze nog zo onstabiel dat bij het minderen van voedingsmomenten naar 0 terug kan vallen). Voor de volledigheid: kv of afgekolfde melk maakt geen verschil. De reden waarom kv vaak als oplossing wordt gezien is door de ouderwetse hoeveelheden die dan worden gegeven. Vervolgens kom je in een vicieuze cirkel (je zit in het begin propvol tot misselijk aan toe en na een tijdje rekt de maag en zit je niet meer zo vol met die hoeveelheid en moet je verder ophogen voor hetzelfde effect). Ook voor kv wordt de hoeveelheid op het pak niet meer geadviseerd. Op la Leche League vind je de juiste formule voor de flesinhoud en geef deze fles dan therapeutisch (vanaf 6 weken zonder uitzondering dagelijks een flesje om de fles niet te verleren). Deze kan je ook later aanhouden als je overgaat naar kv. Bv wordt trouwens steeds makkelijker en ik ga nu iets zeggen wat je misschien niet wilt horen, maar het moment van stoppen is eigenlijk een “nadelig” moment. Je zit dan namelijk precies in de overgang dat je afgestemd bent en bv ineens vele malen makkelijker en sneller wordt dan kv. Je stopt eigenlijk op het moment dat je de voordelen gaat ervaren. Als je dan wil stoppen moet je dat zeker doen, maar ik zou het overwegen. Kolfrecht is er niet voor niks.

één jaar geleden

Pfoe dat clusteren vond ik ook zó zwaar. En je wil ook even op jezelf zitten.. bij mij werd het wel vanaf week 6 minder. Ik zou proberen door te zetten en anders eventueel van 6 tot 8 clusteren en dan daarna kv. Maar voor je productie is het clusteren echt heel goed. Succes!

één jaar geleden

Ik heb het gedaan vanaf dag 1, zo was ukkie gewend aan fles en KV, kon mijn partner ook een rol spelen en ik kolfde op dat moment (bij ons ook in de avond) om een mooie voorraad in de vriezer op te bouwen voor als ik wilde stoppen. Heb dit uiteindelijk 6 maanden gedaan (toen was ik klaar met dat stomme gekolf op m'n werk) maar tot die tijd was het helemaal niet nadelig voor m'n productie en vond ik het heerlijk dat ik in de avond weg kon naar een vriendin oid. Dan kolfde ik gewoon wat later. Dit is bij mij zo gekomen omdat ik in het begin te weinig productie had, en ik heb het daarna lekker zo gehouden. Ik vond het ideaal dat ik gewoon wist dat hij KV ook accepteerde en ik geloofde wel in het verhaal dat ze daar langer op gingen slapen, onze uk sliep in elk geval heerlijk na zn flesje KV (maar nu heb ik nooit borstvoeding als avondvoeding gedaan, dus ik heb geen 'eerlijk' vergelijk 😉) Als ik jou was zou ik het gewoon eens proberen door tegelijk te kolven. Dan kan je altijd nog terug. Op een gegeven moment was trouwens m'n vriezer wel vol en ben ik gestopt met kolven (denk met een maand of 3), dat deed weinig voor m'n productie, die ging gewoon door.

één jaar geleden

Reactie op Mama Aapie

Voor je pijnlijke tepels kijk naar rite aids hydrogel pads of multimam! Di ...
dankje! lanoline zalf gebruik ik :)

één jaar geleden

Reactie op Ima_hoi

Ik heb het gedaan vanaf dag 1, zo was ukkie gewend aan fles en KV, kon mijn ...
dankjewel! Hoe gaf je de KV? en welke KV gaf je? Deed je het eerst mengen met BV of puur alleen KV 1 flesje? 😊

één jaar geleden

Ik gaf gewoon kruidvat KV en dan gewoon in een flesje, avent volgens mij, aangemengd zoals het op de verpakking staat. Ik heb nooit gemengd, maar dat kwam ook omdat het bij mij ontstaan is doordat ik zelf in de eerste dagen te weinig productie had, dus er viel niet zo veel te mengen. En toen was het allemaal zo gevoelig dat ik het kolf apparaat een martelmachine vond, dus dat vertikte ik. De rest van de dag gaf ik wel gewoon borstvoeding. En later ben ik wel gaan kolven, toen het met de stuwing allemaal op gang kwam. Alleen de KV hebben we zo gelaten omdat hij er zo lekker op sliep. Maar ik zou misschien eerst gewoon volledig KV proberen te geven. Als jouw ukkie dat niet wil kan je alsnog gaan aanlengen. Alleen dan moet je dus wel eerst gaan kolven om iets te hebben om mee aan te lengen. Succes! Laat je weten wat je gaat doen en of het succes heeft?

één jaar geleden

Ja hoor dat ken prima. Zolang je kind zo'n 6 voedingen minimaal bij jou blijf drinken is er niet zo veel aan de hand joh.. niet te bang zijn dat het meteen stopt. Zeker niet als je zeg ik wil met 3 maanden stoppen. Want dan ben je al over de helft he. Een voeding afbouwen duurt meestal 3 tot 7 dagen, dus reken maar uit. Als je nu 1 voeding minder wil doe je gewoon een fles kunstvoeding ipv de borst op dat moment en dan zeker niet kolven anders heb je er alsnog geen profijt van. En je wil die voeding niet meer terug dus ken het ook afgebouwd worden. Maar meid 1 ding, kunstvoeding is geen garantie van langer slapen of langere tijd tussen voeding. Staar je daar niet blind op hoor

één jaar geleden

Je kunt dat gerust doen en dan idd kolven.