72 Reacties

3 jaar geleden
Volgens mij zit er in dierlijke melk meer vitamine en mineralen ten opzichte van plantaardige melk.

3 jaar geleden
Reactie op Bonnie01
Plantaardige melk!
Ik raad de TS aan even op de consumentenbond te kijken. Plantaardige 'melk' is niet geschikt voor baby's omdat er te weinig voedingstoffen in zitten.

3 jaar geleden
Volgens mij zit er in dierlijke melk meer vitamine en mineralen ten opzicht ...
Klopt!

3 jaar geleden
"Voor de meeste plantaardige dranken, zoals soja, haver, rijst en amandel, geldt dat ze niet geschikt zijn voor baby’s onder de 1 jaar. Er zitten vaak niet voldoende belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en vitamine B12 in."
"Adviezen voor kinderen ouder dan 1 jaar
Geitenmelk is meestal alleen als volle geitenmelk te krijgen. Volle geitenmelk staat niet in de Schijf van Vijf, omdat het te veel verzadigd vet bevat. Daarnaast zit er in geitenmelk minder jodium dan in koemelk. Het is niet bewezen dat geitenmelk beter verteerbaar is. Het drinken ervan heeft geen nadelige gevolgen, maar ook geen bewezen voordelen."
"Plantaardige dranken, bijvoorbeeld sojadrank, kun je geven na 1 jaar. Wil je een volwaardig plantaardig alternatief geven aan je kind, kies dan een sojadrank met voldoende eiwit én toegevoegd calcium en vitamine B12."
Bovenstaande letterlijk gekopieerd van de site van de consumentenbond. Een erg betrouwbare bron dus.

3 jaar geleden
Plantaardig melk is sowieso gezonder. Er is speciaal soja melk voor kinderen vanaf 1 jaar van Alpro. Hier zitten toegevoegde vitamines etc bij die ze nodig hebben. Gewoon bij de appie te koop.

3 jaar geleden
Reactie op Miamama
Plantaardige melk is niet direct gezonder:

Is dit vergeleken met de soja melk voor kinderen? Daar is calcium en vitamine B aan toegevoegd. Dat zijn de enige waardes die in melk beter zijn vergeleken soja zie ik.

3 jaar geleden
Het advies is om pas na 12 maanden te starten met gewone melk.
Geitenmelk, koemelk en plantaardige melk hebben allemaal zijn voor- en nadelen. Met een gezonde, gebalanceerde voeding en genoeg beweging er naast valt of staat het niet met wat voor melk je kiest denk ik.
Persoonlijk ben ik geneigd om straks, naast moedermelk het aan te vullen met af en toe geitenmelk. Dit omdat geitenmelk het dichtst bij de voedingswaarden van moedermelk komen qua vetten. En mijn dochter niet goed tegen koemelk kan en wel tegen geitenmelk.
Maar dit zijn mijn afwegingen. Het bevat wel meer eiwitten en suikers dan alpro. Ze heb je altijd wat.
Dus de vraag is vooral wat vind jij het beste voor je kindje.

3 jaar geleden
Reactie op Bonnie01
Dit bericht is verwijderd
Koemelk of geitenmelk is vergelijkbaar met elkaar in voedingswaarde en geschikt voor na het jaar. Was eerder al genoemd is betreft vol/ halfvol ed. sluit ik me bij aan.
Sojadrink kan ook ter variatie. Let wel dat er dan voldoende toevoegingen aan zijn gedaan.
Allen sowieso pas na het jaar. Je kunt nu al wat yoghurt geven als je wilt. Kleine hoeveelheid.
Kijk ook eens op de website van het voedingscentrum voor betrouwbare informatie.

3 jaar geleden
Ik gaf mijn oudste na 12 maanden gewone melk.
Mijn jongste lustte dat niet, dus ben ik na de borstvoeding (met 1 jaar en 2 maanden) overgestapt op nutrilon. Hij lust nog steeds geen normale melk🙈
De baby die nu onderweg is, krijgt straks na een jaar ook gewone melk & mocht hij/zij dit ook niet willen drinken, gaan we ook eerst weer nutrilon proberen

3 jaar geleden
Ik vraag me of iedereen zegt dat geitenmelk beter is als koemelk (ivm allergie, voedingswaarde, lijkt meer op op bv enz) weleens objectief cijfers hebben bekeken. Hierbij wellicht een leuke link om er meer over te lezen.
https://www.consumentenbond.nl/voedingstests/geitenmelk-gezonder-dan-koemelk

3 jaar geleden
Is dit vergeleken met de soja melk voor kinderen? Daar is calcium en vitami ...
Sojamelk voor kinderen is dus niet zomaar plantaardige melk. Dit is plantaardige melk waar iets aan toe is gevoegd. Dus er kan niet zomaar vanuit worden gegaan dat plantaardige melk minstens zo goed is als dierlijke melk. Sommige mensen benoemen dat plantaardige melk beter is dan dierlijke melk, maar zeggen niet waarom. Of zeggen wel wat er beter is, maar zonder dit (werenschappelijk) te ondersteunen.