4 Reacties

één jaar geleden

Ach wat sneu. Je doet al veel dingen. Vocht is erg belangrijk. De darmen zijn volop in ontwikkeling en het kan aan heel veel liggen waardoor de stoelgang harder is. Wat hier erg goed helpt is pruimen. Je kan van die Knijpfruit zakjes kopen, evt een ijsje van maken of zo geven. Mijn dochter eet wel eens een hapje roomboter (vind ze echt heerlijk) en heb ook het idee dat dat goed helpt.

één jaar geleden

Forlax via huisarts. Evt eenmalig microlax

één jaar geleden

Van tandjes krijgen ze geen obstipatie nee, dus dat heeft geen verband. Zou toch eens naar de huisarts gaan, krijg je ws vezelzakjes mee. Soms heb je even wat hulp nodig!

één jaar geleden

Heb je recent een nieuwe groente of fruit geïntroduceerd? Dat kan wel eens de oorzaak zijn waarbij de darmen even terug moeten wennen aan andere types groenten en fruit. Was hier bij de eerste dochter ook het geval. Wat sinaasappel(sap) in de fruitpap verwerken kan wel eens werken om stoelgang te laten afkomen (ben even niet zeker of citrusvruchten al mogen op 6 maanden) en een extra lepeltje olijfolie in de groentepap doen. Dat helpt de darmen van binnenuit smeren en geeft ook zachtere stoelgang. Eventjes groenten zoals wortel vermijden (werken heel obstiperend) totdat de stoelgang terug zachter is. Probiotica druppels kunnen ook wel eens een positief effect hebben. Drinkt je kindje voldoende water? Als onze dochter niet voldoende drinkt, is harde stoelgang hier ook een probleem. Je kindje zou moeten leren om doorheen de dag water te drinken, niet enkel bij maaltijden (dus eigenlijk heel de dag geregeld water aanbieden). Je hebt tegenwoordig ook Nancare vezels die je 2x per dag in de melk kan doen om de spijsvertering te verbeteren. Je ziet dan resultaat na 2 dagen (maar helpt enkel bij de aanmaak van nieuwe stoelgang, reeds harde stoelgang blijft hard en moet er uit). Wij gebruiken dat momenteel ook bovenop speciale voeding voor de spijsvertering (dochter van 5 weken met ernstige constipatie). Indien pijn bij het ontlasten, kan je een glycerine suppo opsteken; dat smeert het uiteinde van de darm waardoor de stoelgang naar buiten kan ‘glijden’ en minder pijn veroorzaakt. Daarnaast kan je glycerine niet ophouden, waardoor de stoelgang sowieso afkomt. Ideaal als je kindje het zelf niet naar buiten krijgt of als je kindje weigert om te ontlasten (door pijn bijvoorbeeld).