445 Reacties

2 jaar geleden

Er zijn tools op internet waar je een richtbedrag kunt berekenen. Mijn man en ik sparen erg graag (lukt niet elke maand, hoor). Maar als onze auto er ineens mee stopt of total loss is willen we wel een nieuwe kunnen kopen. Wij zijn nu aan het sparen om de woonkamer compleet aan te pakken. We hebben op zich spaargeld genoeg daarvoor maar omdat we graag een buffer willen hebben, hebben wij een streefbedrag wat we aan spaargeld willen hebben. Alles wat we daarboven hebben gaat in een potje voor de woonkamer. Moeten we een grote uitgave doen (babykamer of wat dan ook) en we komen onder ons streefbedrag, zetten we het sparen tijdelijk stop en gaan we weer verder als ons streefbedrag weer is bereikt. Ons streefbedrag is overigens 20.000 euro. Er zijn zat gezinnen die het met minder doen, maar wij zitten (om principiële redenen) niet in de zorgverzekering (ja, dat kan in NL) maar dat betekent dat wij zorgkosten in eerste instantie zelf moeten betalen. In het geval van mijn keizersnede in 2020 konden wij dus 10k dokken in totaal. Vandaar ons vrij hoge streefbedrag. :)

2 jaar geleden

Ik snap je vraag denk ik niet heel goed? Bij het Nibud heb je in ieder geval een rekentool die je kan gebruiken om uit te rekenen hoeveel je ‘moet’ hebben. Mijn mening is dat je absoluut een buffer/spaargelden moet hebben alvorens je aan kinderen begint.

2 jaar geleden

Je "moet" natuurlijk helemaal niks, maar ik zou wel aanraden om een buffer te hebben voor onverwachte zaken. Volgens mij is 5000 het advies. Dan kom je niet in de problemen als je ketel ermee ophoudt of als je auto een grote onderhoudsbeurt nodig heeft. Daarnaast sparen wij voor "doelen", dingen die we binnenkort willen zoals vakanties of verbouwingen of een auto. En we zetten de kinderbijslag opzij voor onze dochter, voor later.

2 jaar geleden

Reactie op Afdelingshoofd Gamba

Ik snap je vraag denk ik niet heel goed? Bij het Nibud heb je in ieder geva ...
Inderdaad sowieso een buffer. Alles opmaken lijkt me vrij roekeloos (en eng, haha). Kinderen kosten geld, elke maand opnieuw, maar ook de babyuitzet moet je niet onderschatten.

2 jaar geleden

Sparen! Maar ik wil graag zo snel mogelijk (samen met mijn partner) stoppen met werken.

2 jaar geleden

Volgens mij houdt het Nibud €18000 aan. Maar dat heeft echt niet iedereen. Het gaat erom dat je bijvoorbeeld een koelkast of CV ketel nodig hebt, je dat kan betalen. Ik weet niet of er nog verschil in zit of je huurt of een koophuis hebt, omdat je in een koophuis alles zelf moet betalen. Daarnaast zal het eraan liggen of je wel of geen auto hebt en hoe vaak je deze gebruikt.

2 jaar geleden

Reactie op MamavanEm

Inderdaad sowieso een buffer. Alles opmaken lijkt me vrij roekeloos (en eng ...
Lijkt mij ook doodeng. Alles opmaken zou ook echt niet in mij op komen. Wij sparen best veel per maand, zodat we 1) een flinke buffer hebben en 2) eerder kunnen stoppen met werk. Op dat laatste verheug ik mij nu al 😬

2 jaar geleden

Wij willen een bepaald bedrag altijd hebben staan, dat als de wasmachine en koelkast tegelijk kapot gaan in de maand waarin de auto ook een grote reparatie zou moeten dit allemaal meteen opgelost kan worden☺️

2 jaar geleden

Volgens mij is de “regel” om een halfjaar aan salaris als spaargeld te hebben, zodat je het even kan uitzingen mocht je werkloos oid raken. Ik vind het persoonlijk fijn om €10.000 als buffer te hebben, maar liever wat meer. Helaas is deze buffer opgegaan toen we ons huis anderhalf jaar geleden kochten ivm kosten koper, dus ben weer opnieuw begonnen 😅 Wel weer bijna behaald gelukkig

2 jaar geleden

Wij houden 10k als ondergrens aan. Sinds onze kleine er is en alle uitgaven daarbij hebben gemaakt schommelen ook een beetje rond die koers. Hopelijk binnenkort weer wat meer sparen

2 jaar geleden

Reactie op JvVN

Volgens mij houdt het Nibud €18000 aan. Maar dat heeft echt niet iedereen. ...
Wat het Nibud adviseert is op basis van je huidige bezit/huis/auto enz. Bij ons adviseren ze een bufferbedrag van €23.000... Dan moeten we nog even doorsparen😂 Maar ja die advies buffer gaat er dan vanuit dat álles tegelijk kapot gaat en vervangen moet worden. En ik durf wel de gok te nemen dat dat zelden het geval is 😅 en zo wel, dan hebben we ook altijd nog allerlei verzekeringen 🙃

2 jaar geleden

Sowieso sparen. Denk dat we ongeveer 1 jaarsalaris aan spaargeld hebben. Het sparen gaat nu wel wat minder hard omdat we allebei minder werken, maar ik probeer per maand ongeveer 1/5e van m'n salaris te sparen. Wat in ons voordeel werkt is dat we nooit gehuurd hebben en allebei veel werk(t)en. En door alle maatregelen minder uitgegeven de afgelopen 2 jaar 😅 (waaronder geen diner/feestavond op de bruiloft).

2 jaar geleden

Wij hebben gezamenlijk voldoende geld dat bij wijze van spreken de wasmachine, auto en tv kort achter elkaar kapot kunnen gaan en we dit gelijk kunnen repareren/vervangen. Daarnaast zijn wij wel van het “je leeft nu, dus geniet nu”. Beide hebben we een eigen bedrijf waar we voldoende spaargeld in hebben als buffer, al vind ik dat een beetje anders…

2 jaar geleden

Ben nu wel benieuwd of TS degene binnen het huishouden is die graag spaart of graag uitgeeft. De gebruikte emoji doet dat laatste vermoeden 🙃

2 jaar geleden

Reactie op MamavanEm

Er zijn tools op internet waar je een richtbedrag kunt berekenen. Mijn man ...
Oh wow maar gewoon even benieuwd als je dan geen zorgverzekering hebt moet je dan ook verloskundige kosten etc etc ook allemaal zelf bekostigen?

2 jaar geleden

Tsja, is per salaris / inkomsten anders denk ik. Wij hebben geen dure baby uitset gekocht en kopen ook niet overdreven veel en dure babykleren.

2 jaar geleden

Reactie op Mjk86

Ben nu wel benieuwd of TS degene binnen het huishouden is die graag spaart ...
Hahaha, ja ik ben de gene die graag uitgeeft. Ik vind het prachtig om reizen te maken, dat deden we als partners en nu gaan we hopelijk ook weer doen met onze kleine erbij🌴🌵 Verder geen geld aan dure kleren etc.

2 jaar geleden

Een goede balans vinden tussen uitgeven en sparen. Sowieso is sparen een luxe wat niet iedereen heeft. Is het mogelijk, zeker doen. Alles opmaken is niet verstandig. Het is fijn om altijd een buffer achter de hand te hebben, je weet nooit wat er gebeurd. Sparen is goed, maar je moet niet doorslaan en ook leuk kunnen leven. Ook hier weer, je weet nooit wat er gebeurd. Wie weet laat je nu bepaalde dingen om te sparen, die je later nooit meer kan doen. Zelf hebben wij een vaste buffer en sparen voor de grotere uitgaven. We hebben alleen een hypotheek afgesloten om ons huis te kunnen kopen en willen verder geen andere leningen.

2 jaar geleden

We zitten redelijk safe qua spaargeld en hebben hier en daar wat beleggingen lopen. We sparen elke maand 50 euro voor onze dochter. Verder hebben we een zakelijke lease auto, dus daar geen kosten voor. Maar ik begrijp dat je als het kan, een gezonde buffer moet hebben als gezin.

2 jaar geleden

Hahaha, ja ik ben de gene die graag uitgeeft. Ik vind het prachtig om reiz ...
Dat scheelt, zowel mijn man als ik zijn geen vakantiegangers, maar beide behoorlijke huismussen. Dus reizen is voor ons geen kostenpost.