40 Reacties

16 dagen geleden

Wij met de oudste pas gestopt net voor 3, had wel "spenen tanden" maar dit is ongelooflijk snel weggetrokken! De fout gemaakt die grote dikke bibs te gebruiken De 2e , nu 2.5 heeft alleen zo'n kleintje , alleen voor de nacht, stoppen er bijna mee, maar zij gaat anders op vingers duimen/in de mond, dat is nog moeilijker af te leren. Succes met hoe je het ook doet 😁

16 dagen geleden

Mijn dochter heeft 2,5 jaar de speen gehad, wel zo dat ze alleen s nachts met slapen had vanaf ongeveer 10 maanden. Overdag bij nodige troost gewoon door papa of mama. Tja tandartsen zeggen liever niet vanwege mogelijke gebits- en spraakproblemen. Heeft mijn dochter geen problemen mee gehad en ik behield toch echt liever even het soepele bedtijd ritueel.. Met sinterklaas hebben we de spenen opgestuurd naar "babypieten" in ruil voor een cadeautje, werkte prima en bijna niet meer naar gevraagd.

16 dagen geleden

Reactie op Susanne86

Wij met de oudste pas gestopt net voor 3, had wel "spenen tanden" maar dit ...
Oh Tnx! Hier wilde ze de bibs gelukkig niet, maar een iets kleinere wel (Philips avent ultra air).

16 dagen geleden

Met een snelle search op het internet lees ik dat de meningen verdeeld zijn, zelfs onder professionals. Dus vraag eens waar jouw nicht haar mening op heeft gebaseerd. En anders lekker laten gaan. Volg inderdaad gewoon je eigen gevoel. Ze komen er echt ooit wel een keer vanaf. Heb nog nooit een puber met speen gezien :P

16 dagen geleden

Sja… beter van niet natuurlijk. Maar troost kunnen bieden aan je kindje is ook heel fijn! Zo lang er nog niet/weinig tandjes zijn is het niet zo’n probleem. Maar wel proberen voor 2e jaar af te bouwen. Hier iets na 2 jaar gestopt. Toen snapte m’n zoontje het ook wel dat hij weg moest.

16 dagen geleden

Ja, ik ben van mening dat ze op lange termijn slecht zijn. Wij zijn met 1.5 jaar gestopt. Ik zag toen al een lichte verandering in de stand van zijn tanden en dat wilde ik tegengaan. Zelf heb ik tot 5 jaar een speen gebruikt (voornamelijk met slapen) en ik heb jarenlang met een overbeet van 1.5cm gelopen. Ik weet zeker dat de speen hier medeveroorzaker in is geweest. Dit is uiteindelijk verholpen met een beugel.

16 dagen geleden

Overmatig speengebruik is zeker echt nadeling voor de tanden (en daarmee voor spraak) - alleen is het moeilijk te bepalen wat precies 'overmatig' is. Daar is geen harde grens voor, wordt bepaalt door meerdere factoren: hoeveel tijd op een dag, watvoor soort speen (gelukkig gebruik je geen bibs lees ik!), hoe lang in totaal.... Vandaar dat vaak het advies is, 'hoe minder, hoe beter'. Ik zou zelf op die leeftijd kijken of het lukt om het alleen nog te gebruiken bij de slaapjes. Zelf lijkt stoppen mij het moeilijkste tussen de 1 en 2 jaar. Dan zijn ze zich heel bewust van alles, maar echt goed voorbereiden/uitleggen waarom, is wel lastiger. Het kan wel natuurlijk, maar het is in mijn ervaring minder ideaal.

16 dagen geleden

Ik heb zelf altijd een speen gehad tot een dag voordat ik naar de basisschool ging. Toen beet ik hem blijkbaar kapot. Mijn tanden staan recht en ik heb geen overbite. Dus dat verschilt echt per mens denk ik dan zo. Ik zou vooral kijken naar waar je kindje op dit moment behoeft aan heeft. En je kan altijd nog langzaam afbouwen met de speen 😌

16 dagen geleden

Ik weet niet of het echt heel slecht is.. wij hebben vanaf 1 jaar de speen alleen in bed gegeven. Lieten hem in bed liggen. Alleen als ze ziek is mag ze hem overdag, ook nu nog.. ze is ruim 2.5.

16 dagen geleden

Hier enkel met slapen en zodra hij tandjes kreeg de dental spenen gaan gebruiken. Met 1,5- 2 jaar willen we gaan afbouwen

16 dagen geleden

Het is beetje afhankelijk per gebit denk ik. Ik zelf was 7 toen ik van de speen afging en hoefde geen beugel. Mijn zoon is met 3,5 jaar van de speen afgegaan en ook zijn gebit ziet er niet vreemd uit. 🤷‍♀️ zelfs al paar keer bij de tandarts geweest en die was ook niet onder de indruk. Hier altijd wel ‘hoe minder hoe beter.’ gehanteerd, zeker naarmate hij ouder werd. Zou doen waar jij je goed bij voelt en je niet gek laten maken. Als een professional aangeeft dat het toch de verkeerde kant op gaat dan kan je altijd nog stoppen. Gebit trekt ook nog enorm bij na het stoppen van de speen. Mijn zoon is bij de logopedist en Pento allemaal geweest vanwege spraak. Wel gevraagd naar speengebruik, maar echt verder nooit wat over gehoord dat hij moest stoppen.

16 dagen geleden

Bij mij op de opvang, genoeg kindjes met een overbite door langdurig speengebruik. Dus mijn advies is, ga er zo snel mogelijk van af.

16 dagen geleden

Ik denk dat je hier uiteenlopende meningen over gaat hebben. Goed gaat het niet zijn, maar ook niet per se dramatisch en zal bij de een al meer zichtbare gevolgen hebben dan bij de andere. De manier waarop je nicht haar idee duidelijk maakte, vind ik er wel wat over. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook wel een beetje gek vind om een kindje van die leeftijd nog een speentje te geven buiten het slapen om. Ik zag onlangs nog bij vrienden dat die hun kindje van 1.5 een speen gaven als hij wat zeurderig werd. Ik vind het ergens een verkeerde boodschap naar het kindje ofzo, kan het gevoel niet goed uitleggen. Sorry, het is wat offtopic geworden, maar ik zou dan als eerste stap al afbouwen naar enkel nog tijdens het slapen.

16 dagen geleden

Ik zou de speen echt alleen rondom het slapen gebruiken. Het is inderdaad niet goed voor de groei van de kaak en de tanden. Vaak komt het gewoon weer goed na het stoppen, maar soms ook niet en blijven kindjes problemen houden zoals slissen. Wij merken dat ons zoontje (net 1) het nog heel fijn vindt voor het in slaap vallen, maar verder bieden we het nooit overdag aan.

16 dagen geleden

Mijn zoon (12jaar) heeft tot 2.5 jaar een speen gehad en een heel mooi gebit. Mijn dochtertje ( 16mnd) vraagt er bijna nooit om en heeft hem alleen met slapen ( en 10 minuutjes daarvoor ). Ik maak er niet zo n punt van🤷‍♀️

16 dagen geleden

Ik ben als logopedist gespecialiseerd in logopedie en tandheelkunde en het is echt te adviseren om te stoppen voor 1 jaar! De laatste jaren wordt er door tandartsen en logopedisten erg geïnvesteerd om onze collega’s te informeren over de meest recente inzichten en therapieën. En je kunt geluk hebben maar de meeste mensen die langdurig gespeend hebben krijgen er vroeg of laat last van. Op jonge leeftijd zie je dit bijv. aan het gebit of een tong die tegen de tanden aanperst. Op latere leeftijd kunnen dit problemen zijn met bijv. het kaakgewricht. Dus ik zou dat risico niet nemen en op jonge leeftijd stoppen!

16 dagen geleden

Zelf zie ik het nut niet zo van een speen gebruiken als het zuigreflex is afgenomen en dus eigenlijk niet meer nodig is. Ook vind ik een goede mondontwikkeling en gebit belangrijk en neem ik daar dus liever geen risico in. Voor het troosten leer ik haar liever andere manieren, zoals een knuffel van papa en mama.

16 dagen geleden

Onze tandarts (heeft zelf ook een kindje en volgt datzelfde advies op) adviseert om te stoppen voor 3 jaar, omdat het dan gewoon nog wegtrekt.

16 dagen geleden

Onze dochter heeft tot een week voor haar tweede verjaardag een speen gehad. Zij had vanaf 8/9 maanden over het algemeen alleen haar speen met het slapen en lange autoritten zodat ze daar kon slapen. Ze had de Bibs speen. Ik zag niet echt achteruitgang in haar gebit, maar ik zie wel dat haar tandjes nog wat meer naar elkaar gegroeid zijn het afgelopen halfjaar na het stoppen.

16 dagen geleden

Reactie op Rianneee16

Onze tandarts (heeft zelf ook een kindje en volgt datzelfde advies op) advi ...
En die tandarts is dus waarschijnlijk nog niet op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen vanuit de omft-wereld. Uiterlijke kenmerken kunnen dan idd nog wegtrekken maar over 40 jaar (eerder of later kan ook) kunnen er dus nog problemen ontstaan van speengebruik tijdens je eerste 3 levensjaren.