21 Reacties

2 jaar geleden
Ik heb dit gedaan omdat onze zoon niet goed aanhappte. Maar ik kon het niet volhouden. Ik was enkel nog bezig met kolven, fles geven, afwassen en nog geen uur later begon alles opnieuw... Als je baby goed aanhapt zou ik het niet aanraden. Aanleggen is sowieso beter voor de productie

2 jaar geleden
Je productie kan hier zeker door dalen. Live voeden heeft altijd de voorkeur.
Wat maakt dat je je zorgen maakt om de hoeveelheid die ze binnen krijgt? Als ze goed groeit, tevreden is, plast en poept zou ik niet weten waarom je moet weten wat ze exact binnen krijgt.
Weet je waarom ze niet altijd je borst accepteert? Heb je al eens een lactatiekundige mee laten kijken met een voeding?
Fulltime kolven lijkt me altijd een uiterste oplossing. Maar niet iets waar je licht over moet denken. Het is ontzettend zwaar en moeilijk vol te houden. Als je haar aan de borst kan houden zou ik dat zéker doen.

2 jaar geleden
Om alleen te zien wat ze binnen krijgt zou ik het niet doen. Vertrouw op je kindje. Zolang ze goed groeit, is er niets aan de hand. Pas als ze niet goed groeit en het niet betert met vaker aanleggen, zou ik die als oplossing doen.
Ik heb zelf vanaf 4 mnd tot 20 mnd fulltime gekolfd. Vanaf 16 mnd was het nog maar 2x per dag. Mijn productie nam niet af. Houd er wel rekening mee dat het veel tijd vraagt.

2 jaar geleden
Ik heb een halfjaar fulltime gekolfd en ik zou het echt niet aanraden. Soms is het makkelijk maar het is vaker echt loodzwaar.
Een kolf krijgt over het algemeen nooit zoveel uit je borsten als dat je kindje dat kan. Dus als je fulltime zou kolven dan vermindert je productie inderdaad. Dat is de reden waarom ik uiteindelijk gestopt ben ik kon het aantal ml wat hij dronk uiteindelijk niet bij benen met kolven wat me zoveel stress gaf.
Ik denk dat het deel van zien dat ze genoeg binnen krijgt iedereen wel een beetje heeft aan het begin. Je bent met elk weeg en meet moment bij het cb vaak toch een beetje zenuwachtig of ze goed gegroeid zijn. Ik weet niet of kolven daar snel verandering in brengt. Ik snap het wel voor je eigen gemoedsrust.
Maar laat anders een lactatiekundige meekijken voor het niet altijd aanhappen en kijk wat je daarmee kan!

2 jaar geleden
Mijn zoontje is 14 weken en sinds dat hij 2 weken oud is kolf ik fulltime wegens niet goed aanhappen en drinken. Het vraagt veel tijd, energie en goed plannen om op tijd te kolven zodat er voeding is als hij honger heeft. Mijn productie is wat gedaald maar door een flinke overproductie eerder, heb ik voldoende over. Aanleggen had zeker mijn voorkeur gehad, mocht dit gelukt zijn.

2 jaar geleden
Ik heb ruim een jaar exclusief gekolfd, vanaf dat mijn zoontje ongeveer 6 maanden was. Ik heb niet gemerkt dat mijn productie minder werd maar is lastig te checken. Ik ben overgestapt naar alleen kolven omdat mijn zoontje bij iedere voeding een uur aan de borst lag en kolven kostte dus veel minder tijd. Ik vond het prima te doen, vooral naarmate mijn zoontje ouder werd en minder voedingen nodig had. Met mijn onregelmatige diensten en volle planning op het werk was het wel lastig om op tijd te kolven iedere keer

2 jaar geleden
Ik heb een tijd uitsluitend overdag gekolfd omdat we een flesweigeraar hadden en ik me dat niet kan veroorloven met werk dat ze de fles niet pakt helaas. 's avonds en s nachts wel altijd live gevoed. Ik krijg snel overproductie dus ook met kolven, dat de productie terugloopt merk ik dus niks van. Ik vond het wel pittig omdat het dubbel werk is, je tijdens het kolven je kindje niet kan oppakken en je alles ook moet afwassen/drogen. Maar ik vond het op zich vol te houden met de avond/nacht live voeden in elk geval. Ik kolfde dan drie keer per dag met de youha ins, kolfde ik elke dag ook een halve voeding vriezer voor raad af. Nachtvoedingen afkolven lijkt mij persoonlijk te zwaar en ik heb zelf de indruk dat het qua hormonen beter is om s avonds/s nachts live te voeden.

2 jaar geleden
Ik ben direct gestart met fulltime kolven. Puur omdat ik het idee van baby aan de borst niet fijn vond maar wel graag moedermelk wilde geven. Ging prima en zeker toen ik een dubbele draadloze kolf kocht☺️
Uiteindelijk is mijn productie naar beneden gegaan, maar dat kwam doordat er een huilbaby hadden en de door de stress stopte mijn productie helaas. De 5liter voorraad in de vriezer is weggegooid omdat ons zoontje een koemelkallergie bleek te hebben (en nu met 13mnd helaas nog steeds heeft)

2 jaar geleden
Reactie op SdG
Ik ben direct gestart met fulltime kolven. Puur omdat ik het idee van baby ...
Bij borstvoeding merk je ook of je kindje koemelkallergie heeft? M'n zoontje is bijna 6 maand en krijgt alleen borstvoeding, vind juist spannend om over te stappen naar kunst voeding ivm bijvoorbeeld koemelkallergie

2 jaar geleden
Ik heb tot 8 weken live gevoed en ook gekold om de productie op gang te krijgen en zodat m'n man ook de fles kon geven met afgekolfde melk. Door slecht aanhappen vanaf het begin merkte ik dat live voeden teveel stres gaf bij mij en flesje geven meer rust. Daardoor vanaf 8 wkn fulltime gaan kolven. M'n zoontje is bijna 6 maand en doe het nog steeds!! Eerst kolfde ik zo om de 3 a 4 uur. Nu 5x per dag zo'n 10 min. Rond 0700/1100/1500/1900/2230. In de ochtend vaak 15min omdat dan de meeste voeding is. Ik heb in totaal ruim voldoende om hem de hele dag van te kunnen voeden! En nog wat in te vriezen bijv. Moet er wel bij zeggen dat ik thuis werk, dus dat scheelt natuurlijk enorm. Maar in verlof tijd is het misschien ook best haalbaar voor je!

2 jaar geleden
Ik heb 1,5 jaar fulltime gekolfd vanaf dag 2, omdat het de baby maar niet lukte om aan te happen. Het is heel even gelukt met een lactatiekundige, maar zodra ik ging werken was ze het weer ‘verleerd’.
Ik had wel een partner die achter mij stond. Het is allemaal dubbel werk. Hij moest er dan ook in de nacht elke keer uit, terwijl ik dan aan het kolven was voor de volgende ronde.
Iedere vrouw moet kijken wat bij haar past, maar ik had er echt alles voor gegeven als ik haar ‘echt’ borstvoeding had kunnen geven. Ipv al die afgekolfde flesjes. Het is echt mega zwaar en elke keer verlegde ik weer mijn grenzen. De enige reden is dat ik ben gestopt met 1,5 jaar is dat ik weer zwanger was en de productie stopte met 11 weken.
Op FB is en groep genaamd Fulltime Kolvers, meld je daar anders aan. Hier staan veel ervaringen van mensen.

2 jaar geleden
Reactie op Shaun
Bij borstvoeding merk je ook of je kindje koemelkallergie heeft? M'n zoontj ...
Bij mijn zoontje was de koemelkallergie overduidelijk toen we een keer kunstvoeding moesten bijgeven, omdat ik een fikse borstontsteking had en het advies was te stoppen met borstvoeding. Achteraf heeft hij ook altijd wat last gehad van de moedermelk (slecht slapen, eczeem, overstrekken), maar echt niet zo erg als van kunstvoeding (projectielbraken, wegvallen, snot stroomde over z’n wangen). Ik heb altijd begrepen dat de eiwitten uit koemelk in moedermelk ongeveer evenveel verknipt zijn als in pepti.

2 jaar geleden
Ik heb 12 maanden fulltime gekolfd. Eigenlijk vanaf het begin, omdat aan de borst drinken niet lukte. Kindje met weinig geduld, gedoe met tepelhoedjes die er dan vervolgens vanaf werden gemept door de kleine. Ik werd er heel verdrietig, onzeker en soms ook boos van. Lactatiekundige had het een paar keer zo voor elkaar, maar mij lukte het voor geen meter. Ik vond het behoorlijk pittig, maar het went wel. Als je eenmaal een ritme hebt gevonden is het goed vol te houden. Ik liep er meer tegenaan dat mijn omgeving (m’n ouders vooral) erg bezorgd waren om mijn welzijn. Want het kost wel echt meer inspanning dan live voeden. In het begin zeker omdat ik dag en nacht elke 3/4 uur aan de kolf hing. Ik heb vaak te horen gekregen dat ik beter kon stoppen. Nu de tweede op komst en heb nu al meerdere keren gehoord ‘dat ga je toch niet weer doen hè?’
Als het puur om de onzekerheid van voldoende binnen krijgen gaat, zou ik niet gaan kolven. Maar die keuze is aan jou. De fulltime kolvers fb groep is inderdaad een aanrader.

2 jaar geleden
Wat jammer dat je om deze reden over wil stappen op kolven (zonder oordeel).
Borstvoeding geven is zoveel meer dan alleen voeding.
Je kindje pakt wat ze nodig heeft dus als ze goede plas en poepluiers heeft kan je daar op vertrouwen. Je hoeft niet te weten hoeveel ze binnenkrijgt (bij flesvoeding is dit juist een risico op het kindje teveel geven omdat mensen gefocust zijn op het flesje leeg krijgen in plaats van hun kind observeren).
Daarnaast is het super goed voor de hechting tussen jou en je kindje en nog meer redenen.
Als het je lukt probeer te vertrouwen en hou haar signalen in de gaten

2 jaar geleden
Je kindje haalt veel meer uit je borst dan een kolf. Je productie kan zeker achteruit gaan door kolven, zeker op de lange termijn. Zolang je baby goed poept en plast en alert en vrolijk is dan mag je ervan uit gaan dat ze voldoende krijgen. Live voeden is juist zo praktisch en fijn!

2 jaar geleden
Ik heb 9 maanden fulltime gekolft omdat mijn kleine niet kon aanhappen. Ik had er alles voor gegeven om live te kunnen voeden maar vond het kolven prima te doen. Je vindt er wel een weg in, en op een gegeven moment kan je wat minder vaak gaan kolven voor dezelfde productie en wordt het makkelijker. Als je graag borstvoeding wil geven en je bent alleen maar onzeker over het voeden dan zou ik allereerst een lactatiekundige inschakelen om eens met je mee te kijken. Kom je op een punt dat je het echt niet meer wil/kan en overweegt te stoppen dan zou ik zeker het fulltime kolven gewoon proberen, je kan altijd overstappen naar kunstvoeding als het niet bevalt, toch?

2 jaar geleden
Reactie op Shaun
Bij borstvoeding merk je ook of je kindje koemelkallergie heeft? M'n zoontj ...
Zeker, maar..
Ik begreep van de kinderarts dat moedermelk gelijk staat aan pepti qua verknipte koemelkeiwitten. Sommige kindjes gaan prima op pepti, ons kindje niet (en ging dus ook heel slecht op de moedermelk). Zodra de kleine man overging op Neocate was alle ellende voorbij.
Ik zou bij een tweede weer kiezen voor fulltime kolven, maar dan start ik zelf circa 4 weken voor de uitgerekende datum met een koemelkvrij dieet, om het in een later stadium langzaam te introduceren.