14 Reacties

3 jaar geleden

Voor zover ik weet zijn er in de samenstelling geen voordelen ten opzichte van borstvoeding; borstvoeding is natuurlijk volledig afgestemd op wat je kindje nodig heeft en kunstvoeding is dat niet. Betekent natuurlijk niet dat kunstvoeding dan slecht is voor je kindje! Als je er het fijne van wilt weten, in het boek over borstvoeding van La Leche League staat een heel hoofdstuk over de samenstelling en de verschillen tussen kunst- en borstvoeding.

3 jaar geleden

Kunstvoeding is een prima vervanging voor borstvoeding... Maar niet beter. Het zal toch écht toeval zijn dat de kindjes die je kent slim zijn.... mijn dochter kreeg ook kv, en is een gezonde meid, maar om nou te zeggen dat dat komt omdat ze kv heeft gehad ipv bv gaat mij te ver.

3 jaar geleden

Is beide goed, geen verschil in bijv. IQ. Heeft vooral praktische voor/nadelen maar dat verschilt erg per persoon. De een vind bv prettig omdat je het altijd mee hebt en geen flesjes hoeft kaar te maken. De ander vind kv fijner omdat dan bijv. ook de vader flesjes kan geven.

3 jaar geleden

Volgensmij bedoelt leandra niet dat kv je slimmer maakt, maar dat die kinderen er niet dommer van zijn geworden haha. Het is wettelijk gezien verboden om kunstvoeding op te hemelen (voor mensen met werk in dat wereldje, niet voor de gemiddelde persoon) en vandaar kan je er zo weinig over vinden. Ik kan me alleen niet voorstellen dat als je zelf bijvoorbeeld tekorten hebt waar je niks van weet, borstvoeding dan alsnog beter is. Dan zitten daar dus ook tekorten in, lijkt me. De antistoffen krijgt je kindje er niet mee, maar dat betekent niet dat je een altijd ziek kindje hebt later. Als mama besmet is met iets, krijgt de baby daar sowieso antistoffen voor want die komt met de ziekte in aanraking. Misschien dat de bv het ziek worden wat beperkt zou hebben, doordat je het dan wat 'voor' bent, dat zou dus fijner kunnen zijn.

3 jaar geleden

Ik kan je niet vertellen waarom kunstvoeding perse een voordeel zou hebbe. Afgezien van een praktisch aspect. Wat ik wel weet is dat Nutrilon dubbel zoveel kost omdat die ook nog continue onderzoek doen naar wat het beste is voor je kind. Daarom is andere voeding de helft goedkoper. Ik kan me voorstellen dat nutrilon daarom in Ziekenhuizen vaak wordt gegeven. Die hebben ook baat bij veel onderzoek.

3 jaar geleden

Ik kwam dot artikel tegen over borstvoeding vs kunstvoeding, misschien bevat het wat je zoekt? https://www.medela.nl/borstvoeding/jouw-borstvoedingsperiode/moedermelk-vs-kunstvoeding#reference

3 jaar geleden

Volgensmij bedoelt leandra niet dat kv je slimmer maakt, maar dat die kinde ...
Tekorten van vitamines kan... alleen tegen de tijd dat je zo'n tekort hebt dat de bv er onder lijd heb je als moeder wel íets van symptomen die daar op wijzen. Denk bijv aan b12... die kan te weinig in bv zitten, maar vaak is een moeder dan ook al bekend met b12 tekort

3 jaar geleden

Tekorten van vitamines kan... alleen tegen de tijd dat je zo'n tekort hebt ...
Maar sommige moeders merken hier weinig van. Ik heb vaak vitaminetekorten, neem altijd een suplement in. Maar toch kom ik geregeld na een bloedafname thuis met nog extra B12, ijzer, vitamine D of andere. Ik krijg altijd de vraag of ik dit niet voel (vermoeidheid,...) Maar ik merk geen verschil ongeacht het niveau van men vitamines. Ik voel me niet slechter met een tekort en niet beter als dit tekort aangevuld is. Wat maakt dat ik gewoon maar geregeld op controle ga, anders loop ik lang rond met tekorten. Nu kies ik wel voor kv maar niet omwille van de tekorten die ik heb. Je kan dit goed laten opvolgen door bloedcontroles en eventueel aanvullend de nodige vitamines bijnemen.

3 jaar geleden

Reactie op Zhanne

Maar sommige moeders merken hier weinig van. Ik heb vaak vitaminetekorten, ...
Wat ik uit de artikelen haal doe hier overgaan geven die aan dat je lichaam er inprincipe voor probeert te zorgen dat de borstvoeding sowieso voldoende krijgt, alleen lever jezelf als moeder dan nog meer in. Dus zul je in die vitamines een nog íets groter tekort krijgen, maar daar hoeft je kindje geen last van te krijgen.... verder ben ik geen expert hoor 😅 en kv is niet slecht en ben er geen tegenstander van. Oudste heeft het er ook goed op gedaan.... merk alleen dat er veel moeders zijn die bang zijn dat de bv niet goed genoeg zou zijn... Maar dat zijn toch echt uitzonderingen waarbij het écht niet goed genoeg is

3 jaar geleden

Eigenlijk zijn hier niet hele grote verschillen in. Behalve dat je bv antistoffen bevat en zichzelf afstemt op de behoefte van je kindje. Andersom zijn er geen voordelen, tenzij je een extreem b12 tekort hebt (dan moet je kv geven, maar dat word wel ontdekt in je zwangerschap). Ik geef overigens zelf kunst, en heb 3 maand borst gegeven. Ik merkte toen ik stopte met borstvoeding dat mijn zoon direct berg kreeg en eczeem. Ik weet niet of het ermee te maken had, maar in de tijd van borstvoeding nooit last van gehad. 🙄

3 jaar geleden

Volgens het boek dat ik eerder heb benoemd ('borstvoeding' van La Leche League) zitten er in de basis wel degelijk verschillen, los van dat het wordt afgestemd op je baby. Zo staat daarin dat er in kv een ander soort eiwitten wordt gebruikt dan dat er in bv zit en ook de hoeveelheden van verschillende soorten vetten verschillen. Verder heb ik ook een documentaire gezien op Netflix (Babies? Ik weet niet meer zeker welke het was), waarin een recent onderzoek werd besproken waaruit bleek dat je moedermelk zelfs wordt afgestemd op of je een jongetje of een meisje hebt, omdat beide weer net een andere samenstelling nodig hebben om goed te groeien. Nogmaals, ik denk dat je kindje echt niet slechter wordt van kv, maar ik denk niet dat er op basis van de inhoud voordelen zijn ten opzichte van bv! Uitzonderingen omtrent grote vitamine tekorten daargelaten natuurlijk. Interessante vraag is wat in zo'n geval de voorkeur geniet: vitamines bijslikken tijdens de periode waarin je bv geeft of overstappen op kv?

3 jaar geleden

Er mag geen “reclame” gemaakt worden voor kunstvoeding. Althans, het mag niet aangemoedigd worden om kV te geven, vandaar dat je er niks over leest. Voordelen zijn denk ik praktisch: - uit handen kunnen geven - precies weten wat een baby binnenkrijgt - alle voedingsstoffen zitten erin - makkelijker op te hogen/te verlagen En ja.. ook kV kinderen worden gewoon groot en slim.

3 jaar geleden

Het gaat hierbij natuurlijk om gemiddeldes van een grote groep kinderen. Dus als je een grote groep kv kinderen vergelijkt met een grote groep bv dan zal de groep die bv heeft gekregen gemiddeld gezien: minder allergieën hebben, minder overgewicht, een hoger iq etc. Maar dat betekent niet dat er geen kv kids zijn met een hoog iq of geen bv kids met overgewicht 😉

3 jaar geleden

Zoals hieronder al wordt gezegd, bv is volledig afgestemd op jouw kindje, en moedermelk blijft zich ook voordurend aanpassen aan wat je kindje nodig heeft, de samenstelling is dus steeds weer anders. Je weet dus altijd dat je kindje het juiste krijgt. Wat ik hieronder lees over verborgen vitamine tekort komt echt zelden voor. Kv is natuurlijk een prima vervanger, maar ze kunnen moedermelk simpelweg niet namaken. Ik vind bv eigenlijk meer praktisch, je hebt altijd voeding bij je. Geen gedoe met flesjes en poeder, of met opwarmen. Ik vind het ideaal!