39 Reacties
15 dagen geleden
Ik las vandaag nog ergens dat als er echt voordelen zijn van slaaptraining en goede slaap. Vaak huilen kindjes sws meer als ze vermoeid zijn. Als moeder ervaar je meer stress - gevoel het niet goed te doen. Vermoeidheid bij beide bevorderd de hechting ook niet. Als je door een paar moeilijke momenten heen bent met tranen ben je allebei uitgeruster - allebei blijer en is er meer tijd voor echte ontspanning! Ik vind cry it out ook totaal iets anders dan 2 min laten huilen en troosten eigenlijk ;)
15 dagen geleden
Reactie op Rjt2022
Ik las vandaag nog ergens dat als er echt voordelen zijn van slaaptraining ...
Dat las ik ook in dat boek inderdaad. Dat slaaptraining (ze bespreekt drie soorten) vaak werkt. Met als gevolg minder vaak postnatale depressies bij moeders en gelukkigere ouders. Kinderen zelf zijn uitgeruster en voorspelbaarder in hun gedrag en huilen minder.
Ik lees hier vaak dat cortisol zich bij huilen ophoopt in het lichaam en dat dit nadelige gevolgen heeft. Of dat het niet goed is voor de hechting. Of dat je het kindje aanleert dat er toch niemand komt.
Ik had eigenlijk meer reacties verwacht. Kan iemand me onderzoeken/bronnen sturen? Ik lees er graag meer over. In het boek bespreekt ze ook een onderzoek naar cortisol bij huilende baby's en moeders maar dat is juist niet zo duidelijk.
Ik merk dat mn mening wat draait. Bij hele jonge baby's vind ik het wat anders maar vanaf een aantal maanden zijn er ook gewoon voordelen te merken. Wat ik nu ergens ook wel logisch vind.
15 dagen geleden
Ik denk ten eerste dat iedereen moet doen wat ze willen en ieder ouder doet wat ze denken dat goed is en wat bij ze/het kind past.
Ten tweede, onderzoek met baby’s en kinderen is vaak onethisch, daarom is er niet altijd veel onderzoek maar als wel, dan geloof ik tegenwoordig dat dat zo goed mogelijk is vormgegeven. Ik vraag me dan af wat de co-relatie is met dat slaaptrainen goed is met laten huilen. Slaaptrainen en laten huilen zijn niet synoniem aan elkaar. En wat was de vergelijking en met welke subgroepen? Dus kinderen die niet geslaaptraind ervaren niet dezelfde voordelen?
Overigens, natuurlijk werkt slaaptrainen😉 als je een kind traint (pavlovt om bepaald gewenst gedrag te vertonen) dan zal een kind gewenst gedrag leren vertonen. Dat heeft pavlov al bewezen. Dat is voor mensen en baby’s niet anders. Dat het werkt is niet gelijk aan dat het altijd goed is.
Wetenschappelijk zijn resultaten naar boven gekomen dat kinderen die huilend zichzelf rustig moeten krijgen ontzettend veel stress ervaren en te veel cortisol aanmaken. Dit heeft gevolgen voor de hersenontwikkeling op een jonge leeftijd, namelijk dat zorgt voor beschadiging (van de hippocampus). Dit is gedaan middels hersenscans. Als jij alleen ‘baby cry hippocampus’ opzoekt komt je verschillende bronnen van internationale universiteiten en onderzoeken tegen. Niet heel moeilijk te vinden eigenlijk.
15 dagen geleden
Maar los van wetenschap. Ik begrijp die focus nooit helemaal. Toen ik mijn kleine kreeg, had ik geen één onderzoek gelezen. Maar heb hem nooit laten huilen of slaaptrainen. Ik denk dat vooral, volg vooral je moedergevoel en houd op jezelf te verantwoorden tegenover derden. De ene moeder is de andere niet. Het ene kind is de andere niet. Misschien werkt beetje laten huilen geweldig voor een kind, terwijl de andere er echt schade van krijgt. Gewoon doen wat je denkt past bij de kind en vooral niets doen dat sterk tegen je moedergevoel in gaat. Dan komt het wel. Voor de rest.. tja een kind krijgen kan soms zwaar zijn. Er zijn geen wondermiddel om het leven makkelijker te maken🤷🏻♀️
15 dagen geleden
Reactie op MSM89
Ik denk ten eerste dat iedereen moet doen wat ze willen en ieder ouder doet ...
Eens met je eerste alinea.
Over je tweede alinea: er is enorm veel onderzoek bij kinderen en baby's. Veel daarvan is niet onethisch hoor. Zeker niet als je niet zelf de experimentele groep maakt maar als die eruit zichzelf al is en je alleen de gevolgen bekijkt.
En laten huilen en slaaptrainen is inderdaad niet per definitie hetzelfde. Laten uithuilen valt vaak wel onder slaaptrainen als een optie. En vaak (maar niet altijd)gaan alle methodes van slaaptraining gepaard met (licht) huilen.
Overigens hoeft slaaptrainen niet altijd te werken hoor. En niet al het gedrag is aan te leren toch? Mijn kind zindelijk maken terwijl ze er nog niet aan toe was, had hier als voorbeeld geen effect.
Je laatste alinea ga ik opzoeken!
15 dagen geleden
Reactie op MSM89
Maar los van wetenschap. Ik begrijp die focus nooit helemaal. Toen ik mijn ...
Uiteraard doe je veel op gevoel en vanuit je eigen voorkeuren. Maar over sommige dingen van het ouderschap twijfel je nu eenmaal, of tenminste ik. Dan kan data en onderzoek wel helpen om voor jezelf een goeie keuze te maken. Niet om daar voor de volledige 100% van uit te gaan maar wel om mee te nemen.
Het is voor mij ook niet om anderen te veroordelen of dat ik me wil verantwoorden. Ik wil voor mezelf en mn kind en mn gezin een goede keuze maken dus daarom stel ik de vraag om onderzoek naar de andere kant.
15 dagen geleden
Ik las pas een boek van Pamela Douglas (de ontevreden baby) zij is een australische arts en onderzoekster. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar slaaptraining https://journals.lww.com/jrnldbp/fulltext/2013/09000/behavioral_sleep_interventions_in_the_first_six.7.aspx dit is een onderzoek naar slaaptraining voor baby’s tot 6 maanden (systematic review) en in dit tweede paper wordt een ander slaaponderzoek kritisch bekeken maar ook de bekende resultaten besproken: Current research provides evidence of adverse impacts of extinction methods, either unmodified or modified, on infant well-being (eg, attachment, cortisol levels, self-regulation skills, breastfeeding outcomes, and sleep safety). There is also evidence that parental anxiety may be exacerbated by the implementation of unmodified or modified extinction methods.2-5 Furthermore, multiple systematic reviews suggest that unmodified and modified extinction methods do not have an impact on the frequency of infant night waking.6,7 https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(23)00045-8/fulltext zocht je zoiets?
15 dagen geleden
Reactie op hnnh89
Ik las pas een boek van Pamela Douglas (de ontevreden baby) zij is een aust ...
Ohja en die kan ik even niet zo snel vinden, maar zij gaf ook aan dat het gemiddelde effect van slaaptraining zo’n 15 min extra slaap is per nacht (gemiddeld) maar dat dan meestal niet naar eventuele negatieve effecten is gekeken
15 dagen geleden
Slaaptraining kan ook zonder te laten huilen.
Je kan je kind ook op een zachtere manier iets aanleren, in kleinere stappen.
Ik vind het zo bijzonder dat de aanname wordt gemaakt dat slaaptraining per definitie betekent dat je een kind laat huilen.
Ik vind het vooral schadelijk wat het mij doet als mijn kind boven alleen ligt te huilen. Helemaal als ze zo klein zijn dat ze nog niet kunnen praten.
Hier dus een dame die wel slaaptraining heeft gehad, maar nooit lang heeft gehuild en zeker niet alleen is gelaten terwijl ze huilde.
15 dagen geleden
Ik heb de onderzoeken zelf niet (heb daar niet echt hobby aan zeg maar), maar ben nu in het boek zachte nachten bezig. Zij hebben wel super veel wetenschappelijk onderzoek doorgespit en aan de hand daarvan het boek geschreven. Bronvermelding zit ook in het boek, dus je kan alles zelf nog nalezen. Misschien is het wat voor je 😊
15 dagen geleden
Reactie op September2109
Eens met je eerste alinea.
Over je tweede alinea: er is enorm veel onderz ...
Het boek zachte nachten is misschien ook interessant. Ben er recent in begonnen. Daarin wordt de biologie van slaap uiteengezet. Hoe we zijn gekomen op ideeën zoals laten huilen, e.d. Best interessant en vanuit wetenschappelijk perspectief met de bronnen erbij vermeld
15 dagen geleden
Reactie op muppetsofie
Slaaptraining kan ook zonder te laten huilen.
Je kan je kind ook op een zac ...
Is geen aanname hoor. Slaaptraining hoeft idd niet per se gepaard te gaan met huilen (zei ik al eerder) maar regelmatig wel.
Het boek noemt meerdere methodes van slaaptrainen waaronder cry it out, steeds met langere tussenpozen terugkomen en op de kamer erbij blijven.
Dus laten huilen is wel een methode van slaaptrainen.
Vandaar misschien de 'verwarring'.
15 dagen geleden
Het boek zachte nachten. Is wetenschappelijk onderbouwd. En zonder onderbouwing: aangezien we evolutionair zo "geprogrammeerd zijn" het huilen verschrikkelijk te vinden, kan het voor mijn gevoel niet goed zijn te laten huilen. Maar we leven nu natuurlijk wel in een individualistische samenleving en "it takes a village to raise a child" is niet meer haalbaar. Dus ik doe wat ik kan qua troosten maar soms lukt het gewoon niet anders.
14 dagen geleden
Reactie op semina123
Het hele idee dat slaap training slecht is voor hechting en babyhoofdjes be ...
Laten huilen is daar eerder slecht voor. Slaaptrainen niet per se.
Slaaptrainen wordt eerder afgeraden omdat doorslapen niet natuurlijk is vanuit overlevingsperspectief (tenzij het kind uit zichzelf doorslaapt), hetgeen weer in co-relatie kan staan met wiegendood.
Uiteindelijk denk ik vooral, dat iedereen moet doen wat ze willen. Maar ik blijf me deels altijd verbazen over de obsessie van slaap van kinderen en de drang om te willen dat ze ‘doorslapen’. Ik ben echt zo benieuwd naar allerlei onderzoeken uit niet westerse landen en of ze daar ook zoveel focus op hebben en dus slaap van kinderen als een ‘probleem’ ervaren en waar dat verschil in ligt. Lijkt me wel heel interessant.
14 dagen geleden
Reactie op MSM89
Laten huilen is daar eerder slecht voor. Slaaptrainen niet per se.
Slaapt ...
Heb je een bron van de link hiervan met wiegendood? Heb ik nl ook van alles over gelezen maar niks over doorslapen en wiegendood.
Sowieso wordt slaaptraining naar mijn weten vaak ingezet om in te slapen, als kinderen die vaardigheid zelf beheersen gaat vaak (niet altijd) het 'doorslapen' ook beter omdat ze zelf de vaardigheid hebben om hun slaapcycli te koppelen omdat ze dus zelf in slaap kunnen vallen.
Over je laatste alinea kan ik wel wat bedenken: ouders werken hier vaak en hebben honderd ballen hoog te houden. Ik functioneer slecht met weinig slaap en ben daardoor absoluut geen leukere ouder. Ik zie het zeker niet als obsessie maar wel gewoon een interessant onderwerp. Ik lees nl ook heel veel voordelen voor het kind als die zelfstandig kan inslapen. Dus voor mij voelt evt paar dagen slaaptraining wel in verhouding staan met alle voordelen.
14 dagen geleden
Reactie op hnnh89
Ik las pas een boek van Pamela Douglas (de ontevreden baby) zij is een aust ...
Dank voor je moeite! Ik lees inderdaad ook wel dat slaaptraining vòòr 4 a 6 maanden niet zinvol en goed is. Had ik misschien duidelijker moeten verwoorden maar het gaat mij om die periode daarna :)
Wel interessant dit!
14 dagen geleden
Reactie op September2109
Heb je een bron van de link hiervan met wiegendood? Heb ik nl ook van alles ...
Dit wordt behandeld in het boek zachte nachten :)