15 Reacties
2 jaar geleden
Zelfs na correct bewaren in de koelkast (+4°) of in de diepvries (-19°) kan moedermelk zuur of ranzig ruiken. Dit komt door de werking van enzymes die vetten in moedermelk afbreken. Alhoewel volwassenen de geur als onaangenaam ervaren, drinken de meeste baby’s de melk zonder problemen op. Als jouw baby de melk toch weigert te drinken, geef dan zo vers mogelijke moedermelk. Je kan de enzymwerking ook afremmen door je melk te pasteuriseren (opwarmen tot 60° en snel laten afkoelen). Dit kan de kwaliteit van de moedermelk wel beïnvloeden, maar gepasteuriseerde moedermelk biedt nog steeds gezondheidsvoordelen voor je kind.
2 jaar geleden
Als het goed bevroren blijft zelfs nog veeeeeel langer dan 6 mnd!
Maar in moedermelk zitten deeltjes die de melk al gaan "voorverteren" (maakt het makkelijker voor je kindje en helpt de spijsvertering). Daardoor kan het een gek geurtje krijgen als je het invriest of langer bewaart. Dus je hebt niets verkeerd gedaan, de een heeft daar gewoon meer 'last' van dan de ander. En sommige kindjes zijn minder 'kritisch' dan andere.
Je kunt evt je melk pasteuriseren. Er gaan dan wel wat goede (levende) onderdelen van je melk verloren, maar als je kindje het anders niet drinkt heb je er ook niets aan. Qua voedingswaarde is het nog steeds even waardevol nadat je het hebt gesteriliseerd.
https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/266-pasteuriseren-van-moedermelk#:~:text=Verhit%20de%20moedermelk%20in%20een,afkoelen%20en%20vries%20het%20in.
2 jaar geleden
Zelfs na correct bewaren in de koelkast (+4°) of in de diepvries (-19°) k ...
Haha wat Selina zegt dus (ik was tegelijk aan het typen 😄)
2 jaar geleden
Doe je normaal altijd borstvoeding geven? Is hij er aan gewent om uit een fles te drinken? Anders zou het daar aan kunnen liggen.🤔
2 jaar geleden
Wat Selina en MCVB al zeggen, pasteuriseren helpt hier wss bij.
Wist ook niet dat het kon, sommige kindjes zijn ook gevoeliger ervoor
2 jaar geleden
Bij mij dronken ze het nog nadat het een jaar in een ijskoude vriezer had gelegen. Ligt dus toch aan per kind
2 jaar geleden
Reactie op sara14
Ja blijkbaar wel.. jammer want dit was echt ideaal geweest voor mij voor al ...
Als hij het na pasteuriseren wel drinkt kan het nog steeds een uitkomst zijn!
2 jaar geleden
Dag Sara14
Als je gekolfde melk uit de diepvries haalt is die maar 24 uur houdbaar dat heeft mijn verloskundige aangegeven.. Je mag hem dus niet meer dan 24 uur bewaren de tijdstip dat je hem uit haalt geld en tot de volgende dag ( ook met tijdstip )
Dus als je bijv. wat over houd na 24 uur moet je hem helaas weg gooien
2 jaar geleden
Mijn dochter heeft tot ze een jaar was op opvangdagen melk uit de vriezer gedronken. Voordat ik naar bed ging zette ik dat in de koelkast, dan was het altijd binnen 24 uur op. Op 10 maanden tijd heeft ze 2 of 3 keer een fles geweigerd omdat de melk om was. De rest heeft ze gedronken ook al vond ik het echt stinken. Je zou overigens op je opvanglocatie een extra zakje kunnen achterlaten in de diepvries, voor het geval een zakje eens zuur blijkt na het opwarmen.
2 jaar geleden
Reactie op sara14
Ja blijkbaar wel.. jammer want dit was echt ideaal geweest voor mij voor al ...
Volgens mij kun je het ook pasteuriseren als het al bevroren is geweest, en dan opnieuw invriezen. Dus als hij het gepasteuriseerd wél drinkt kun je je vriezervoorraad alsnog pasteuriseren. Maar dat zou je even moeten opzoeken (bij la leche league denk ik, of misschien eurolac of moedermelknetwerk oid?), het opnieuw invriezen weet ik niet helemaal zeker.