23 Reacties

één jaar geleden

Zolang je blijft kolven, blijft de melkproductie op gang. Heb zelf lang borstvoeding gegeven en ben even aan het nadenken hoe ik ook alweer ben gestopt... stom hoe snel je dingen vergeet 🙈. Ik denk dat ik in jouw geval als ik echt last van stuwing zou hebben, de ergste druk eraf zou kolven, maar zeker niet leeg kolven. Blijf alert op borstontsteking en zeker onder de douche je borsten een beetje masseren om de harde plekken eruit te halen. Zeker omdat je productie nog niet optimaal op gang is, verwacht ik dat het snel afneemt (mits je niet te vaak kolft 😉). En anders kun je ook altijd nog contact opnemen met je vk hierover!

één jaar geleden

Sommuge dingen uit je verhaal spreken elkaar een beetje tegen. Als je borsten op knappen staan na een aantal uren niet kolven of voeden dan is je productie dus wel degelijk op gang gekomen. Of het voldoende is of niet daar kan ik noet over oordelen, maar dat valt niet goed af te meten met hoeveel je kolft. Je baby kan vaak een stuk meer zelf drinken dan dat je kunt kolven. Ik zou echt even een lacratiekundige vragen om mee te kijken! Niet omdat ik vind dat je niet moet stoppen, want dat moet je echt zelf weten, maar het zou jammer zijn als dat om een reden is die achteraf helemaal niet aan de hand blijkt te zijn..

één jaar geleden

Gefeliciteerd met jullie zoontje! Belangrijk bij afbouwen is echt dat je wacht tot de stuwing te erg is en dan goed leegkolven. Goed bijhouden om de hoeveel tijd je toch moet kolven en proberen er steeds meer tijd tussen te laten. Succes! ☺️

één jaar geleden

Misschien even het consultatie bureau bellen die kunnen 'op maat' meekijken. Ik vind het gek dat je 24 uur om de 3 uur heb gekolft dus eigenlijk je borsten het signaal hebt gegeven dat ze moeten produceren. In ieder geval. Ik bouw mijn productie af volgens het schema van la leche league. 1 kolfbeurt van de 6 voedingen kolf ik niet, dus ik hou 1x 8 uur tussen de kolfbeurt. Dat doe ik een week, dus ik doe 6 weken om af te bouwen.

één jaar geleden

Kijk even de video van Laura ponticorvo! Heeft wekenlang elke 2 uur gekolft en voed haar baby nu al maanden lang. Hoeveel ml heb je gekolft? Kolf productie is heel anders dan als je kindje zelf drinkt. Na 9 dagen is dit echt niet gek dat je nog weinig kolft. Ik zou even een lactatiekundige inschakelen. 🥰

één jaar geleden

Bedankt voor ieders reactie tot nu toe. Ik ga geen lactatiekunde inschakelen aangezien de kraamzorg en verloskundige afgelopen week al meerdere malen met mij hebben meegekeken. Als ik kolf, kolf ik iedere keer hetzelfde aantal ml per borst daar zit geen voortgang in en dat is te weinig voor onze zoon. Dus nu is het een kwestie van afbouwen, maar mijn vraag is dus hoe ik dit het beste doe.

VRIEND

één jaar geleden

Steeds langer tussen de kolf beurten inlaten, stuwing is een signaal dat er teveel is dus dan gaat je lichaam minder aanmaken. Elke keer als je kolft goed leeg kolven om ontstekingen te voorkomen! Voel je harde plekken of pijn dan even op je "schema" blijven en niet verder afbouwen tot de plekken/pijn weer weg is. Succes 😘👍🏻

één jaar geleden

Wat je kolft wil niet perse iets zeggen over je productie. Aanleggen werkt beter om je productie op peil te krijgen dan kolven. Het advies dat ik gekregen heb van lactatiekundige is niet kolven (op het begin als je kindje nog zo jong is), maar aanleggen, aanleggen en nog meer aanleggen om je productie af te stemmen. Ik kolf zelf altijd heel weinig. Terwijl mijn dochtertje wel genoeg bv krijgt als ik haar aanleg.

één jaar geleden

Kolven zegt nietsover je productie met 9 dagen is het echt nog afstemmen. Jammer dat je Geen lactatiekundige in wil schakelen, zij hebben heel veel meer expertise dan kraamzorg en verloskundige.

één jaar geleden

Kijk even de video van Laura ponticorvo! Heeft wekenlang elke 2 uur gekolft ...
Dit! Jammer dat je opgeeft. Na 9 dagen en met de reden te weinig kolven wat niets zegt. Een lactatiekundige kan vaak wel meer dan verloskundige en kraamzorg is mijn eigen ervaring.

één jaar geleden

Reactie op Iloon1986

Wat je kolft wil niet perse iets zeggen over je productie. Aanleggen werkt ...
Mijn dochtertje was overigens na de geboorte ook teveel afgevallen. Advies van CB was om bij te voeden met kv. De lactatiekundiclge die ik daarna ingeschakeld heb zei: 'meteen stoppen. Hoe kunnen ze dat advies geven als je bv wil geven en je bv op peil wilt brengen'. Ik ben haar nog steeds dankbaar. Vanaf dat moment mijn dochtertje gwn heel veel aangelegd (zonder kolven, want ik kolfde ook heel weinig ml) en toen is het helemaal goedgekomen. Ik wil je met dit verhaal niet ompraten. Als jij wil stoppen/het niet ziet zitten is dat jouw keuze en prima. Alleen sommige adviezen die je gekregen hebt zijn miss met het oog op het geven van bv niet heel handig, waardoor je het probleem in stand houdt.

één jaar geleden

Reactie op Iloon1986

Mijn dochtertje was overigens na de geboorte ook teveel afgevallen. Advies ...
Herkenbaar ik kreeg inderdaad ook advies kv bij teveel afvallen..zo jammer.

één jaar geleden

Mijn ervaring is dat je met kolven veel harder moet werken voor je productie dan live. Dat je weinig kolft, wil niet zeggen dat je te weinig maakt. Ik zou een lactatieverpleegkundige bellen, er zijn er genoeg die ook in het weekend beschikbaar zijn. Er zijn vele manieren om je productie te stimuleren. Als je zoon pas 9 dagen oud is (gefeliciteerd!) zit je nog in de opbouwfase. Ik zou echt overwegen het nog een kans te geven. Er komt een moment dat het wel lukt en het is zoveel mooier dan kunstvoeding uit een fles. Als het eenmaal loopt, kun je genieten van het intense contact met je kind aan de borst.

één jaar geleden

Kolven zegt vrij weinig over jouw productie. Een kolf haalt veel minder uit jouw borsten dan een baby. Heb je al een lactatiekundige ingeschakeld?

één jaar geleden

Reactie op Annevy

Bedankt voor ieders reactie tot nu toe. Ik ga geen lactatiekunde inschakele ...
Met alle respect, een verloskundige en kraamhulp heeft veel minder kennis dan een lactatiekundige. Een lactatiekundige kan ook trouwens helpen met een afbouwschema. Zonder lactatiekundige was de borstvoeding bij mijn oudste nooit geslaagd, ondanks de hulp van de kraamhulp en verloskundige.

één jaar geleden

Mijn productie kwam pas na 2 weken een beetje op gang met kolven met de professionele huurkolf (en tot dan kolfde ik echt bedroevend weinig). Kolven moet je leren en het zegt echt niks over je productie. Ik heb uiteindelijk 16 maand gevoed. Als je wilt stoppen dan kan kan je steeds meer tijd tussen het kolven laten. Steeds als het goed gaat zonder stuwing kan je weer verder afbouwen. Een lactatiekundige kan helpen met een afbouwschema afgestemd op jou (veel verzekeraars vergoeden een consult)

één jaar geleden

Reactie op Annevy

Bedankt voor ieders reactie tot nu toe. Ik ga geen lactatiekunde inschakele ...
Wat een teleurstellend advies :( Ik denk dat dit dus de reden is dat zo weinig vrouwen in Nederland (langere tijd) borstvoeding geven. Bij elke ‘tegenslag’ is meteen het advies om te stoppen. Na 9 dagen heel veel kolven is niet realistisch. De verwachtingen kloppen dus niet met de werkelijkheid. Voorbeeld: ik gaf live bv al 6 weken lang! Mijn zoontje is de eerste maand 1 kilo aangekomen 🥳 Na 6 weken ging ik kolven en hoeveel kwam eruit? 30 ml. Zegt dus NIKS! En na 16 maanden ging ik ook weer een keer kolven toen ik al maanden niet meer gekolfd had en er kwam 10 ml uit. Terwijl ik mijn zoontje nog 2 volledige voedingen live gaf elke dag. Je moet het dus echt leren en een lactatie kundige kan je hierbij helpen. Maar vooral doen wat goed voelt! Ik probeer alleen realistische verwachtingen te scheppen. En een lactatiekundige kan ook helpen bij slim afbouwen.

één jaar geleden

Reactie op Annevy

Bedankt voor ieders reactie tot nu toe. Ik ga geen lactatiekunde inschakele ...
Hey Annevy, de dingen die je zegt kloppen niet helemaal. Hier hadden we precies hetzelfde en na wat ondersteuning van de lactatiekundige voed ik mijn dochter nu al 9 maanden. De eerste paar dagen heb ik wel wat kunstvoeding moeten geven tot het echt op gang was. Dat hoort er nou eenmaal bij. Hier was de truc om vaak aan te leggen en na iedere voeding tien minuten te kolven. Doe dit een week lang en dan wordt het vanzelf meer.

één jaar geleden

Als je productie niet op gang zou komen dan zou je niet af hoeven te bouwen. Stuwing betekent melk. Ik neem aan dat je bent gestart met bv omdat je dat graag wil geven. Dat is een eerste keer soms best heel moeilijk en vergt wat doorzettingsvermogen. Mag ik je vragen wat de reden is dat je kolft en niet aanlegt? En wat de reden is dat je geen lactatiekundige mee wil laten kijken? Wat betreft afbouwen: ik zou een voeding/kolfmoment per aantal dagen laten vallen. Niet al te snel afbouwen, dat geeft vervelende klachten. Als je 1 moment hebt laten vallen kan je een volgend moment laten vallen. Je gaat dan ongeveer zo: bv - bv - kv - bv - bv - bv naar bv - bv - kv - bv - kv - bv enzovoorts. Welke voeding je als eerst vervangt is aan jou. De ochtendvoeding komt doorgaans als laatste te vervallen.

één jaar geleden

Reactie op Annevy

Bedankt voor ieders reactie tot nu toe. Ik ga geen lactatiekunde inschakele ...
Mijn kraamhulp en VK en in het ziekenhuis hebben mij überhaupt (ondanks dat ik meermaals heb aangegeven bv te willen geven) geen advies gegeven. Ik ben zelf als een malle gaan kolven elke voeding eerst met een gehuurde kolf uit het ziekenhuis, ze zeggen ook niet voor niets dat je daar eerst 2 weken mee moet kolven en vooral niet te snel op een “gewone” kolf moet overstappen. Ik ben nu pas bezig met mijn twins aan de borst te krijgen (ze zijn een maand) en met behulp van een lactatiekundige. Heel jammer dat je het nu opgeeft (om wat voor jou een goede reden is) ik heb me ook heel erg onzeker gevoeld, maar door bij de juiste mensen advies te winnen ben ik zekerder geworden en er achter gekomen dat het 1. tijd kost om bv te geven en 2. je dit samen met je kindje(s) moet doen en daar alle tijd voor kan/moet nemen.