25 Reacties

één jaar geleden

Ook dat is oefenen en leren.. Voelen, pakken en spelen. Laat hem gewoon en geef hem desnoods nog een potje na als je denkt dat hij te weinig gegeten heeft. Maar laat hem gewoon op z’n gemak ontdekken. De strijd die je er nu van maakt, gaat er echt niet voor zorgen dat hij beter of meer eet.. en ja, wij schrobben dus elke dag de vloer hier 🙈

één jaar geleden

Inderdaad consequent blijven, zowel in het aanbieden van vast eten als het corrigeren van ongewenst gedrag. Het is echter wel zo dat eten op de grond gooien ook deels hoort bij de leeftijd. Als mijn zoon eet besteed ik zo weinig mogelijk aandacht aan hem. Mocht hij er echt een bende van maken, dan haal ik zijn bord weg en leg ik uit dat het in zijn mond moet. Daarna krijgt hij opnieuw de kans. Ik merk bij hem duidelijk of het bewust op de grond wordt gegooid om uit te dagen of wanneer hij gewoon vol zit. De ene dag gaat het beter en eet hij 's avonds meer, dan de dag ervoor of erna. Probeer de focus te verleggen en het gezellig te maken aan tafel. Jullie ervaren alle twee spanning bij het eten en dat draagt echt niet bij aan de situatie.

één jaar geleden

Ik zou persoonlijk geen vloeibaar voedsel geven, ook niet na afloop. Op deze leeftijd kunnen ze best slim zijn en dan net zolang doorgaan totdat ze weer het 'oude vertrouwde' krijgen. Dit is echter een keuze die je zelf moet maken. Jij kent je kind het beste.

één jaar geleden

Reactie op Zwaantjee

Inderdaad consequent blijven, zowel in het aanbieden van vast eten als het ...
En hoe reageer je als hij het doet om uit te dagen? Want mijn kleine begint gelijk al met gooien, dus niet omdat hij vol zit.

één jaar geleden

Ook dat is oefenen en leren.. Voelen, pakken en spelen. Laat hem gewoon en ...
Dankje hoe lang duurde het bij jullie voordat jullie kindje wat meer ging eten?

VRIEND

één jaar geleden

Wij hebben het gedrag genergeert, dan maar x geen avond eten. Overdag eet hij echt genoeg om door te komen, en voor slapen krijgt hij nog fles, dus voor de nacht geen honger. Na 2 avonden is het gestopt en eet hij weer netjes mee. Was duidelijk een grens aan het opzoeken..

VRIEND

één jaar geleden

Reactie op KnR

Wij hebben het gedrag genergeert, dan maar x geen avond eten. Overdag eet h ...
Geef niet na het eten iets vervangends, dat hebben ze snel door en word het gedrag soort van beloond... was hier een valkuil van mij

één jaar geleden

Reactie op KnR

Wij hebben het gedrag genergeert, dan maar x geen avond eten. Overdag eet h ...
Je zegt "en eet hij weer netjes mee" begrijp dat hij eerder wel netjes mee at? Want wij zitten nu echt in de beginfase van zelf stukjes avondeten geven. At jullie kindje gelijk alles of begon het ook met paar minihapjes?

één jaar geleden

Hier ook 16maanden en Herkenbaar hier duurt het al erg lang zulk gedrag. Ze eet (wil alleen maar zelf eten) al n poos zelf, wij mogen er sws geen hap in doen.(heel af en toe als ze afgeleid is maar eigenlijk bijna nooit). Wat wij doen, bordje neerzetten en vaak speelt(met lepel erin slaan) ze even met der eten en begint ze met eten maar ook vaak gaat de lepel op de grond en dan t liefst eten erachter aan. Wij geven het 1 a 2x terug(niet gelijk want dan gaat t nog sneller de grond op) en als ze dan niet wil stoppen we met aanbieden. Toetje t zelfde, maar die eet ze meestal wel op

één jaar geleden

Wij hadden dit ook! Gewoon negeren, laten ontdekken en consequent zijn. Wij willen haar vooral leren dat ze eet wat de pot schaft en geven dus niks anders, ze krijgt genoeg binnen overdag dus dan eet ze maar niks 🙈 Schaaltje yoghurt na krijgt ze wel altijd, ongeacht of ze goed eet of niet. Het hoort echt bij de leeftijd en is een fase: eten is het enige waar ze zelf écht controle over hebben dus dat willen ze graag houden. Bij ons ging dit na een maandje beter: ze eet soms nog steeds slecht, maar na consequent herhalen ‘als je het niet hoeft, last het maar gewoon op tafel liggen en niet op de grond’ gooit ze nu bijna niks meer op de grond (alleen als we ons teveel met haar eten bemoeien 😉). Geduld dus, accepteren dat het een bende wordt en ze lekker zelf de controle geven hielp hier!

VRIEND

één jaar geleden

Reactie op Lize2020

Je zegt "en eet hij weer netjes mee" begrijp dat hij eerder wel netjes mee ...
Uuhm, wat ik doe is een bordje maken van wat wij ook eten, bijv. aardappel vlees groente. Dan stukje groente op de vork doen en dat doet jij of hij in zijn mond. Spuugt hij het uit dan nergeer je dat en pakje stukje aardappel en dan wat vlees. Als hij het blijft uitspuggen benoem je dat dat niet nodig is en hij lekker mag eten, nog een rondje. Blijft hij uit spugen dan is het klaar en pech gehad. Ook van tafel zetten, eet moment is klaar. In die periode wisselde ik wel beetje af met ene avond wat "moeilijkers" en andere avond wat hij lekker vind bijv lasange of quiche. Zo heeft hij wel genoeg binnen... het is een fase en onderzoeken van grenzen. Lastig, maar komt goed zolang je hem maar geen vervangent iets aan bied. Dit is wat hij krijgt en daar mag hij het mee doen.

één jaar geleden

Reactie op Lize2020

En hoe reageer je als hij het doet om uit te dagen? Want mijn kleine begint ...
'M. eten hoort in je mond en niet op de grond.' Blijft hij gooien, dan haal ik zijn bord weg en eet ik een paar happen van mijn eigen eten. Vervolgens geef ik zijn bord weer terug om te kijken wat hij doet. Dit doe ik maximaal zo'n twee keer.

één jaar geleden

Reactie op di-jan

Wij hadden dit ook! Gewoon negeren, laten ontdekken en consequent zijn. Wij ...
Dankje! Wat eet ze verder op de dag? Maak me vooral zorgen dat hij met honger naar bed gaat anders.. En heb het idee als ik zou zeggen niet op de grond gooien maar op je bordje laten liggen, dat hij me niet begrijpt. Vraag me überhaupt af wat ze op deze leeftijd begrijpen van wat je allemaal zegt haha... 🙊 Is mijn eerste kindje, vind het opvoeden soms maar lastig 😳

één jaar geleden

Mijn zoontje eet al enkele maanden mee met de pot. De ene dag eet ie zijn bord redelijk netjes leeg, de andere dag ligt alles overal. Ook het broodje tussen de middag gaat er de ene dag beter in dan de andere. En hier gaan er nog steeds happen in de mond om deze vervolgens weer uit te spugen. Ons zoontje krijgt nog een fles pyjamapap voor hij gaat slapen en overdag eet ie genoeg. Het is goed voor kindjes om met eten ‘te spelen’ heb ik een keer gelezen. Zoek het maar eens op. Lekker laten uitproberen en vooral geen strijd van maken denk ik. Tuurlijk mag je wel een beetje sturen, maar zou het vooral proberen een leuke ervaring te laten zijn. Het komt heus goed hoor 😁

één jaar geleden

Reactie op KnR

Uuhm, wat ik doe is een bordje maken van wat wij ook eten, bijv. aardappel ...
Dankje! Duidelijk, daar kan ik wat mee 😀🤗

één jaar geleden

Reactie op Lize2020

Dankje! Wat eet ze verder op de dag? Maak me vooral zorgen dat hij met hong ...
Ons meisje eet verder overdag heel goed (3 boterhammen ‘s middags 😉 en veel fruit) dus daarom kan ze het wel hebben. Ze schijnen zelf goed te kunnen bepalen hoeveel ze moeten eten dua daar houd ik maar aan vast (maar daar ging wel ook eerst een maand strijd aan vooraf want ze moet toch eten 😉). En hier snapte ze dat ook echt niet meteen, maar blijven volhouden, ze pikken meer op dan je denkt. Vooral niet boos worden maar consequent rustig blijven herhalen, dat werkte hier wel! En ik vind het nu nog steeds lastig want soms eet ze bijv alleen de rozijntjes en blauwe kaas uit de salade, maar ze proeft de rest iig wel even en dat vinden wij het belangrijkste!

één jaar geleden

Onze dochter van 16 maand eet ook erg wisselend het warme eten. Wat ik nu vaak doe (wanneer het kan qua tijd) is haar in de stoel bij mij zetten met koken. De groenten oid wat ik dan heb gebakken of gekookt geef ik haar steeds een paar stukjes tussendoor in een bakje. Vind ze heel interessant. Soms bakje met dekseltje dat ze het als 'verassing' open maakt. Zo heeft ze al een en ander naar binnen gewerkt en maak ik mij minder druk om wat ze daarna eet. Soms eet daarna niets meer. Soms zit ze er helemaal in en eet ze de hele maaltijd op. Vind het zelf ook echt een zoektocht wat steeds te moeten koken. Ik weet dat ze met de pot mee kan eten, maar toch ga ik er wel erg over nadenken. Dat het wat kind vriendelijker is. Merk ook dat teveel op het bord leggen ook niet altijd helpt.

één jaar geleden

Misschien half om half geven. Eerst het geprakte nog en later nog wat stukjes om zelf te eten. Dan kan het langzaam worden ontdekt zonder honger 😊

VRIEND

één jaar geleden

Leeg bordje voor hem neerzetten en er steeds 1 ding opleggen en dat dan ook zelf laten pakken & eten ☺️

één jaar geleden

Reactie op Bloemblaadje

Misschien half om half geven. Eerst het geprakte nog en later nog wat stukj ...
Dit inderdaad! Eerst honger (gedeeltelijk) stillen en erna laten ontdekken met vast voedsel