10 Reacties

2 jaar geleden

Kokhalzen is een heel normale ontwikkeling, is een beschermingsmechanisme en dus goed! Verdwijnt naarmate ze ouder worden en meer geoefend hebben met stukjes. Potjes met stukjes zou ik nog niet doen: dat is de allermoeilijkste substantie die er is: de combinatie van pap met stukjes tegelijk. Omdat ze dan tegelijk moeten zuigen en stukjes verwerken. Dus ik zou nog even volhouden met de groenten in stukjes. Het kokhalzen gewoon even aankijken (lijkt eng, maar is echt normaal!). Zolang hij dit zelf niet vervelend vindt is er eigenlijk niets aan de hand.

2 jaar geleden

Ik wil straks gelijk beginnen met stukjes en ben me er een beetje in gaan inlezen. Van verschillende kinderdietisten begrijp ik dat je het kokhalsreflex eigenlijk als een mooi beschermingsmechanisme moet zien. Het lichaam van je kindje werkt het zelf wel naar buiten als het te groot is oid. Kokhalzen is dus niet bijna stikken. Hun tip is vooral alleen onder toezicht laten eten, maar ook zo min mogelijk ingrijpen. Laat ze maar een paar keer kokhalzen en experimenteren en leren dat ze beter moeten kauwen. Ook heb ik begrepen dat gepureerd met stukjes het lastigst van allemaal is. Dus liever of helemaal glad, of in stukjes zo groot als dat hij zelf goed op kan pakken

2 jaar geleden

Reactie op Schaakmeisje

Kokhalzen is een heel normale ontwikkeling, is een beschermingsmechanisme e ...
Het lastige is ook dat hij het in een keer door wil slikken.. hij kauwt te weinig tot niet..

2 jaar geleden

Reactie op Rataplan

Ik wil straks gelijk beginnen met stukjes en ben me er een beetje in gaan i ...
Het lastige is ook dat hij het in een keer door wil slikken.. hij kauwt te weinig tot niet..

2 jaar geleden

Geef je als tussendoor wel eens iets als een cracotte ofzo? Dat zijn wel fijne dingen om het kauwen te oefenen. En dan niet stukjes cracotte in z'n mondje geven, maar gewoon zo'n cracker in z'n knuistje en dan zelf laten happen/knagen. Zo leert ie vanzelf de kauwbeweging. Dat is toch echt een kwestie van oefenen. (wel erbij blijven natuurlijk)

2 jaar geleden

Reactie op daisy0211

Het lastige is ook dat hij het in een keer door wil slikken.. hij kauwt te ...
Dat is toch echt iets wat hij nog moet oefenen denk ik, en dat lukt toch echt maar op 1 manier ben ik bang! Goed om te bedenken dat kokhalzen echt iets anders is dan (bijna) stikken. Misschien helpt het om een stukje de eerste paar keer een beetje in zijn wang te doen? Dan zit het al op de goede plek vlakbij de kaken en moet hij wel een paar keer kauwen om het te verplaatsen. En eerst wat eten wat makkelijk uit elkaar valt en niet door naar achter glibbert? Zoete aardappel of broccoli ofzo?

2 jaar geleden

Reactie op Mjk86

Geef je als tussendoor wel eens iets als een cracotte ofzo? Dat zijn wel fi ...
Dat gaat wel goed en van die maisfingers ook en een boterham eet hij ook gewoon, wel in stukjes die wij hem geven. Als we een bord voor hem neerzetten stopt hij alles tegelijk in z'n mond.. is echt fruit en avondeten wat een soort achterblijft..

2 jaar geleden

Reactie op Rataplan

Dat is toch echt iets wat hij nog moet oefenen denk ik, en dat lukt toch ec ...
Broccoli heeft hij het ook mee.. wat ik reageerde op MK-VR, het is echt alleen fruithapje en avondeten.. want hij kan wel kauwen

2 jaar geleden

Reactie op Rataplan

Dat is toch echt iets wat hij nog moet oefenen denk ik, en dat lukt toch ec ...
Maar het is zeker wel fijn om te weten dat kokhalzen tot zekere hoogte niet erg is! 😊

2 jaar geleden

Reactie op daisy0211

Dat gaat wel goed en van die maisfingers ook en een boterham eet hij ook ge ...
Oh, ok! Volgens mij is er dan niet echt een probleem hoor. Dan is het volgens mij echt gewoon een kwestie van te oefenen en stilaan te leren wat hij wanneer moet doen. Komt wel goed denk ik! Wat je kan proberen tegen het alles ineens in zijn mond steken: in plaats van zijn bord met volledig eten voor hem te zetten, maar enkele stukje voor hem leggen (desnoods zelfs gewoon op tafel) en dan bij geven als dit op is.