14 Reacties

4 jaar geleden
Onderaan de streep zijn ze net zo betrouwbaar als zelf het voorhoofd of nek voelen.
En bij baby's en kleine kinderen is een oorthermometer al helemaal onbetrouwbaar omdat dat allemaal veel kleiner is en een thermometer gemaakt is op een volwassen oor, meestal.
Dus ik zou zeggen, voel in de nek.

4 jaar geleden
De voorhoofd thermometer is echt af te raden. Ik werk in de zorg, wij kregen ze als eerste check aan 't begin van de corona. Er is echt wel wat geld tegenaan gegooid maar wat een belachelijke metingen kwamen daar uit. Dus als jij er een van 'n paar euro hebt zou ik er niet op durven vertrouwen. Misschien zijn er mensen met goeie ervaringen mee. Maar ik ben met die van werk metingen van 3 volle graden verschil tegengekomen. Er was in 't begin van de pandemie volgens mij een kassa aflevering over voorhoofd thermometers daar kwam ook weinig goed nieuws uit. Dus ik zou 't bij de oor houden. Of liever nog, wat minder vaak meten en toch rectaal. Niets gaat daarboven.

4 jaar geleden
Hoe vaak meet je de temperatuur dan? Rectaal is het betrouwbaarst, dus voor die paar keer dat het nodig is, maakt het toch niet uit? En dan na het verschonen, dus ook niet veel gedoe.

4 jaar geleden
Koorts komt van binnenuit, rectaal dus het beste te meten.
Oor en voorhoofdthermometers zijn niet nauwkeurig. Voor volwassenen kan 1 of een halve graad verschil misschien niet superveel uitmaken maar voor een newborn is dat wel veel!

4 jaar geleden
De voorhoofd thermometer is echt af te raden. Ik werk in de zorg, wij krege ...
Wijken die oordingen vaak af in jouw ervaring? Ik heb altijd rectaal gemeten, sinds kort ook een oorthermometer in huis. Ik heb ze een aantal keer vergeleken en ze gaven steeds hetzelfde aan, maar ik twijfel nog steeds wat beter is bij mijn zoon.

4 jaar geleden
Reactie op Meringue04
Wijken die oordingen vaak af in jouw ervaring? Ik heb altijd rectaal gemete ...
Oorthermometers kunnen ook rustig 1,5e graad afwijken helaas. Net een iets smallere gehoorgang of 'm niet perfect houden en je hebt al een afwijking. Werk ook in de zorg en wij gebruiken ze bij voorkeur niet.

4 jaar geleden
Ik zie in je profiel dat je dochter 8 mnd is. Ik neem dan ook aan dat je alleen in de nacht haar temperatuur gaat meten als ze ziek over komt of als je twijfelt of ze koorts heeft. Dan is rectaal meten echt de enige echt betrouwbare methode.
Ik heb wel een oorthermometer maar daar staat ook op dat die pas vanaf 3 jr te gebruiken is omdat de gehoorgang anders gewoon nog te klein is. En als ik mijn dochter hiermee meet en ze lijkt koorts te hebben, dan controleer ik boven de 38°c toch altijd nog rectaal. Dit wordt ook geadviseerd.

4 jaar geleden
Reactie op Zelda91
Oorthermometers kunnen ook rustig 1,5e graad afwijken helaas. Net een iets ...
OK, dan gebruik ik toch de rectale als het lukt. Ik heb die andere voor erbij, omdat mijn zoon niet altijd blijft liggen. Ik ben een paar keer met hem bij de huisarts en huisartsenpost geweest en daar gebruikten ze ook een oorthermometer, dus ik dacht misschien zijn ze tegenwoordig beter. Maar dan maar niet de gok nemen.

4 jaar geleden
Reactie op Elea
Ik zie in je profiel dat je dochter 8 mnd is. Ik neem dan ook aan dat je al ...
Klopt. Ze had wat verhoging vandaag. Nu onrustig aan het slapen en steeds wakker en beetje kreunen. Als ik haar uit bed haal en wakker maak voor temperatuur meten en eventueel zetpil bij koorts dan ben ik lang bezig met haar weer in slaap krijgen. Vandaar dat een andere soort thermometer me zo handig lijkt, dan kan je even kijken en haar laten liggen als ze verder goede temperatuur heeft. Maar lees toch veel twijfels over andere soort thermometers dus ik hou het misschien toch maar bij rectale thermometer

4 jaar geleden
Reactie op Elea
Ik zie in je profiel dat je dochter 8 mnd is. Ik neem dan ook aan dat je al ...
Ik heb er wel een die voor baby's vanaf 3 maanden gebruikt kan worden. Dat moet je ook aangeven, hij past de temp erop aan.

4 jaar geleden
Reactie op Meringue04
Wijken die oordingen vaak af in jouw ervaring? Ik heb altijd rectaal gemete ...
Ja die helaas ook wel. Maar zeker minder dan voorhoofd. Al 'n paar keer 'n arts moeten bellen omdat we erg twijfelden aan een oormeting meting en dan vervolgens toch 1,5 graad hoger rectaal uitkomen en dus forse koorts bij de klachten die er waren. Maar overal in de zorg wordt tegenwoordig als eerste de oorthermometer gebruikt dus helemaal onbetrouwbaar is 't niet hoor. Maar bij 'n baby helemaal is 't rectaal meten toch echt 't betrouwbaarste.

4 jaar geleden
Tip van grootmoeder als eerste screening.
Kusje op het voorhoofd. Als je dat warm vindt dan kan je kijken of het koorts is.
Je lippen zijn heel gevoelig dus je merkt het gelijk als de voorhoofd gloeit.
Ik werk in de zorg en gebruik bij volwassenen het temp-verschil tussen handen schudden en voelen op voorhoofd ter oriëntatie hoe ziek iemand is. Dan hoef je niet gelijk te zwaaien met een thermometer.