38 Reacties

2 jaar geleden
Bij mijn baby is het in de kraamweek al gedaan. Daarna kon hij veel beter vacuüm houden (wel aan de borst, weet niet zeker of dat uit maakt). Ook is mij door meerdere zorgverleners verteld dat het vroeger bij alle baby's met een nagel gedaan werd gelijk na de geboorte. (Dan merken ze er eigenlijk vrij weinig van) Dus of het echt een trend is daar twijfel ik eigenlijk aan.... Maar goed als je baby nu nergens meer last van heeft zou ik het denk ik ook niet laten doen

2 jaar geleden
https://www.oudersvannu.nl/baby/gezondheid/kort-tongriempje-doorknippen/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Ik heb deze informatie gevonden. Hier staat eigenlijk dat het pas overwogen wordt naar een x score van een test beoordeelt door kinderarts, verloskundige of lactatiedeskundige. Er staat ook dat je kindje er makkelijk overheen kan groeien, mocht dit nou niet gebeuren, dan kan de behandeling altijd nog gedaan worden. Dus spraakgebrek of kaakproblemen lijken me pas op een latere leeftijd aan de orde.
Ik zou het nu gewoon lekker laten als je dochter nu goed drinkt.

2 jaar geleden
Een vriendin van mij heeft dit dus inderdaad ook vanaf de geboorte. Ze is nu 32 en ze heeft wel echt problemen met haar kaak/gebit gehad. Ook kan ze nu bijv haar tong niet uitsteken maar daar lachen we juist vaak om samen. Niets ernstigs in ieder geval! Een afspraak is denk ik zo gemaakt op het moment dat je ziet dat ze er echt last van gaat krijgen. Ik denk dat je vooral moet luisteren naar wat voor jou goed voelt😊 mama’s know best!

2 jaar geleden
Hier is de tongriem van mijn zoontje gekliefd de dag van geboorte. Dit voelde hij totaal niet omdat het een vliesje was dat nog geen zenuwen bevat. Deze was overduidelijk tekort en zorgde ervoor dat ik enorme tepelpijn had. Moest het over zo een vliesje gaan zou ik zeker niet twijfelen en dit gewoon laten doen omdat het echt niks voorstelt.
Maar nu blijkt dit bij hem niet voldoende te zijn en hebben we maandag een afspraak voor het laseren. Ik hoopte zo dat dit niet nodig was dus ik kijk er echt niet naar uit omdat dit wel echt een ingreep is. Wij hebben ook problemen met voeding dus echt wel noodzakelijk.
Moest de tongriem echt tekort zijn dan gaat het meestal ook problemen veroorzaken later in het leven. Niet elke kinderarts is mee in het verhaal van de tongriem inderdaad. Heel jammer maar niet iedereen is even bijgeschoold erin

2 jaar geleden
Bij mijn zoontje is het tongriempje in de kraamweek gecleaved. Hij dronk ook slecht (zowel borst als fles). Doe vooral waar jij je goed bij voelt! Ze zeggen ook vaak dat het riempje soms kapot gaat zodra er dingen in de mond worden gestopt door het kind zelf…

2 jaar geleden
Dat ze dat vroeger nog niet kenden betekent niet dat het nu geen echte aandoening is of iets wat beter is om je baby aan te laten helpen. Ik zou misschien nog ergens een second opinion van een arts vragen én ik zou altijd liever laten laseren dan laten knippen. Laseren geneest sneller en is sneller en minder pijnlijk. Maar de opties in NL moet je zelf maar even opzoeken. Ik woon niet in NL maar heb met mijn baby ook problemen met aanhappen gehad en ik zag dat haar tongetje een soort 'hartvormpje' had in het begin. Lipriempjes en tongriempje laten checken en dat zat een beetje op het randje van te kort en werd vanuit de arts toen aangeraden het niet te laten laseren en het even aan te kijken omdat ze wel genoeg dronk. Het heeft zich bij haar binnen 10 weken helemaal goed vanzelf hersteld. Je moet er wel goed op blijven letten want ook volgend logopedisten is dit een grote reden voor spraakgebrekken en andere problemen op latere leeftijd! Dus het is niet iets om weg te wuiven 'omdat ze er vroeger ook niks aan deden'!!

2 jaar geleden
Echt een trend idd. Ze dachten het ook bij onze zoon, omdat ie slecht dronk. In groningen geweest bij de tongriemkliniek. Zei zeiden gelijk, het kan, maar ik zie nu geen aanleiding om te knippen en het hoeft niet want hij word ook groot met kort tongriempje. Gelukkig maar. Zij zeiden ook: tegenwoordig komt iedereen hier maar heen voor dat tongriempje en lipbandje terwijl het 8 van de 10 keer gewoon niet nodig is.

2 jaar geleden
Geen ervaring mee. Volg jpu gevoel. Dat rekken geloof ik niet in. Mijn man bleek als baby ook moeite te hebben met drinken. Vroeger gebeuren dat klieven niet. Hij kan nog steeds z'n tong niet uitsteken. De mate van waarin het verkort is verschilt natuurlijk. Maar zonder tong uitsteken kan je prima leven hebben 😄 (maar drinken als baby id natuur essentieler)

2 jaar geleden
Bij ons zei de consultatiebureau arts ook dat het niet nodig was, maar als we het niet hadden laten doorbranden dan had ik nooit borstvoeding kunnen geven en had ons meisje enorme krampen gehad door het drinken aan de fles (door lucht aanzuigen). Daarnaast kan het een probleem opleveren bij de spraakontwikkeling. We zijn heel blij dat we het wel gedaan hebben! We hadden direct een heel andere baby.
De tongriem kliniek in Groningen heeft nu een aangepast beleid waarbij ze eerst proberen om de bestaande problemen op een andere manier op te lossen. Ik zou je aanraden daarheen te gaan.

2 jaar geleden
Ons zoontje had er ook last van, een te korte tongriem en lipband.
We kwamen hier achter doordat borstvoedingen per keer 3 kwartier duurde. De eerste weken kwam hij buitengewoon goed aan, daarna werd het rap minder. Aanhappen aan een flesje lukte hem totaal niet.
Hij gefrustreerd en in ook. Achteraf terugkijkend wou ik dat ik nog eerder z'n tongriem had laten nakijken.
We zijn op advies van de lactatiekundige naar de Tongriemkliniek in Groningen gegaan. Even een reis vanuit Overijssel, maar zeer de moeite waard.
Ze hebben ook een website waar meer te vinden is over de behandeling en voor en nadelen. https://tongriem.com/.
Ik word persoonlijk wel getriggerd door (kinder)artsen/ professionals die zo uitermate uitgesproken zijn. Alsof ze echt alle wijsheid in pacht hebben..
Je kunt altijd op consult trouwens, in Groningen. Het wordt vergoed door de zorgverzekeraar en zo heb je een professionele mening erbij die dagelijks tongriempjes observeert.
Ik vond ze erg vriendelijk en ze leggen je ook graag alles uit.
Zo vertelde ze ons ook nog even dat een te korte tongriem maakt dat zoenen later moeilijker gaat😅
Sterkte met de overweging.
Niet vergeten trouwens, dat de keuze die je maakt, gewoon hartstikke goed is! Als ouders beslis je wat jullie denken dat het beste is voor jullie kindje😊

2 jaar geleden
Als er geen probleem meer is met drinken zou ik het afraden om nu de tongriem te laten klieven/laseren. Als het lukt om goed te drinken dan werkt de tong voldoende.
Het klopt dat een te korte tongriem voor spraakproblemen kunnen zorgen en/of foutief slikken op latere leeftijd. Die problemen zijn dan voor dan en niet voor nu. Niet alle te korte tongriem zorgen namelijk voor deze problemen. Soms kun je zelfs met bepaalde oefeningen op die leeftijd voldoende de functie herstellen soms is het dan toch nog nodig om wat aan de tongriem te doen.
Als het drinken dan toch niet vlot of als het over een paar maanden met hapjes eten moeizaam gaat kun je ook een afspraak maken met een prelogopedist.

2 jaar geleden
Ik zou je laten adviseren door de kliniek in Groningen! Zij zien het vaker en kunnen dat beter beoordelen!

2 jaar geleden
Uit onderzoek is niet gebleken dat een kort tongriempje zorgt voor spraakproblemen, dus die zorg kun je loslaten.
In principe wordt klieven alleen aangeraden als je kindje voedingsproblemen heeft, dat kan door een arts of prelogopedist worden vastgesteld aan de hand van een instrument waarvan ik nu even niet meer op de naam kom (sorry, zwangerschapsdementie ;)) tot zover de wetenschappelijke kant.
Persoonlijk denk ik dat er echt veel tongriempjes (en lipbandjes, daar is al helemaal geen bewijs voor) worden gekliefd waarbij dit niet nodig is. Dus als er geen sprake meer is van voedingsproblemen en je kindje komt goed aan, lekker laten zoals het is!

2 jaar geleden
Wij hebben het laten doen in Groningen toen mijn dochter 3 maanden was. Vooral om problemen in de toekomst te voorkomen. Uit een flesje drinken deed ze daarna nog steeds niet. Groeien heeft ze altijd goed gedaan.
Ik heb er achteraf veel spijt van gehad. Ze heeft er maandenlang meerdere angsten gerelateerd aan het klieven aan overgehouden. Ook de oefeningen zijn geen pretje. Telkens weer flink huilen, want je moet met je vinger flink op de wond bewegen.
Als ik het kon overdoen, dan zou ik het doen als ze oud genoeg was om het te begrijpen.
Ik bedoel niet te zeggen dat alles perse slecht is aan de hele procedure, maar uiteindelijk past de procedure op die leeftijd niet bij hoe ik tegen dingen aankijk.

2 jaar geleden
Je kan er zeker wel last van krijgen op latere leeftijd, zoals als kaak, gebit en spraakproblemen. Om eerlijk te zijn hebben kinder en huisartsen hier vaak ook geen verstand van. Ze krijgen dit weinig tot niet in hun opleiding. Dus is beter om dit te laten controleren door een gespecialiseerd iemand zoals een lactatiekundige of een kno arts

2 jaar geleden
Bullshit is het zeker niet.
Mijn dochter dronk aan de borst, tenminste, dat probeerde ze. Ze kreeg er amper wat uit en mijn tepels gingen kapot.
Toen is haar tongriempje geklieft en ging het bijna direct stukken beter. Nooit meet kapotte tepels gehad.
Volgens mijn lactatiekundige/verloskundige komt mogelijk vaker voorkomt als bijwerking van het foliumzuur die elke vrouw preventief slikt nu.
Maar dat was een lopend onderzoek, dus ze kon het niet met zekerheid zeggen.

2 jaar geleden
Ik zou je gevoel volgen, dan krijg je in ieder geval geen spijt van: had ik maar... nee, dan heb je gewoon je gevoel gevolgd en dat is altijd goed. En neem je de juiste beslissing, dan denk je: yes, gelukkig heb ik mijn gevoel gevolgd. En blijkt dat je toch niet de juiste beslissing nam: niet erg, dan weet je in ieder geval dat er wel iets gedaan moet worden, dan weet je zeker wat er moet gebeuren.
Als het er echt zo uitziet is het wel duidelijk dat het te kort is, maar als jouw gevoel zegt dat het niet hoeft, dan zou ik het dus niet doen.


2 jaar geleden
Ik zou eerder het advies van de kinderarts volgen dan van lactatiedeskundige, die hebben toch echt wat meer kennis neem ik dan maar aan