29 Reacties

7 maanden geleden

Ik denk zelf dat het een stukje mindset is. Ik zou proberen er zelfzeker in te stappen en de gedachten vast houden dat je lichaam en kindje hiervoor gemaakt zijn. Ja je gaat tegen veel ‘’problemen/onzekerheden’’ aan lopen. Maar de oplossing is 9/10 keer (extra) aanleggen. Een goede vuistregel is om de 3 uur voeden en olaslueirs en gewichtstoename in de gaten houden. Maar heel eerlijk gezegd was mijn tactiek bij elk huiltje, eerst aanleggen. (Tenzij je overduidelijk een poepluier ruikt, dan zal aanleggen niet veel helpen haha) Je bent hier voor gemaakt, en je kindje ook. Aanleggen, aanleggen en nog eens aanleggen. En ohja, de kans dat je echt medisch iets hebt zoals te weinig melkklieren of melk met te weinig voedingstoffen is zoo klein dat je dat gewoon uit je hoofd moet zetten.

7 maanden geleden

Gefeliciteerd met de zwangerschap! Tof dat je het nog een keer gaat proberen, ondanks dat het de eerdere keren niet ging zoals je hoopte. Mijn tips: - Accepteer dat borstvoeding de eerste weken moeilijk is, het wordt beter! - Voor pijnlijke tepels de eerste week: lanoline en hydrogel pads - Voor een goede productie: aanleggen, aanleggen en nog eens aanleggen - Investeer in veel huid op huid contact, zeker de eerste weken, maar daarna ook - Zorg dat je partner goed weet hoe hij je kan helpen - Lees je in. Website van La Leche League en borstvoeding.nl bevatten veel goede info - Er bestaan ook borstvoedingscursussen, misschien is dat wat voor je

7 maanden geleden

Ik ben tijdens de zwangerschap naar een cursus geweest van een lactatiekundige. En misschien is het in jouw geval handig om gewoon alvast een consult met een lactatiekundige in te plannen in je kraamweek. Ze komen dan meestal aan huis en dan kun je met haar je onzekerheden bespreken! Dat heeft mij enorm geholpen toen het even niet lukte na een ziekenhuisopname. Ik vond zoogcompressen ook nog fijn voor de pijnlijke tepels. Een laagje extra tussen de beha en de tepel :) Waar werd je onzeker van/door?

7 maanden geleden

Fijn dat je je beide kindjes toch wat borstvoeding hebt kunnen meegeven 🥰 Mijn allergrootste tip is toch: heeeeeel veel knuffelen en aanleggen op verzoek. Veel succes!

7 maanden geleden

Ik vind Teddy Roorda (lactatiekundige) heel fijn om te volgen op instagram, ze heeft ook een cursus! En op Facebook de groep "Borstvoeding Vraag 'n Lactariekundige IBCLC" waar je laagdrempelig je vraag kunt stellen over alles wat te maken heeft met borstvoeding.

7 maanden geleden

Ik voed nu bijna 2 jaar mijn zoontje en dit had ik niet verwacht. Was wel voor de geboorte naar zo'n avond geweest van de verloskundigenpraktijk. Voor de rest had ik me er niet in verdiept en ben er vrij blanco in gegaan. Ik kreeg een ks dus kwam allemaal langzaam op gang en 1 borst moest met tepelhoed, want daar hapte hij niet lekker aan. Je moet vooral zelf gewoon heel relaxed ermee om gaan denk ik. En ja, om de 2/3 uur voeden is zwaar maar het is maar van korte duur. Lekker proberen ervan te genieten. En ook al ga je over op de fles, dat is toch ook helemaal prima

7 maanden geleden

https://borstvoedingacademie.nl/gratis-masterclass/

7 maanden geleden

Mijn advies: hulp vragen als je in de eerste dagen merkt dat het lastig is/pijn doet of het aanleggen niet goed lukt! Niet wachten, maar hulp vragen van een lactatiekundige of iemand uit je omgeving die er verstand van of ervaring mee heeft. Wij hadden het de eerste dagen ook lastig en voeden lukte maar aan één kant en met veel pijn. Gelukkig was onze buurvrouw daar die jaren in het ziekenhuis op de kraamafdeling heeft gewerkt. Ze heeft ons er echt doorheen geholpen om goed te leren drinken. Anders was ik denk ik echt gestopt! Je niet bezwaard voelen om om hulp te vragen. Mensen helpen je graag en het kan zo’n verschil maken ❤️

7 maanden geleden

Vraag hulp van een lactatiekundige na een paar dagen, was bij mij echt de doorslaggevende factor hoe ik het heb volgehouden. Succes, leuk een derde!!! 🥰

7 maanden geleden

Hoi, Afgelopen maart bevallen van ons derde kindje. 2x een mislukt bv-verhaal. Nu toch de wens om het te laten slagen. Ook hier is het waarschijnlijk de laatste. Ik heb al voor de geboorte een consult gedaan bij de lactatiekundige. Geen cursus, maar 1 op 1 gespecificeerd op mijn lijf, mijn ervaringen, mijn kennis en mijn onzekerheden. Ik wil niet zeggen dat het alleen daardoor komt, maar ik voed nog steeds.

7 maanden geleden

Wat mooi dat je weer borstvoeding wil gaan geven ❤️ Mijn tips: - Bereid je vooraf voor. Sommige lactatiekundigen hebben een soort infoavond waar je al veel informatie krijgt. Teddy Roorda heeft een online cursus kickstart je borstvoeding. Zo weet je waar je op moet letten en wat normaal is (en waardoor je borstvoeding niet in de war geschopt kan worden door borstvoedingsonvriendelijke adviezen door kraamzorg of cb oid). - Laat in de eerste week een lactatiekundige IBCLC mee kijken. Deze kan je heel veel tips geven over een goede aanhap, kan de mondanatomie controleren en kan je veel zelfvertrouwen geven in het voeden. (Een consult is rond de €100 vaak, klinkt prijzig, maar kunstvoeding is duurder 😉. In sommige aanvullende pakketten wordt het vergoed) - Haal geen kunstvoeding in huis. Je bent dan sneller geneigd het bij te geven als je onzeker bent, terwijl het bijna nooit nodig is. Mocht het echt noodzakelijk zijn, is het snel genoeg in huis. - Bespreek vooraf met je partner hoe die je kan ondersteunen. - Zoek vooraf op wat clusteren is en wanneer er regeldagen zijn. Je kindje vraagt dan extra vaak om voeding. Dit kan onzeker maken, maar het wil niet zeggen dat je te weinig hebt of je het verkeerd doet. Het is echt heel normaal en je mag je kindje daar volledig in volgen. - Gebruik liever geen speen, zo kun je voedings signalen missen. - Laat maximaal 3 uur tussen voedingen aan het begin. 8-12 voedingen is heel normaal, meer ook zelfs. Het beste kun je voeden op verzoek, dit mag ook op jouw verzoek zijn, maar ga niet rekken tussen voedingen (dus niet nog rekken met een speen om er 3 uur tussen te laten). - Heeft je kindje 2 borsten gedronken en is die nog niet voldaan, geef je gewoon de eerste borst weer etc. Heel goed voor je productie! Borstvoeding werkt namelijk op vraag en aanbod. - Word op Facebook lid van de groep "borstvoedingsforum". Deze groep bestaat uit borstvoedingsmama's en lactatiekundigen en hier kun je al je vragen op stellen. Is een hele fijne en behulpzame groep! Maar vooral: geloof in jezelf! Jij kan dit! De eerste weken zijn echt intensief en is het hard werken. Ik geinde wel eens dat ik beter in de wei kon gaan staan 😅 maar daarna wordt het beter en makkelijker. Geen gepruts met poeders, water wat op de juiste temperatuur moet zijn. Nee, shirt omhoog en gaan wordt het op een gegeven moment 😃

7 maanden geleden

Ik ga bij teddy Roorda de online cursus kickstart je borstvoeding doen.🤗

7 maanden geleden

Reactie op Kikker1

Ik ben tijdens de zwangerschap naar een cursus geweest van een lactatiekund ...
Mijn zoontje kwam om de 1/1,5 uur en dit veranderde niet. Aanleggen etc ging prima. Productie was ook zeker geen probleem. Ik heb een lactatiekudnige in huis gehad en zij gaf ook aan dat het eigenlijk best prima liep. Maar zoontje groeide niet goed en eigenlijk me door mn schoonmoeder om laten praten naar de fles.. later zo veel spijt van gehad. Bij mijn dochter lag ik echt in de lappenmand en had ik simpelweg geen energie meer over. Dus daarom gestopt.

7 maanden geleden

Je hebt al super tips gekregen maar ik zou vooral nadenken over wat jou zelf de vorige twee keren heeft geholpen en wat je nu zou doen met de dingen die je toen niet goed vond gaan/ jou onzeker maakte. Maak een plannetje. Betrek hulptroepen: je man, moeder, zussen, bv vriendinnen, fb groep, lactatiekundige. Je kunt het 👌

7 maanden geleden

Als het om je productie en groei van je kindje ging, zorg dan dat je na de bevalling zo snel mogelijk aanlegt.. niet afwachten tot iemand je aanbied om te helpen met aanleggen, maar binnen een half uur zelf aanleggen, of daar direct actief hulp bij vragen. Hoe sneller je aanlegt, hoe effectiever de borstvoeding op gang komt. Daarnaast zoals ook hierboven al vaker genoemd veel aanleggen, minstens 8x, maar nog beter minstens 12x per dag, zeker de eerste dagen om de productie goed op gang te helpen..

7 maanden geleden

Volg een cursus! Je leert hier zo ontzettend veel van. Vooral ook de risico scenario's en hoe je hier mee omgaat. Je leert goed hoe je je baby aanlegt en vooral nemen ze de onzekerheid weg dat een baby echt weinig drinkt 1e dagen en dat dit volkomen normaal is. Tips om te kopen vooraf en al in huis te hebben: - handkolf (voor stuwing of stimulans) - lanoline zalf - wasbare zoogcompressen Zachter voor je borsten - borstboedingspyjamas met knoopjes voor - koelelementen voor je borsten (lansinoh)

7 maanden geleden

Mijn eerste keer bv was ook heel pittig, lage productie en heb keihard moeten werken om 10mnd bv te hebben kunnen geven. Bij de 2e nu daarom vanaf 36-37 weken begonnen met colostrum verzamelen. Met handexpressie en de handkolf steeds een paar druppeltjes meer per dag verzameld in steriele pipetjes. Ik had ongeveer 10 van die 5ml pipetjes in de vriezer verzameld die ik mee heb genomen naar het ziekenhuis voor de dagen meteen na de bevalling. Mijn productie was door de handexpressie echt al wat op gang gekomen en ik had nu meteen na de bevalling echt al een goede productie. Echt enorm aan te raden!! De lactatiedeskundige in het ziekenhuis zei dat ze het niet vaak ziet dat vrouwen dit doen maar dat die wel vrijwel altijd succesvoller zijn met de bv vanaf de start. Dus... ik zou dit echt aanraden aan iedereen die zich zorgen maakt om de productie en zo. Ik had wel nog steeds de eerste weken tot bloedens toe zere tepels, maar het ging allemaal sneller goed dan de eerste keer 😅🙃 Succes!

7 maanden geleden

Ik raad je echt de handkolf van Medela aan. Kost rond de 30 euro en is enorm fijn. Mocht het allemaal niet meteen lukken zou ik daarmee gaan kolven. Je productie schiet echt omhoog. Mocht het niks zijn heb je er ook niet veel geld aan uitgegeven. Verder gewoon veel geduld hebben en het is ook helemaal niet erg om tussendoor even wat kunstvoeding te geven tot je je productie op peil hebt. Van een hongerig kind krijg je alleen maar stress dat helpt ook niet. Dus mijn tip is wat dat betreft vooral om er relaxed in te staan. Ik wens je heel veel succes!❤️

7 maanden geleden

Heb je voor jezelf helder waar vorige keren de stress en onzekerheid in zat? Als je dat weet, kun je daar nu alvast wat mee doen. Ik was bijvoorbeeld erg bang dat ik niet genoeg melk had en dat mijn kindjes niet genoeg binnenkregen. Ik heb ze dus voor- en na elke voeding gewogen. In het begin elke voeding, daarna af en toe. Daardoor kon ik dat los laten en had ik minder stress. Ik bedacht me toevallig vandaag dat ik het de laatste weken helemaal niet meer gedaan heb. :) Verder als aanvulling op de al gegeven tips: zorg dat je partner achter de borstvoeding staat én je actief steunt! Misschien was dat de vorige 2x ook al zo, maar dat vond ik echt essentieel om door te kunnen zetten. Voor goede productie is voldoende rust, ontspanning en goed eten belangrijk en dat zijn nou net de dingen die lastig zijn als je net bevallen bent en een pasgeborene hebt. Je partner kan het voeden niet overnemen, maar wel zorgen dat: jij op tijd, genoeg en gezond eet; je geen 'last' van de andere 2 kinderen op hebt tijdens het voeden; jou overdag af en toe naar bed sturen; 's nachts de baby verschonen & troosten zodat jij alleen hoeft aan te leggen; de kolf klaarstaat en na afloop gewassen wordt (als je kolft).

7 maanden geleden

Er zijn al veel tips gegeven. Misschien nog het boek van Kleintjes ( ook de kleintjes weten methode) het nieuwe borstvoedings boek. En verder zet m op!!! Hopelijk lukt het deze keer