1019 Reacties

4 jaar geleden
Dit bericht is verwijderd
Snap ik helemaal! Zeer terechte opmerking. Wij zullen in onze reacties zo veel mogelijk doorlinken naar actuele richtlijnen zodat jullie het ook kunnen checken. Maar het vervangt zoals je zegt nooit een consult bij je eigen arts bij zorgen!

4 jaar geleden
Reactie op runbabyrun
Snap ik helemaal! Zeer terechte opmerking. Wij zullen in onze reacties zo v ...
Super netjes. Ik denk dat er wel veel behoefte is aan beantwoorden van de vragen. Er wordt soms best onzin uitgekraamd hier. Wat mooi dat jullie je tijd er in willen steken. Good luck!

4 jaar geleden
Hoi dames, goes initiatief. Ik heb toevallig gisteren gebeld met het cjg omdat ik vragen had over tips voor met de pot mee eten voor mijn zoontje van 12 maanden. Hij eet nu steeds meer met ons mee. Maar sommige gerechten lijken me echt nog te zout. Zoals gerechten met boillon. Ze konden mij alleen helaas niet verder helpen met tips.

4 jaar geleden
Reactie op de buurvrouw
Wat voor opleiding heeft een jeugdarts bij een cb?
Op het consultatiebureau kunnen 3 soorten artsen werken:
1. Basisartsen: die hebben de geneeskundestudie afgerond en mogen de titel jeugdarts voeren (de ervaring die zij hebben wisselt per persoon, sommige zijn na de studie meteen gestart op het cb en sommigen hebben eerst elders ervaring opgedaan);
2. Jeugdarts KNMG: hebben de eerste fase van de opleiding tot jeugdarts afgerond (2 jaar);
3. Arts M+G, profiel jeugdgezondheidszorg: hebben ook de tweede fase van de opleiding afgerond (ook 2 jaar).
Een jeugdarts is dus niet hetzelfde als een kinderarts, die in het ziekenhuis werkzaam is.

4 jaar geleden
Ik vind het een super leuk idee voor de gewone allerdaagse vragen idd. Stel mijn vragen liever aan 2 dames die ervoor geleerd hebben dan andere moeders die er vaak ook maar aparte dingen er op na houden🤣 maar goed, je zit hier op dit forum tussen heel wat azijnzeikers.. hoop wel dat het een leuk topic blijft.

4 jaar geleden
Reactie op Niamh26
Op het consultatiebureau kunnen 3 soorten artsen werken:
1. Basisartsen: di ...
Dankje. Ik heb heel slechte ervaring met een jeugdarts op ons cb en kon mij niet voorstellen dat ze echt arts was.
Wat uiteraard niks over jullie kwaliteiten zegt.

4 jaar geleden
Jamaar voor iedereen die zit te commentaren en te checken: je moet ook wel weten met wat voor een vraag je waar heen gaat hè. Tips en advies zijn nooit verkeerd, maar je kan ook je gezond verstand gebruiken dat als je kind in een noodsituatie zit of echt van iets serieus last heeft je niet op een forum om hulp gaat vragen. 🤷🏻♀️
Verder mooi initiatief! Netzo als het topic de kraamhulp vragen afdeling 😊

4 jaar geleden
Reactie op Baba2020
Hoi dames, goes initiatief. Ik heb toevallig gisteren gebeld met het cjg om ...
Hele leuke vraag! Inderdaad mag je kindje van 12 maanden lekker met de pot mee-eten, maar pas op met zout tot hij 4 jaar is.
Zout zit vooral in inderdaad bouillon (al bestaat er ook bouillon zonder zout, google maar eens!), kant-en-klare sauzen en kaas/vleeswaren. Voor het avondeten kun je dus proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van eigengemaakte sauzen (zonder zout, of voor jezelf zout later toevoegen) of dus zo'n bouillon zonder zout.
Maar een frietje op zijn tijd moet kunnen zeg ik zelf altijd op mijn spreekuur hoor ;)
Zie hier voor het advies vanuit het voedingscentrum over eten in het algemeen en zout voor je dreumes/peuter. https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/dreumes-en-peuter.aspx

VRIEND
4 jaar geleden
Ik ben ook CB arts, wel vanuit de insteek huisarts ipv jeugd gezondheidszorg, en in België ipv Nederland. Wil ook wel een steentje bijdragen aan het topic eventueel. ☺️

4 jaar geleden
Goed dat er zoveel dames zijn die opletten met wat ze aannemen van iemand op een forum!
Even in het algemeen: wij willen graag mensen helpen met alledaagse jeugdgezondheidszorg-vragen via dit forum en denken dat dat ook goed kan. Deze worden immers in talloze topics hier op dit forum besproken. Wij zullen de eersten zijn die bij risicovolle vragen of vragen die wij niet geschikt vinden voor het forum, de vraagsteller zullen doorverwijzen naar de eigen zorgprofessional! En als er geen behoefte is aan dit topic, stoppen we er gewoon weer mee 😊
We zullen zoals Runbabyrun zegt zoveel mogelijk verwijzen naar de richtlijnen en betrouwbare bronnen, zodat onze antwoorden ook gecheckt kunnen worden.
@Annie112: je bedoelt denk ik BIG-nummer? Een AGB-code heeft niet iedere arts werkzaam bij de jeugdgezondheidszorg, als zij niet zelfstandig verwijzen. 😉

4 jaar geleden
Ik ben afgelopen week op het cb geweest. Altijd erg goede ervaringen gehad met de artsen en vpk daar. Laten alles over aan m’n eigen expertise en ondersteunen waar nodig.
Echter deze keer een vervangend arts getroffen met mijn tweede kindje. Ben erg geschrokken van de manier waarop hij “onderzocht” werd. Had van tevoren aangegeven dat hij een schedelbreuk heeft en ik graag zag dat hij voorzichtig onderzocht, gepakt en neergelegd werd.
Pakte zijn hoofdje op de breuk vast, legde hem met het hoofd eerst op het kussen ipv zijn lijfje, mat de hoofdomtrek door het hoofdje weer stevig vast te pakken. Waarop mijn zoontje reageerde door (logischerwijs) te huilen.
Nu hoeft hij echt niet met fluwelen handschoentjes aangepakt te worden en gaat het prima met hem. Maar had toch echt gedacht dat een arts anders om zou gaan met een teer/beschadigd lijfje. Zeker na verzoek van een ouder. Wel heeft ze een aantekening gemaakt in het systeem erover, waarbij ze het verhaal erachter zo summier vermeld heeft, dat het lijkt als alsof ik een casus voor “veilig thuis” ben. Dit heb ik inmiddels telefonisch laten aanpassen en aanvullen. Maar hier helaas ook voor het eerst een negatief verhaal! 😟

4 jaar geleden
Bij elk bezoek aan het cb worden aantekeningen gemaakt. Ik heb als ouder echter geen toegang tot dit dossier. Is dat een normale gang van zaken en zou dit dossier eigenlijk niet gewoon beschikbaar moeten zijn voor de ouders? En zo nee, waarom niet?

4 jaar geleden
Reactie op Meringue04
Bij elk bezoek aan het cb worden aantekeningen gemaakt. Ik heb als ouder ec ...
Hier sluit ik mij graag bij aan. Ze laten altijd mooi de curves zien, maar we moeten ze vervolgens zelf invullen op een app. Verder weten we eigenlijk niet wat er precies wordt genoteerd.
Enkele weken terug vroeg een ouder om een geprinte versie van de curves (eerste kindje), maar ze wisten niet hoe dit moest. Erg jammer!