36 Reacties

3 jaar geleden
Mijn zoontje eet vanaf 8,5 maand al met de pot mee. Zout doe ik er meestal daarna bij. Alleen koolsoorten en wokgroenten, ui, paprika geef ik niet. Ik leg hele boontjes, worteltjes, krieltjes, aardappel ( ook aardappelpuree) , stukjes gehaktbal, hamburger, kip, vis , pasta soorten met saus in zijn bordje. En een lepel erbij. Maar hij eet eigenlijk altijd met zijn handjes.
Ook krijgt hij zo af en toe een beetje soep van te voren. Hij heeft er nooit last van gehad.


3 jaar geleden
O super! Wokgroenten uit een zak bedoel je of alle groenten die je kan wokken? Ui en paprika gaat er bij ons ook vaak in haha. Maar heeft hij al tanden? Die van ons nog niet. Dank je!!

3 jaar geleden
Je hebt speciale kruiden zonder zout (Verstegen kip kruiden natriumarm). Als in bijv. wok maak doe ik voor mn dreumes (18 mnd) een héél klein beetje ketjap manis (ik let er dan op dat een saus weinig zout bevat en geen alcohol/wijnazijn!), en dan hou ik zijn eten apart. In m’n eigen eten doe ik meer en bijv een zakje satésaus. Bouillonblokjes heb je ook zoutloos.

3 jaar geleden
Reactie op fietsertje
O super! Wokgroenten uit een zak bedoel je of alle groenten die je kan wokk ...
Ja vooral uit een zak. de chinese wokgroenten bedoel ik. De Hollandse wokgroenten die maak ik wel klaar. Hij heeft 2 ondertandjes en de bovenste is nu een puntje door.
Oh maar paprika en ui gaat goed? Ik bak dat nu nog altijd apart , als ik zo'n zakje groente heb, dan vis ik er dat altijd uit bij de macaroni enzo😅

3 jaar geleden
Heel eerlijk? Wij letten niet zo heel strikt op het zoutgehalte. Ze krijgt kleine porties en wij zijn sowieso zelf zuinig met zout. Dus ze heeft van de week gewoon noodles met woksaus gehad, eet regelmatig lasagne van de slager mee en is DOL op pasta.
Bewerkt vlees zoals schnitzel krijgt ze ook gewoon. Snijden we in stukjes en klaar.
Eigenlijk eet ze tegenwoordig alles mee (behalve dingen als biefstuk). Wij snijden in stukjes en meestal laten we het haar zelf met haar handjes pakken.

3 jaar geleden
Ik kook sowieso met weinig zout, doe meer met kruiden. Mijn dochter is 16 maanden en eet eigenlijk alles mee. Alleen als ik een sterke woksaus maak haal ik er eerst wat uit voor haar en dan de saus erbij. Maar ze eet alle groenten met ons mee, alles volgens rapley methode. En gewoon een stukje vlees, ook al is het bewerkt, moet kunnen vind ik. Wij eten dat niet elke dag en dan eet ze maar zo'n klein beetje dat ik denk dat het prima kan.
Ik maak sowieso ook niks uit pakjes dus dat scheelt ook wel veel qua zout en andere troep, dus dan vind ik dat vlees bijvoorbeeld wel prima. Net als een bouillonblokje in een heel gerecht waar zij dan van mee eet. Kan m.i. prima.

3 jaar geleden
Reactie op Bonnie01
Ik ben zwanger en wij willen het op deze manier doen. Wij eten echt alleen ...
Ik heb dit ook heel lang gedaan, iets apart geven. Ik wil je niet ontmoedigen maar er komt een fase dat ze echt niet meer pikken dat zij iets anders eten terwijl papa of mama iets heel anders op het bord heeft wat veel interessanter is... :)

3 jaar geleden
Hier wordt er vanaf 10 maanden met de pot meegegeten. Tot 12 maanden lette ik nog op met peper en zout (baby kreeg apart voordat ik het op smaak bracht), sinds 12 maanden is het echt exact hetzelfde als wat wij eten. Dus incl zout/peper/kruiden/rode pepers etc. Vlees eten we rare/medium en vis soms rauw. Dat eet de dreumes ook allemaal mee.

3 jaar geleden
Onze dochter is al 15 maanden, maar eet gewoon wat wij ook eten (iets anders wil ze toch niet). Ik kook zoutloos en doe bij onszelf evt zout op bord door het eten. Verder krijgt ze geen rauw vlees of rauwe vis en let ik op met saus.
Verder eet ze alles mee in stukjes. Ook zo af en toe bewerkt vlees en ja ook af en toe wel eens een bouillonblokje door de soep. Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je wil, maar het leven is soms al moeilijk genoeg. Zelf kreeg ik als kind nog meer ongezonde dingen dat was toen normaal. Ben er niet minder om geworden en kerngezond, dus wij doen alles met mate en waar kan maken we verantwoorde en gezonde keuzes.

3 jaar geleden
Onze zoon kreeg volledig stukjes vanaf 7 maanden dus at zoals anders gewoon mee met ons.
Ik vond volgend filmpje van Rolinde Demeyer (@rolinde_opdegroei op Instagram) heel nuttig, want ik worstelde ook met de zoutkwestie. Daardoor heb ik het allemaal een beetje kunnen loslaten. Volledig zoutloos koken doe ik niet meer. Vanaf 1,5 heb ik ook niet meer zo nauw gekeken naar bv. producten met gehakt of zakjes geconcentreerde curry om in een wok te doen. Voor de rest houd ik het gewoon in de gaten. Qua tussendoortjes krijgt hij nog steeds fruit, rauwe groenten en maïswafels.
Zoutloze soep vond niemand hier te vreten (inclusief de peuter), dus als ik ze zelf maak doe ik half zoutloos, half gewoon qua blokjes.

3 jaar geleden
Reactie op Lotski
Onze zoon kreeg volledig stukjes vanaf 7 maanden dus at zoals anders gewoon ...
Vergeet ik het filmpje: https://www.instagram.com/rolinde_opdegroei/tv/CQLOYolHhUo/?utm_medium=copy_link

3 jaar geleden
Hier is het helemaal afhankelijk van wat we eten. Aardappels en groente maak ik vaak zonder zout, dat eet ze dan gewoon heel. Eventueel kunnen wij er dan nog voor onszelf zout op doen, maar doen we eigenlijk nooit. Maar gister aten wij bijvoorbeeld shakshuka en daarvan had ik voor baby een beetje grof gepureerd en er een beetje babypasta bij gekookt. Dat is dan bijvoorbeeld wel met een beetje bouillon.

3 jaar geleden
Wij eten best vaak een stamppot, kan met alle groentes. Die maak ik helemaal klaar,op zout en peper etc na. Dan haal ik n portie uit voor m'n zoontje en een voor de vriezer en daarna maak ik t af met kruiden. Zo ook met ovenschotel,voordat de saus erbij gaat haal ik zijn portie eruit en maak daar gekookte aardappel of rijst bij en maak t gerecht daarna af. Kost geen extra moeite

3 jaar geleden
Reactie op Lotski
Vergeet ik het filmpje: https://www.instagram.com/rolinde_opdegroei/tv/CQLO ...
Ah zo fijn, bedankt voor het delen! Zij geeft altijd onderbouwde argumenten voor de wat ik intuïtief zou doen. Ik zou zelf vanaf een jaar inderdaad dus waar kan het zout weglaten en waar dit niet (gemakkelijk) kan haar gewoon mee laten eten!
Mijn dochter is nu wel wat te jong hiervoor nog, dus ik kook nu wel eens soepen en sauzen met zoutloze bouillonblokjes. Dat geeft echt de smaak van een gewoon bouillonblokje, maar dan dus heel flauw. Voor onszelf doen we er dan op het eind alsnog het zout in, dan smaakt het echt normaal!

3 jaar geleden
Hier eet ze gewoon mee vanaf 12 maanden. Papa eet altijd luxe vleesjes, grote mensen vlees zoals ik het noem, wagyu etc. Ik hou daar niet van dus ik eet nu met haar mee, hamburgers, vis, gehakt, kip, worstjes etc. Soms dus voorbewerkt en veelal niet. Groente meestal diepvries of vers, nooit uit potjes oid. Wat betreft groente en aardappelen prakken we het nog voor haar. Soms maken we een sausje als het te droog is... Ook pasta eet ze met ons mee... zolang het maar niet elke dag een lading zout is. Sausjes (roomsaus, kaassaus etc.) is lastig omdat je maar een eetlepel 1 of 2 voor haar nodig hebt, zonde om dan een pak melk te openen, we drinken geen melk. Daar zoek ik nog een handige tip voor. Maar minder zout en suiker eten is best lastiger dan ik dacht. 🙃

3 jaar geleden
Super bedankt voor alle reacties! Avg of pasta eten zijn idd het makkelijkst hihi. Maar stel nu eet ik rijst, verse wok groenten, kip en woksaus. Dan maak ik het dus klaar behalve de saus of een keertje een beetje of zout arme saus. Wij houden van vrij grof gesneden kip en groenten. Prakken gaat niet. Daar nog tips voor???

3 jaar geleden
Wij maken erg weinig uit pakjes dat scheelt zo veel zout. Op internet zijn er genoeg recepten te vinden die pakjes vervangen voor kruiden. Vraagt wel om een goed gevulde kruidenrek maar het eten is ook zo veel lekkerder. Daarnaast kun je zo alles doseren zodat je precies weet wat jij en je kindje binnen krijgen.

3 jaar geleden
Bij ons eet ze vanaf 12 maanden van de pot mee. Eerste maanden toch altijd nog wel apart gekookt als we iets aten (lasagne) waar veel zout in zat. En verder eten we sowieso veel vers. Als we ergens zout aan toevoegen haal ik eerst het eten van onze dochter eruit. Nu eet ze letterlijk met alles mee (ze is 1,5 nu), dus ook de lasagne. We eten veel met kruiden, dus weinig/geen zout nodig. Als we weleens saus uit een pakje hebben, let ik op hoeveel zout ergens in zit, zo kwam ik er dus achter dat de verpakking lasagne van Honig 7gram zout/100 gram bevat en die van het huismerk iets van 2,... gr/100gr. Dan switchen we dus wel van merk.

3 jaar geleden
Reactie op fietsertje
Super bedankt voor alle reacties! Avg of pasta eten zijn idd het makkelijks ...
Grof bereiden zoals je gewend bent. Portie eruit halen voor de kleine. Saus erbij gooien (wordt snel warm en kan portie van de kleine afkoelen). Terwijl saus opwarmt portie van de kleine kleiner snijden. Wij eten vrijwel nooit een avg ;) en gaat super