8 Reacties

2 jaar geleden

Oh wat vervelend! Ik weet wel dat ze juist bij onze echopraktijk de echo hebben gedaan rond de 19 weken om situaties als deze te voorkomen. Mocht je dan covid krijgen is er nog tijd om een nieuwe afspraak te maken. Ik denk dat ze niet over de termijn mogen gaan, omdat na 21 weken de organen minder goed te beoordelen zijn.

2 jaar geleden

De reden dat ze graag willen dat je wel komt is niet heel leuk maar wel goed om te beseffen. Als je bij de 20 weken echo er achter komt dat je kindje een ernstige afwijking hebt heb je nog zo'n 4 weken de tijd om een keuze te maken hoe verder met je zwangerschap (tot 24 weken zwangerschap) . Deze keuze baseer je dan op de echo maar ook op mogelijk aanvullend onderzoek. Onderzoek kost tijd maar ook keuzes kosten tijd en die tijd moet je jezelf gunnen. De kans dat er iets uit de 20 weken echo komt is zeer klein. Maar hier houden ze wel rekening mee. Ik zou goed rusten voor de echo en rustig aan doen de komende tijd zodat je je hoed genoeg voelt om heen te gaan.

2 jaar geleden

Bedankt voor de reacties! Ik vind het geen enkel probleem om te gaan als dit fysiek gewoon mogelijk is (ook mèt corona en goed beschermd, zodat ik niemand besmet), maar genoeg mensen die erg ziek zijn van corona (vriendin had 41,3 graden koorts en kon niets meer bijvoorbeeld) en met die mogelijkheid houd ik dan ook rekening. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat er tussen vrijdag en maandag zoiets significants bij de organen van de baby plaatsvindt, dat deze dan daadwerkelijk minder goed te beoordelen zijn. Maar goed, ik ben geen geleerde en misschien een tikkeltje nonchalant. Rusten doe ik nu volop en lekker gezond eten :-)

2 jaar geleden

We raar want bij de praktijk waar ik de echo moest doen hadden ze nog plek met 21+1 en een paar dagen later met 21+4. Ik heb toen maar gekozenvoor de plek van 21+1. Deze hebben we vrijdag 19 maart gehad. Bij mijn verloskundige zeiden ze toen ik vroeg waarom pas met 21 weken dat de 20 weken echo meestal tussen de 19 en 22 weken was. Dus snap dan niet wat ze daar zo moeilijk doen. Als dat hier dan zo normaal is. Ik hoop natuurlijk dat je je toch goed genoeg voelt voor de 20 weken echo. Maar anders zou ik toch gewoon bellen dat het wat later word voor je komt.

2 jaar geleden

Waren de vorige echo’s ok? Het is vooral belangrijk voor de periode tot 24 weken zwangerschap moest er iets mis zijn met je kindje en je de zwangerschap zou afbreken. Dat is iets waar je nu niet wil aan denken maar waar de dokters wel rekening mee moeten houden denk ik wel. Hopelijk kan je gaan en vooral heb je een mooie 20-weken controle

2 jaar geleden

In deze informatiefolder staat inderdaad dat je de 20-weken echo kunt doen tot 21+0: https://www.pns.nl/sites/default/files/2021-11/De_13_wekenecho_en_de_20_wekenecho_0.pdf Er staat niet precies bij waarom tot specifiek dat termijn. Wellicht dat dit idd wettelijk gezien zo moet, zeker met het oog op eventueel vervolgonderzoek. Bij mijn praktijk planden ze de 20-weken echo daarom altijd het liefst rond 19+0 in, zodat je nog wat speling hebt. Maar goed, dat is niet meer relevant voor jou. Hopelijk knap je snel op en lukt het je vrijdag (al dan niet met mondkapje etc) naar de echo te gaan! 🍀

2 jaar geleden

Ik had mijn 20 weken echo met 19.4 weken. Helaas vonden ze toen een ernstige afwijking bij onze baby. Na de echo nog extra onderzoek gedaan, ook nog een second opinion. In Nederland is de wet heel streng, na 24 weken mogen artsen (zonder medische reden) de zwangerschap niet afbreken, ook al heeft baby geen kwaliteit van leven. Uiteindelijk was ik blij dat we na de 20 weken echo en de extra onderzoeken nog wel voor de 24 weken zaten en er nog tijd was om voor ons de juiste beslissing te nemen. Maar ik voelde wel de tijdsdruk. Hopelijk heb je een super mooie echo. Maar dit is wel de reden dat ze echo niet te laat willen doen. Hopelijk wordt je niet al te ziek, iig beterschap. En fijne zwangerschap verder.

2 jaar geleden

Reactie op Zwemster

Ik had mijn 20 weken echo met 19.4 weken. Helaas vonden ze toen een ernstig ...
Hi, even een vraagje. Was de 13 weken echo wel goed? Of is dit al langer geleden en was die echo er toen nog niet?