48 Reacties

één jaar geleden

Het ging hier kort geleden los in een topic omdat er op de basisschool verwacht wordt dat je kind zindelijk is, inclusief eigen billen afvegen. Dat is dus met 4 jaar... Dus nee het ligt niet aan jou. 8,5 is oud om nog niet der eigen billen af te kunnen vegen

één jaar geleden

Oei ik schrik er zelfs een beetje van dat een kind van 8,5 de eigen billen nog niet afveegt. Als ik zie wat mijn neefje van 7 allemaal kan… Ik kan me voorstellen dat het misschien verkeerd overkomt op je vriend, maar ik denk ook dat ze haar echt tekort doen in de ontwikkeling als ze haar dit niet heel snel leren. Ze gaat al bijna naar de bovenbouw! Hoe doet ze dit dan als ze op school moet poepen…? Nee, ik vind dit niet raar van jou…

één jaar geleden

Deze leeftijd vind ik echt raar dat ze het niet zelf kan. Dan kan je partner de schuld bij zijn ex leggen. Maar kom op kind is 8 jaar oud. Ook hij kan gewoon zeggen hier heb je stuk papier ik loop nog mee om te kijken hoe je afveegt en aanwijzingen te geven voor 1 maand en daarna zoek je het zelf maar uit. Hoe gaat ze het anders ooit leren

één jaar geleden

Mijn 4 jarige doet dit ook zelf. Van de andere 2 (nu 7 en 9) heb ik nog nooit een vriendje gehad te spelen muv groep 1/2 die dit niet zelf kon. Dus erg laat ja.

één jaar geleden

Het is niet raar. Mijn dochter van 5 doet het helemaal zelf, en dat gaat meestal goed. Af en toe is het niet helemaal schoon. Maarja, dan leggen we het gewoon opnieuw uit. En voor de grote boodschap gebruikt ze altijd vochtige doekjes! Dat helpt heel goed ipv die droge doekjes 😅

één jaar geleden

Ik ben juf en ik vind dit ook raar. Is ook niet goed qua ontwikkeling. Daarbij moet ze het toch op school ook zelf doen?

één jaar geleden

Je vriend schoot in de verdediging dat hij al tegen zijn ex heeft gezegd dat ze daarmee moeten oefenen. Maar wat had zijn ex daarop geantwoord? Weet je dat ook?

één jaar geleden

Reactie op NKZ

Je vriend schoot in de verdediging dat hij al tegen zijn ex heeft gezegd da ...
Nou daar ging hij verder niet op in en liep geïrriteerd weg😵‍💫. Hij vind het sws heel vervelend als ik een opmerking maak over de opvoeding, net zoals bij deze keer dus ook. Ze kan nog niet fietsen, waarop ik zei.. huhhh waarom oefenen jullie niet? Zei hij, ja dat doen we wel maar ze valt snel. Ik reageerde erop van “het is toch vallen en opstaan”, maar daar wilde hij het toen ook niet over hebben. Ze zit niet op zwemles en kan niet zwemmen, waarop ik weer zei van “huhhh ze moet echt op zwemles, het is gevaarlijk en ze moet haar zelf kunnen redden”, ja ja antwoordde hij, je kent mijn kind niet dus hou dat allemaal voor je zei hij toen. Blijkt dus dat ze zwemleraar met een hoge stem praat waardoor zij bang was en dus elke keer ging huilen als ze moest zwemmen. Maaaar ik ben weer de nuchtere die dan zegt, nou huilen of niet.. ze gaat het gewoon moeten leren! Hij zegt dan ook, je praat zo ondat je nog geen kinderen hebt. Dus ik begon langzamerhand aan mezelf te twijfelen

één jaar geleden

Reactie op serakay

Nou daar ging hij verder niet op in en liep geïrriteerd weg😵‍💫. Hij vind ...
Dit klinkt alsof zijn dochter een achterstand heeft in de ontwikkeling. Dit zouden ze op school en bij het cb toch ook moeten zien. Ik vind dit best zorgelijk klinken als ik eerlijk ben…!

één jaar geleden

Reactie op serakay

Nou daar ging hij verder niet op in en liep geïrriteerd weg😵‍💫. Hij vind ...
Ik zou even een instantie in gaan lichten, dit kindje wordt niet/nauwelijks opgevoed waardoor ze een enorme achterstand heeft in ontwikkeling. Een kind van 8 hoort allang te kunnen fietsen, minimaal 2 zwemdiplomas te hebben en al helemaal haar eigen billen af te kunnen vegen.

één jaar geleden

Nee dat is niet raar. Ik heb zelf 2 oudere kinderen van bijna 10 en 12. Die hoefde ik met 3 jaar al echt niet meer af te vegen. Ze moeten gewoon naar school ook he. Hoe doet ze dat daar? Ik zou het ook gewoon tegen haar zeggen. Dat ze groot genoeg is om het zelf te doen. Ik heb zelf ook bonus kinderen. En ik zeg dat soort dingen ook als ik dat nodig vind. Het wordt voor haar denk ik eerder gemakzucht dan dat het nodig is.

één jaar geleden

Dit klinkt alsof zijn dochter een achterstand heeft in de ontwikkeling. Dit ...
Helemaal mee eens. Hier moet wel hulp voor gezocht worden!

één jaar geleden

In theorie zou ze dit zelf moeten kunnen, nu ik lees over haar gedrag nav een hoge stem van de zwemjuf vraag ik me af of ze niet een ontwikkelingsstoornis of stoornis heeft. In dat geval kun je natuurlijk niet uit gaan van de “normale” ontwikkelingspatronen en dien je rekening te houden met belasting/gedrag/kunnen van het kindje

één jaar geleden

Dit klinkt alsof zijn dochter een achterstand heeft in de ontwikkeling. Dit ...
Ben ik het niet mee eens. Het klinkt vooral alsof de ouders altijd naar haar wensen luisteren en haar ‘verwennen’. Ze wil niet vallen - dus leren ze haar niet fietsen. Ze wil niet naar de lerares met de hoge stem - ahhh schatje dan hoef je niet. Een ontwikkelings achterstand hadden ze op school echt wel gemerkt. Haar ouders pamperen haar veel te veel. Hop hop hop, schop onder de kont die ouders!

één jaar geleden

Ben ik het niet mee eens. Het klinkt vooral alsof de ouders altijd naar haa ...
Onze dochter heeft een syndroom (PHTS), daar is qua uiterlijk (alleen groter hoofdomtrek en voor leek niet te zien), ook qua IQ lijkt er niks op aan te merken, sterker nog ze is zeer taalvaardig. Maar zal waarschijnlijk later leren fietsen, zwemmen en is gevoelig voor geluiden. Het is zeldzaam en betekent uiteraard niet dat dit meisje iets heeft. Maar op basis van een stukje tekst kun je niet dit soort conclusies trekken.

één jaar geleden

Reactie op serakay

Nou daar ging hij verder niet op in en liep geïrriteerd weg😵‍💫. Hij vind ...
Wat jammer. En wat logisch dat je gaat twijfelen! Je zou een keer met je vriend kunnen gaan zitten en zeggen dat je iets wil bespreken en vragen of hij je eerst even wil laten uitspreken. En dan zeggen: ik wil geen kritiek leveren. Ik heb geen ervaring met het opvoeden van een kindje. Maar *naam* zie ik als mijn stiefkindje, ze hoort bij jou, daarom hou ik van haar. En heel eerlijk gezegd breekt mijn hart een beetje dat ze bijvoorbeeld niet kan fietsen. Ik had vroeger zoveel lol op mijn fiets met mijn vriendinnetjes. Ik wil niet aan haar vragen of zij het zelf niet graag zou willen leren, of dat wil ik wel, maar dat doe ik niet, want ik wil geen grens over gaan. Ik zal het haar al helemaal niet zelf gaan leren. Maar ik zou het fijn vinden als jij me zou kunnen uitleggen waarom jij het haar niet leert. Want ik vind het heel moeilijk te begrijpen. En dan stil zijn, hem laten praten en niets meer zeggen tot hij helemaal uitgesproken is. Ook als hij boos wordt. Of heel kortaf antwoord geeft. Of het in de ex haar schoenen schuift. Stil blijven. De aap komt misschien wel uit de mouw. Dat gebeurt vaak als je oogcontact blijft maken en stil blijft. Want dat je je er niet mee moet bemoeien, prima, maar je wilt natuurlijk wel de beweegredenen erachter weten om zelf tot een oordeel te kunnen komen. Want je vriend kan natuurlijk niet verwachten dat jij gewoon gaat zitten toekijken hoe zij hun kindje "klein houden" zonder uitleg of een reden. Lastige situatie zit je in. Je zou bijna niets durven zeggen erover tegen je vriend, maar laat je vooral de mond niet snoeren. Je mag best om uitleg vragen, hopelijk leidt het niet tot een ruzie.

één jaar geleden

Ik moet bij dit verhaal aan iets denken wat dr. Phil (🤪🤭🙈) ooit zei wat ik in bijna 10 jaar tijd nooit vergeten ben:

één jaar geleden

Ben ik het niet mee eens. Het klinkt vooral alsof de ouders altijd naar haa ...
Ik snap wel wat je bedoelt inderdaad, maar ik denk niet dat dit alleen luiheid van een kind is. Een kind zou ook uit zichzelf interesse moeten tonen in zich verder ontwikkelen, en de ouders zouden dit moeten stimuleren. Dit doen ze blijkbaar niet of onvoldoende. Daardoor lijkt ze toch wel echt achter te lopen in haar ontwikkeling. Of dit nu komt door een stoornis of gebrek aan stimulatie maakt eigenlijk niet uit. Het lijkt mij voor het meisje zelf niet prettig en niet gezond. Tenzij ze dus inderdaad een ontwikkelingsstoornis heeft, maar ook dan moet ze daarin op de juiste manier begeleid worden, denk ik. Ik ken een jongen die een achterstand in zijn ontwikkeling had door zuurstofgebrek bij de geboorte. Zijn ouders hebben dat nooit willen erkennen en op school hebben ze het nooit écht gemerkt. Ja, hij kon moeilijk meekomen en was niet de allerslimste, maar dat kwam omdat hij “lui” was en “niet zijn best wilde doen”. Wat ze niet zagen was dat hij gewoon niet beter kón. Je ziet niks aan zijn uiterlijk. De hoge verwachtingen waar hij nooit aan kon voldoen hebben zijn leven kapot gemaakt. Dus ik snap dat je denkt aan luiheid, maar niet bij iedereen is het duidelijk zichtbaar of wordt het door de omgeving erkent of herkent.

één jaar geleden

Ik snap wel wat je bedoelt inderdaad, maar ik denk niet dat dit alleen luih ...
Maar waarom uitgaan van een achterstand gelijk? Alle kindjes vallen tijdens het leren fietsen. Alle kindjes vinden wel eens iemand eng. Ik denk niet dat je daarom alles maar in zijn geheel moet opgeven. Zoiets als zwemles, dan kan iemand toch gewoon naar een ander zwembad of op een andere dag? Om dat kind nou gelijk een stempel te geven... pfoeee. @To, heel raar hoe ze met hun kind omgaan, maar je hebt je er niet echt mee te bemoeien tenzij het jou raakt in je dagelijkse leven. Zolang jij haar niet naar school hoeft te brengen met de auto omdat ze niet kan fietsen, vind ik dus niet dat je je ermee moet bemoeien.

één jaar geleden

Reactie op Clair1988

Maar waarom uitgaan van een achterstand gelijk? Alle kindjes vallen tijdens ...
Ik zeg toch niet dat ze een stoornis heeft, ze loopt toch achter in de ontwikkeling als ze niet kan fietsen of haar billen kan afvegen? Ik vind juist dat haar ouders haar moeten stimuleren omdat ik juist denk dat ze geen achterstand heeft vanuit een stoornis of iets, maar door gebrek aan stimulatie. Ik bedoel dat niet meteen met een stempel hoor😊 integendeel eigenlijk. Maar dat ze daarin achterloopt in haar ontwikkeling kan je toch niet ontkennen? 🙈 (Stel, je leest nooit boekjes met je kind en stimuleert dit niet, dan ontstaat er ook een taalachterstand. Betekent niet meteen dat daar een stempel op zit, er is een achterstand die met stimulatie verholpen kan/moet worden🤷‍♀️ Maar de achterstand is er). Ik reageer hier op iemand die het uitsluitend luiheid noemt. Daarin geef ik een voorbeeld dat het soms niet alleen luiheid hoeft te zijn, maar er soms ook wat meer aan de hand kan zijn😉