22 Reacties

10 maanden geleden

Ik weet niet beter dan dat ritalin veilig is tijdens de borstvoeding. Ik zou met een lactatiekundige overleggen hierover, of heb je dat al gedaan? Wie heeft het je afgeraden?

10 maanden geleden

Ik gebruik geen medicatie maar wel een overgestructuteerd persoon en ging wel onderdoor aan borstvoeding (fulltime kolven bij mij). Voor mij was dit ook (bovenop andere aanlegpunten) trigger voor postnatale depressie. Voor mij was stoppen een hele goede keus. Vond dit wel erg lastig en schuldgevoel "want je wil toch het bestenvoor je kindje" en wordt gepusht dat dit bordtvoeding is. Maar voor ons kindje was een gezonde mamma toch meer prioriteit. Het is jou jou keuze. Als jij een gelukkiger en betere moeder bent met kunstvoeding, doen! Jouw gezondheid is ook heel belangrijk voor je kindje.

10 maanden geleden

Reactie op xxTessa

Ik weet niet beter dan dat ritalin veilig is tijdens de borstvoeding. Ik zo ...
Er is weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van methylfenidaat tijdens borstvoeding en het farmacotherapeutisch compas raadt het af..

10 maanden geleden

https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/methylphenidate/product/ Is het je afgeraden door een arts (met weinig verstand van BV)? Zou het nog eens ter sprake brengen of met een IBCLC lactatiekundige bespreken.

10 maanden geleden

https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/ritalin/tradename/ Volgens mij kan dit wel samen, dus denk niet dat je het 1 of andere hoeft te kiezen.

10 maanden geleden

Reactie op Mammabear

Er is weinig onderzoek gedaan naar het gebruik van methylfenidaat tijdens b ...
Ja zou het toch met lactatiekundige overleggen

10 maanden geleden

Ik zat in een soortgelijke situatie. Ik gebruik tentin/dexamfetamine. Ook gestopt tijdens de zwangerschap en borstvoeding met deze medicatie. Ik heb heel vaak de behoefte gehad om het wel te slikken, omdat ik weet hoe goed ik mij erdoor ga voelen en inderdaad ook meer structuur heb. Ik ben gestopt met borstvoeding sinds een week. Niet om deze reden, maar om tepelkloven en het fulltime kolven wat mij opbrak. Ik begrijp dat je twijfelt, ik heb ook een tijd met de twijfel rondgelopen voordat ik de knoop doorhakte. Hier niet perse mijn partner die vond dat ik door moest gaan, maar mijn schoonmoeder die zich ertegen aan ging bemoeien. Hierdoor ga je je nog rotter voelen, omdat je zelf ook wel weet wat het beste is maar het simpelweg niet meer trekt. De onbegrip van een ander heb ik wel even een dag mee gezeten, echt verdrietig om gevoeld, en daarna gewoon losgelaten. Het is jouw kind en jij bent de moeder, jij bepaalt. Het moet leuk blijven en je moet er niet aan onderdoor gaan. Natuurlijk is borstvoeding beter dan kunstvoeding, maar op beiden groeien ze goed. En je moet je er echt geen slechte moeder door voelen. Sinds ik ben gestopt slik ik weer de medicatie. Ik voel me echt een vrolijker persoon. Ik moet zeggen dat ik het moederschap echt veel beter trek nu en er veel meer van geniet. Ik weet niet of het komt omdat ik nu meer gewend ben geraakt aan de situatie of dat de medicatie ook hier een rol in speelt.

10 maanden geleden

Ik heb hetzelfde gehad; medicatie niet kunnen gebruiken door de borstvoeding. Bij mij ging het om andere medicatie, maar ook voor mijn mentale gezondheid. Zonder zit ik gewoon niet goed in mijn vel. Bij mijn oudste vond ik het heel moeilijk om te stoppen met borstvoeding geven, ook al was de sfeer thuis om te snijden omdat ik mij niet goed voelde. Ik had me voorgenomen om bij mijn tweede kindje eerder te stoppen met borstvoeding geven, maar ook toen vond ik het weer lastig om te stoppen. Uiteindelijk tien maanden borstvoeding gegeven terwijl ik een constante donderwolk was. Toen ik mijn medicatie weer kon gebruiken werd dit weer beter. Mijn man vond het zooo stom van me dat ik bij beide kinderen zo lang borstvoeding heb gegeven, maar hij vond ook dat het mijn eigen keuze was. Nu kan ik mezelf soms wel voor mijn kop slaan omdat ik zo eigenwijs was. Met name bij mijn tweede kindje heb ik niet kunnen genieten van de baby periode. Ik was alleen maar moe, somber, angstig en constant gespannen. Er was zelfs sprake geweest dat ik zou worden opgenomen, en ondanks alles toch maar borstvoeding blijven geven.. Mocht er ooit een derde kindje komen, dan heb ik mezelf voorgenomen om toch echt eerder te stoppen met borstvoeding en mijn mentale gezondheid voorrang te geven. Maar ja… dat zeg ik nu 🙈

10 maanden geleden

Reactie op Lauwwie

Ik zat in een soortgelijke situatie. Ik gebruik tentin/dexamfetamine. Ook g ...
Bedankt voor je reactie! Fijn dat je je weer goed voelt nu. Ik weet ook eigenlijk 100% zeker dat ik me beter ga voelen als ik stop met borstvoeding en weer begin met de medicatie. Ik denk dat ik veel meer kan genieten dan maar wat als het niet zo is.. dan heb ik straks helemaal spijt dat ik gestopt ben.. 🥺 zo lastig dit

10 maanden geleden

Reactie op Merel-25

Ik heb hetzelfde gehad; medicatie niet kunnen gebruiken door de borstvoedin ...
Ja, ik ben nu steeds aan het "uitstellen" nog een weekje aankijken, nog even wachten tot hij 6 weken is, nog even tot aan m'n verlof en zo kan ik heel lang doorgaan vrees ik terwijl ik me vreselijk voel..

10 maanden geleden

Reactie op xxTessa

Ja zou het toch met lactatiekundige overleggen
Maar als er geen/weinig onderzoek naar gedaan is dan kan een lactatiekundige mij toch ook niet garanderen dat het veilig genoeg is? Ik wil absoluut niet ten koste van mijn kind medicatie gebruiken natuurlijk..

10 maanden geleden

Reactie op Mammabear

Maar als er geen/weinig onderzoek naar gedaan is dan kan een lactatiekundig ...
Begrijp ik, maar zij kunnen het goed uitleggen en daarna mag je natuurlijk zelf de keuze maken.

10 maanden geleden

Reactie op Mammabear

Ja, ik ben nu steeds aan het "uitstellen" nog een weekje aankijken, nog eve ...
Ik ken herken je gevoel helemaal… zo moeilijk hè. Ik had dat ook steeds: eerst vier weken, daarna twee maanden, dan bij vier maanden.. uiteindelijk ging ik maar door en door. Maar het voelt ook weer heel goed dat je je kindje zo lang borstvoeding kan geven! En ik wilde ook niet onder doen voor mijn vriendinnen volgens mij.. Zij voedden ook allemaal heel lang en had toch wel het gevoel dat ik een beetje bezweek onder de ‘groepsdruk’. Je moet helemaal doen wat voor jou goed voelt. Niemand kan die keuze voor je maken! Wat ik je wel mee wil geven uit mijn ervaring: ik merkte wel echt dat ik een rustigere, liefdevollere en meer stressbestendige moeder werd toen ik weer met mijn medicatie kon beginnen. Maar dat was in mijn situatie zo!

10 maanden geleden

Reactie op Mammabear

Maar als er geen/weinig onderzoek naar gedaan is dan kan een lactatiekundig ...
Bij mij belde de dokter gelijk toen ik weer een herhaalrecept aan had gevraagd en zei dat ik het niet mocht slikken in combinatie met borstvoeding. Toen ik zei dat ik gestopt was met de borstvoeding, heeft hij het recept doorgestuurd naar de apotheek die mij vervolgens ook weer gelijk belde dat het niet kon met de borstvoeding. Dus ik zal het niet allebei doen inderdaad.

10 maanden geleden

Reactie op Mammabear

Bedankt voor je reactie! Fijn dat je je weer goed voelt nu. Ik weet ook eig ...
Ik heb ook zo gedacht. Heel logisch ook. Ik ben uiteindelijk bij 6 weken gaan afbouwen. Kind(eren) hebben is niet altijd makkelijk. Ook met medicatie heb je wel momenten dat je het zwaar zult hebben. Volg je gevoel, alleen jij kan deze keuze maken. Dat je erover twijfelt zegt eigenlijk al wat je diep van binnen voelt. Het maakt niet uit wat anderen denken of zeggen. Jij levert al een enorme prestatie, wat vaak wordt onderschat. Alleen jij voelt en ervaart hoe dit is. Een ander kan zich dat niet zo goed voorstellen. Ik zou niet te lang twijfelen of uitstellen, want het kan veel invloed op je emoties hebben. Of het 1 of het andere, en je zult zien dat je er een gelukkiger mens van wordt als je zonder twijfels blijft zitten.

10 maanden geleden

Lastig hoor, heb zelf ook een moeilijke start gehad met bv en om de 1,5 a 2 uur moeten voeden. Had zelf ook het gevoel dat ik het niet meer trok. Ben toch doorgegaan en voed nu al ruim 1,5 jaar. Vergeet niet dat de hormonen ook killing kunnen zijn.

10 maanden geleden

Dankjewel, dat heb ik gelezen idd.. geven aan dat het risico onbekend is.. vind ik te onzeker, gezondheid van mijn kind vind ik het allerbelangrijkste

10 maanden geleden

Reactie op Lauwwie

Ik heb ook zo gedacht. Heel logisch ook. Ik ben uiteindelijk bij 6 weken ga ...
Ik heb 4 kinderen 🙈 oudste is bijna 12 en heb het nooit als lastig of moeilijk ervaren tot nu.. en dan met name dat ik het gevoel heb dat ik van de ene voeding in het andere "klusje" rol en compleet overweldigd ben op het moment en niet meer weet waar ik moet beginnen met de dingen die ik nog moet doen en als ik dan net goed en wel ergens aan begonnen ben heeft de baby mij weer nodig 🙈 ik weet dat ik daar beter mee om kan gaan met medicatie maar aan de andere kant is borstvoeding zoveel meer dan je baby melk geven.. moeilijk hoor dit..

10 maanden geleden

Hier even een out of the box gedachte: kun je niet met je arts/apotheker in overleg over een alternatief dat wel samen mag met borstvoeding? Ik krijg namelijk het idee dat je zelf je medicatie weer nodig denk te hebben, maar ook de borstvoeding niet wilt opgeven..