25 Reacties

vorig jaar
Het ligt er aan of je werkgever het ouderschapsverlof waarvoor je normaal 70% krijgt heeft aangevuld tot bijv 100%. Dan kunnen ze ergens iets hebben staan dat je niet zomaar zonder bijv terugbetaling je contract uren omlaag mag wijzigen. Maar het kan zeker wel. Ik werkte 36 uur in 4 dagen. Heb toen 9 weken betaald ouderschapsverlof opgenomen a 36 uur per week voor 70%. Hierna terug gegaan naar 22.5 uur per week en dit was geen enkel probleem.

vorig jaar
Reactie op Vlinder94
de wettelijke ouderschapsverlof? volgens mij is het zo dat je inderdaad 3 m ...
Dit is niet wettelijk vastgelegd. Sommige bedrijven of cao's hebben bepaald dat je bijv een x periode niet terug mag in uren of bijv iets moet terugbetalen. Maar wettelijk gezien mag je gewoon na je verlof minder uren gaan werken. Een werkgever moet zwaarwegende redenen hebben om je dat te weigeren

vorig jaar
Yes dit heb ik ook.. ik moet 6 maanden volgens opgegeven context blijven werken en dan mag ik beter terug. (Basisonderwijs).
Ik had van te voren gedacht dat ik 4 dagen zou willen werken, maar ik vind het toch te pittig en merk dat ik liever nog een dag thuis zou zijn met mijn dochter. Ik moet nu nog 6 maanden 4 dagen werken voor ik een dag terug mag (zonder te hoeven terug betalen)

vorig jaar
Reactie op Saar1987
Yes dit heb ik ook.. ik moet 6 maanden volgens opgegeven context blijven we ...
heeft het onderwijs geen cao dat je onbetaald verlof kan opnemen? Ik ben nu zwanger van nr 2 en verlof loopt juni af. moet dus 2 maanden overbruggen voordat mn verlof in gaat. Ik kan dat bv zo oplossen zonder terug te betalen

vorig jaar
Heb je een CAO? Daar moet het in staan namelijk.
Als je bijvoorbeeld voor de Rijksoverheid werkt, krijg je het betaalde ouderschapsverlof tot 100% aangevuld. Waarbij je inderdaad die 30% wat ze hebben aangevuld, terug moet betalen als je minder uren wilt gaan werken (en daar hanteren ze een bepaalde periode voor, maar ook dat staat in de CAO).
Wat ergens ook wel logisch is denk ik.. je werkgever heeft je namelijk iets extra’s gegeven op basis van de cao.. dat is hetzelfde als de regel dat je een deel van het studiegeld terug moet betalen als de werkgever dit betaald heeft en je verlaat het bedrijf binnen een x periode..
over die 70% kan dit volgensmij niet, dat is gewoon wettelijk bepaald en de werkgever word hierin overigens ook gecompenseerd door UWV.. dus ze hebben er in die zin geen centje pijn van!
Het ligt dus echt aan jou contract / cao voorwaarden. Kwestie van die er even bijplakken en goed alle kleine lettertjes lezen!

vorig jaar
Reactie op DINO91
Heb je een CAO? Daar moet het in staan namelijk.
Als je bijvoorbeeld voor ...
Het terugbetalen van die 30% in eerder genoemd voorbeeld.. zegt overigens niet dat het niet mag.. je mag ten alle tijden minder werken, mits de werkgever zeer zwaar wegende belangen heeft waardoor dit niet kan. Al is dit voor een werkgever heel lastig om aan te tonen en dat gebeurd dan ook zelden.

vorig jaar
Oh meen je.
Toen mijn betaalde verlofuren op waren. Wilde mijn werk mijn contracturen verlagen.
Heb er nu spijt van dat ik dat heb gedaan. Was voor mij financieel veel aantrekkelijker geweest om over te gaan op onbetaald verlof.
Ivm hypotheek aanvraag en nu met mijn volgende kindje krijg ik dus ook uitbetaald na mijn nieuwe contracturen tijdens verlof.

vorig jaar
Ik ga na mijn betaald ouderschapsverlof (krijgen aangevuld tot 100%, cao zorg), onbetaald verlof opnemen (4 uur per week) zodat ik parttimer wordt. Had ik mijn contract na het betaald verlof willen verlagen met 4 uur dan had ik die 30% terug moeten betalen (je moet een jaar je eigen contract aanhouden) maar zo kun je het omzeilen :)

vorig jaar
Reactie op Nicole1306
Ik ga na mijn betaald ouderschapsverlof (krijgen aangevuld tot 100%, cao zo ...
Slim! Het zou mij niets verbazen als ze hier in een volgende cao een extra bepaling voor gaan opnemen.. dat deze constructie niet meer mag..
Maar zolang ze het accepteren, zeker doen!

vorig jaar
Reactie op DINO91
Slim! Het zou mij niets verbazen als ze hier in een volgende cao een extra ...
Dat zou heel gek zijn; wanneer moet je het onbetaald ouderschapsverlof dan opnemen? Dit geldt alleen in de eerste jaren van je kindje en is juist bedoeld om de periode te overbruggen zodra ze naar school gaan en dat je, op het moment dat je kindje naar school gaat, weet je oude uren maakt conform je contract. Het gaat echt om een tijdelijke situatie.