88 Reacties

2 maanden geleden

Wij gaan het ook doen! Ik vind het zelf juist erg leuk om allebei de achternamen aan onze kinderen mee te geven 🤗

2 maanden geleden

Mensen moeten inderdaad even wennen, merken we. Ik heb zelf een naam die ik altijd uit moet leggen dus ik ben het wel gewend. Vind ik niet zo erg :) Zodra het normaler wordt zal het uitleggen wel minder worden. Ben vooral blij dat onze kleine beide namen heeft.

2 maanden geleden

Lijkt mij persoonlijk ook erg onhandig en heeft totaal geen toegevoegde waarde, behalve het sentiment dat volwassenen eraan geven 🧐.

2 maanden geleden

Reactie op Kiimi

Lijkt mij persoonlijk ook erg onhandig en heeft totaal geen toegevoegde waa ...
Zo werkt het met veel dingen toch… ik vind het dus zeker wel toegevoegde waarde hebben. Iedereen zal er anders in staan

2 maanden geleden

Ik zou het graag gedaan hebben bij onze dochter. Nu staat er mijn mans achternaam, en op een of andere manier voelt dat gek, het is ook mijn dochter met mijn familieachtergrond. Gemis vind ik het

2 maanden geleden

Reactie op Fenna300

Ik zou het graag gedaan hebben bij onze dochter. Nu staat er mijn mans acht ...
Ik weet niet hoe oud je dochter nu is, maar als ze geboren is na 1 januari 2016 kan dit met terugwerkende kracht nog worden aangepast. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/nieuws/2023/03/21/wetsvoorstel-dubbele-achternaam-aangenomen On topic, wij kiezen ook voor de dubbele achternaam.

2 maanden geleden

Bij m'n dochter van 8 gebruik gemaakt van de optie om nog met terug werkende kracht een dubbele achternaam te geven. Krijg soms wel de vraag zoals bij de tandarts of het wel klopt. De baby die onderweg is, krijgt ook een dubbele achternaam. Beide mijn naam als 2e. Vind het mooi dat beide kinderen door gedeeltelijk een zelfde achternaam aan elkaar gelinkt worden (beide een andere vader).

2 maanden geleden

Wij hebben hier voor gekozen, ben heel blij met onze keuze. We waren de derde in onze stad die dit lieten doen (kind van december '23) en het is dus echt nog wel even wennen bij bijv. zorgverleners maar het zal snel genoeg 'normaal worden'.

2 maanden geleden

Ik vind het zelf erg belangrijk, omdat het een kind is van ons samen. Ik heb mijn achternaam gehouden en mijn man de zijne, en voor ons kind combineren we het. Mijn man doet het meer voor mij, maar zelf vind hij het adelijk klinken en een beetje onhandig. Ik snap zijn argument maar ik ben het er zelf niet mee eens, ik denk ook zoals dkgract46 zegt, dat mensen er steeds meer aan gaan wennen. Een ander argument voor is dat in veel Spaanstalige landen het al heel normaal is, een gecombineerde achternaam. Ik vind het overigens voor de volgende generatie (dus de kinderen van mijn kinderen) totaal geen probleem dat ze dan de achternaam van hun vader als enige doorgeven, die is ook toevallig mooier en zeldzamer.

2 maanden geleden

Mijn vriend heeft een vrij standaard achternaam, en mijn achternaam komt een stuk minder voor, dus de keuze om ook mijn achternaam toe te voegen was snel gemaakt. Zeker geen spijt van. Zo heeft ons zoontje toch een redelijk unieke naam, zonder dat zijn voornaam bijvoorbeeld ingewikkeld gespeld moet worden. Ook makkelijk een (zakelijk) email adres aanmaken 😜

2 maanden geleden

Reactie op Kiimi

Lijkt mij persoonlijk ook erg onhandig en heeft totaal geen toegevoegde waa ...
En vooral ook: uiteindelijk zal je toch een keuze moeten maken. Er komt een "roep-achternaam" die je dagelijks gebruikt. Dus echt gelijkwaardig gaat het toch nooit worden.

2 maanden geleden

Ik heb het niet gedaan. Ik heb zelf ook de naam van mijn vader en heb nooit het idee gehad dat ik minder het kind van m'n moeder was daarom 😉. Zou bij ons ook echt niet lekker bekken zoals ze dat zeggen en ik zie de meerwaarde in z'n algemeenheid er niet van in.

2 maanden geleden

Over teveel gedoe is een mooie column verschenen https://www.trouw.nl/opinie/een-dubbele-achternaam-is-niet-onhandig-maar-rechtvaardig~b18cceeb/

2 maanden geleden

Hier dubbele achternaam, zou niet weten hoe dit teveel gedoe zou zijn, geen last van.

2 maanden geleden

Ik gebruik zelf mans naam-mijn naam sinds we getrouwd zijn en ik merk dat het in de praktijk veel te lang is. En ik meestal alleen mans naam gebruik. Zoon heeft dus ook alleen mans naam gekregen.

2 maanden geleden

Reactie op CarlottaKlein

Wij hebben hier voor gekozen, ben heel blij met onze keuze. We waren de der ...
Wij waren ook een van de eersten in onze gemeente. :) Ik zie zelf het 'gedoe' niet zo. Zoveel mensen hebben 2 of meer voornamen en daar doet ook niemand moeilijk over. :) Wij hebben het met terugwerkende kracht gedaan, dus we moeten nu even opletten of het overal in het systeem staat. Dus de eerste keer dat ik de huisarts/apotheek/kinderarts/tandarts/etc spreek vraag ik om het aan te passen. Dat was overal zonder problemen binnen 2 minuten aangepast. En hoe vaak moet je nu echt je volledige voor- en achternamen opschrijven? Mochten de kinderen het toch te lang vinden, dan kunnen ze er altijd voor kiezen om een 'roepachternaam' te gebruiken bij niet-officiële momenten. Mijn collega's met een dubbele achternaam uit Spanje en Zuid-Amerika gebruiken soms alleen hun eerste achternaam en een klasgenootje op de middelbare kortte zijn achternaam wel eens af tot de initialen (Piet JdV ipv Piet Jansen de Vries),.

2 maanden geleden

Wij waren ook een van de eersten in onze gemeente. :) Ik zie zelf het 'ged ...
Ligt er natuurlijk ook aan hoe lang de achternaam is. 'Jansen Vis' zal je makkelijker voluit schrijven en zeggen dan 'Oude Essink van der Wetering '. ;)

2 maanden geleden

Wij vonden het niets toevoegen. Het maakt het alleen maar ingewikeld. De kinderen hebben mijn achternaam gekregen, mij maakte het overigens niet uit welke achternaam het zou worden maar dubbelop vond ik teveel. Ik denk dat het over een jaar of 30 vast wat 'gewoner' is geworden omdat het nu allemaal nog zo nieuw is. Dus daar zal je dan even doorheen moeten ja

VRIEND

2 maanden geleden

Je kan ook in praktijk maar 1 van de 2 gebruiken. Hier op kantoor vragen we ook aan nieuwe medewerkers die met huwelijk dubbele achternam hebben gekozen wat hun aanspreekvorm is in bijv emailadres. Kan compleet zijn of 1. Ik heb alleen mijn eigen achternaam maar gebruik soms voor bijv reservering ergens mijn mans naam, maakt toch niet uit

2 maanden geleden

Wij gaan ook de dubbele achternaam regelen voor onze zonen. Okt 21 en mei 24. Het is zelfs een wens van mijn man. Hij zegt, ik heb ook jouw achternaam aangenomen toen wij trouwden en zo dragen wij allemaal dezelfde achternamen! Daarnaast heb jij al het werk geleverd. Daarnaast zou ik het mooi gevonden hebben om ook mijn moeders achternaam te dragen. Zij overleed toen ik 10er was. Een hele lieve zorgzame moeder. Dat kan van mijn vader niet gezegd worden. Zijn achternaam is mooi, dus ik draag hem graag. Maar als ik de keuze had gehad, had ik denk ik bij mijn trouwen zijn achternaam laten vallen.