29 Reacties

2 jaar geleden

Ik ben 9 maanden na mn bevalling begonnen met hardlopen maar direct weer gestopt. Ik kreeg een erg drukkend gevoel. Het schijnt dat het ook nog uitmaakt of je borstvoeding geeft, dan schijnt je bekkenbodem nog erg lang gevoelig te blijven door de hormonen. Ik geef nog bv dus wellicht ligt het daaraan!

2 jaar geleden

Ik ben 9 maanden na mn bevalling begonnen met hardlopen maar direct weer ge ...
Vervelend zeg, zeker als je er ook nog misschien negen maanden naar uit hebt gekeken! Ik geef inmiddels twee maanden geen bv meer, dus die hormonen zouden denk ik geen rol moeten spelen…

2 jaar geleden

Ik ben na 11 maanden weer begonnen. Zat na 3 maanden weer op +/- 5.30 pkm en dan ongeveer 7 km. Helaas moest ik toen mijn dochter 15 maanden was weer stoppen. Ik heb heftige bekkenklachten en toen mijn eerste menstruatie kwam speelden die weer heftiger dan ooit op, hardlopen ging niet meer. Dat is nu bijna een maand geleden.

2 jaar geleden

Leuk topic! Ik ben een maand geleden bevallen dus moet nog zo’n 5 maanden geduld hebben. Binnenkort naar de bekkenfysio en daarna weer rustig beginnen met sporten. Leuk om jullie ervaringen te volgen 🏃‍♀️

2 jaar geleden

Ik ben 12 weken na de bevalling begonnen. Heel rustig opgebouwd met minuutjes en dat langzaam opgebouwd. Na een vermoeiende dag of korte nacht voelde ik spanning op mijn bekkenbodem en paste ik mijn training aan (meer wandelen, inkorten). Inmiddels is mijn dochter 8 maanden. Mijn tempo is nog niet wat het geweest is, maar ik kan heerlijk een half uur tot een uur lopen. Ook na drukke dagen geen spanning meer op mijn bekkenbodem. Ik liep voorheen wel langer maar wil eerst weer snelheid opbouwen voor ik de km opbouwen.

2 jaar geleden

Ik ben tijdens en na mijn zwangerschap bij een bekkenfysio geweest. Die gaf een folder mee vanuit de Nederlandse vereniging voor bekkenfysiotherapie waarin 3-4 maanden wachten met hardlopen na de bevalling wordt aangehouden. Waar die 6 maanden vandaan komt weet ik niet goed, een folder van een bekkenfysiotherapeut lijkt me toch vrij betrouwbaar! Hoe het ook zij; ik ben september vorig jaar bevallen en dus na 3 maanden (met goedkeuring van de fysio) weer gestart. Daarvoor wel al speciale krachttraining gedaan gericht op herstel na de bevalling. Heel geleidelijk opgestart, in 10 weken naar de 5 km, maar daarna is het vrij soepel gegaan: in juni rende ik weer een halve marathon en momenteel train ik naar de marathon toe die ik half oktober hoop te lopen. Heb nergens meer last van! Wel geef ik nog borstvoeding en dan zijn je gewrichten en banden wat soepeler, dus ik moet wat extra opletten op pijntjes omdat je sneller geblesseerd kan raken. Maar so far so good!

2 jaar geleden

Nog een aanvulling: toen ik net was begonnen weer heb ik een keertje hardgelopen zonder direct daarvoor naar het toilet te zijn geweest; dat was geen goed idee hahaha. Daarna altijd eerst geplast en dan pas gelopen en geen urineverlies meer gehad tijdens het hardlopen. Vrij recent heb ik een stukje met de trein gereisd om vervolgens terug hard te lopen, toen kon ik dus ook niet direct voor het lopen naar het toilet (toilet op station was nog dicht, zondagochtend vroeg) maar toen heb ik het ook drooggehouden gelukkig!

2 jaar geleden

Ik volg. 12 dagen geleden bevallen en heb zoveel behoefte aan hardlopen. Weet dat ik nog even geduld moet hebben hoor. Ga bij 6 weken sowieso naar de bekkenfysio ik te laten controleren. Zij doet ook inwendige controles. Maar ik liep al bij haar ivm lichte bekkenklachten en zij gaf ook 6 maanden aan...

2 jaar geleden

Hardlopen is echt een no go zo snel. Mijn bekkenfysio gaf aan dat je daar minimaal 6-9 maanden mee moet wachten. Beter is om een postnataal sportprogramma te volgen zoals sterkher of mom in balance. Je denkt dat je veel kan maar dat valt echt nog tegen. Ben zelf mega voorzichtig omdat ik echt geen last wil krijgen van incontinentie nu of op latere leeftijd verzakkingen. Dus loop bij een bekkenfysio en ga beginnen met sterkher!

2 jaar geleden

Oh oeps zie nu pas dat je hebt over maanden ipv weken haha sorry!

2 jaar geleden

Reactie op Mama Aapie

Oh oeps zie nu pas dat je hebt over maanden ipv weken haha sorry!
Haha, 6 weken 😅 nee hoor! Ik wacht sowieso af tot ik een go heb van de bekkentherapeut. Sommige verhalen hier geven wel perspectief, ik hoop zo dat ik niet weer in m’n broek ga piesen🤪! Sowieso inderdaad goed plassen voor het hardlopen. Ik ben mijn bekkenbodem dus goed aan het trainen. Weet iemand of je die resultaten weer teniet kunt doen met hardlopen? Of kan het hooguit stagneren door het hardlopen?

2 jaar geleden

Oh en als iemand fijne core oefeningen weet die helpen bij het hardlopen, ook welkom! Zijn er genoeg op internet te vinden, maar ervaringen van anderen zijn altijd fijn om mee te nemen.

2 jaar geleden

Reactie op runbabyrun

Ik ben tijdens en na mijn zwangerschap bij een bekkenfysio geweest. Die gaf ...
Die zes maanden is ook wel redelijk nieuw, zei mijn verloskundige destijds. Dat dat wel nieuwe inzichten zijn, omdat je bekkenbodem echt lang de tijd heeft om te herstellen (ook al voel je je topfit) en hardlopen 1 van de meest belastende sporten voor je bekken(bodem) is.

2 jaar geleden

Mijn bekkenbodemfysio geeft aan dat de norm (in NL) 3 maanden is maar dat het beter is om pas bij 4/5 maanden te beginnen. Bij mijn 1e ben ik bij 3 maanden begonnen. Geen bekken klachten, maar wel rugklachten gehad. Die later gerelateerd werden aan een te gespannen bekken. Nu op advies van bekkenfysio ga ik langer dan die 3 maanden wachten. Mijn dochter is nu 12 weken en bij een klein sprintje van de week (zoon liep ergens heen wat niet handig was), voelde ik hoe instabiel mijn bekken nog is, ondank dat ik al veel met krachtoefeningen bezig ben.

2 jaar geleden

Check ook eens mom in Balance. Daar kun je in groepsverband sporten ook na je bevalling. En dan bouwen ze dat langzaam op. Als je dat niet wilt of kunt betalen dan hebben ze ook een boek (krijg je gratis als je je aanmeldt om bij hen te sporten) ‘Fit na de bevalling’. Daar staan echt zoveel handige tips in qua oefeningen voor je lichaam maar ook om het hardlopen op te bouwen. En nee, ik word niet gesponsord en ik werk ook niet bij ze. Heb er gesport tijdens en na mijn zwangerschap v eerste. En vind hun boeken en sportlessen echt fijn. Kijk maar of je er wat aan hebt of niet.

2 jaar geleden

Reactie op EsBaby24

Die zes maanden is ook wel redelijk nieuw, zei mijn verloskundige destijds. ...
Is ook zo hoor, misschien dat de inzichten net tussen september vorig jaar en nu zijn aangepast. Sowieso is langer wachten natuurlijk nooit fout... alleen moeilijk, haha! Ik merkte wel dat mijn bekkenbodem steeds sterker werd, maar voor mijn gevoel was het bij 12 weken dus wel al sterk genoeg om weer heel voorzichtig te starten.

2 jaar geleden

Reactie op Marcia82

Check ook eens mom in Balance. Daar kun je in groepsverband sporten ook na ...
Groepsverband sporten is echt mijn antilievelings😆, maar dat kun jij niet weten, dus zeker bedankt voor de tip. Ik vind het qua sporten niet fijn om aan plaats en tijd gebonden te zijn, vandaar. Dat boek kan ik zeker eens opzoeken. Ga ook eens kijken bij het aanbod van sterkher!

2 jaar geleden

Even dit topic nieuw leven in blazen. Ik wil graag beginnen maar heb helaas af en toe nog pijn in mijn stuitje. Ben in juni bevallen. Vorige week heel voorzichtig een stukje van drie km afwisselend gewandeld en hardgelopen, maar ben toch bang voor blijvende schade. Heb nu dus toch maar een afspraak bij de bekken fysio gemaakt. Zijn er nog meer dames die hun ervaringen met het starten met hardlopen na de bevalling willen delen? Ook dames die last hadden van hun stuitje en nu toch weer gewoon kunnen hardlopen?

2 jaar geleden

Even dit topic nieuw leven in blazen. Ik wil graag beginnen maar heb hela ...
Ik ben eind juli bevallen en toen m'n dochter 11 weken was begonnen met heel voorzichtig hardlopen (toestemming van de bekkenfysio). Ik heb vooral een druk rondom mijn stuitje ervaren, geen echte pijn, maar wel vervelend. Heb je echt pijn? En wordt het gelijk pijn of wanneer je door loopt? Ik ben nu namelijk 6 weken verder ofzo en ik merk dat het wel iets minder wordt. Maar ik wissel nog wel steeds af met wandelen.

2 jaar geleden

Reactie op Loon_21

Ik ben eind juli bevallen en toen m'n dochter 11 weken was begonnen met hee ...
Tijdens het hardlopen had ik eigenlijk niet echt last. Maar ik heb het soms aan het eind van de dag als ik veel in beweging ben geweest of na een lange wandeling. Ik voel dan lichte pijn. Vandaar dat ik nu een beetje voorzichtig ben met hardlopen. Ik hoop maar dat de bekkenfysio binnenkort zegt dat het wel kan 🤞