18 Reacties

2 jaar geleden

Wat voor een producten bedoel je? In restaurant of kant en klaar producten uit een supermarkt?

2 jaar geleden

Combinatie van etiket lezen, gezond verstand gebruiken en vragen stellen. Als iets vers is, neem ik aan dat je het bij iemand koopt of bestelt? Dan gewoon vragen

2 jaar geleden

In principe zou dit er specifiek op moeten staan dacht ik.

2 jaar geleden

Indien verpakt staat het op het etiket als er bij voorbeeld alcohol, rauwe melk, rauw Ei in zit. In een restaurant kun je het vragen (staat vaak ook oo het menu zelf). En je hebt de zwangerhap app. Daar kan je controleren wat je het beste niet kan eten.

2 jaar geleden

Ja, bij de bakker enzo kan je dat inderdaad vragen, maar in bijvoorbeeld de supermarkt heb je ook verse sauzen. De vakkenvullen gaat mij echt niet vertellen hoe dat zit. Van dergelijke producten kan je ook niet altijd inschatten of het verhit geweest is, dus dan gaat gezond verstand niet op.

2 jaar geleden

Indien verpakt staat het op het etiket als er bij voorbeeld alcohol, rauwe ...
Ik ben nog niets tegengekomen waar expliciet op staat dat het rauw ei bevat en dat vond ik erg opvallend. Vragen doe ik inderdaad bij restaurants etc. Maar in de zwangerhap app staat natuurlijk het algemene product, maar dat is niet overal hetzelfde.

2 jaar geleden

Reactie op idekker

Ja, bij de bakker enzo kan je dat inderdaad vragen, maar in bijvoorbeeld de ...
Maar wat is een verse saus? Staat iemand dat daar te maken?

2 jaar geleden

Reactie op idekker

Ja, bij de bakker enzo kan je dat inderdaad vragen, maar in bijvoorbeeld de ...
Voor alle producten in de supermarkt moet een allergenenlijst beschikbaar zijn.

2 jaar geleden

Reactie op idekker

Ik ben nog niets tegengekomen waar expliciet op staat dat het rauw ei bevat ...
Er zal niet snel ergens rauw ei in zetten wat je in de supermarkt koopt. Dit omdat de producten houdbaar moeten zijn en daarvoor verhit worden. Rauw ei is beperkt houdbaar en brengt risicos voor de producenten met zich mee. Bv salmonella. In de supermarkt hoef je echt niet bang te zijn rauw ei tegen te komen.

2 jaar geleden

Reactie op idekker

Ja, bij de bakker enzo kan je dat inderdaad vragen, maar in bijvoorbeeld de ...
Deze zijn verhit. Op een speciale wijze. Net als vruchten sappen. Die zijn ook niet echt "vers".

2 jaar geleden

Als er in een restaurant ergens rauw ei in zit dan zijn dit ook nog vaak eens gepasteuriseerde eieren en volgens mij mag dat dan weer wel als je zwanger bent.

2 jaar geleden

Reactie op xxTessa

Maar wat is een verse saus? Staat iemand dat daar te maken?
Er zijn bijvoorbeeld Bakjes verse knoflooksaus, pesto (zit natuurlijk geen ei in), diverse pastasauzen. Staan allemaal bij de versafdeling. Ik heb wel eens zwangeren gehoord over dat daar dan rauw ei in zit, maar dat staat dus niet expliciet vermeld. Dat soort producten vallen wel allemaal onder vers, vandaar de vraag. Als iemand het stond te maken kon ik het vragen, dat is natuurlijk bij deze vraag niet aan de orde.

2 jaar geleden

Reactie op Twinkelstar

Deze zijn verhit. Op een speciale wijze. Net als vruchten sappen. Die zijn ...
Dat dacht ik ook, maar dan klopt dus mijn aanname dat dat niet echt vermeld staat zoals bijvoorbeeld melk. Dat wou ik gewoon even checken, bedankt 😀

2 jaar geleden

Reactie op idekker

Er zijn bijvoorbeeld Bakjes verse knoflooksaus, pesto (zit natuurlijk geen ...
Daar kan je zeker vanuit gaan dat alles verhit is geweest

2 jaar geleden

Reactie op idekker

Er zijn bijvoorbeeld Bakjes verse knoflooksaus, pesto (zit natuurlijk geen ...
Dit zijn dus geen echt "verse" producten. Regel geving op voedings vlak is daar wat gek. Die kan je prima eten als je zwanger bent.

2 jaar geleden

Reactie op AL10

Als er in een restaurant ergens rauw ei in zit dan zijn dit ook nog vaak ee ...
Gepasteuriseerde eieren mogen inderdaad wel, daarom mag veel bakkersroom en dat soort dingen vaak weer wel. Maar vragen kan natuurlijk nooit kwaad.

2 jaar geleden

Reactie op idekker

Ik ben nog niets tegengekomen waar expliciet op staat dat het rauw ei bevat ...
Dit is omdat eigenlijk nooit rauw ei gebruikt wordt in "productie". In een keuken van een restaurant of speciaalzaak kan rauw ei nog wel voor komen, daar kun je het vragen. Maar voor supermarkten of andere grootschalige productie wordt nooit, nooit, nooit rauw ei gebruikt. Waarom? Het is heel makkelijk om machinaal eiwit, eigeel of heel ei op grote schaal te pasteuriseren, waardoor het dus niet meer rauw is. Dit zorgt ervoor dat het houdbaar is en verkocht kan worden in grote hoeveelheden (flessen, cans etc). Als je 1000 bakjes tiramisu moet maken ga je écht geen honderden eieren met de hand open tikken, dan koop je het ei in cans en is het altijd gepasteuriseerd en dus veilig. Dus buiten dat er voor de veiligheid gekozen wordt voor gepasteuriseerd is het ook vanwege werkbaarheid zo dat er alleen gepasteuriseerd ei verwerkt wordt. Enige dat je in de supermarkt wel eens tegen zou kunnen komen is rauwe melk in kaas. Dit wordt dan ook specifiek op de verpakking vermeld, zie bijvoorbeeld de boerenkaas bij jumbo.

2 jaar geleden

Alleen in restaurants of bij mensen thuis In supermarkt mayo, merengue of chocolade mousse zit geen rauw ei