18 Reacties

3 jaar geleden
Is de blaasgruis wel onder controle? Katten kunnen om 3 redenen sproeien; medische oorzaak, markeren of stress.
Als het 1 plek is, heb je wel eens geprobeerd om daar een kattenbak neer te zetten? Als gedragstherapeut heb ik zoveel vragen! Maar sproeien is heel complex. Het beste wat je kunt doen voor jou en jouw kat is een gedragstraject in te gaan bij een gediplomeerd gedragstherapeut voor katten.

3 jaar geleden
Oh vreselijk ik ben ook echt een katten moeder maar in dit geval is het voor jou kat misschien toch beter om met je hoofd te denken ipv met je hart en te kijken of jou kat wel gelukkig is in deze situatie met de andere kat.
Ik heb ooit een kat gehad met blaasgruis maar ik kan me voorstellen dat de stress voor jou kat die hij nu heeft ook niet bevorderlijk is voor zijn gezondheid… Misschien gaat hij straks als jullie kindje er is nog meer sproeien op andere plekken…
Ik snap dat het ontzettend moeilijk is voor jou dit allemaal.
Dit is mijn persoonlijke advies maar je kan ook proffesioneel advies vragen aan een kattendeskundige… op facebook heb je een pagina die heet “praktijk voor kattengedrag”. De eigenares van die pagina heeft ontzettend veel ervaring met katten en heeft er voor gestudeerd. Misschien kan je haar een messenger bericht sturen. Zij zal je graag advies geven.

3 jaar geleden
Reactie op Shenzy1
Oh vreselijk ik ben ook echt een katten moeder maar in dit geval is het voo ...
Ja klopt dat is Liesbeth Puts! Een hele goeie, alleen helaas niet meer praktiserend ivm drukte. Zij is ook de auteur van verschillende leuke boeken.
Bij Tinley kun je ook gediplomeerde therapeuten vinden in de buurt.

3 jaar geleden
Kater en poes, beide behandeld. Katten leven uit elkaar. Kat heeft blaasgruis onder controle en is niet het probleem. Kattenbak op die plek zetten heeft geen nut want die kat mag daar niet komen. :(

3 jaar geleden
Reactie op MamavanLL3
Kater en poes, beide behandeld. Katten leven uit elkaar. Kat heeft blaasgru ...
Heb je al eens geprobeerd de katten te herintroduceren? En wellicht een kattenbak daar neerzetten is wel zinvol, aangezien de kat daar toch geregeld weet te komen.
Is het een grote plas of een paar druppels? Zit het op een horizontale of een vertikaal oppervlak? En heb je het al eens zien gebeuren en zag je toen graafbewegingen?

3 jaar geleden
Wij hadden hetzelfde probleem. Met pijn in m'n hart één van de katers weggedaan. Heel hard gehuild en hem daarna geen seconde meer gemist! Hij ging gelukkig naar een heel fijn huis en ik krijg nog steeds af en toe berichtjes. Onze kater heeft in zijn nieuwe huis nooit meer gesproeid!
Helaas sproeit zijn broertje, die we nog steeds hebben, wel af en toe nog in huis 😪

3 jaar geleden
Het waren een paar druppels in verticale richting. Ik zag geen graag bewegingen. Hij rende daarna snel weg

3 jaar geleden
Reactie op MamavanLL3
Het waren een paar druppels in verticale richting. Ik zag geen graag bewegi ...
Goed dat je het gezien hebt, want dan is het ieder geval om een geurvlag uit te zetten.
De eerste stap zou toch zijn om urine onderzoek te laten doen bij de dierenarts (pijn kan namelijk ook stress veroorzaken).
Stap 2 zal zijn om de katten te herintroduceren. Laat maar weten als je dit ziet zitten.
Daarnaast de sproeiplekken schoonmaken met een enzymmatisch schoonmaakmiddel (soda, biotex of azijn) en een kattenbak op de sproeiplek, aangezien het om 1 plek gaat.
Dit zijn vrij standaard adviezen en dus zeker niet op maat. Als dit niet werkt is het toch te overwegen om een gedragstherapeut in handen te nemen of na te denken over herplaatsen als je dat niet ziet zitten.

3 jaar geleden
Kunnen ze naar buiten? Hier was dat de oplossing. Kater was gewoon niet gelukkig binnenshuis en wilde dolgraag meer ruimte

3 jaar geleden
Wat een vreselijke situatie! Mijn katten zijn ook mijn kindjes.
Ik wil je een tip geven waar ik zelf heel veel aan heb gehad;
https://www.diermedium.nl/dieren-medium-stephanie/
Liefs

3 jaar geleden
Wellicht Feliway spullen halen? Is stressverminderde geur voor in huis.
Het gedrag van mijn kat werd juist beter dan ooit toen mijn zoontje werd geboren. Heel rustig, aanhankelijk, minder angstig en minder gestresst. Ik had verwacht dat het erger zou worden maar gelukkig was dit niet zo.

3 jaar geleden
We hadden één kat (zwart). Toen gingen we verhuizen en adopteerden we de zwerfkat (zwartwit) die vaak stiekem door het kattenluik kwam bij het oude huis. Na de verhuizing ging het wel. Toen bleek de schildklier van zwart niet goed te werken en is hij behandeld met radioactief jodium. Ik was net 4 weken zwanger, dus zwart ging naar mijn zus voor 2 maanden, omdat ze na de behandeling nog lang radioactief blijven. Eenmal weer thuis viel zwart steeds zwartwit aan. Echt tot de dood, niet gewoon ruzie. Kattengedragstherapeuten zijn duur + ik heb zelf opleidingen in die richting gedaan dus ik móest het van mezelf oplossen. Tig afleveringen van My cat from hell (met Jackson Galaxy) gekeken. En de katten volledig opnieuw geïntroduceerd. Dit proces duurde zo'n 2-3 maanden. Elke dag 3x een half uur met elke individuele kat spelen hoorde erbij. Elke dag met dezelfde borstel borstelen zodat ze aan elkaar zouden wennen. Ze gescheiden houden en gedoseerd weer samen houden. Lang verhaal kort, het was opgelost.
Zwart plaste vóór de komst van zwartwit al in huis. Al tien jaar. Tig dierenartsen bezocht, meerdere opnames, duizenden euro's uitgegeven. Maar niemand kon ooit een oorzaak vinden.
Toen bleek december 2021 dat zwart diabetes had. Na een week ging ik met hem naar de spoed in de nacht, bij een andere dierenarts (Evidensia dierenziekenhuis). Daar moest hij blijven en de internist heeft heb onderzocht. Zwart heeft:
- diabetes
- gruis in galwegen en lever
- nierfalen
- chronisch ontstoken darmen
- bloedarmoede
Maar met z'n blaas is zogenaamd niets mis. Hij krijgt medicijnen en zijn leven is nog heel leuk en pijnloos, dus we gaan zo door. Maar... hij blijft sinds in huis plassen. Oké, het is van 6x per dag naar 1x per 6 dagen gegaan, maar hij blijft in huis plassen. De afgelopen maanden vaker naar de spoed geweest: hij bleef persen. 1x moeten blijven, want hij kon niet plassen. Maar... geen oorzaak. Nu heeft hij 1x per 2 maanden en dag dat hij blijft persen, dan krijgt hij een klein beetje pijnatiller/ontstekingsremmer en dan gaat het weer.
Maar die blaas... het blijft een ding. Ik heb het opgegeven. Na tien jaar (zwart is nu 16, mijn man heeft hem sinds kitten) heb ik me erbij neergelegd dat hij in huis plast. Dus wat doe je dan? Puppymatjes op de kinderboekenkast en speelkwuken hangen zodat dat in ieder geval schoon blijft. En wat blijkt? Hij vindt het fijn om op de puppymatjes te plassen, dus hij doet het alleen daar en nergens anders. En wat blijkt nog meer? Ik kan zien wanneer hij niet plassen. Hij ligt de hele dag lekker in de tuin, komt dan speciaal naar binnen om te plassen 🤦♀️ dan vraag ik: moet je plassen? En dan trilt z'n staartje. Dan gaan we samen naar de tuin en dan gaat die op 50 cm afstand staan plassen. Dus ik sta vaak met de kat buiten om "samen" te plassen.
Ze hebben in huis overigens ook nog 5 kattenbakken staan, hoor.
Heel lang verhaal, maar soms is er dus gewoon geen oplossing voor een probleem. Dan moet je je bedenken: vind ik het oké dat ik vaak plas moet opruimen? Zo nee, dan moet je een andere oplossing zoeken.
Ik denk in dit geval:
Katten opnieuw introduceren.
Een krabpaal op de plek waar nu gesproeid wordt (met krabben geven ze ook geur af voor terrirorium-markering, hoeven ze niet te sproeien).
Elke dag 2x een half uur intensief spelen (gescheiden van elkaar).
Minstens 3 kattenbakken in huis.
Eventueel een volledig bloed-/urine onderzoek laten doen.
Uiteraard castreren mocht dit nog niet gebeurd zijn.
Eventueel vers vlees gaan geven of koolhydraatarm. (Www.catmoneo.nl)
Hopelijk is het gewoon een standaard kat en is stress de oorzaak. Dan zou je Feliway verdampers, Zylkène, en/of Bachbloesem kunnen gebruiken en de oorzaak wegnemen natuurlijk.
En is het geen standaard kat, dan is de vraag hoever je wil gaan om het op te lossen. Onze kat heeft in de laatste 3 jaar bijna € 16.000,- gekost 🥲 maar je zei het zelf ook al: het is m'n kindje.
Ohja, wat bij twee katten ook belangrijk is: verschillende routes. Ze moeten altijd kunnen vluchten, als er ergens een smalle sierband is, zorg dat er een "lage route" is (gewoon over de grond) en dat er een "hoge route" is (via plankjes, krabmeubels, een tafeltje, een krukje etc.) Zo hoeven ze de confrontatie niet aan te gaan en hebben ze wellicht minder territoriumdrang.
Succes in ieder geval, het is om moedeloos van te worden soms. Ik bedenk me vaak: als hij straks dood is zou ik er alles voor over hebben om hem terug te krijgen, dus al die dingen dat doe ik nu "met plezier", omdat ik bij ben dat hij er nog is na zoveel kantjes boord.
P.s. de katten altijd gescheiden houden lijkt me niet echt ideaal. Misschien vindt je kat het wel leuk om bij je moeder te wonen. Niets mis met die oplossing!
