36 Reacties

één jaar geleden

Volgens mij is het zo dat als je niet werkt, je ook geen toeslag krijgt…

één jaar geleden

Wij betalen alleen de uren dat onze kleine naar de gastouder gaat. Als hij niet gaat dan krijgen we geen factuur mits we dit te laat door hebben gegeven. Ik heb geen idee hoe dit met een kinderopvang zit😅

één jaar geleden

Mijn man zit toevallig (ingehuurd) op de afdeling Toeslagen. Ook al doet hij IT/Architect. Hij zegt, geen opvang= geen toeslag. Ze zijn het systeem aan het aanpassen. Het is nog allemaal onduidelijk idd. Maar voor 2023 moet het nieuwe systeem helemaal duidelijk zijn. Let wel! Toeslagen gaat ook geen onderdeel meer zijn van de Belastingdienst.

één jaar geleden

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/kinderopvangtoeslag/content/nulurencontract Je wisselende maandinkomen heeft geen direct invloed op de toeslag. Deze wordt namelijk berekend op basis van je jaarinkomen. Het is dus wel van belang dat je daar een goede inschatting van maakt. Het aantal uur dat je dochter per maand naar de opvang gaat speelt wel een rol. Om te voorkomen dat je toeslag moet terugbetalen moet je het aantal uren goed bijhouden en wijzigingen op tijd doorgeven.

één jaar geleden

Nee! Elk uur die je NIET opneemt Moet worden terugbetaald. Eigen verantwoordelijkheid binnen het huidige systeem. Zet alles in een excel bestand voor een duidelijk overzicht. Alles heeft invloed. Nogmaals zij zijn het systeem aan het aanpassen. Tot die tijd is het oppassen wat je niet opneemt. Ook al is het een dagje pretpark, je ontvangt een bedrag voor opvang niet voor vrijetijdsbesteding. Zorg dat je administratie dik in ieder is. Het systeem wordt waarschijnlijk in 2023 Ingevoerd. Het valt niet meer onder de Belastingdienst maar Ministerie van Financiën.

één jaar geleden

Reactie op Fairy83

Nee! Elk uur die je NIET opneemt Moet worden terugbetaald. Eigen verantwoor ...
Maar als je kind een dag niet naar de opvang gaat (welke rede dan ook) dan betaal je gewoon die dag bij het kdv hoor. Je hebt immers een contract voor die dagen. Dus neem aan dat je dat echt niet hoeft terug te betalen aan toeslag, want de reking van de opvang is hetzelfde.

één jaar geleden

Het gaat per jaar. Je krijgt toeslag over het aantal uren wat je werkt + x aantal procent. Als je het aantal uren doorgeeft op de website van toeslagen geeft ie tegenwoordig ook aan hoeveel uur je hiervoor gemiddeld per week zou moeten werken. Ik houdt het wel bij, zodat we er niet overheen gaan.

één jaar geleden

Reactie op kristin40

Maar als je kind een dag niet naar de opvang gaat (welke rede dan ook) dan ...
Precies dat.. bij ons betaal je per dagdeel... Dus al breng ik m van 1000 tot 1400.. dan betaal ik 2 dagdelen 🤷 terwijl hij eigenlijk van 0730 tot 1800 mag komen..

één jaar geleden

Reactie op kristin40

Maar als je kind een dag niet naar de opvang gaat (welke rede dan ook) dan ...
Zo is het hele gedoe ontstaan van ouders die in de schulden zijn geraakt! Zij hebben hun kinderen niet gebracht! Niet brengen betekent onterecht geld ontvangen. Het is allemaal niet goed in het systeem. Ik ga je eerlijk zeggen! Mijn man die is ingehuurd om die hele ellende op te knappen, wilt niet eens opvang afnemen 😂 Het is nog niet goed geregeld. Daar zijn ze druk mee bezig. Maar tm 2023 zou ik maar niet teveel risico gaan nemen. Totdat Toeslagen officieel geen onderdeel meer is van de Belastingdienst.

één jaar geleden

Reactie op Fairy83

Mijn man zit toevallig (ingehuurd) op de afdeling Toeslagen. Ook al doet hi ...
Geen opvang is geen toeslag, ja dat is logisch. Maar de vraag is hier of haar kindje wel een dag naar de opvang kan (of niet gaat maar wel moet betalen), op een dag dat zij niet werkt. Die dag wordt dus wel geschreven door het kdv, dus krijgt ze er toeslag over. Tenzij ze gemiddeld minder uren werkt over een heel jaar, dan dat er aantal afgenomen uren dat jaar op het kdv. Zoals op de website staat, kan dit een x aantal procent verschillen, maar dus niet teveel.

één jaar geleden

Reactie op Fairy83

Zo is het hele gedoe ontstaan van ouders die in de schulden zijn geraakt! Z ...
Oke dus als ik het goed begrijp, geeft het kdv het op een andere manier door wanneer het kindje er wel is t.o.v. dat het niet is gekomen. En de ouders betalen gewoon wel beide keren. Alleen bij de tweede optie is het fraude, terwijl je er gewoon voor betaald hebt? Alleen omdat je je kind niet gebracht hebt, krijg je geen toeslag? En hoe weten ze dan of t kind wel of niet geweest is? Pfoe ik snap dat iemand om deze reden niet eens toeslag of opvang wil afnemen. Gelukkig rekent onze gastouder alleen de daadwerkelijke uren dat ze er waren, dan heb je deze problemen niet.

één jaar geleden

Reactie op Bananana

Geen opvang is geen toeslag, ja dat is logisch. Maar de vraag is hier of ha ...
Helaas zit het niet zo in elkaar! Ik begrijp dat je het wil compenseren. Maar het systeem is nog niet doorgevoerd/aangepast voor dit jaar. Helaas, wordt het gezien als fraude “ook al is het niet zo”. Kinderopvang wordt gratis als ik het zo heb begrepen in 2025. Ze zijn nu bezig aanpassingen door te voeren voor 2023/2024 om het makkelijker door te geven. Voor dit jaar was het te laat. Sowieso gaan alle Toeslagen verdwijnen zodat Kinderopvang gratis kan worden. Mijn man en het team hebben gesprekken gehad met Kaag, toen zij net Minister werd 😂

één jaar geleden

Reactie op Bananana

Oke dus als ik het goed begrijp, geeft het kdv het op een andere manier doo ...
Volgens mij klopt het niet wat je schrijft hoor. De rekening van de opvang is gewoon elke maand hetzelfde (als je geen flex uren hebt iig), ik neem iedere maand 143 uur af en betaald daarvoor. Als mijn zoon een dag niet naar kdv gaat betaal ik wel gewoon, en krijg ook de toeslag (zo is het iig bij mij bekend).

één jaar geleden

Reactie op Fairy83

Zo is het hele gedoe ontstaan van ouders die in de schulden zijn geraakt! Z ...
Onzin, als je kind ziek is of je hebt een dagje vakantie, dan loopt je opvang door en betaal je dat gewoon. Op je jaaropgave staan die dagen ook gewoon als opvangdagen en dus krijg je toeslag. Ik neem 142 uren per maand af en die uren staan op de maandelijkse factuur en op de jaaropgave, er staat niet bij dat je dagen minder hebt afgenomen. Hoe het in de toekomst geregeld wordt, weet ik niet, maar zo is het nu.

één jaar geleden

Bedankt allemaal voor de reacties! Ik denk dat ik het langzaam begin te begrijpen. De keren dat ik niet kan werken, maar mijn dochter wel naar opvang gaat heb ik dus geen recht op toeslag ookal betaal ik wel opvang. Sommige begrepen geloof ik de vraag niet helemaal. Mijn dochter gaat wel iedere week naar de opvang, maar helaas kan ik dus niet iedere week ingepland worden. Jammer genoeg is het heel moeilijk voor me om werk te vinden voor vaste dagen en buiten de opvang heb ik helaas geen oppas.

één jaar geleden

Ben de belastingdienst. Ik denk dat je dan een duidelijker antwoord krijgt dan hier.

één jaar geleden

Reactie op Fairy83

Nee! Elk uur die je NIET opneemt Moet worden terugbetaald. Eigen verantwoor ...
Relax! Ik geef toch duidelijk aan dat TS de opvanguren van haar dochter duidelijk moet doorgeven als er iets veranderd. Op het moment dat je in maand A 120 uur opvang gebruikt en in maand B 100 uur, dan zul je dat moeten aangeven zodat de toeslag wordt aangepast. Het inkomen van TS is wel bepalend voor het maximaal aantal uur wat ze per maand aan toeslag kan ontvangen. Het kan zomaar zijn dat de combinatie van haar inkomen en het (gem.) aantal uur werk per week betekent dat ze voor maximaal 100 uur toeslag krijgt. Voor elk uur daarboven zal ze de volle uurprijs zelf moeten betalen. Oh en, misschien handig om bepaalde plannen hier niet volledig uit te kauwen als je het fijne er niet van weet. Dat jouw man daar werkt betekent niet dat je iedereen meteen moet informeren. Maar dat vind ik.

één jaar geleden

Reactie op Lindseeey

Bedankt allemaal voor de reacties! Ik denk dat ik het langzaam begin te b ...
Ja bij een 0-uren contract is het ingewikkeld. Ik zou eens bij de opvang informeren of ze hier ervaring mee hebben (vast wel) en bij de belastingdienst. Ik denk dat je de uren die je opgeeft een beetje moet gaan middelen, maar dat is natuurlijk lastig als je net begint.

één jaar geleden

En continu aanpassingen doorgeven inderdaad, wat Zwaantjeee ook zegt. En beter te weinig dan teveel opgeven, want beter met terugwerkende kracht geld krijgen, dan moeten terugbetalen.

één jaar geleden

Bel de belastingtelefoon. Ik werk voor Toeslagen en lees hier dingen die niet kloppen of te verwarrend uitgelegd worden. Het een sluit het ander niet uit qua niet werken en wel opvang opnemen en hoeveel je dan krijgt, dus ik zou mensen bellen die hiervoor getraind zijn!