49 Reacties

5 jaar geleden
Als hij gaat mee afbetalen moet t wel geregeld zijn dat t ook zijn huis wordt.. anders is t wat oneerlijk.. verder lijkt t me logisch dat je kosten deelt..

5 jaar geleden
Je kunt er ook voor kiezen dag hij alleen de rente betaald en jij de rest van de hypotheek mocht je het huis niet op beide namen willen hebben.. de rest zou ik dan gewoon delen naar evenredigheid van salaris.. Dus als hij meer verdient betaald hij in % ook meer..

5 jaar geleden
Reactie op Lisette1990
Als hij gaat mee afbetalen moet t wel geregeld zijn dat t ook zijn huis wo ...
Dat ben ik niet helemaal met je eens, hij woont hier toch ook, dus heeft ook zijn woongenot, hij kan hier toch niet maar gratis bij komen wonen of vind jij van wel? Als je samen wat gehuurd had had je ook de kosten gedeeld.

5 jaar geleden
Lastig.. wij zijn na onze studententijd gaan samenwonen en hebben altijd alles op een hoop gegooid, maar we zijn dan ook allebei gestart met niets. We zijn nu getrouwd dus ik heb, als we uit elkaar gaan, ook recht op een deel van zijn pensioen etc.
Dat de woning van jou is, maakt het wel extra lastig. Als hij meebetaalt aan de hypotheek betaalt hij eigenlijk mee aan jouw vermogensopbouw. Aan de andere kant bespaart hij op huur en zou ik het wel fair vinden als hij jou daar een vergoeding ( kan dus de helft van de hypotheek zijn) voor betaalt.
Voor de rest heb je twee opties denk ik;
1. Alles naar rato van inkomen doen. Verdient hij 60% van jullie totale inkomen, dan legt hij ook 60% in van de vaste lasten, boodschappen, vakanties etc.
2. Voor jullie beiden een vast bedrag ‘zelf te besteden’ geld vaststellen en de rest op een hoop gooien voor de vaste lasten en overige.

5 jaar geleden
Hier dezelfde situatie; wij wonen ook samen in mijn koophuis.
We hebben het er al ontzettend vaak over gehad. Ik vind namelijk dat we de kosten gewoon moeten delen, op de aftrek van de hypotheekrente na. Dus het netto-bedrag door tweeën, of iets minder. Hij vind van niet. Maar als hij huurt, moet hij toch ook gewoon huur betalen?
We hebben het nu zo geregeld dat we de kosten voor televisie/internet/water/electra delen. Ik betaal de hypotheek en hij betaald de boodschappen. Hij betaald dus iets minder dan mij maar ik vind het prima zo. Voor de baby delen we alles.
Maar... nu ik ook minder ga werken, kan ik het ook niet meer zo makkelijk ophoesten (ik verdiende voor de wel zwangerschap meer dan hem). Dat betekent dat hij meer moet bijleggen.
We zijn wel aan het kijken voor een andere woning. Ik heb meer dan een ton overwaarde die ik ook investeer in onze andere woning. Dus hij zal meer gaan meebetalen aan de hypotheek 😬.

5 jaar geleden
Reactie op Miss_Joyce
Je kunt er ook voor kiezen dag hij alleen de rente betaald en jij de rest v ...
Dat klopt daar heb ik ook over nagedacht maar dan is het bedrag zo laag. Als je samen iets zou huren dan zou je de kosten ook delen en wordt er uiteindelijk niks afgelost of van jezelf, dus financieel zou het voor hem niks uitmaken. Het is dan meer de gedachte erachter mocht het mis gaan vind ik

5 jaar geleden
Reactie op Spontanemeid85
Dat klopt daar heb ik ook over nagedacht maar dan is het bedrag zo laag. Al ...
Vindt hij het een probleem dat het niet zijn huis is/wordt? Ik weet natuurlijk niet wat de woonlasten zijn qua hypotheek maar als deze redelijk zijn zou ik het gewoon delen.. mocht hij wel willen dat het huis van hem wordt, dan kan hij zich misschien inkopen? Dan zet je dat geld op jouw spaarrekening..

5 jaar geleden
Reactie op LINN26
Hier dezelfde situatie; wij wonen ook samen in mijn koophuis.
We hebben het ...
Ja juist dat vind ik ook. En ik denk dat als wij met onze salarissen zouden gaan huren hij maandelijks nog meer kwijt zou zijn uiteindelijk dus financieel maakt het niet uit. En hadden we gehuurd dan werd het ook niet van een van ons beiden uiteindelijk. Dat zegt die ook als reden dat hij dus meebetaald aan de aflossing van mijn huis en als het fout gaat daar niks van terugziet. Klopt maar ik denk dan als we gehuurd hadden was je hetzelfde bedrag of nog meer kwijt geweest, dus dan is het naar mijn mening meer de gedachte erachter als het geld zelf toch?
De gezamelijke maandelijkse kosten/vaste lasten betaalde we al met 2e samen. Dat gaan we als ik minder ga werken wel naar evenredigheid van salaris betalen, dus dan zal hij iets meer gaan betalen. Vind het gewoon lastig en denk dan ben ik dan zo oneerlijk of niet respectvol of reëel als ik vind dat die de helft of bijna de helft mee zou moeten betalen?

5 jaar geleden
Reactie op Miss_Joyce
Vindt hij het een probleem dat het niet zijn huis is/wordt? Ik weet natuurl ...
We hebben beiden een koophuis maar hij verhuurd zijn woning waar hij met de huurprijs ruim al zijn kosten uithaalt.
Hij wil zijn woning nog een paar jaar voor de zekerheid aanhouden. We hebben ook daarom bij de notaris geregeld dat we beiden onze huizen nog gescheiden houden.
Ik vind inderdaad wanneer hij een behoorlijk bedrag in het huis van mij zou stoppen dat hij ook recht heeft op een gedeelte van het huis, maar zolang dat niet is vind ik van niet. Ik heb er zelf behoorlijk wat eigen geld/vermogen inzitten. Mocht hij ooit zijn huis verkopen of we samen wat kopen wordt het anders, maar ik vind het ook niet eerlijk toch als ik nu de volledige hypotheek op mij zou moeten nemen terwijl we samen hier wonen. Hadden ook samen in een huurhuis kunnen zitten bijv

5 jaar geleden
Wij gaan gewoon alles op een hoop gooien. En 'krijgen' dan beide hetzelfde bedrag om zelf te sparen of uit te geven. M.u.v. de hypotheek die betaald mijn vriend (zijn koophuis en ik ga niet zijn huis afbetalen) rente betaal ik dus wel aan mee.
Hebben jullie al contact opgenomen met een notaris voor een samenlevings contract? Die kan goed uitleggen waarom het bijvoorbeeld oneerlijk is tegenover je vriend dat hij jouw hypotheek aflost. Wij hadden bijvoorbeeld ook afgesproken dat ik in zou leggen aan groot onderhoud van het huis. Maar na het gesprek van de notaris toch afgesproken dat dit kosten voor mijn vriend zijn.

5 jaar geleden
Reactie op Spontanemeid85
Dat klopt daar heb ik ook over nagedacht maar dan is het bedrag zo laag. Al ...
Maar als hij zou huren, zou jij daar geen voordeel aan hebben. Als het niet zijn huis wordt, vind ik niet dat hij hoeft mee te betalen aan de hypotheek. Anders vind ik dat je moet regelen dat het huis op jullie beide namen staat. Anders gaan jullie uit elkaar en ben jij er op vooruit gegaan en hij achteruit, want jij kan het huis verkopen en hebt het geld dan. Vind dit niet te vergelijken met samen huren.

5 jaar geleden
Reactie op Lisette1990
Als hij gaat mee afbetalen moet t wel geregeld zijn dat t ook zijn huis wo ...
Ja, zo zie ik het ook, ik zou daar zelfs niet over nadenken.
Niet dat hij gratis moet wonen, maar hij moet al zeker niet jouw lening gaan afbetalen, dat is toch al te gek. Daar zou ik ook niet mee akkoord zijn. Bovendien zou hij misschien een lagere huur betalen, moest hij elders wonen.
Wij zijn een huis aan het bouwen dat ik nooit alleen zou kunnen bouwen, ook niet voor de helft, dus ik koop in voor de waarde die ik kan betalen en dat zou niet anders geweest zijn als het huis er al stond en van mijn man was. De rest verdelen wij naar inkomen in verhouding, geen 50/50.

5 jaar geleden
Ik woon in het huis van mijn vriend. Hij werkt full time, ik 3 dagen (en ik studeer in deeltijd). Hij verdient ruim 2x (richting de 3x) zoveel als ik.
Wij hebben wel de verdeling gemaakt van hypotheek en rente. Ik betaal 50% van de rente op het huis, en betaal niet mee aan het aflossingsdeel van de hypotheek.
Daarnaast hebben we een gezamenlijke rekening waarvan we alle vaste lasten en boodschappen betalen. Hier leggen we ook 50/50 in.
Zo vind ik de verdeling best eerlijk. We houden beide genoeg geld over om leuke dingen te doen en voor onszelf te kopen wat we graag willen. Hiervoor woonde ik alleen in een huurhuis en waren mijn vaste lasten inclusief huur vergelijkbaar met wat ik nu betaal.
We hebben inmiddels ook een nieuwbouwhuis samen gekocht, daarvan gaan we de kosten naar rato verdelen. Tegen de tijd dat we verhuisd zijn gaan we de vaste lasten ook naar rato verdelen, omdat ik tegen die tijd niet meer studeer, maar wel dezelfde hoeveelheid blijf werken om ook voor ons kindje te kunnen zorgen. De huidige 50/50 verdeling kan ik dan niet meer vol houden. Dat is misschien voor jullie ook een mogelijkheid?

5 jaar geleden
Ik vind het gek dat mensen het vergelijken met "als jullie een huurhuis hadden, was hij het ook kwijt". Ja als dat zo was wel, maar dat is niet zo. Ik vind dus niet dat je dat kan vergelijken: als hij meebetaalt inderdaad ook alles voor hem mbt huis goed regelen.
Echter lees ik nu dat hij ook zelf een koophuis heeft dat hij verhuurd. Dat vind ik wel krom en dan bekijk ik de situatie anders. Dan zou ik allebei je hypotheek zelf betalen en het geld wat hij krijgt voor de verhuur splitten. Dan heb je een eerlijkere verdeling want ik ben het met je eens dat hij niet dat geld voor de huur kan vangen en ook nog eens niet meebetalen aan de woning. Maar goed wij zijn heel makkelijk, alles op 1 hoop en om wat vrijheid te hebben krijgen we allebei evenveel "zakgeld". Ik werk overigens ook minder en breng minder in. Maar ik doe wel meer in het huishouden en doe altijd boodschappen, koken etc.

5 jaar geleden
Mijn vriend verdient meer dus hij betaald ook meer. We delen de kosten naar inkomen zeg maar, zo houden we beide persoonlijk ook nog wat geld over voor ons eigen gebruik. Wel zo eerlijk vinden wij! Wij wonen in een huurhuis. Aangezien jij een koopwoning hebt zou ik onderling wel goed bespreken hoe jullie dat willen doen..

5 jaar geleden
Reactie op Juni20
Zodra hij mee gaat betalen aan de hypotheek, heeft hij ook recht op (een de ...
Is dat wettelijk zo bepaald ja?