52 Reacties

4 jaar geleden

Ik ervaar exact dezelfde twijfels. Ik werk dan in het VO en heb wat langer de tijd om na te denken over hoe ik mijn 10 klassen ga opstarten voor 5/6 weken. In een ander forum las ik een verhaal waarbij de arbo arts geadviseerd had om na 28 weken niet te werken met kinderen omdat we dan niet meer op de buik beademd kunnen worden. De richtlijnen van het RIVM zijn ook voorzichtiger in het derde trimester. Als je contact gehad hebt wil je het hier dan laten weten? Ik zit nu in de mei vakantie maar wil dezelfde stappen gaan ondernemen die jij beschrijft.

4 jaar geleden

Reactie op RMil90

Ik ervaar exact dezelfde twijfels. Ik werk dan in het VO en heb wat langer ...
Ga ik doen! Dank voor je reactie!

4 jaar geleden

Lastige situatie! Ik snap je twijfel. Ik denk dat de Arbo-arts wel een goede stap is, maar zou nog fijner zijn als er informeel iets te regelen valt met je werkgever waar jij je prettig bij voelt. Het RIVM heeft eind maart een handreiking zwangerschap, werk en COVID-19 gepubliceerd. Misschien dat je daar nog wat aan hebt. https://lci.rivm.nl/zwangerschap-werk-en-covid-19

4 jaar geleden

Hier dezelfde situatie. Leerkracht van een groep 7-8. Als leerkracht ontzettend blij om weer met de kinderen te kunnen gaan werken, maar ik zie het nu met 25 weken eigenlijk helemaal niet zitten. Verloskundige zegt dat het virus zelf niet extra gevaarlijk is, maar de koorts wel. Advies is bij (lichte) koorts paracetamol gaan slikken en thuis blijven. Het voelt toch niet helemaal goed...

4 jaar geleden

Ik ben zelf geen lerares maar snap aan de ene kant de twijfel en aan de andere kant denk ik hoe ga je dat dan de rest van je zwangerschap doen. Als de horeca weer opengaat en meer winkels ga je dan ook echt nergens meer naartoe? Niet babyshoppen, geen etentje met je partner, geen verjaardagen? We snakken allemaal naar “normaal” en daar moeten stapjes voor gezet worden. Mijn bedrijf ligt helemaal stil door de Corona en ik kan niet wachten om weer aan de slag te gaan. Plus dat ik er vanuit ga dat scholen toch wel iets van maatregelen nemen. Zat je bureau verder van de kinderen vandaan dat soort dingen. Ze snappen nu echt wel dat er afstand gehouden moet worden. Heel veel succes er mee!

4 jaar geleden

Reactie op N1007

Ik ben zelf geen lerares maar snap aan de ene kant de twijfel en aan de and ...
Hoi Nathalie, op je vraag: hoe doe je het nu dan? Nou eigenlijk blijf ik heel braaf thuis, probeer elke dag een klein blokje om te gaan, maar dat is het. Het probleem is vooral dat er heel veel onduidelijk is, en ik niet alleen aan mijzelf kan denken. Zoals ik al zei: als ik niet zwanger was geweest, dan was de keuze voor mij niet zo moeilijk.

4 jaar geleden

Oh ja en wat ik nog wou zeggen. Mijn vriend is wel gewoon aan het werk dus de kans dat hij het virus oploopt en mee naar huis neemt is altijd aanwezig. Ik doe ook gewoon zelf boodschappen, wel zo veilig mogelijk maar hem boodschappen laten doen is schijn veiligheid. Wil je 100% zeker weten dat je het virus niet krijgt moet je hele gezin/huishouden al deze tijd binnen blijven zonder andere mensen te zien tot er een vaccin is wat misschien nog wel een jaar duurt. Dat is toch ook geen leven. Laten we hopen dat het snel allemaal wat beter wordt!

4 jaar geleden

Reactie op KVtje-25

Hoi Nathalie, op je vraag: hoe doe je het nu dan? Nou eigenlijk blijf ik he ...
Hoi! En je partner, komt die ook nergens? Want als hij/zij het virus oploopt gaat het sowieso mee naar huis.....

4 jaar geleden

Ik snap het hoor! Hier ook hetzelfde, maar dan voor VO. Dus heb ook nog iets langer. Ik ga, denk ik, wel werken als de maatregelen die mijn school neemt voldoende zijn. Anders neem ik toch de stappen die jij ook beschrijft

4 jaar geleden

Ik begrijp je twijfel heel goed, ik ben zelf onderwijsassistent en 31 weken zwanger. Ze zeggen inderdaad dat het na de 28 weken weer een ‘groter’ risico is maar dat je officieel niet in een risicogroep hoort. Mijn directeur zegt gelukkig wel dat hij mij in de risicogroep ziet zitten, en dat ik daardoor vanuit huis verder mag gaan in plaats van op school. Dit is voor een onderwijsassistent weer makkelijker te regelen dan voor een leerkracht, maar wellicht kan je met je directeur in overleg gaan. We weten allemaal dat 1,5 meter met kinderen bijna niet te doen is. Vraag anders ook je verloskundige om advies.

4 jaar geleden

Begrijp me trouwens niet verkeerd. Veiligheid gaat voor alles maar we moeten we realistisch blijven. Het is echt niet zo dat ik lekker overal naartoe ga enzo. Het is voor iedereen een rottijd en ik zou het gewoon even de tijd geven. Het duurt nog ruim 2 weken voor de scholen open gaan en op dit moment is 2 weken veel. We moeten gewoon allemaal afwachten hoe heel dit gedoe gaat lopen en kunnen alleen maar hopen dat het snel beter wordt en de besmettingsgraad verder naar beneden gaat.

4 jaar geleden

Dank jullie wel voor jullie reactie. Net verloskundige gebeld: we vallen niet in de verhoogde risicogroep, ook niet na 28’ weken. Ze zeggen dat wat het RIVM beschrijft, geldt voor werkende in de zorg. Ondanks dat ziek worden niet goed is. Bij lichte koorts paracetamol, bij hoge koorts en kortademig direct bellen. Ze zei dat ik goed naar mijn gevoel moest luisteren. Zij hebben ook alleen maar de informatie die het RIVM aangeeft en dat zijn nog weinig gegevens. Inderdaad ook in gesprek gaan met werkgever.

4 jaar geleden

Reactie op N1007

Begrijp me trouwens niet verkeerd. Veiligheid gaat voor alles maar we moete ...
Nee hoor, juist van twee kanten bekijken is goed. De maatregelen op mijn werk worden zeker genomen, en dat is fijn. We gaan bijvoorbeeld hele dagen werken, maar delen de klassen op. Dus twee tijden. Bij de wisseling worden de wc’s schoongemaakt, maar zelf moeten we met de kinderen de tafels/stoelen doen. Zelf de deurklinken etc. Vaak handen wassen. Instructie geven is niet altijd even makkelijk vanaf 1,5 m en nakijken ook niet. Het blijven kinderen en geen volwassenen. Het is een lastige situatie en dat geldt voor iedereen. Wij zijn een grote school: 525 leerlingen en 30 collega’s op een dag. Maakt dat ik in een hele week meer mensen zie dan mijn partner 1x in de week bij de supermarkt, om 07.00 uur ‘s ochtends🙈 Maar dat terzijde. En die ene keer bouwmarkt, tja, dat is dan een uitzondering. Wat ik nog wel verontrustend vond was dat de VK en ik samen wel even een rekensommetje hadden gemaakt: Als ik weer ga werken dan ben ik 25 weken. Stel dat ik in de eerste week bijvoorbeeld besmet raak, dan kan de incubatietijd twee weken duren (is 3-14dagen, sommige gevallen zelfs 28 dagen) dus dan zou ik ziek kunnen worden in week 28 of later. Maar omdat we niet in de zorg werken, en kinderen die verkouden etc. zijn thuis moeten blijven, is het dat we toch nog steeds niet in de risicogroep vallen. Dit vond ik wel een bijzonder rekensommetje 😥

4 jaar geleden

Mijn verloskundige gaf aan dat ik met 31 weken gewoon veilig aan het werk kan, gelukkig! Thuisonderwijs toch veel minder leuk. Ik ga er vanuit dat ouders verantwoordelijkheid nemen en verkouden kinderen thuis laten. Ouders mogen de school echt niet in. Met boodschappen doen loop ik dan nog eerder risico, denk ik dan maar. Wel ben ik blij dat ik geen kleutergroep heb, daar is afstand bewaren lastiger dan in groep 4.

4 jaar geleden

Reactie op KVtje-25

Nee hoor, juist van twee kanten bekijken is goed. De maatregelen op mijn w ...
Gelukkig dat er maatregelen worden genomen op je werk 😊 Uiteindelijk zal iedereen weer gewoon naar z’n werk gaan/moeten en ik denk dat dit een goede eerste stap is voor de economie. Voorzichtigheid is daarbij natuurlijk super belangrijk. Jullie zijn een belangrijke schakel, vooral voor alle kindjes die het thuis zo ontzettend slecht hebben.... Heel veel succes en ik hoop dat het over 2 weken een stuk positiever is en goed voor je voelt en vooral dat we allemaal weer extra kunnen genieten van onze zwangerschap 😊

4 jaar geleden

Ik ben ook blij dat ik weer aan het werk kan. Ik ga niet binnen zitten tot er een vaccin is, dat kan nog een jaar tot twee jaar duren. Er is goed nagedacht over de regels en uitzonderingen, en we zijn geen risicogroep. Koorts is gevaarlijk inderdaad, maar dat kan je ook door andere ziektes krijgen.

4 jaar geleden

Gaan sommige van jullie ook met het OV naar werk? Heb aangegeven bij mijn werkgever dat dit nu niet prettig voelt (reis met trein, metro en bus en niet overal is 1,5m mogelijk). Werkgever wil alleen de parkeerkosten niet vergoeden a 30 euro per dag.. Iemand die weet wat onze rechten zijn? Ben nu 30 weken, zou doorgaan met werken tot week 36.

4 jaar geleden

Ik heb een document van mijn verloskundige gekregen wat vanuit de overheid/RIVM opgesteld is waarin staat dat je vanaf 28 weken een risico groep bent. Tevens zei ze, mocht je het niet zien zitten om te werken meld jezelf ziek omdat je jezelf niet veilig voelt, de Arbo arts gaat dan oordelen.

4 jaar geleden

Herkenbaar, ik ben zelf ook leerkracht op een basisschool en maakte me ook zorgen (niet om mezelf, maar de eventuele gevolgen voor de baby). Er is nog zo veel onzeker en je wilt liever het zekere voor het onzekere nemen. De bedrijfsarts die werkt voor onze stichting in Amsterdam heeft zwangere op de lijst van risicogroep gezet. Hoewel ik de kinderen graag wil zien en het liefst op school les geef, ben ik ook erg opgelucht. Ik draag m’n steentje vanuit huis bij en kan na de geboorte en de rest van m’n leven nog lesgeven (als ik dat wil natuurlijk, haha).

4 jaar geleden

Sorry m’n reactie was nog niet klaar, kan het niet meer aanpassen. Als je jezelf niet veilig voelt, dat de reden is dan is het geen werk weigering. Echter geldt het alleen als je werkgever de bijv 1,5 meter niet kan garanderen... nou dat is in het onderwijs zeker het geval.. Ik maak mezelf ook zorgen, sta in groep 3/4 die kinderen komen om de haverklap naar je toe. Denk dat het voor ‘oudere’ kinderen iets makkelijker te begrijpen valt. Maar 100 procent garanderen lukt nooit.