38 Reacties

13 dagen geleden

Je baby kan toch gewoon met jullie mee? Ik begrijp het onverantwoorde in de kraamweek ook niet eerlijk gezegd. Misschien voel je je niet fit genoeg maar dat zegt niet dat het meteen voor niemand kan. Fijne tip verder voor ouders die dit ook willen dat ze het voor de geboorte regelen maar vin het vrij overdreven om de regelgeving weer meteen te moeten aanpassen en daar voor op de barricade te gaan staan. Het is nogal logisch vin ik dat beide ouders daar bij aanwezig moeten zijn. Misschien wil jij wel helemaal niet dat je naam doorgegeven word

13 dagen geleden

Het staat toch gewoon duidelijk op rijksoverheid? Letterlijk de eerste link op Google als je dubbele achternaam kind intypt. "Ouders kunnen samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven. Ze kunnen dit doen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind." Dus ja, het moet samen en het kan op 3 momenten. Lijkt mij duidelijk genoeg.

13 dagen geleden

Reactie op Girafje

Het staat toch gewoon duidelijk op rijksoverheid? Letterlijk de eerste link ...
Klopt, maar alle gemeenten hier in de omgeving geven ook aan dat aangifte digitaal kan. Dan was het geen probleem geweest (ik kan prima inloggen op digID), maar pas toen we daadwerkelijk het gingen regelen, bleek deze situatie dus niet online te kunnen.

13 dagen geleden

Gewoon je baby meenemen. Ik ging toen mijn baby 10 dagen oud was gewoon lekker met baby het terras op, dus een aangifte moet dan ook wel kunnen. Ik vind het juist heel goed dat beide ouders aanwezig moeten zijn.

13 dagen geleden

Kun je niet een machtiging geven / volmacht ipv. er fysiek te zijn?

13 dagen geleden

Onverantwoord in de kraamweek? En je kan de baby toch gewoon meenemen naar het gemeentehuis? Ik weet overigens ook niet beter dat je de naam keuze gezamelijk voor de geboorte regelt. Dit kregen wij al te horen van de verloskundige: Wanneer je dit niet regelt in de zwangerschap, moet de kraamvrouw na de bevalling mee naar het gemeentehuis. En ik zie bij diverse gemeenten dit ook gewoon staan: Online aangifte is ook niet mogelijk als u uw kind een dubbele achternaam wil geven, wat mogelijk is sinds 2024. Ook dan moet u de geboorteaangifte in het gemeentehuis doen.

13 dagen geleden

Ik denk zelf dat er heeeeeeel veel andere zaken zijn waar je je beter voor kunt hard maken.

13 dagen geleden

Vervelend dat je het zo ervaren hebt. Maar ik denk dat je je wat overweldigd voelt en het niet zozeer ligt aan de wetgeving? Je hebt eigenlijk tijdens je zwangerschap alle tijd gehad? De meeste regelen dit voor de geboorte en het wordt denk ik vaak zo aanbevolen? Hier in Vlaanderen toch, maar ik lees het ook vaak terug op het forum. Fijn dat je uitstel kreeg! Ik zou nu samen als gezin alles gaan regelen en dan lekker verder genieten van je kraamtijd in plaats van hier je energie in te stoppen 😊

13 dagen geleden

Even een ander geluid hier: ik snap heel goed dat je hier van baalt. Dat mag idd een stuk duidelijker, ik wist dit ook niet. En ik vind de eis van binnen 3 dagen fysiek op het gemeentehuis zijn ook belachelijk. Er zijn echt maar weinig vrouwen die dan barsten van de energie en dat wel eventjes doen. In het beste geval is het een gevalletje 'niet over nagedacht', in het slechtste geval 'lekker alle drempels laten bestaan'. Prima als beide ouders toestemming moeten geven, maar dat kan ook echt op andere manieren. Inderdaad digitaal. Als je een ID aanvraagt voor je kind, kan je als niet-aanwezige ouder ook de andere ouder per DigID machtigen. Waarom nu dan niet? Het kan dus qua IT en de gemeentes zijn er bekend mee, lijkt mij niet al te moeilijk dit proces aan te passen op deze situatie. Zelf geen ervaring mee overigens. Wel van een collega, zij is getrouwd met een man, ze wilden het kind alleen haar achternaam meegeven. Haar man had ook haar achternaam overgenomen. Toen hoorden ze ook pas op het moment supreme dat zij dan zelf mee moest naar het stadhuis. Was een medisch zware bevalling geweest, dus is ook een hoop gedoe geweest om dat nog te regelen. Was wel een jaar of 6 geleden, dus voor de nieuwe wetgeving. Dus dat vind ik nog stommer eigenlijk, want toen ging het gewoon om één achternaam, binnen een huwelijk, en dan nog dezelfde achternaam als beide ouders gebruikten (allemaal bekend bij de gemeente, want daar getrouwd). Dus dan is echt het enige verschil dat het in dit geval om de achternaam van de vrouw, ipv de man gaat. Nog gefeliciteerd overigens, geniet van je kraamtijd en je kleine, en mooi dat je je inzet voor een diversere en toegankelijker samenleving. En ja hoor, er zijn genoeg andere en grotere doelen om voor te strijden en je hard te maken, maar gelukkig kan dat prima samen gaan en hoef je niet te kiezen.

13 dagen geleden

Het lijkt mij ook duidelijk genoeg. Bij een huwelijk/geregistreerd partnerschap krijgt een baby automatisch de naam van de vader, anders krijgt de baby automatisch de naam van de moeder. Wil je hiervan afwijkend, dan moeten ouders tijdens of na de zwangerschap samen naar het gemeentehuis. Wij waren hier al van op de hoogte en regelen dit ook al tijdens de zwangerschap. Ik heb geen zin in een ritje gemeentehuis in de kraanweek.

13 dagen geleden

Ik ben even benieuwd, mocht je dit tijdens je zwangerschap aangeven bij de gemeente kun je dan wel online aangifte doen? Of moet het sowieso fysiek bij dubbele achternaam?

13 dagen geleden

Reactie op carmenpdr

Ik ben even benieuwd, mocht je dit tijdens je zwangerschap aangeven bij de ...
Dat zal per gemeente wisselen denk ik? En is dus afhankelijk vanw aar je bevalt

13 dagen geleden

Onze kleine is oktober geboren en we hebben in januari zijn achternaam pas kunnen veranderen. Mocht pas in 2024.

13 dagen geleden

Reactie op CynCynator

Onze kleine is oktober geboren en we hebben in januari zijn achternaam pas ...
Daar gaat dit toch niet over?

13 dagen geleden

Ik vind persoonlijk de informatie op de site van de Rijksoverheid wel duidelijk. Je moet vóór de geboorte samen naar de gemeente, of bij de geboorteaangifte, als je gebruik wil maken van naamskeuze (alles wat afwijkt van de standaard: bij getrouwd/geregisteerd partnerschap naam van de vader/duomoeder, en anders de naam van de moeder). Dus ook bij de dubbele naam. Bij mijn gemeente staat op de site ook heel duidelijk dat online niet kan bij dubbele naam. Fijn dat jullie uitstel hebben gekregen en het nu alsnog kunnen gaan laten registreren (als je oppas niet fijn vindt zou ik je kindje lekker meenemen!). En ik zou lekker van je kindje gaan genieten in plaats van je druk maken om een wetswijziging ☺️!

13 dagen geleden

Dus jullie hebben zelf je huiswerk niet goed gedaan en daarom moet de hele wetgeving aangepast worden ?

13 dagen geleden

Reactie op PlukHH

Klopt, maar alle gemeenten hier in de omgeving geven ook aan dat aangifte ...
Maar dan staat het toch alsnog bij de website van de overheid? Duidelijker kan niet lijkt me....

13 dagen geleden

Mja iedereen vindt de informatie van de overheid duidelijk, maar niets is minder waar, omdat het soms ook nog eens per gemeente verschilt en niet alle gemeenten zijn weer duidelijk hierin. Zelf ben ik hier niet tegenaan gelopen want de kleine is in oktober geboren, dus ik ga binnenkort een afspraak maken hiervoor, maar als je inderdaad ik 2024 de kleine verwacht dan zijn de spelregels anders. Per definitie begrijp ik niet dat dit niet simpelweg via DigiD online kan worden geregeld maar oké, blijkbaar is dat nog iets te eng ten aanzien van een dubbele achtenaam🤷🏻‍♀️

13 dagen geleden

Reactie op LittleStar16

Het lijkt mij ook duidelijk genoeg. Bij een huwelijk/geregistreerd partner ...
Ja dit wordt overal aangegeven toch? Beide keren wees onze verloskundige ons hier ook op.

13 dagen geleden

Reactie op MSM89

Mja iedereen vindt de informatie van de overheid duidelijk, maar niets is m ...
Volgens mij is dit landelijk geregeld en niet per gemeente verschillend. Wanneer je niet getrouwd bent of een afwijkende achternaam van de standaard wil, moet je dit samen komen aangeven. Dat heeft (dacht ik) weinig te maken met de dubbele achternaam.