9 Reacties

10 maanden geleden

Ik heb dit ook wel periodes gehad, voornamelijk wanneer ik niet lekker in mn vel zat. Je geeft aan al therapie gehad te hebben, maar wanneer dit je leven zo beinvloed is het misschien wel een goed idee om weer op te pakken, eventueel bij iemand anders die je nieuwe handvatten kan geven.. Dit zijn de tips die ik gekregen heb en zelf ook echt gebruik. Ik merk dat dit mij wel echt goed helpt! - over hoe je je voelt heb je geen controle, maar wel over je gedachtes. Wanneer je veel piekert zit je er vaak zo ver in dat waar je over piekert niet eens klopt. Rem jezelf af, ik zeg letterlijk tegen mezelf dat ik moet stoppen met die gedachtes, vraag mezelf of dit wel klopt en benoem alleen de dingen waar ik wel controle over heb. (Vaak gaat het bij mij over hoe andere iets vinden etc, wat ze denken, iets waar ik totaal geen invloed op heb) - neem elke dag 15/30 minuten een moment voor jezelf, ga op een rustige plek zitten en schrijf overal waar je over piekert op en laat het ook op die plek. Doe dit elke dag op dezelfde plek en niet op je slaapkamer (die is voor slapen, en seks, niet om te piekeren) - probeer mindfilness toe te passen in je dagelijkse leven. Ik was hier echt geen voorstander van, vond het altijd maar zweverig maar ik heb het toch geprobeerd. Het helpt wel echt. Ik kreeg toen de tip van de vgz app over mindfilness (deze is gratis en je hoeft er niet verzekerd te zijn) Wanneer je een van deze tips gebruikt, of wanneer je wel iets wil proberen is het wel belangrijk dat je dit voor een wat langere periode doet om erachter te komen of het echt werkt voor je. Verandering is niet 1 op de andere dag, dat is echt een proces wat langer duurt. Zoveel piekeren dat het je dagelijkse leven sterk beinvloed, heb je alleen maar jezelf mee. Sterkte hiermee, hopelijk heb je er wat aan!!

10 maanden geleden

Bij mij helpt alles opschrijven of aan iemand vertellen. Vaak als ik mijn gedachten uitspreek hoor ik zelf ook hoe onrealistisch mijn angsten zijn. En, tegenstrijdig misschien maar wat ook helpt is juist om eerst te bedenken wat het allerergste is wat er kan gebeuren en daar dan een oplossing voor verzinnen. Zo ben ikal voorbereid op het ergste en daarmee is het automatisch iets minder eng geworden. Bovrndien is de kans klrin dat dat daadwerkelijk ook gebeurd en kan het eigenlijk alleen maar meevallen.

10 maanden geleden

Heel herkenbaar! Het enige wat mij hielp waren medicijnen tegen angst 😅

10 maanden geleden

Herken het helaas ook.. Ergste is nog als ik eindelijk over een probleem heen ben ( na dagen, weken en nachten piekeren ), het volgende probleem al weer klaar staat. Moet wel zeggen dat ik het nu in m’n zwangerschap wel erger heb.. Misschien toch een beetje de hormonen?😅

10 maanden geleden

Heel herkenbaar! Ik heb hier ook hulp voor gehad. Praten helpt, dus met je partner/vrienden/familie praten over wat je bezighoudt. Dingen opschrijven kan ook helpen. En blijven relativeren, jezelf complimentjes geven etc. Sporten hielp bij mij ook om de dag een beetje van mij af te kunnen schudden. Misschien dat je ook iets kan vinden om bijvoorbeeld na je werk de dag mee “af te sluiten”? In periodes dat ik heel erg veel pieker en stress ervaar, slaap ik slecht. Ik luister dan naar YouTube video’s van Slaaptijd. Een soort van slaapmeditatie, ze hebben veel verschillende soorten.

10 maanden geleden

Ik weet niet hoe lang je therapie hebt gehad en welke dingen je al hebt geprobeerd, maar ik moet zeggen dat tips en tricks om het beter te maken (zoals mindfullness, opschrijven, erover praten) mij alleen maar meer bezig hielden met het piekeren. Dit omdat ik bewust mijn hoofd ertoe ging zetten om niet meer over dingen na te denken, en daardoor juist meer na ging denken en obsessief werd met het moeten loslaten van de piekertjes. Zo moeilijk hoort het niet te zijn. En zo actief hoor je niet bezig te zijn met het loslaten van piekergedachten. Ik was eerst altijd anti medicatie, maar sinds ik het gebruik (zo'n 2 jaar nu), weet ik hoe een "normaal" hoofd hoort te werken. Het geeft zo verschrikkelijk veel rust! Bij mij helpt een vrij lage dosis al om het randje eraf te halen. Ik begrijp nu voor het eerst in mijn leven hoe iemand kan zeggen dat hij/zij nergens aan denkt. Ik zeg niet dat dit DE oplossing is voor jou, maar het is zeker iets om goed over na te denken. Mindfullness en dergelijke tricks zijn een prachtig iets, maar niet als je van nature een hevige piekeraar bent. Bij mij in ieder geval niet. Nu ik medicijnen heb werkt mindfullness overigens wel. Maar dit komt echt omdat mijn hoofd nu niet door en door en door blijft gaan, maar ook een uit knop heeft. Mindfullness is nu voor mij een hulpmiddel om de stressvolle dagen goed af te kunnen sluiten. Doordat ik door de medicatie nu een uitknop heb in mijn hoofd kan ik die rust ook makkelijk vinden die mindfullness kan bieden.

10 maanden geleden

Herkenbaar! Bij mij werkt praten heel erg, met mn vriend, familie of vriendinnen. Ik kan ook ontzettend in mn hoofd gaan zitten en overspoeld worden door eigen gedachtes en juist door er over te praten merk ik dat soms de realiteit anders is of dat ik het van een ander perspectief leer te bekijken, dit helpt mij dan vaak met loslaten. Ik vond het best spannend eerst om over al mijn struggles te praten, maar heb geleerd dat het best makkelijk is eenmaal als je er aan begint en je een fijn luisterend oor hebt. Je kan ook dingen opschrijven i.p.v. ze bespreken, maar nu moet ik wel aangeven dat dit voor mij niet fijn werkt, maar dan hoef je niet perse dingen te bespreken en heb je ook niet een reactie van iemand. Hopelijk heb je hier iets aan, succes. 😉

10 maanden geleden

Herkenbaar! Toen ik in een pieker/stress/angst periode zat ben ik begonnen met mindfullness, meditatie, wandelen, bewustwording van mindset, van mij af te schrijven & praten, ook las ik een boek: geluk zonder voorwaarden wat mij geholpen heeft te realiseren dat je je gedachtes niet bent en nog wat andere dingen wat ik als tools kon gebruiken, lezen was sowieso fijn voor het slapen. Maar!! Wat mij het allerbeste heeft geholpen is sporten en yin yoga! Ik begon met fitness, maar dat vond ik saai dus toen ben ik diverse groepslessen gaan volgen zoals dansen, spinning, kickbox etc. En sporten werd echt mijn therapie en maakte mijn hoofd het snelste leeg en voelde me mij zoveel beter daar kon geen mindfullness, boek of iets tegenop! Plus dat trotse gevoel dat je bent geweest & sporten werkt verslavend, zeker omdat ik nooit sportief was en dus graag die uitdaging aan wou gaan heeft mij enorm geholpen.

10 maanden geleden

Iedereen ontzettend bedankt voor de uitgebreide reacties en het delen van jullie ervaringen. Er zitten zeker tips tussen waar ik mee aan de slag ga. En het klinkt misschien stom want het is voor jullie ook heel vervelend, maar het is toch wel fijn om wat herkenning te hebben. Ik kan er gelukkig goed over praten met mijn partner maar ik voel me vaak wel bezwaard omdat het soms zo lang over hetzelfde kan gaan. Niet dat hij mij dat gevoel geeft, dat doe ik zelf. En iemand schreef dat je vaak nog meer gaat piekeren als je je er harder tegen gaat verzetten, ik denk - weet eigenlijk wel zeker - dat dat voor mij ook op gaat. Of dat je hele dialogen afspeelt in je hoofd, zo vermoeiend..