35 Reacties

2 maanden geleden

Ach ik snap heel goed dat je in de stress zit. Geen ervaring, maar ik wens je veel sterkte. Hopelijk is het niks! Ik zou inderdaad proberen kindje mee te nemen en kort voor de mammografie te laten drinken, stuwing is vast niet bevorderlijk voor de pijn.

2 maanden geleden

Geen ervaring. Maar wat een ontzettende stressvolle situatie. Heel veel sterkte met de mammografie.

2 maanden geleden

Een paar maanden voordat ik zwanger werd voelde ik knobbeltjes, HA stuurde me ook gelijk door voor mammografie. Had (toen nog) hele kleine borsten dus was nogal trekwerk om ze goed tussen de platen te krijgen. Gelijk erna echo en de verlossende woorden dat het cystes waren. Enorme opluchting, dacht nl gezien leeftijd dat ik geen tijd meer zou hebben om m’n kinderwens te vervullen, mocht het kanker zijn. Zou idd proberen je borsten leeg te laten drinken vlak van tevoren, maar zou dit ook met de afdeling waar de foto’s gemaakt worden vooraf bespreken, dan kunnen ze met je meedenken.

2 maanden geleden

En heel veel sterkte, logisch dat het veel stress geeft. Mag je al snel voor mammografie?

2 maanden geleden

Ach wat een stress. Ik begreep laatst dat er een soort vervangende procedure was voor mammografie waarbij je je borst in een soort kom kan leggen en ze niet meer geplet worden. Misschien kan je dat eens navragen. Je snapt idd niet dat d'r medische wetenschap niet wat anders heeft bedacht ondertussen.

2 maanden geleden

Jeetje, wat schrikken. Denk aan je en duim voor je. Zelf vorig jaar eentje gehad en vond het helemaal niet pijnlijk. Je kunt zelf aangeven tot hoever ze mogen zakken en vond het daardoor goed te doen. Bij mij hebben ze daarna ook een biopt afgenomen, dat vond ik erg pijnlijk. Kwam door een ontsteking (wat het ook bleek te zijn). Maar er bestaat een mogelijkheid dat direct na de mammo gedaan wordt. Liefs

2 maanden geleden

Ik vond de spanning erger dan de mammografie trouwens. De verticale foto’s waren wel wat gevoelig, maar ze doen zo voorzichtig mogelijk met je en het duurt echt maar even.

2 maanden geleden

Ik heb jaren aan de andere kant gestaan en mammo’s gemaakt. Ik begrijp dat je stress hebt en eng vind, misschien dat een beetje extra info helpt. Leegdrinken is handig, al is het om te voorkomen dat je melk lekt door het plat drukken. Geef wel aan dat je borstvoeding geeft! Bedenk: hoe meer plat gedrukt, hoe beter de foto te beoordelen is. Ze doen het met een reden 😉 verder duurt het echt maar heel kort, zodra de foto gemaakt is schiet het apparaat vanzelf los.

2 maanden geleden

Ik moest laatst ook een keer. Het was wel een beetje pijnlijk. Als ze plat gedrukt worden en je denkt ze kunnen niet platter, dan gaan ze toch nog een beetje platter en dat voelde bij mij niet heel prettig. Gelukkig was het maar van korte duur. Ik dacht ook van ik heb 4 kinderen gekregen dus moet dit wel meevallen qua pijn.

2 maanden geleden

Ik heb een keer een mammografie gedaan en dat was helemaal niet vervelend. Was voordat ik zwanger was, dus misschien anders qua borsten. Mijn moeder heeft heel veel mammo’s gemaakt en vond het ook niet vervelend. Veel sterkte en hopelijk valt het mee.

2 maanden geleden

Wat heftig zeg 😟 ik heb hier geen ervaring mee maar ook ik wil laten weten dat ik aan je denk. Sterkte in deze onzekere periode 🍀🌹

2 maanden geleden

Ik heb ervaring met een mammografie maar niet tijdens de borstvoedingsperiode. Wat wil je precies weten? 😊 Hopelijk is het niks. Veel sterkte!

2 maanden geleden

Tijdens borstvoeding is het maken van een mammografie niet wenselijk omdat de foto dan slecht te beoordelen is. Waarschijnlijk zullen ze een echo bij je maken. Ik ben mammo laborante dus je mag me ook een berichtje sturen als je vragen hebt

2 maanden geleden

Reactie op Cupcake19

Ach wat een stress. Ik begreep laatst dat er een soort vervangende procedur ...
Dat is een CT scan met contrastvloeistof en vanwege het contrast niet wenselijk als je borstvoeding geeft. Is ook nog in de onderzoeksfase

2 maanden geleden

Reactie op Sharralanda

Dat is een CT scan met contrastvloeistof en vanwege het contrast niet wense ...
Ah okay. Dat wist ik niet.

2 maanden geleden

Toen ik borstvoeding gaf, werd er een echo gemaakt ipv mammografie. Weet je zeker dat je een mammografie en geen echo krijgt? Echo was volledig pijnloos. Ook hadden ze met een naaldje een klein beetje opgezogen, ook dat was nagenoeg pijnloos. Ik duim erg voor je dat het onschuldig is (er blijken veel verschillende oorzaken voor bultjes mogelijk).

2 maanden geleden

Reactie op Sharralanda

Tijdens borstvoeding is het maken van een mammografie niet wenselijk omdat ...
Dit! Uit ervaring.. ze gaan tijdens je zwangerschap én tijdens borstvoeding periode echt geen mammografie doen. Mag je -in mijn ogen- ook gerust weigeren, ze kunnen het nu echt beter zien met een echo. Mogelijk nemen ze wel direct een (of meerdere) biopten.. Ik werd die dag wel direct doorgestuurd naar de afdeling oncologie omdat ze meteen verder hebben gekeken en gevoeld. Zodat ze direct een behandelplan konden opstellen als de uitslagen binnen waren van de biopten. Bij mij bleek het goedaardig en kreeg ik het nadrukkelijke advies om zo lang als het ging borstvoeding te geven. Bij de eerste 18 maanden, nu zwanger van nummer 2, ook deze kleine ga ik zo lang mogelijk voeden. Heel veel sterkte, ik hoop dat het -net als bij mij- goedaardig is ❤️‍🩹 maar het zijn bijzonder spannende tijden, echt.. 🍀

2 maanden geleden

Zoals hierboven beschreven: ik zou vragen om een echo. Minder pijnlijk en beter te beoordelen.

2 maanden geleden

Reactie op Leonie1990

Zoals hierboven beschreven: ik zou vragen om een echo. Minder pijnlijk en b ...
Tijdens borstvoeding wel. Zonder borstvoeding blijft mammografie het meest betrouwbare

2 maanden geleden

Bedankt voor jullie antwoorden. Heel behulpzaam allemaal! Er is inderdaad een mammografie aangevraagd door m'n huisarts, voor een echo was ik te oud (ik ben 30). Ik ga morgen navragen of ik ook voor echo mag. Ik heb mij nu nav jullie ervaringen en kennis verdiept en hier gaat nu ook mijn voorkeur naar uit. De stress zit er bij ons thuis goed in en ik hoop echt dat we snel duidelijkheid krijgen en dat het onschuldig is.