18 Reacties

3 jaar geleden

https://www.financelle.nl/bijtelling-auto-hoe-werkt-het/ Hier staat het goed uitgelegd, inclusief uitleg over wanneer je wel en niet moet kiezen voor bijtelling. Je hoeft alleen bijtelling te betalen als je meer dan 500km per jaar prive rijdt. Dus waarschijnlijk kunnen jullie beter kiezen voor ‘geen privegebruik’ en dan zou er qua kosten niets hoeven te veranderen. Ik zou dus zeker even kijken of je dat nog kan aanpassen.

3 jaar geleden

Het is zo lastig te zeggen of de werkgever het niet toekennen van de mobiliteitsvergoeding zo goed toepast. Dat is helemaal afhankelijk van een eventuele cao of een bedrijfsregelement/leaseregeling. Als je man lid is van een vakbond zou ik daar zeker even contact mee opnemen.

3 jaar geleden

Heel veel verstand heb ik er niet van, maar wij hadden een lease auto zonder bijteling: we mochten er niet mee rijden voor prive gebruik (of heel weinig?) maar deden dit wel af en toe hoor. Met bijtelling mag je hem ook prive gebruiken. Maaar betaal je dus veel meer. aangezien je hem maar 1x in de 2 weken gebruikt zou ik kijken of je het kunt veranderen naar zonder bijtelling

3 jaar geleden

Ik Nederland kan je ook de auto van de zaak nemen zonder bijtelling. Dan mag je max 500km per jaar privé rijden. Je krijgt dan wel de auto van de zaak, geen reiskosten vergoeding want daarvoor heb je de auto natuurlijk. Maar omdat je er privé niet mee rijd ook geen bijtelling. De bijtelling kan je alleen per heel kalenderjaar aan of uit zetten... Maar in jouw geval zou ik gaan voor een auto van de zaak zonder bijtelling.

3 jaar geleden

Heel veel verstand heb ik er niet van, maar wij hadden een lease auto zonde ...
Je bent me precies voor. Dit bedoel ik dus ook

3 jaar geleden

Reactie op MuppetNoor

Ik Nederland kan je ook de auto van de zaak nemen zonder bijtelling. Dan ma ...
Idd! Van die 500 km wist ik niet. Dan is die bijtelling helemaal zonde als je hem toch maar 1x in de 2 weken gebruikt. En als het iets meer als 500 km is.. so be it

3 jaar geleden

Zou het niet gek zijn als je werkgever en een auto van de zaak beschikbaar stelt en daarnaast ook een mobiliteitsvergoeding geeft? Als hij al een auto ontvangt lijkt het mij niet vreemd dat de mobiliteitsvergoeding niet meer wordt uitbetaald maar je kan je man vragen onder welke Cao hij valt en of er een personeelshandboek beschikbaar is. Vaak staat hier meer informatie over deze regelingen. Als je daarnaast pas 1 maand bijtelling hebt betaald zou je HR kunnen vragen of je de bijtelling nog kan terugdraaien. Dit betekent wel dat je jaarlijks minder dan 500 km mag rijden en dat alle kilometers die je rijdt moeten bijhouden. Je zou het ook een half jaar aan kunnen kijken je mag namelijk 1x per jaar je bijtelling wijzigen en dat is op 1 januari.

3 jaar geleden

Idd! Van die 500 km wist ik niet. Dan is die bijtelling helemaal zonde als ...
Ja je moet het bijhouden voor als de belastingdienst controleert anders mag je met terugwerkende kracht een jaar bijtelling betalen... Maar een kilometer meer of minder zal niet snel opvallen.... Maar je werkgever wilt dit dus ook weten voor als zij gecontroleerd worden...

3 jaar geleden

Mobiliteitsvergoeding/reiskostenvergoeding krijg je idd niet als je een lease auto hebt. Vaak kiest het bedrijf een bepaalde categorie, waaruit werknemer kan kiezen, dit voor representatie van het bedrijf. Maar vanwege een beperkte keuze, kan dit soms inderdaad een duurdere categorie zijn. Indien je de auto prive gebruikt, heb je bijtelling, en de hoogte is afhankelijk van de auto. Wat bij ons mogelijk is, is evt een tijdelijke (goedkopere) huurauto aanvragen, maar dat is niet binnen ieder bedrijf mogelijk. Dat uitkiezen kan trouwens ook nog wel even duren, er is een tekort aan (lease) auto's op dit moment

3 jaar geleden

Reactie op MuppetNoor

Ja je moet het bijhouden voor als de belastingdienst controleert anders mag ...
Yep, en ik heb wel eens begrepen dat ze daar heel streng op zijn (de belastingdienst). En 500 is zo weinig dat je dan effectief eigenlijk geen auto privé kan gebruiken. Mijn auto (ook van werk) kost ons netto ook €400 per maand trouwens, en dat is geen mega luxe. Dus van die bedragen schrik ik niet zo. Maar wij kiezen r bewust voor en zouden anders ook zelf een auto kopen.

3 jaar geleden

Maar waar krijgt hij die mobiliteitsvergoeding voor? Want als dat is voor werkreizen is of woon-werkverkeer is het logisch dat hij het niet meer krijgt, want dat kn hij nu met de auto doen. Hoe deed hij dan eerst de reizen waar hij de vergoedingen voor kreeg? Ik heb ook wel collega’s die ervoor kiezen geen leaseauto te nemen en die krijgen dan ook een vergoeding, maar daar moeten ze dan bijvoorbeeld wel zelf de trein van betalen als het nodig is.

3 jaar geleden

Reactie op nijn5

Yep, en ik heb wel eens begrepen dat ze daar heel streng op zijn (de belast ...
Dat strenge heb ik mij ook laten vertellen ja. Als je bijvoorbeeld na je werk eerst nog even boodschappen haalt met de auto, dan zijn de extra kilometers die je daarvoor rijdt al deel van de 500. Dus je moet dan heel secuur bijhouden welke kilometerstanden je had voor werk en privé. Als je elke dag dezelfde rit naar en van je werk maakt is dat eenvoudig, maar als je wisselende locaties of routes hebt wordt het al gedoe. Er zijn geloof ik wel apps om het makkelijk in bij te houden, dus dat is dan even een nieuwe gewoonte aanleren om zo'n app bij te houden na elke rit.

3 jaar geleden

Wat anderen ook al hebben aangegeven zit het meestal zo: - je krijgt of mobiliteitsvergoeding (daarmee kan je zelf vervoer regelen) of een lease auto. Niet allebei; - als je de zakelijke auto privé rijdt voor meer dan 500 km per jaar betaal je bijtelling. Anders niet. Als je kiest voor minder dan 500 km moet je een rittenadministratie bijhouden: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/privegebruik_auto/rittenregistratie Als ik jouw verhaal zo lees zou ik kiezen voor alleen zakelijk de leaseauto gebruiken.

3 jaar geleden

Ik heb ook altijd een mobiliteitsvergoeding gehad en daar voor kan je kiezen wat je doet met je mobiliteit. Een ov abonnement, uit laten betalen of dus een lease auto. Voorheen liet je man het uitbetalen omdat hij geen reiskosten had, dat is gewoon mazzel. Waarschijnlijk mocht hij een incidenteel buskaartje ook niet declareren. Nu wordt de lease auto betaald van dit budget. Mogelijk is die 300e ook niet toereikend om de auto te leasen en wordt het resterende bedrag van zijn salaris gehaald. Daarnaast heb je nog de bijtelling. Een auto van de zaak klinkt heel leuk, maar de voorwaarden zijn tegenwoordig echt niet altijd zo goed meer. Het kan echt veel voordeliger zijn om gewoon zelf een goedkope auto te kopen.

3 jaar geleden

Of een leaseauto voordelig is of niet ligt helemaal aan de situatie en de alternatieven die je werkgever biedt. Over het algemeen is het zo dat als je privé maar weinig rijdt het vaak niet uit kn om te kiezen voor bijtelling.

3 jaar geleden

Eigenlijk een hele logische situatie. Voorheen moest je man zelf voor vervoer zorgen en kreeg hij daar een vergoeding voor. Nu geeft je werk hem een auto op hun kosten voor transport naar werk, dus vervalt de mobiliteitsvergoeding. Ze betalen immers zijn vervoer. Vervolgens kiezen jullie ervoor de auto die het werk ter beschikking stelt voor woon-werk verkeer en werk-werk verkeer ook te gebruiken voor privé doeleinden. En dat betekend bijtelling betalen. Mogelijkheden: - auto niet privé gebruiken (met uitzondering van heel af en toe een klein beetje, Max. 500km per jaar), maar dan moet je kilometeradministratie bijhouden. Dit kan alleen per kalenderjaar bekeken worden. - auto privé gebruiken, en de extra kosten accepteren.

3 jaar geleden

Reactie op Evaa1991

Het is zo lastig te zeggen of de werkgever het niet toekennen van de mobili ...
Nou das niet zo heel lastig, want het is of mobiliteitsvergoeding of het vervoermiddel. De mobiliteitsvergoeding is bedoeld om de kosten die je maakt voor je woon werkverkeer te vergoeden. Die kosten maak je met een lease auto niet meer zelf, dus ook geen vergoeding meer. Net als dat je geen mobiliteitsvergoeding krijgt als je een ov kaart van de zaak hebt. Ik vrees dat het gewoon klopt en dat je man zich wat laat heeft laten informeren 🙈 je zou nog wel even kunnen kijken als er een cao is of er een extra reistijd vergoeding is in verband met de overplaatsing naar een ander filiaal. Maar dat is niet in iedere cao geregeld.