14 Reacties

2 jaar geleden

Ik ben zelf vorige jaar bevallen omdat ik Pe had. En moest toen binnen 2 dagen bevallen zijn. Ben toen ingeleid in het ziekenhuis, ook vanwege dat ik streptokokken b had. Ik heb 2 dagen na de bevalling in het ziekenhuis gelegen en al gauw zakte mijn bloeddruk gelukkig. Na afloop veel vermoeidheid gehad ( uiteraard ook door slaap tekort) maar zeker tot januari heb ik dat gehad. Het is 21 april 1 jaar geleden. Verder had ik toen ook heel erg last van mijn ogen. Heb de aanloop en bevalling heel lang na gedroomd omdat het ook zo snel moest in eens. Mijn insta is @jasjeee als je er over wilt kletsen.

2 jaar geleden

Hey hey, zelf bevallen met HELPP, baby in de buik maakte het goed. Ik niet meer. Daarom met 34.1 ingeleid en 34.2 is meneer geboren. Met hem een hele lange nasleep gehad ivm vroeggeboorte. Dus heb mezelf daardoor min of meer weggecijfert omdat ik niet echt tijd had om daar de aandacht aan te besteden. Heb nog wel aan jaar lang bloeddrukverlagers moeten gebruiken omdat m'n bloeddruk nog wel steeds relatief hoog was. En nu dik 2 jaar later nog steeds mijn Hb wat aan de lage kant.. Voor de rest herken ik me er niet echt in. Maar dat komt misschien mede door de rare start.

2 jaar geleden

Reactie op Sterretje197

Ik ben zelf vorige jaar bevallen omdat ik Pe had. En moest toen binnen 2 da ...
Hoi hoi! Dank je voor je ervaring te willen delen. Ik heb onder anderen ook last van mijn ogen ik zie dus slechter sindsdien de huisarts geeft aam dat ik nog helemaal moet ontzwangeren en dat het misschien beter komt, zij je ogen volledig hersteld ?

2 jaar geleden

Hoi Romiagui, Ik ben september afgelopen jaar opgenomen vanwege PE. Uiteindelijk met 34 weken een keizersnede gehad, omdat ballonnetje te weinig ontsluiting gaf en zowel mijn kindje als ik in gevaar begonnen te raken. Uiteindelijk bleek dat ik ernstige PE en milde HELLP had. Nu ruim 6 maanden verder heb ik zelf gelukkig vrijwel geen restklachten. Heb na de bevalling nog wel anderhalve week in het ziekenhuis gelegen vanwege hoge bloeddruk en leverwaarden die niet goed waren. Heb destijds het advies gehad dat als ik nog professionele hulp wilde dat ik dan op zoek moest naar mensen die echt gespecialiseerd waren op gebied PE/HELLP. Maar ik merkte dat er veel over praten met mijn man en mensen die dichtbij stonden me genoeg hielp. Er is ook een Facebook groep voor mensen die dit hebben meegemaakt, maar daar ben ik zelf na een paar weken vanaf gegaan. Ik las zoveel mensen die nog allemaal klachten hadden, dat ik merkte dat ik me daar juist meer zorgen door ging maken dan dat het me hielp (maar dat is natuurlijk echt persoonlijk, wellicht vind jij zo'n groep wel fijn). Succes met herstellen! Gun jezelf vooral tijd en rust (waar kan, want met een kleine lukt dat natuurlijk niet altijd). Groetjes Anne

2 jaar geleden

In 2020 PE gehad, rond 30 wk begon m’n bloeddruk te stijgen, met 34 wk eiwit in de urine en opgenomen in zkh met vocht vasthouden (10 kilo in een week 😱) en torenhoge bloeddruk. Verder geen klachten. Labetalol gekregen en veel echo’s, hartje luisteren, bloedprikken enz. Uiteindelijk met 36+4 begonnen met primen, 37+1 ingeleid en bevallen, gezonde baby, wel prematuur en dysmatuur, daarom nog ruim een week in het zkh gelegen, daarna naar huis. De mentale nasleep vond ik enorm pittig. Nog een jaartje medicatie blijven slikken en controles van de bloeddruk bij de HA. Ik voel me nog steeds niet m’n oude ik. Nu ben ik 17 wk zwanger van onze 2e, maar ik vind het emotioneel heel zwaar, krijg ik weer PE? Wanneer dan? Hoe verloopt het dit keer? Hoe reageert de baby? Hoe kom ik er dit keer uit? Al die stress komt m’n bloeddruk weer niet ten goede helaas.. ik ben blij als het september is 😞. Er zijn ziekenhuizen die een natraject hebben voor vrouwen die helpp of pe hebben doorgemaakt. Praat er veel over, geef goed je grenzen aan. Desnoods praten met de praktijkondersteuner van de huisarts, dat geeft lucht, maar tegelijkertijd snappen mensen die dit niet hebben doorgemaakt totaal niet waar jij nu staat… Hou vol lieve mama, je bent sterker dan je denkt! En je bent niet alleen 😘

2 jaar geleden

Bij mij is het heel snel gegaan. Ik heb 1,5 week hele hoge bloeddruk gehad, enorm veel vocht vastgehouden en ingeleid. Tijdens de bevalling ernstige Hellp ontwikkeld en merk nu nog veel gevolgen. Ik ben nog steeds niet de oude. Door het hele gebeuren ook post partum depressie ontwikkeld. Het is allemaal niet in de koude kleren gaan zitten.

2 jaar geleden

Reactie op baby#2

In 2020 PE gehad, rond 30 wk begon m’n bloeddruk te stijgen, met 34 wk eiwi ...
Wat knap dat je toch voor een tweede ben gegaan ! Ik ervaar voornamelijk heel veel angst ik ben alleen maar angstiger geworden, ik vertrouw mijn lichaam niet en ben bang dat mij kind iets overkomt een soort PTTS, ik volg emdr hiervoor maar merk nog niet echt een verschil. Zit je onder controles en begeleiding van de gynaecoloog ?. Ik wilde altijd 2 kinderen maar na deze ervaring moet ik van geluk spreken dat ik er nog ben en dat mijn kind gezond ter wereld is gekomen dus weet niet of ik dat durf. Heb een afspraak staan in Maastricht voor juli daar ga ik door een screening ben heelbenieuwd wat er uit komt aangezien ik fysiek ook nog klachten ervaar zoals gewrichtspijn, hoofdpijn en oorsuizen, leverpijn onder anderen. Ik hoop dat deze zwangerschap voor je goed verloop en zowel je als je kindje gezond het zullen doorstaan. Trek tijdig aan de bel als je iets vreemds voelt je gevoel klopt altijd. 🙏🏻 veel liefde

2 jaar geleden

Reactie op Romiagui

Hoi hoi! Dank je voor je ervaring te willen delen. Ik heb onder anderen ook ...
Ja daar had ik ook last van. Ook had ik last van fel licht of gewoon daglicht. Ik heb daar nu geen last meer van

2 jaar geleden

Reactie op Femmetje

Bij mij is het heel snel gegaan. Ik heb 1,5 week hele hoge bloeddruk gehad, ...
Herkenbaar! Bij mij duurde weken met klachten voordat eiwit in de urine werd gevonden en ingeleid werd. Was een hell letterlijk heel veel stress en angst medicatie voor hoge blooddruk die steeds niet aansloeg vaak bellen en naar de spoed en telkens terug gestuurd te worden. Mentaal zit ik na 7 maanden ook niet goed ondanks de emdr therapie die ik nu volg. Fysiek wilt ook niet helpen veel hoofdpijnen, oorsuizen, pijn aan mijn lever, slecht zien, en sinds kort zijn de paniek aanvallen begonnen :(. Echt niet fijn dat je een depressie hierdoor hebt, heb je momenteel hulp hiervoor ? Ik zit namelijk nog in de ziektewet.

2 jaar geleden

Reactie op Romiagui

Herkenbaar! Bij mij duurde weken met klachten voordat eiwit in de urine wer ...
Bij mij was er nog geen eiwit, ik was alleen maar een Michelin poppetje. Dus met inleiden wilden ze voorkomen dat ik nog zieker zou worden. Alleen helaas door de bevalling waarschijnlijk toch uitgelokt en daardoor nog heel ziek geworden, terwijl ik ook weeën had. lichaam in de beschermmodus gegaan en daardoor geen idee dat ik ben bevallen en eerste 2 dagen ziekenhuis zijn een waas. Fysiek heb ik veel hoofdpijn, niet goed tegen prikkels kunnen, heel moe. Ik heb al genoeg aan mijzelf, maar ja ook een dochter die de zorg nodig heeft. Dit vind ik vooral erg pittig. Ik zit ook nog volledig thuis. Ga af en toe op werk koffie drinken, maar na uurtje ben ik al erg moe en ontzettend veel hoofdpijn. Ik heb al psychische hulp vanaf de 2e week na de geboorte. Want het ging echt niet goed. En ook hulp van de ggz bij de hechting. Want dit ging ook niet goed. Nu kan ik in elk geval van haarr genieten, soms zo goed en zo kwaad als het gaat.

één jaar geleden

Hier twee cm ontsluiting met 35+6 en weeën. Daarvoor al 2,5 week bloeddruk net boven de grens. Geen eiwit nog. Met 35+6 naar het ziekenhuis en met 36+1 bevallen van een kern gezonde dochter. Uit het bloed en de urine kwam een behoorlijke pe Op de ok (voor placenta verwijdering) zakte mijn bloeddruk continue weg en een halve dag later was deze weer hoog. Drie weken bloeddruk verlagers gehad. Ook fluxus en ik ben dus erg lang duizelig geweest maar voelde mij verder goed. Al zou ik met mijn bloed en urine waarden ontzettend ziek moeten zijn volgens de gynaecoloog Nu na vijf maanden nog een wisselende bloeddruk en snel duizelig

één jaar geleden

16 jaar geleden had ik hellp met pe, de zwangerschap en mijn zoon heeft het helaas niet overleeft met 28 weken. Mijn bloeddruk was op zijn hoogst met 210/160. De nasleep was enorm. Ruim een jaar last gehad van mijn hoge bloeddruk met alle gevolgen die daarbij horen :( naast het rouwen.

één jaar geleden

Reactie op Alleenmaarliefde2022

16 jaar geleden had ik hellp met pe, de zwangerschap en mijn zoon heeft het ...
Bedankt voor het delen van je ervaring! Wel heftig, ik hoop dat je na alles jaren wel fysiek en mentaal beter voelt. Lijkt me vreselijk om zo iets mee te maken, ik vond mij ervaring als heftig genoeg. Je zoontje is nu een sterretje dat altijd zal schijnen.

één jaar geleden

Reactie op Ivy2

Hier twee cm ontsluiting met 35+6 en weeën. Daarvoor al 2,5 week bloeddruk ...
Ja bij mij ook nu nog na 8 maanden nog duizelig hoofdpijn en oorsuizen.