33 Reacties

2 jaar geleden

Zelf bakken Ik denk oprecht niet dat er nog brood zonder zooi is. Dat is allemaal voor smaak en houdbaarheid geoptimaliseerd.

2 jaar geleden

Dan zul je echt zelf moeten gaan bakken. Ik deed dat regelmatig voordat mijn dochter werd geboren, nu geen tijd meer voor. Soms moet je ook loslaten. Overal zit wel ‘troep’ in.

2 jaar geleden

Irritant he? En echt zo onnodig .. wij kopen zelf altijd desembrood bij een kleine bakkerij. Zij gebruikt geen suiker, kleurstoffen, e-nummers en andere troep. Als je niet zo'n bakker in de buurt hebt is misschien Ekoplaza een goed alternatief. Altijd even ingrediënten lijst checken, maar over het algemeen is het daar oke.

2 jaar geleden

Tja, wat versta je onder troep? Caramel is gebrande/ gekookte suiker, dextrose is pure druivensuiker en veel e-nummers zijn niet perse 'slecht' en kom je ook niet altijd onderuit. Enige optie; zelf bakken.

2 jaar geleden

Biowinkel

2 jaar geleden

Ik denk dat je je over troep in brood nog wel het minst druk hoeft te maken, helaas... helaas geen tips...

2 jaar geleden

Sommige E nummers zijn voor houdbaarheid en niet alle E nummers zijn schadelijk. Karamel en dextrose is jammer ja, maar de hoeveelheid is zo klein dat je er amper wat van merkt. Misschien even rondvragen bij bakkers in de buurt of ze nog brood bakken zonder toevoegingen? Liefde en passie speltbrood van de albert heijn heeft weinig toevoegingen. Als je je hier erg druk om maakt kan je ook geen brood meer eten en overgaan op havermout en salades? Maar mijn beste tip is om je niet druk te maken over deze kleine dingen. Zoals ik schreef, niet alle E nummers zijn slecht.

2 jaar geleden

Reactie op Snananas

Ik denk dat je je over troep in brood nog wel het minst druk hoeft te maken ...
Ben wel benieuwd, dus lees mee 😉

2 jaar geleden

Heb je ook opgezocht wat die e-nummers dan zijn? E betekent alleen maar dat het een door de EU onderzocht en goedgekeurde substantie is, het zegt niks over de oorsprong. In mijn brood zit E300 (vitamine C) en E472 (vet met azijn), ik maak me daar niet druk om, dat zijn hele normale ingrediënten voor brood, maar het ziet er spannend uit als nummertje. Karamel wordt gebruikt als kleurstof om het brood bruiner te maken, hadden ze ook E150 neer kunnen zetten, had dat je meer of minder zorgen doen maken?

2 jaar geleden

Thanks dames !! Nou het is niet dat ik er over wakker lig gelukkig, maar ik vind het wel shocking dat er overal suiker aan toegevoegd moet worden. Echt zooo niet nodig! Goede tips, biowinkel en zelf bakken! En zeker eens hoor, niet alle e-nummers zijn slecht maar ik vind soms het wel overbodig om op dagelijkse basis veel te eten (ik ben echt een brood liefhebber dus eet dat graag). Dank! ♥️

2 jaar geleden

Het boekje 'wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget is heel handig om per e-nummer op te zoeken wat het is en of het schadelijk is of niet. Echt een aanrader!

2 jaar geleden

Reactie op Buitenmens

Het boekje 'wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget is heel handig om per ...
Oh leuk! Dank je wel !!

2 jaar geleden

Als je je echt zo druk maakt, Zelf brood bakken is echt niet zo moeilijk en tijdrovend.

2 jaar geleden

Wel een tip: als je zelf gaat bakken neem dan geen broodbakmix van de supermarkt want dan heb je precies dezelfde ingrediënten en E-nummers. Gewoon met bloem / meel en gist of desem gaat helemaal goed! Veel succes, en hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt om zelf te bakken.

2 jaar geleden

Geen aanvullende tips, maar ik wil gewoon even kwijt dat ik de bakkers van tegenwoordig maar oplichters vind. (Een uitzondering daargelaten) bakt vrijwel elke bakker met kant en klare bakmixen vol broodverbeteraars. Daarbij wordt veel luxebrood zoals croissants gewoon bevroren ingekocht en afgebakken, net zoals de supermarkt doet. Heb ik allemaal niks op tegen hoor, maar vraag dan niet de hoofdprijs en doe jezelf niet voor als ambachtelijk. Mijn vader bakte elke dag brood met een broodmachine en dat was een kwestie van de avond ervoor 3 minuten wat ingrediënten afwegen. Dus echt geen werk!

2 jaar geleden

Reactie op Charlievp

Thanks dames !! Nou het is niet dat ik er over wakker lig gelukkig, maar ...
Zonder suiker gaat brood bakken zoals wij het in nederland willen eigenlijk niet… suiker heb je nodig voor de korst (en dus het langer vers houden van brood). Mocht je meer willen weten moet je maar is googlen op: maillard reactie. Hier boven noemen al meer meer mensen het, maar e nummers zijn echt niet altijd slecht. Elke appel bevat bijv e-nummers.

2 jaar geleden

Naar een reformwinkel?

2 jaar geleden

Wij eten elke dag zelfgebakken brood van echt de ingredienten zelf (dus geen broodmix, maar afgewogen bloem, water, olijfolie, gist, etc.). Zou het iedereen aanraden eigenlijk, broodbakmachine voor het deeg ontneemt je al het werk en afbakken in je oven. - Altijd kakelvers - Smaakt veruit het lekkerst, je kunt het ook helemaal naar je eigen smaak en benodigde hoeveelheid aanpassen. Vindt industrieel brood toch wel een nasmaak hebben na jaren eigen gebakken brood te eten. Niet per se vies, wel anders. - Als je van broodjes houdt ipv plak boterham, met hetzelfde gemak maar je er bolletjes van. Mijn dochter loopt liever met een handzaam broodje dan een plak. - Is nog goedkoper ook als je ingredienten in grote hoeveelheden inslaat (wij kopen bloem in zakken van 25kg en olijfolie met liters tegelijk). Ga ik je gelijk wel bij vertellen dat wij ook suiker in het brood doen - er gaat een theelepel honing in een heel brood volkoren of 16 ronde bolletjes. Op een plakje of broodje is dat eigenlijk niks, maar je proeft het wel gelijk als het mist. Ook zout is eigenlijk wel nodig voor brood, ik ben de enige in ons gezin die zoutloos brood te pruimen vind, we hebben wel eens geëxperimenteerd. Verder doen wij alleen gist en olijfolie bovenop het meel en water (mix van tarwe en volkoren). Overigens valt het in Nederland nog mee hoor. In het buitenland (buiten EU, dat wel) dacht ik, wat smaakt het brood hier toch raar. Ingredientenlijst van hier tot in tokio. Wilde zelf brood bakken met een geleende machine, zag dat zelfs het basismeel wat ze verkopen daar bij de groothandel vol zit met toevoegingen en verbeteraars. Kon niet eens 'blanco' bloem krijgen...

2 jaar geleden

Yam desem brood (van Ralph Moorman ookwel de boodschappencoach). Is vaak gewoon te koop in de supermarkt.

2 jaar geleden

Laatst een broodbakcursus gedaan en die man vertelde dat bijna alle bakkers broodverbeteraars gebruiken, omdat het brood anders na een dag al oud is. En consumenten willen dat niet. Keuringsdienst van waarde had laatst een aflevering over brood en desembrood is dacht ik soms nog wel vrij van broodverbeteraars (maar dat moet je wel lekker vinden). Er was in ieder geval een bakker die broden bakte zonder toevoegingen, misschien interessant om die aflevering terug te kijken :) Nu ik erover nadenken deden we tijdens de cursus ook een eetlepel suiker bij de gist trouwens. Voor het gistingsproces was dat. Maar dat was een eetlepel voor uit m’n hoofd 12 broden. Maar dat moet natuurlijk ook op een ingrediëntenlijst