13 Reacties

2 jaar geleden
Wat leuk! En wat super dat je zo gemotiveerd bent!
Ik zou denk ik eerder voor OK-ass gaan, deze opleidingen zijn idd intern en vergoed/betaald. Plus je doet gewoon zoveel ervaring op door een opleiding intern te doen.
Ik ben als leerling verpleegkundige in het ziekenhuis begonnen en heb in 3x 10 maanden 3 afdelingen gewerkt voor ik mn diploma kreeg. Die ervaring had echt veel meerwaarde!
Succes met de bevalling en je keuze/studie straks 😄

2 jaar geleden
Ik ben operatieassistent! :-)
Leuk dat je overweegt je om te scholen!
Er zijn zulke tekorten dat je ongetwijfeld werk hebt na diplomeren.
Heb je specifieke vragen?

2 jaar geleden
Ik ben ook operatieassistent. We kunnen je zeker goed gebruiken!
Houd er wel rekening mee dat het een zware opleiding is, die veel zelfstudie vraagt. Als advocaat klinkt het niet alsof dat een probleem zal zijn, maar met een jong gezin moet je daar natuurlijk wel goed over nadenken.
Met de tekorten die we hebben vraag ik me af of die havo biologie en scheikunde wel nodig zijn van te voren. Alle biologie krijg je in de opleiding ook gewoon weer. Je zou ook kunnen proberen direct te solliciteren.

2 jaar geleden
Oh dit wil ik ook zo graag! Ik heb in 2012 mijn diploma marketing & communicatie gehaald maar dankzij de banencrisis in dat jaar nooit een baan kunnen vinden in dat vakgebied. Ben nu administratief medewerker en ondersteun mijn vader die een eigen thuiszorg heeft. Help dan, daar waar nodig, als huishoudelijk medewerker. En ondanks dat de werkzaamheden totaal niet zijn wat ik wil haal ik veel plezier uit dit werk puur om de contacten met de cliënten en dat je echt iets voor ze kunt betekenen.
Maar goed toen ik wanhopig op zoek was naar een baan in 2016 kwam ik ook uit op OK assistente. Net toen ik me aan het verdiepen was kwam ik erachter dat ik zwanger was. Het idee om me ooit om te laten scholen tot OK assistente heb ik niet losgelaten. Maar heb mezelf voorgenomen dat wanneer mijn kinderen ouder zijn ik er dan voor ga. Mede omdat de opleiding pittig kan zijn en veel tijd vraagt. En met, nu 2 jonge, kinderen zie ik dat nu nog even niet zitten.
Veel succes in ieder geval!!

2 jaar geleden
Ik heb ooit gesolliciteerd als operatieassistente (en dan inderdaad bij het ziekenhuis de opleiding volgen) en een dag meegelopen. Ik vond het niets. Te weinig contact met de patiënten. Beetje lopende band werk: werd de ene weggerold, kwam de volgende binnen rollen. Daarnaast was het geld tijdens de opleiding niet denderend. En je zou ook weekenden en avonden etc. moeten werken. Ik heb bedankt voor het aanbod. Toen ik erop solliciteerde waren het trouwens zo'n 500 sollicitaties voor 3 plekken. Ik werkte als dierenartsassistent en had die ervaring met operaties, daarom dat ze me uitgenodigd hadden. Er werkten daar wel meer ex-paraveterinairen. Ook heb ik het profiel natuur & gezondheid gedaan op het vwo.
Ik weet niet hoe de markt tegenwoordig is, maar ik denk dat nog steeds veel mensen een gratis opleiding tot ok assistent zouden willen doen. Het zou zonde zijn om je biologie en scheikunde te halen als je misschien toch niet wordt gekozen. Maar extra kennis kan natuurlijk nooit kwaad.
Maar wat wilde ik vertellen? Ohja, je zegt het gevoel te hebben mensen te willen helpen, maar bij ok-assistent spreek je volgens mij echt nul patiënten, want ze worden binnen gerold, de anesthesist brengt ze onder zeil, je doet je ding met je collega's, en ze worden er weggerold en je hoort nooit meer van ze. Maar dat was mijn ervaring met mijn meeloopdag. Dus het werk kan heel leuk zijn, maar als je het doet om met patiënten te werken (wat mijn geromantiseerde beeld was) dan is ok assistent misschien niks. Maar niet dat ik er dus veel ervaring in heb, behalve in de sollicitatieprocedure en het meelopen.

2 jaar geleden
Hi ik ben psychiatrisch verpleegkundige en heb de duaal opleiding gedaan. Deze heb je ook in de algemene gezondheidszorg. De opleiding is idd 4 jaar maar je werk en leert tegelijk dus verdient ook gewoon. Het is niet enorm maar loopt met onregelmatigsheidsdiensten flink op. Zou dit een optie kunnen zijn? Volgens mij zijn er ook opleidingen tot operatie assistent waar je gaat verdienen omdat ie werkt en leert tegelijk. Het is wel flink aanpoten om te werken en te studeren en al helemaal met kindjes thuis. Maar het is zeker te doen. Ik had zelf nog geen kinderen tijdens mn studie maar klasgenoten wel. Helaas is verloskunde opleiding wel voltijd zonder inkomsten. Dat is ook uiteindelijk de reden geweest waarom ik geen verloskundige wilde worden

2 jaar geleden
Reactie op Vrouwww
Het is toch ook een beroep met veel protocollen?
Bedoel je dat je alleen maar een protocol hoeft te volgen? Het ligt heel erg aan het ziekenhuis, maar ik werk in een middelgroot ziekenhuis waar er inderdaad per operatie protocollen zijn. Je moet echter toch zeker nog zelf blijven na denken. Patienten zijn altijd verschillend en je moet vooral voorbereid zijn op "wat als er iets mis gaat". Ook ben ik in een accademisch ziekenhuis opgeleid, daar had je maar zeer weinig protocollen.
Het lopende band werk wat eerder ook werd genoemt herken ik daarom ook niet. Het zal wel liggen aan welk ziekenhuis of kliniek, maar wij doen nooit een hele dag dezelfde ingrepen en moeten dus altijd tussen ingrepen weer schakelen.
Wel heb je inderdaad weinig patiënten contact. Het enige wat wij nu doen is de patiënt mee geruststellen voor de narcose.

2 jaar geleden
Reactie op Lisanne-90
Bedoel je dat je alleen maar een protocol hoeft te volgen? Het ligt heel er ...
In herken het lopende band werk ook niet. Behalve van sommige inhaalstraatjes. Maar echt geen dag is hetzelfde, geen patiënt is hetzelfde, geen operatie is hetzelfde.
Wat ik vooral ontzettend leuk vind is het teamwork icm mensen proberen beter te maken (variërend van nieuwe knie tot grote tumoren verwijderen).
Waarom neem je niet eens vrijblijvend contact op met een opleider in een ziekenhuis?
Ik weet niet in welke regio je woont.
Wel weet ik dat in veel regio's de sollicitatie voor de september- groep nu zo'n beetje lopen.
En wat iemand noemde, 500 sollicitanten voor 3 plekjes herken ik ook niet direct. Soms zijn er wel 8 serieuze kandidaten, maar 500 lijkt me zwaar overdreven

2 jaar geleden
Dank je wel, wat een superleuke reacties! Dit overtuigt mij om te solliciteren zonder eerst biologie en scheikunde te halen, wie weet lukt het wel! En wat een goed idee om eens contact op te nemen met een opleider. Ik moet vooral in kaart brengen of het te combineren is met kindjes (ik heb nu 3 dagen opvang per week, en eventueel opa en oma en in het weekend mijn man).
Kunnen jullie mij verder vertellen hoe een "werkdag" eruit ziet? En is er genoeg tijd om een hecht team te worden met elkaar?

2 jaar geleden
Hoi! Ik ben juf en heb me 10 jaar geleden omgeschoold tot OK assistent in een academisch ziekenhuis, daarna ook zelf praktijkopleider geweest. Het is inderdaad een 3 jarige opleiding, waarbij je het eerste half jaar minimaal betaald krijgt(soort vergoeding), omdat dit half jaar vooral theorie is. Daarna krijg je wel betaald, maar dit is niet te vergelijken met een 'normaal' salaris als werkende. De opleiding is pittig, fulltime en later ook wisselende diensten. Toetsen leren, verslagen maken, maar ook operaties voorbereiden, feedback verwerken in je portfolio. Ik had het zelf nooit met kleine kinderen gedaan, maar respect als je het wel durft. Bio/scheikunde is echt niet nodig. Patiëntcontact is minimaal, het is een technisch gestructureerd beroep. Je bent omloop of instrumenterende, moet de protocollen goed in acht houden. Je moet lang op je benen kunnen staan. Vaak genoeg de hele dag 'aan tafel' gestaan bij een langdurige ok. Niet eten/drinken/plassen/pauzeren.
Teamgevoel kan er zijn maar ligt wel aan de grote van het ziekenhuis. De okteams zijn vaak wel ingedeeld per specialisme(of een aantal), dus dan heb je wel een vast clubje. Qua patiënt contact kun je beter verpleegkundige worden. Ook qua diensten (denk ik). Als vk heb je 3 soorten diensten. Als okassistent nog veel meer, ook achterwacht diensten of avonddienst met direct achterwacht in de nacht. Het is maar waar je naar op zoek bent. Ik miste het sociale aspect heel erg en met een kinderwens toen wilde ik toch weer voor de klas. Geen spijt van, nu schoolvakanties met de kinderen, geen gekke diensten ;)

2 jaar geleden
Dank je wel, wat een superleuke reacties! Dit overtuigt mij om te sollicite ...
Het hechte qua team:
Ik hoor uit verschillende ziekenhuizen heel verschillende dingen.
Zelf ben ik tevreden met de mensen om mij heen op de werkvloer. Tuurlijk is ze ene leuker dan de andere, dat houdt je toch.
Gemiddelde werkdag:
Checken spullen en materialen voor het programma van jouw ok. Het programma is eerder al ingedeeld, bij voorkeur kon je aangeven waar je wilde staan, maar is geen garantie.
Benodigde dingen die er nog niet zijn, zoals apparaten bijvoorbeeld, of instrumenten die nog ontbreken, verzamel je.
Dan briefing met hele team, okassistenten, anesthesie en operateur.
Het programma met ingrepen en patiënten en verwachtte bijzonderheden wordt voorbesproken.
Met collega's van die dag bespreek je wie wat doet bij welke ingreep, omloop, instrumenten of assisteren.
Eerste patiënt komt, krijgt anesthesie, en ondertussen maakt de instrumententerende samen met de omloop de steriele tafels klaar en gaat daarna naar binnen.
Positioneren patiënt
De assisterende wast ook in, evenals operateur.
Desinfectie, afdekken, omloop sluit apparatuur aan en de operatie kan beginnen. Die duurt zolang het duurt
Omloop doet wat administratie. Omloop en instrumententerende hebben nauw contact over wat er evt nog nodig is, en dat wordt geregeld.
Dit per patiënt, afhankelijk van de ingrepen doe je meerdere patiënten op een dag.
In principe eind van de werkdag naar huis, al dan niet afgelost.
Bij fulltime werken:
Eens in de week bereikbare dienst. Je werkdag start dan later en loopt later door, je blijft totdat de spoedgevallen klaar zijn en bent de nacht bereikbaar voor spoedgevallen. Zo ook soms in het weekend.
De exacte invulling hiervan verschilt per ziekenhuis.
Qua opleiding:
Je krijgt minimumloon en ort, tenzij tweede zorgopleiding, dan wordt huidige salaris bevroren totdat het overstegen wordt.
Opleiding kan evt parttime, maar ook dat verschilt per zkh
Er zijn er die het icm jong gezin kunnen, maar dan moet daar thuis wel echt (figuurlijk) de ruimte voor zijn.
Tijdens de opleiding komt een deel van de theorie nl bovenop je werkdagen.
Mijn tip: ga vooral in zkh in je omgeving eens praten met de praktijkopleider over wat de mogelijkheden zijn.
Veel is echt afhankelijk van zkh en bij welk opleidingscentrum ze zijn aangesloten.