14 Reacties

vorig jaar
Dit zou ik even navragen bij Rijksoverheid. Je kan ze heel makkelijk appen, gegevens daarvoor staan op hun site.

vorig jaar
Hoi hoi, dit verloopt niet! Ik heb zelf ook ontslag genomen tijdens betaald ouderschapsverlof.
Heb je een nieuwe baan? Dan kan je hier gewoon verder met het opnemen van je verlof. De overige uren blijven staan.
Als je helemaal stopt met werken durf ik niet helemaal te zeggen hoe het zit

vorig jaar
Hoi, ik heb dit ook gedaan. Dit hoeft niet terugbetaald te worden gelukkig. Ik ben nu ook fulltime huismoeder en contract precies zo opgezegd vorig jaar dat ik t/m het einde van m'n ouderschapsverlof betaald kreeg. Je hoeft hiervoor niks terug te betalen. Het uwv betaald namelijk de 70% van je loon die je krijg tijdens betaald ouderschapsverlof. Wel is het zo dat als jouw werkgever dit tijdens je betaald verlof heeft aangevuld tot 100%, je eventueel de 30% moet terugbetalen. Maar dit gaat alleen op als dit in je contract vermeld staat. Als je bij de overheid werkt (onderwijs, politie e.d.) is dit in ieder geval niet het geval en hoef je ook als je 100% betaald kreeg tijdens je verlof, niks terug te betalen.
Hopelijk gaat het thuismoeder zijn je bevallen. Persoonlijk vind ik het heerlijk!

vorig jaar
Reactie op desperate23
Hoi hoi, dit verloopt niet! Ik heb zelf ook ontslag genomen tijdens betaald ...
Dit klopt niet,
Betaald ouderschapsverlof dient opgenomen te worden binnen 1 jaar na geboorte en onbetaald binnen 8 jaar.
Als je je baan opzegt kan je ook geen ouderschapsverlof opnemen want je werkt immers niet.
Terugbetalen lijkt mij niet aan de orde zolang je werkt. Als je eventueel geld hebt ontvangen terwijl je niet werkt(dus in juni in jouw geval) lijkt mij dat je dat wel terug moet betalen. Daar heb je immers geen recht op.

vorig jaar
Bedankt voor alle reacties. Zo te zien zijn de meningen er toch nog over verdeeld ;) en lijkt het nogal ingewikkeld te liggen😅
Ik heb uiteraard ook nog vakantiedagen die ik kan inzetten om “ uit te werken” dus voor mij is het even de vraag of ik voor 1 mei (contract eindigt 1 juni) of voor 1 juni (contract eindigt 1 juli) mijn contract opzeg

vorig jaar
Als je 100 procent krijgt betaald ipv 70 dan kan je eventueel moeten terugbetalen. Daarvoor moet je even je bedrijfsreglement of Cao raadplegen.
Maar waarom wil je per 1 juni stoppen? En niet medio juni? Als jij 30 april opzegt, kan je dan niet je contract per half juni laten beëindigen? En als je echt alleen per einde maand je laatste werkdag kan hebben, heb je dan niet nog vakantieuren die je kan opnemen zodat 31 juni redt?

vorig jaar
Ik heb ontslag genomen per 1 mei. De 6 weken ouderschapsverlof die ik daarna nog zou opnemen daarvoor heeft mij ex-werkgever een verklaring voor opgestelt dat ik hier nog recht op heb. Die verklaring ga ik indienen bij mijn nieuwe werkgever. In jouw geval zullen de weken na 1 juni gewoon vervallen lijkt me. Lijkt me niet dat je iets hoeft terug te betalen mits je gewoon 70% betaald kreeg. Dit krijgt je werkgever terug van het UWV.

vorig jaar
Conclusie; inmiddels mijn contract opgezegd na 1 mei wat inhoudt dat ik verplicht ben mijn contract tot 1 juli te laten lopen. Ik blijf recht houden op mijn ouderschapsverlof. Deze hoef ik dus ook niet terug te betalen (laten checken bij UWV) en overige dagen van juni opgepakt met vakantieverlof dagen. Eind goed al goed😌

vorig jaar
Reactie op Demi1178
Conclusie; inmiddels mijn contract opgezegd na 1 mei wat inhoudt dat ik ver ...
Wat goed dat je de beslissing hebt genomen en voor jezelf (en je gezin) hebt gekozen! Veel plezier, sterkte die laatste weken! ❤️

vorig jaar
Reactie op Demi1178
Conclusie; inmiddels mijn contract opgezegd na 1 mei wat inhoudt dat ik ver ...
Ik heb een beetje de zelfde situatie dus dat zou betekenen dat je zonder concequenties gewoon ontslag kan nemen in je ouderschapsverlof? Vind het een beetje lastig allemaal staan nergens echt heel duidelijk.

vorig jaar
Reactie op Lorena 97
Ik heb een beetje de zelfde situatie dus dat zou betekenen dat je zonder co ...
Jep! Vaak heb je deze beslissing ook nog niet genomen als je met verlof gaat bij 34 weken zwangerschap en komt dit gevoel pas om te stoppen met je baan zodra je kindje al geboren is. Je hebt recht op de uitkering van het UWV zolang je nog in contract staat met je werk.

vorig jaar
Je kan en mag altijd ontslag nemen. Ook als je met betaald ouderschapsverlof bent. Het meest gunstige is dit: afspreken met de werkgever dat je de volledige 9 weken op wilt nemen en daarna uit dienst gaat. Dan krijg je het maximale uitbetaald. Let op! Je hebt dan geen recht op ww omdat je zelf de keuze hebt gemaakt dat je wilde stoppen. Maar je werkgever kan ook heel coulant zijn en een vaststellingsovereenkomst opstellen met daarin dat bijv er een verschil is in commercieel inzicht (bijvoorbeeld) en daarop heeft de werkgever besloten om het contract te ontbinden. Dan heb je wel recht op ww. Maar goed, dat houdt dan ook in dat je alsnog moet solliciteren om de uitkering te krijgen. Niet veel werkgevers zullen dat uitgeven maar het gebeurd soms wel.
Als je besluit te stoppen bij de werkgever omdat je het werk toch niet leuk vindt oid. En een tijdje fulltime voor je kleintje wil gaan zorgen dan kan je ook aan je werkgever vragen of hij een berekening wil maken van de resterende uren die je nog hebt van het betaalde ouderschapsverlof. Bij je nieuwe werkgever kan je dit overhandigen en deze zijn geldig tot en met 1 jaar na de geboorte van jullie kleintje. Let op! Jij of je werkgever kan en mag drie keer een verzoek doen bij het uwv om het betaalde ouderschapsverlof op te nemen. Dit geldt zowel voor je huidige werkgever en eventuele nieuwe werkgever. Totaal mag er dus drie keer een verzoek worden gedaan bij het uwv.

vorig jaar
Reactie op Lorena 97
Ik heb een beetje de zelfde situatie dus dat zou betekenen dat je zonder co ...
Zou dit wel even goed nakijken. Hangt er vanaf wat er in je cao staat. Wat uwv betaald hoef je niet terug te betalen maar wel het verschil als je werkgever aanvult tot 100% als dit jn je cao is opgenomen.