15 Reacties

5 jaar geleden

Als er in je cao/arbeidsvoorwaarden niks staat over een afwijkende regeling tov de wettelijke regeling dan is het enige voordeel dat je terug kan naar je oude uren. Mijn werkgever betaald bijvoorbeeld nog wel m'n pensioen door dus daarom heb ik gekozen voor ouderschapsverlof. Of het handig is om het dan pas in 2022 op te nemen is natuurlijk de vraag. Wil je dan minder dan 4 dagen gaan werken? Want als je je contract al verlaagd heb en niet minder wilt gaan werken dan kan je het ook niet vanaf 2022 gaan gebruiken.

5 jaar geleden

Wachten tot 2022 is nvt voor ons. Je moet dit betaalde ouderschapsverlof in het 1e levensjaar van je kindje opnemen. Voor de volgende 😬🤔.

5 jaar geleden

Ik krijg 50% uitbetaald dus lever in totaal 4,5 uur salaris in per week. Dit kan ik een jaar volhouden en dan zou ik bij totaal onbetaald komen en moet ik de keuze gaan maken. Het hangt dus van jezelf af en je arbeidsvoorwaarden wat het handigste is

5 jaar geleden

En de 2022 regeling zal gaan gelden voor wie dan bevallen is gok ik zomaar anders wacht iedereen. Net als het papa verlof van 5 dagen naar 5 weken er komt een datum en dat is het.

5 jaar geleden

Ander voordeeltje: Als je nog een kindje verwacht, krijg je 40u betaald ipv 32 uur in je verlof als je kiest voor osv

5 jaar geleden

Ik nam van mijn oudste ook 4 uur per week ouderschapsverlof op, wat geheel voor eigen rekening was. Naast het voordeel van behoud van je contracturen, krijg ik nu tijdens mijn zwangerschapsverlof van de tweede ook volledig uitbetaald. Dus mijn volle contracturen. Ouderschapsverlof is tijdelijk stopgezet namelijk, dus in die zin krijg ik nu een half jaar (zolang heb ik vrij) gewoon fulltime uitbetaald. Maar verder voordeel kan ik ook niet bedenken :)

5 jaar geleden

Volgens mij is het juist wel standaard dat je pensioen blijft opbouwen voor je contract uren.

5 jaar geleden

Als je 40 uur werkt en 32 uur wil werken en dus 8 uur ouderschapsverlof opneemt moet je wel in de gaten houden dat je na je ouderschapsverlof terug moet naar je oude uren, anders staat er een ‘boete’ op. Wil je dat dus niet kun je beter gelijk teruggaan in contract. Verder is bij onbetaald alleen het voordeel dat je je oude functie behoudt en idd je contracteren. Ik krijg deels betaald, dus dan zit er meer voordeel aan.

5 jaar geleden

Ik krijg niks van het ouderschapsverlof betaald. Idd alleen voordeel behoud of functie en contracturen. Dus ga het eerst zo doen (ik g van 36 naar 32 uur) en zie op langere termijn wel of ik weer naar 36 ga of contract naar 32 laat aanpassen. Als je dit deels wel vergoed krijgt heeft het trouwens vaak wel invloed op je vergoeding als je na ouderschapsverlof minder gaat werken. Maar dat is voor mij niet van toepassing.

5 jaar geleden

betaald verlof 2022 is alleen al je bevalt van kindje na 1 augustus 2022

5 jaar geleden

Reactie op Mrgt

Als je 40 uur werkt en 32 uur wil werken en dus 8 uur ouderschapsverlof opn ...
Dankjewel, ga ik het even hier navragen hoe dat zit als je contract ook stopt na je ouderschapsverlof. Ik moet dan de onderhandelingen weer in.

5 jaar geleden

Ik zou het even goed navragen bij de personeelsadministratie van waar je werkt. Waar heb je precies recht op? Ik werk in het onderwijs en moet het in één jaar opnemen, krijg wel een heel groot deel vergoed (qua salaris maakt het niet heel veel verschil) en pensioenopbouw gaat gewoon door op de volledige uren. Inderdaad een soort boete als ik volgend jaar een dag minder blijf werken.

5 jaar geleden

Bij ouderschapsverlof bouw je inderdaad voor jezelf geen ouderdomspensioen op, maar in de meeste pensioenregelingen blijft het partner- en wezenpensioen op je contracturen staan. Mocht jij dus onverhoopt komen te overlijden is de (levenslange) uitkering voor je partner, net als de (tijdelijke) uitkering voor je kind(eren) hoger bij ouderschapsverlof dan bij parttime werken.

5 jaar geleden

Reactie op butengeweun

Dankjewel, ga ik het even hier navragen hoe dat zit als je contract ook sto ...
Nog kleine tip; Ik weet niet of er een personeelsadministratie oid is waar jij werkt, maar ik heb diverse scenario’s opgevraagd met berekening en wat dat doet qua loon/pensioen/belasting etc. Zo kun je een weloverwogen keuze maken

5 jaar geleden

Weet iemand van jullie toevallig ook hoe het zit met uitzendcontracten? Ik ben uitzendkracht en heb een contract met gemiddeld 24 uur per week aan gegarandeerde uitbetaling. Ik werk echter 32 uur per week gemiddeld, dus als ik dan ouderschapsverlof wil opnemen heeft dat voor mij geen nut toch?